‘Vier grote gemeenten willen volledige compensatie AOW-gat Surinaamse Nederlanders’

20
geld euro

De vier grote gemeenten in Nederland willen dat Surinaamse Nederlanders volledig worden gecompenseerd voor het AOW-gat dat zij hebben. Dat staat in een vandaag gestuurde brief aan de Tweede Kamer.

Het kabinet liet afgelopen vrijdag weten dat een reparatie van de onvolledige AOW-opbouw voor een groep ouderen uit de Surinaamse gemeenschap, niet mogelijk is. Het kabinet onderzoekt wel de mogelijkheden voor een eenmalige onverplichte tegemoetkoming voor deze groep. 

De wethouders Sociale Zaken van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht schrijven dat ze de genoemde eenmalige tegemoetkoming niet voldoende vinden. Ze willen veel verder gaan in de tegemoetkoming van Surinaamse Nederlanders met een onvolledige AOW dan minister Carola Schouten (Sociale Zaken) voorstelt, schrijft Het Parool.

Volgen de wethouders moeten veel Surinaamse Nederlanders rondkomen van een inkomen onder het sociaal minimum, omdat ze geen andere inkomsten hebben dan een onvolledige AOW. Een eenmalige tegemoetkoming lost deze problemen niet op, aldus de krant.

“Wij vinden dat een onrechtvaardige en onwenselijke situatie, we streven er immers naar iedereen een bestaansminimum te bieden,” staat in de brief. Donderdag is hier in de Tweede Kamer een debat over.

20 REACTIES

 1. Waanneer het om zaken gaat van mensen met Sur roots dan doet nederland altijd dwars.
  Als die mensen zelf niets ondernemen moeten ze het net als die labielen van Su weten
  Regering pist op hun kop.
  gemodereerd

 2. Dit is de toon die Surinamers moeten over nemen.

  Bloed aan de handen en haar op de tanden en bereid zijn om er voor te strijden tot dood opvolgt.

  Alle mensen zijn gelijk en niemand is minder waard of meer waard als het om het leven in Nederlsnd gaat, geldt ook voor alle etniciteiten ( Turken, Marrokanen, Antillanen, Indonesiers, enz) in Nederland de EU mogen leven.

  Mensenrechten, SuriNeds en Antillianen zijn Nederlanders. Hebben er niet om gevraagd.

  Weg met die Surinaamse lieverdjes die denken dat ze voor aan mogen lopen, maar per saldo niets van bakken. Opzouten en neem
  beter diectijd om voor je man/ vrouw thuis te gaan koken.
  gemodereerd

 3. Hebben ze geen andere inkomsten dan een onvolledige AOW?? Wat hebben deze mensen al die tijd gedaan gedurende hun verblijf in Nederland? Hebben ze al die jaren in een graf op het kerkhof doorgebracht en zijn ze herrezen toen ze de AOW leeftijd bereikten? Wat zijn ze toch zielig!!!! De tranen springen me zowat in de ogen!!!!
  gemodereerd

 4. Personen geboren voor 1975 zijn gewoon Nederlanders; ze zijn geboren in het koninkrijk der Nederlanden.
  Zij vierden elk jaar op 30 april Koninginnedag en zongen uit volle borst het Wilhelmus!
  Deze mensen mogen niet blijven lijden onder de domme fouten/keuzes die de oude politieke garde van Suriname heeft gemaakt.
  De onafhankelijkheid 1975 is ze allemaal opgedrongen.(zonder een referendum)

  Daarbij heeft Nederland niet gekozen voor het welzijn van zijn onderdanen overzee.
  Ze hebben de donkere Nederlanders in de steek gelaten en overgeleverd aan de domme, eerzuchtige, hebzuchtige leiders van Suriname toen.

  Erg slim, want ze hadden daar weer heel veel voordelen aan.

  Ik hoop dat de huidige Nederlandse regering olv Mark Rutte, de fouten van het verleden zal herstellen.
  Geef die oudjes op hun oude dag nog een menswaardig bestaan.

  God zal u zegenen!
  gemodereerd

 5. Het leven is heel duur geworden door de oorlog en het COVID-19 virus, de Euro ontwaard, idem spaargeld op de bank krijg je geen rente op, jij betalen als je geld op de bank hebt, alles is duurder geworden, iedereen voelt het, zelf de midden klasse, dus waar praat je over.

  Blijf maar in je gat zitten/ onder je steen liggen. Jij snapt het toch niet!
  gemodereerd

 6. percival:Ik heb ook 35 jaren voor de uizend gewerkt er was geen wet om ze pensioen te laten betallen, dus bezint eer gij begint.
  gemodereerd

 7. Maar toch, SU was voor 1975 een NL kolonie, dus die oudjes moet je maar betalen, althans ze zijn ook rijk geworden met SU rijkdommen. Er is niks mee
  gemodereerd

 8. Debby Nederland zegt altijd!! Je moet zweten voor je geld!! Surinamers over het algemeen houden van gratis!! en begie begie!! Opo anu fu vini gratis!! Zit in hun aard!! Mek deng go a schijt fu a basi fu yu!! DDB!!!
  gemodereerd

 9. Als je onder het sociaal minimum komt kan je altijd een sociale uitkering aanvragen ook als aower. Maar dan komt het ten laste van de gemeente en dat willen die grote gemeenten niet, dan kunnen ze namelijk niet meer zo ruimhartig zijn. Deze vier gemeenten krijgen per inwoner meer dan middelgrote gemeenten, zodat ze meer kunnen doen en dat willen ze zo houden.
  gemodereerd

 10. Als je als Nederlander niet 40 jaar je aow afdracht hebt gedaan, omdat je bijvoorbeeld in het buitenland hebt gewerkt, krijg je ook geen volledige aow. Een oom van mij woonde in België en kwam elke maand naar Nederland om zijn aow premie te betalen.
  gemodereerd

 11. Weet je wanneer dit goed gaat komen? Wanneer er gas en olie richting Nederland vanuit Suriname gaat vloeien.
  400 jaar kolonialisme en Nederland wil nog meer van Suriname. Die hypocrisie van Nederland moet een keer ophouden. Dit kunnen ze steeds flikken omdat er nog steeds gatlikkende surinamers in de politiek zitten die onze grondstoffen weggeven.
  gemodereerd

 12. Passant en Percival, als jullie geen of slechts gebrekkig werkende hersenen hebben, is het beter dat jullie geen commentaar leveren; als Passant vindt dat alle mensen die in Nederland wonen gelijk behandeld moeten worden, moeten ALLE etniciteiten (met de Nederlandse nationaliteit), als witte Nederlanders behandeld worden ook Surinaamse Nederlanders dus. Percival, als witte Nederlanders, die hun hele leven geen ander inkomen hebben gehad, geen AOW gat kregen, moet dat ook gelden voor Surinamers (met de Nederlandse nationaliteit), die geen ander inkomen hadden in hun jonge jaren.
  gemodereerd

 13. Dat krijg je als velen hun hele leven niets hebben gedaan in NL dan van uitkeringen geleefd. Als met had gewerkt dan hadden velen net als ik nu naast mijn 10% minder AOW wel een goed (bedrijfs)pensioen opgebouwd. Maar als je hier bent gekomen en je hele leven nutteloos op de Kruiskade in Rotterdam of in de Bijlmer heb rondgehangen met je matties dan heb je nu niks. Ik heb geen medelijden met ze want er waren en zijn kansen genoeg. Weinig AOW ga dan maar nog lekker even werken. Werk zat op Schiphol en van zware koffers tillen krijg je spierballen. Dus nu niet huilen. Ik hoop dat NL voet bij stuk houdt en geen aanvulling geeft. Dat doen ze niet en zullen het ook niet doen voor de Antilianen en Arubanen.

  Zouden het dezelfde mensen zijn die geld willen voor het slavernijverleden?
  gemodereerd

 14. percival , zou zo kunnen , of altijd al een uitkering gehad van de gemeente , en zie nu vier grote gemeenten willen dat het AOW gat volledig gecompenseerd wordt , ja die gemeentes hoeven dan die lui niet meer uit te keren en leggen het weer bij de staat , hier zijn ze voorlopig nog niet uit , kan weer jaren duren
  gemodereerd

 15. debby jij lult , en waarom maak jij je druk , jij Nederlander krijgt zo wie zo met je 67 jaar AOW , dus ga toch schoffelen
  gemodereerd

 16. A3, je hoeft geen AOW premie te betalen om recht te hebben op AOW wanneer je de leeftijd hebt bereikt, krijg je het gewoon als je tenminste daarvoor legaal in Nederland hebt gewoond. Je oom kwam niet naar Nederland om premie te betalen maar om te doen alsof hij nog in Nederland ingeschreven stond.
  Surinamers waren voor 1975 Nederlanders, Suriname was Nederlands grondgebied omdat Nederland dat zo bepaald had (dat hadden de inheemsen en de andere Surinamers niet bepaald). Eigenlijk zou elke persoon met de Nederlandse nationaliteit in Suriname, die voor 1975 in Suriname/Nederlands grondgebied woonde, recht op de Nederlandse AOW moetenhebben. Maar als dat meer gold voor zij die na de onafhankelijkheid in Suriname bleven wonen, valt daar misschien te begrijpen. Maar zij die na 1975 in Nederland woonden mochten geen AOW gat hebben. Als je in Nederland gestudeerd hebt met een Nederlandse beurs, moest je het terug betalen als weer in Suriname ging wonen (later hoefde dat niet meer omdat het Surinaamse geld zo weing waard was geworden). Waarom behield je de plichten naar de Nederlandse staat als je in Suriname ging wonen, maar de rechten niet? Het AOW gat voor oude mensen met een Surinaamse achtergrond is niets anders dan discriminatie op basis van ras of plaats van geboorte.
  gemodereerd

 17. Passant over jouw maak ik mij niet druk. Iedere Nederlander die in het buitenland was, verliest voor ieder jaar buiten Ned 2 %x

  AOW heeft regels en ondanks het zo is, kan je mensen niet in armoede laten leven, dat is mijn punt.

  Als men vluchtelingen kan
  helpen, waarom dan je eigen bevolking laten stikken.

  Het leven is door de oorlog, olie- en gasprijzen en het COVID- virus en varianten ervan heel duur geworden, ontwaarding vd Euro. Niet alleen voor die groep AOW met een gat moet Nederland een regeling treffen, maar voor alle mensen. De energierekeningen kunnen mensen, ondernemingen, MKN, boeren naast dat CO2 die ze mee worstelen, andere groepen, spaargeld wordt minder op de bankrekeningen, enz

  De Nederlandse Overheid/ Regering in Den Haag, het Europees Parlement zie dat de hele EU dreigt vast te lopen door dat de olie- en gasprijzen
  en de oorlog.

  Wie buiten de realiteit leeft of onder een steen leeft, zwakzininig is, begrijpt er niets van en l.lt zwaar uit zijn/ haar nek.

  Dat is mijn punt.

  Ze zoeken naar oplossingen. Maar de kleine man, jan met de pet, oude Surinamers/ Antillianen, witte Nederlanders, enz met lage lonen, lage/ geen pensioenen, zullen het heel zwaar krijgen.

  Alle kosten vh keven is de afgelopen 2 jaar ontzettend duurder geworden in de hele wereld, ook
  in de EU, Nederland.
  gemodereerd

 18. Kruip onder je steen en als de toeristen komen schudt met je heup, ston dansi of faja ston no bron mi so.
  gemodereerd

 19. Slechte zaak dat gemeenten de etniciteit registreren. Hierdoor wordt verdoezeld dat de samenleving armer is geworden als geheel, maar wordt armoede vooral aan bepaalde groepen verweten.
  Wat Leefbaar Rotterdam gedaan heeft – moeilijker maken voor deze groepen – is op basis van de etnische registratie gedaan.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.