Minister Weerwind noemt kritiek op zijn komst naar Suriname pijnlijk

20
Nederland krijgt minister van Surinaamse afkomst
Foto (c) Ons Almere

De Nederlandse minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming noemt het pijnlijk dat er kritiek is op zijn komst, onder meer vanuit de stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname.

De voorzitter van de stichting, Roy Kaikusi Groenberg, vindt het ongepast als Weerwind komt, omdat hij een ‘nazaat van slaafgemaakten’ is. Hij vindt dat koning Willem-Alexander de aangewezen persoon is om excuses te maken.

Weerwind vindt het juist een eer om namens de Nederlandse regering in Suriname te spreken over de excuses voor het slavernijverleden. Hij zal daar op uitnodiging zijn op 19 december om een toelichting te geven op de woorden van premier Mark Rutte.

Tegen Nederlandse media zei de minister:

“Ik ben me zeer bewust van wie ik ben, waar ik vandaan kom. Geboren in Amsterdam, ouders geboren in Suriname. Daarom vind ik het eervol om naar dat land te mogen gaan. Het land van mijn ouders. En zo zie ik de uitnodiging, en ik neem de kennis en kunde mee die ik heb opgedaan in dit land en zeker als regeringsverantwoordelijke.”


20 REACTIES

 1. Groenberg, rot toch op! Eerst lullen jullie over excuses. Nu gaat Nederland overstag om die te bieden en nu komen jullie weer met een andere shit. Weerwind is niet goed genoeg volgens jou en je verdomde stichting. De koning moet komen! Het moet niet gekker worden. ALS (hij zal k* in zijn hoofd hebben als hij komt) de koning der Nederland komt, dan kom je met: “Suriname wordt hermetisch afgesloten”. Zo is er altijd wat. Het gaat jullie alleen om geld, zodat Julie je lege zakken kunnen vullen. Nederland moet excuses aanbieden en daarmee BASTA! De tegenwoordige nederlandse staat en de be belastingbetalers moeten niet betalen (boeten) voor zaken waar ze geen deel aan hebben gehad, dus groenberg en je stichting, wees een man en zeg tegen premier Rutte: “ bedankt meneer Rutte, maar het hoeft niet meer. We gaan door met ons leven zoals we dat 160 jaar al doen”. Waarom hebben jullie geen heisa gemaakt toen het 150 jaar geleden was?
  gemodereerd

 2. Ook weer zo’n redi musu gebruikt door Nederland.
  Deze minister moet zich diep schamen.
  Laat Willem Alexander het zelf oplossen.
  gemodereerd

 3. ‘Sortu ka é trus a man Weerwind? (Ik hoop dat hij nog Sranan verstaat, zo niet, dan volgt hier de vrije vertaling ; wat voor stront heeft Weerwind in zijn hoofd?) Wat scheelt deze blaka bakra dat hij zich ertoe leent om door de witte bakras uitgezonden te worden om de nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname zogenaamd excuses aan te komen bieden, terwijl ze ons, door uitgerekend hem te sturen weer eens tonen te minachten, niet voor vol aan te zien en maar al te graag nog steeds willen kleineren.
  Als het van mij afhing werd Weerwind niet ontvangen door de Nationale Assemblee en ging geen enkele Surinamer naar zijn poppenkast voorstelling van hem.luisteten en mocht hij zijn excuses gaan voorlezen aan Wilhelmina achter het assembleegebouw.
  gemodereerd

 4. Surinamers zijn als het om hun doelen gaat. onder de gordel een stoot te geven en als troef keihard hard ontkennen dat ze het niet gedaan hebben.

  Niet alleen ddb en criminele club zijn zware criminelen sinds het Statuut van 1954 toen de afstammelingen vd Afri mens en Azi mens aan de touwtjes begonnen te trekken, was het prijs trekken.

  Vraag johan adolf pengel maaf van welke ministeries hij minister was en als het om verantwoording afleggen ging over Financien hijn met droge ogen de pers dat hij als minister- president de minister van Financien ( waar hij ook
  minister van was) een brief zou schrijven om verantwoording te komen af leggen.

  En zo zijn er niet nog vele voorbeelden hod de regeringen in Suriname vanaf 1954 crimineel bezig waren met hun enige eigen belangen, Willy Soemita die in West – Suriname vele ha domeingronden zich toe eigende in de jaren 70 bd vorigd eeuw.

  EL Somo zag het en als vreet naar pot bam hij vele ha domeingronden voor zich zelf en mensen die op
  hem leken in de regeringscoalitie van El Vene dat die weigerde om samen met hem bij de verkiezingen van 25 mei 2000 – 25 Mei 2010 samen te werken.

  ddb kwam met zijn team 25 Mei 2010 – 25 Mei 2020 en het was vreet naar pot op Financien, veke ha domeingronden rondhout voof dd Chinezen, die als vreet naar pot al de bomen omkappennennvoor een appel en ei voor betalen, grote schulden met hoge renten bij binnen- en buitenlandse crediteuren maakte die mu niet kunnen worden afgelost, enz.

