maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCentrale Bank van Suriname gaat in op wisselkoersvraagstuk

Centrale Bank van Suriname gaat in op wisselkoersvraagstuk

-

Does Travel - naar Suriname

De Centrale Bank van Suriname (CBvS) heeft woensdag in een artikel een uitgebreide uiteenzetting gegeven over het wisselkoersvraagstuk. Volgens de CBvS is het wisselkoersvraagstuk geen op-zichzelf-staand vraagstuk, hoewel de indruk helaas wel ontstaat alsof er sprake is van een ‘stand-alone’ vraagstuk op grond van de vele commentaren.

De keuze en het besluit van de Regering om met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in zee te gaan heeft erin geresulteerd dat het wisselkoersregime dat in 2020 was aangenomen, te weten een ‘beheerst-zwevend wisselkoerssysteem’, medio 2021 vervangen moest worden door een ‘flexibel wisselkoerssysteem’, dat tot de beëindiging van het programma met het IMF zal worden beheerst door geconditioneerde vereisten, spelregels en controlemechanismen.

Volgens de CBvS blijft het stabiliseren van de wisselkoers in een kleine, open en kwetsbare economie als Suriname een uitdaging, in het bijzonder als gevolg van de financieel-economische crisis waarin het land nog verkeert en het langzame en fragiele herstel van de economie na de pandemie.

Naast de vele kritiek is het vooral belangrijk dat er alternatieven worden voorgelegd op welke wijze en met welke budgettaire en monetaire instrumenten, naast de noodzakelijke economische groei, de wisselkoers en de inflatie kunnen worden gestabiliseerd in de huidige financieel-economische situatie op basis van een ‘verkrappend’ monetair beleid.

In dit artikel wordt het wisselkoersvraagstuk geplaatst tegen de achtergrond van de beperkingen en de mogelijkheden binnen het programma met het IMF en de noodzakelijke randvoorwaarden voor een duurzame aanpak van dit vraagstuk.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

2 REACTIES
 1. 2 vragen had ik vr ze. Waarom zijn de staatsolie $$ en die vsn de multi nationals op aparte rekening zoals Chan verteld en hoeveel mensen moeten hun $$$ ,verplicht bij centrale bank inwisselen. Andere verhalen BS


  gemodereerd
 2. Hoofdstuk III
  TAAK EN WERKKRING VAN DE CENTRALE BANK
  Artikel 96
  De Centrale Bank heeft tot taak:
  a. het bevorderen van de stabiliteit in de waarde van de geldeenheid van Suriname;
  b. het verzorgen van de geldsomloop in Suriname, voor zover uit
  bankbiljetten bestaande, alsmede het vergemakkelijken van het
  girale betalingsverkeer;
  c. het bevorderen van de ontwikkeling van een gezond bank- en
  kredietwezen in Suriname;
  d. het uitoefenen van toezicht op het bank- en kredietwezen, het
  pensioen- en assurantiewezen, het geldwisselverkeer en op het overmakingenverkeer van financiële middelen van en naar het buitenland, één en ander op voet van de daarvoor geldende wettelijke regelingen; het toezicht richt zich mede op de integriteit van de instellingen werkzaam in deze sectoren en sub-sectoren;
  e. het bevorderen en vergemakkelijken van het betalingsverkeer van Suriname met het buitenland;
  f. het bevorderen van een evenwichtige sociaal-economische ontwikkeling van Suriname.

  Dus geen gezeur. Je verzaakt je taken.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES