OM Nederland in cassatie in 19,5 miljoen euro zaak

15
euros

Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland heeft vandaag cassatie ingesteld tegen de uitspraak, die het gerechtshof Amsterdam op 10 januari jongstleden deed, inzake de teruggave van de in beslag genomen 19,5 miljoen euro uit Suriname.

Dit heeft de advocaat van de Centrale Bank van Suriname, mr. Aroon Gonesh, zojuist bevestigd aan de redactie van Waterkant.Net.

Twee weken geleden gelaste het hof de teruggave aan de banken, van het contant geldbedrag van 19,5 miljoen euro dat via Schiphol van Suriname naar Hong Kong werd vervoerd. Het OM had twee weken de tijd om hiertegen in cassatie te gaan bij de Hoge Raad, hetgeen vanmorgen ook is gebeurd.

Volgens Gonesh heeft dit tot gevolg dat de uitspraak van het hof wordt geschorst, op grond waarvan vooralsnog geen uitvoering gegeven zal worden aan de last tot teruggave van de in beslag genomen geldzending.

De raadsman legt uit dat de Hoge Raad der Nederlanden de hoogste rechterlijke instantie is in onder meer strafzaken. De Hoge Raad is een cassatiegerecht. Dat betekent dat de Hoge Raad beoordeelt of een lagere rechter (rechtbank/gerechtshof) bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd. De Hoge Raad beoordeelt zelf geen feiten.

Advocaat Gonesh geeft tot slot aan dat ook de cassatie procedure met vertrouwen tegemoet wordt gezien. Deze stap van het OM zorgt uiteraard wederom voor vertraging aldus de raadsman.

De geldzending van bijna 19,5 miljoen euro werd op 17 april 2018 door de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD)wegens verdenking van witwassen in beslag genomen. Deze geldzending was een paar dagen daarvoor per vliegtuig uit Suriname aangekomen op de luchthaven Schiphol en had als eindbestemming Hong Kong, waar het zou worden omgezet in giraal geld en vervolgens weer aan de liquide middelen van de handelsbanken zou worden toegevoegd. Het geld is eigendom van drie Surinaamse banken.


15 REACTIES

 1. Ik lees dat de rechtspraak in Nederland overbelast is en dat veel criminelen heengezonden worden zonder hun straffen te ondergaan. Bekend is ook dat onlangs twee criminelen uit Nederland naar Suriname toe gevlucht zijn. Ongelooflijk.Nu wordt het OM in Nederland in cassatie want ze denken nog steeds dat het geld niet zuiver is. Laat het OM ook eens de bankieren aanpakken.
  gemodereerd

 2. Goed zo want onder deze regering zou het geld ook verdwijnen.
  Want ze verbrassen en stelen alles wat ze kunnen.
  gemodereerd

 3. Waarom zo,n omweg met het geld , helemaal naar Hong-Kong. Er is toch iets wat niet klopt met het geld .Hong-Kong handelt in zwart geld , daarom stuurt onze eerlijke banken het geld naar Hong-Kong om wit te kleuren.
  gemodereerd

 4. Ik ga liever niets opschrijven want dan ben ik blanke hater, racist en duivel in nederland volgens de stinkende lullen de ratelslangen op wkn loeren mij reacties veel gemene wespen op wkn uit nl en suriname zoals @iam en @wat etc. Doei fijne middag!
  gemodereerd

 5. Nederlanders zijn de grootste witwassers in de wereld. Ze zien de splinter, die er volgens hun eigen rechtbank niet eens daar zit, in de bruine ogen van de Surinaamse banken, maar de balk in hun eigen blauwe ogen zien ze niet.
  gemodereerd

 6. Het blijft een raar verhaal vanuit Suriname gezien?

  Ik geloof ook dat dit geen zuivere koffie is, inbeslagname is dan wellicht goed te praten.
  Maar kom dan met bewijs, Suriname heeft nog steeds geen heldere uitleg gegeven over de ‘echte’ herkomst!

  Zal wel drugsgeld zijn van Bouterse, die hij zo probeert wit te wassen op zijn Chinese bankrekeningen…

  Banken zijn sowieso altijd corrupt als het om geld gaat.
  gemodereerd

 7. Zo zie je maar al het geld van het land gaat naar China.
  De Chinezen zorgen ervoor dat al het geld dat soms door criminaliteit is verkregen naar hun land terug vloeit.
  Laat Nederland het houden want het is voornamelijk witwassen.
  gemodereerd

 8. wat hebben wij twee weken geleden gezegd , dat het OM van Nederland in cassatie gaat , en nu zie , het is zover , dit proces gaat lang duren , want velen zeggen hier al dat het geen zuivere koffie is , en dat alles weer grondig onderzocht wordt , de banken hier zitten nu al op de pot
  gemodereerd

 9. sandra en toch hebt jij wat geschreven , maar het ging niet over , cassatie of zijn dat de rtelslangen en gemene wespen , zou kunnen
  gemodereerd

 10. We komen het wel zelf terughalen Nederland…..en ook de rest wat je van Suriname hebt gestolen.
  O ja, dat van de nazaten van de slaven ook.
  gemodereerd

 11. Schaaaaamteloos…..wat denken die zuurkoolventers wel ?
  pirates of the carribbean 2023…een klein zwak en verdeeld land opfokken..en uitknijpen in nijpende tijd FUCK YOU ….en dan de rode loper uitrollen voor SHELL die geilt op onze olie…? SU WAKE FKKN UP….!!!!!!!!
  gemodereerd

 12. debby , dat geld is bloedgeld van jou vriend ddb , en die banken hier samen met de cbvs , moesten dat bloedgeld via Nederland naar hong kong sluizen , maar er kwam een klink in de kabel, en de ficus van Nederland heeft het in beslag genomen , en debby jou vriend ddb kan fluiten naar dat geld , maar ja hij heeft genoeg geld dat hij gestolen heeft van het volk van Suriname
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.