  Sinds 1954 zijn vele regeringen met hun enige eigen belangen bezig geweest. Vaak zaten de verkeerde mensen op de verkeerde stoelen.

  Van al deze genoemde regeringen waren die regeringen van ddb de wereldkampioen om
  Suriname te vernietigen.

  Als aan de paarse kakkerlakkrn om commentaar wordt gevraagd over ddb zeggen ze: mi lob a man, mi lob fa man de dansi.
  gemodereerd

 5. Franc Weerwind heeft gelijk, eerst willen jullie excuses en nu willen jullie de manier hoe dat moet gebeuren ook nog op jullie hand zetten, hoe dan? Surinamers hebben in de basis geen respect voor elkaar, ze kunnen niet opbouwen, helaas alleen maar afbreken…
  Weerwind is een geboren Nederlander met Surinaamse roots, als ik hem was zou ik de eer aan mezelf houden en netjes bedanken hiervoor. Laat de Surinamer maar lekker in hun eigen s.t.rond zwemmen.
  gemodereerd

 6. Wat een hypocriet volk die Nederlanders. Eerst wind zaaien en geen storm willen oogsten.
  Is het ook geen tijd om de mh17 ramp te vergeten? Het is al zo lang geleden. Ga gewoon verder met julllie leven. En elk jaar weer de dodenherdenking….
  gemodereerd

 7. ach deja vu en henkes , wat een drukte maken jullie toch , moet hij excuus aanbieden aan jullie die woonachtig zijn in nederland , flikker toch op , die minister weerwind moet helemaal niets , en de koning van nederland hoeft ook niets te doen , was hij slavenhandelaar toen , jullie ga maar daar in nederland de nazaten van de slavenhandelaars zoeken en sla die dan verrot , of zijn jullie ook gewone lafbekken daar aan de noordzee , noemen zich Surinamers maar jullie zijn hollanders
  gemodereerd

 8. Die Filia hierboven die snapt er niets van ,denkt kennelijk dat herstelbetaling alleen de nazaten ten goede zal komen,de etniciteit laat zich raden sommigen laten zelf hun profielfoto zien.Ik maak me net zo bezorgd als nazaat zoals Mn Groenberg,alleen wil ik eerst de tekst weten.en als het nou gaat om excuus of excuses.
  gemodereerd

 9. Het volk moet hem uitjouwen.
  Heeft deze man geen gevoel van eigenwaarde de witte man blijft ons gebruiken tegen elkaar.
  Zo zie je hoe ze over ons denken we worden niet serieus genomen en daar werkt onze blakka bubna aan mee.
  De geschiedenis herhaalt zich.
  gemodereerd

 10. ondanks dat ik de man niet ken, weet ik zeker dat hij zijn baan als regerinsmedewerker beter doet dan welke dan ook in de surinaamse regering
  en dan dom af gaan geven terwijl deze man wel iets bereikt heeft ipv het land leegroven zoals de surinaamse “leiders”dat doen
  suriname als land speelt geen enkele rol op het wereldtoneel
  zeikerds als henkes en deja vu hebben altijd wel wat te zeiken
  enige waar dit soort figuren op zitten te wachten is een zak met geld
  een zak die bij de regering terecht zou komen en waar geen enkele surinamer ook maar iets van zou zien
  dus die hele zak met geld zou totaal zinloos zijn en alleen de corrupte elite sponsoren
  en nog steeds snappen dit soort figuren niet dat ze alleen maar het land naar de klote helpen met dit gedrag
  niemand wil zaken doen omdat het surinaamse volk als lui en zeer onbetrouwbaar wordt gezien met een zware persoonlijkstoornis
  zorg eerst dat je wat voorsteld voor je een grote bek geeft op anderen
  gemodereerd

 11. Meneer Weerwind het is pijnlijk als jij je leent voor zo iets, niet de kritiek op uw ‘slordigheid’.
  Beseft de goeie man wel, dat hij als Nederlandse minister, met toevallig Surinaamse roots, (het is niet meneer Weerwind), die een bezoek gaat brengen, (dit is geen werkbezoek) aan het land Suriname om excuses aan te bieden namens de Nederlanders aan de Surinamers.
  Hij is onderdeel van de NL diaspora met Sranan roots, die voelen zich nog steeds Surinamer, dus waarom leent hij zich hiervoor.
  Een Surinamer, een nazaat van de tot slaaf gemaakten, komt namens de vroegere ‘wrede’ onderdrukkers en uitbuiters en hun nazaten, die nog profijt van hebben, excuses aanbieden, hoe wreed wil je het hebben.
  Deze minister had beter moeten weten, hij kent de gevoeligheden wederzijds, maar kennelijk wilde deze minster goede sier komen maken en is hij de ernst van deze zaak vergeten.
  Wij Surinamers zijn niet in staat om door zijn zwarte huid de witte bakra te zien, voor ons staat een zwarte man en niet een witte, dus geen excuses.
  Meneer Weerwind waarom laat jij je sturen, waarom komt jouw baasje Willem niet zelf, verschuil je niet achter, ‘ het is politiek niet verstandig’🤣
  Wat ook zo komisch of eerder wrang is, een nazaat van tot slaaf gemaakten, zelf onderdeel van de groep die excuses gaat ontvangen, ja, die gaat nu dezelfde excuses (na ontvangst van Rutte) aanbieden aan het land van zijn voorouders, namens de Nederlandse regering. Man o man het moet niet gekker worden.
  Minister Weerwind, niet doen baia no du…….
  gemodereerd

 12. Excuses maken is prima. Maar dan ook aan de Hindoestanen (voormalige Brits-Indiers) en Javanen voor het leed dat hen is aangedaan. En dat Weerwind excuses komt maken namens Nederland, is de slechtste beslissing van de Nederlandse regering, In de tijd van de slavernij waren het de redi moesoes die het vuile werk voor de Nederlanders moesten opknappen, nu hebben ze Weerwind, een afstammeling van een tot slaaf gemaakte, die voor dit vuile werk wordt ingezet. Weerwind had zelf ook kunnen bedenken dat het niet past dat hij de excuses komt maken. Hij kent zijn geschiedenis toch? En Rutte had dat als historicus ook moeten beseffen. Dat Weerwind het een eer vindt om dit namens Nederland te doen, is onbegrijpelijk. Welke eer valt hieraan te beleven? Willem Alexander moet dit komen doen. Het koningshuis was immers nauw betrokken bij de slavenhandel en slavernij.
  gemodereerd

 13. Minister weerwind, als u waterkant commentaren leest: hoe vaak bent u in Suriname geweest? Hé?
  gemodereerd

 14. Laat Weerwind niet de onnozele uithangen. In deze situatie past het niet dat een nakomeling van de tot slaafgemaakte namens het moederland excuses aanbiedt. Dat moet een nakomeling van de kolonisator doen. Laten ze daarin de lijn van Indonesië en de capitulatie van WO II voortzetten.
  gemodereerd

 15. Een nazaat van de slaven moet namens de overheersers van toen en ook nu op zijn knieën vallen en verontschuldigingen aanbieden aan de nazaten van de slaven. Deze verontschuldigingen zullen niet hetzelfde effect hebben als de verontschuldigingen worden aangeboden door een nazaat van de overheersers van toen. Ook ik ben van mening dat de heer Weerwind niet de juiste persoon is voor deze specifieke opdracht.
  Let op mijn woorden: voor deze specifieke opdracht.
  gemodereerd

 16. Dus men stuurt een slaaf om excuses te maken voor het slavernij verleden.
  Misschien mis ik hier iets
  gemodereerd

 17. Ik heb jaren in Nederland gewoond en gestudeerd, maar om dit soort @#$% van die bakras (en Weerwind) ben ik teruggekomen naar Suriname; bakras snappen Surinamers niet en zelfs als ze denken je een compliment te maken, vertellen ze je eigenlijk een heleboel ‘ka’. Ze denken nu waarschijnlijk dat ze, door Weerwind af te vaardigen, laten zien dat een nakomeling van Surinaamse slaven het zo ver heeft geschopt en hun gelijke is geworden, dat hij de Nederlandse staat en de koning mag vertegenwoordigen om namens hen excuses aan te mogen bieden. En die arme Weerwind, die in Nederland geboren en getogen is, denkt natuurlijk ook als een bakra en vindt het daarom ook een hele eer om namens Nederland excuses aan te mogen bieden. Terwijl elke Surinamer, die in Suriname geboren.en opgegroeigd is direct, zonder na te hoeven denken, meteen bedankt zou hebben voor de “eer”. Weerwind, ik ken je verder niet, maar als een Srananman, die het goed meent met een andere Srananman, wil je aanraden om te bedanken voor de eer.
  gemodereerd

 18. Stomme zet van Holland, de witte mensen denken ik stuur een “suriname”om te laten zien dat de surinamer het ondanks alle ellende van de slavernij toch nog minister kan woren bij de kolinisator.Misplaatse arrogantie .En de geschiedenis kan hieruit leren, excuses maakt nog niks goed het is te makkelijk , en het pleit jij niet vrij.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.