woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijAOW-gat Surinaamse Nederlanders niet gerepareerd; mogelijk wel eenmalige tegemoetkoming

AOW-gat Surinaamse Nederlanders niet gerepareerd; mogelijk wel eenmalige tegemoetkoming

-

Does Travel - naar Suriname

Het Nederlandse kabinet heeft vrijdag laten weten dat een reparatie van de onvolledige AOW-opbouw voor een groep ouderen uit de Surinaamse gemeenschap, niet mogelijk is.

Het kabinet onderzoekt wel de mogelijkheden voor een eenmalige onverplichte tegemoetkoming voor deze groep. Het gaat om ouderen van Surinaamse herkomst die voorafgaand aan de onafhankelijkheid van Suriname op 25 november 1975 naar Nederland kwamen.

Deze ouderen hebben geen volledige AOW opgebouwd omdat de jaren dat men in Suriname woonde niet meetellen voor de AOW-opbouw. Zij ervaren dat als een groot onrecht, aangezien Suriname toen wel deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden.

Hoewel een reparatie van de onvolledige AOW-opbouw niet mogelijk is, start het kabinet een onderzoek naar een eenmalige onverplichte tegemoetkoming, als gebaar van erkenning richting deze ouderen.”

De commissie Sylvester heeft op 1 juli 2021 geadviseerd deze groep ouderen een onverplichte tegemoetkoming te geven in verband met hun onvolledige AOW-opbouw. De Raad van State adviseerde daarna op 29 oktober dat er geen juridische aanknopingspunten zijn voor reparatie van de onvolledige AOW-opbouw.

Naar aanleiding van dat advies concludeert het kabinet dat er geen mogelijkheden zijn om tegemoet te komen aan de onvolledige AOW-opbouw. In plaats daarvan onderzoekt het kabinet daarom of een eenmalige onverplichte tegemoetkoming als gebaar van erkenning wel mogelijk is.

Het kabinet wil de Tweede Kamer in het eerste kwartaal van 2023 informeren over de uitkomst van het onderzoek.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

21 REACTIES
 1. Reparatie van het AIW-gat is volgens het kabinet niet mogelijk. Waarom niet eigenlijk, het zijn toch mensen en geen hogere macht, die bepalen of het gat gerepareerd wordt of niet? Heeft het misschien iets te maken met de kleur van de betrokken personen? Toen de slavernij werd afgeschaft, werden de witte slavenhouders gecompenseerd, de zwarte slaven en hun nakomelingen kregen niets. In de koloniale tijd kregen witte ambtenaren, die naar Suriname werden uitgezonden een tropentoelage en vast ook geen AOW gat, terwijl gele, bruine en zwarte ambtenaren in die tijd geen tropentoelage kregen en helemaal.geen AOW opbouwden en nog steeds met een AOW-gat opgezadeld zitten, dat dus niet gereapeerd kan worden door de witte mensen omdat ze doen alsof een hogere macht dat zo.bepaald heeft.


  gemodereerd
 2. Ja, typisch de schijnheiligheid van de Nederlanders. Ze benaderen alles zo economisch mogelijk. Om ook deze kosten te drukken wachten ze tot het moment dat de meeste rechthebbenden zijn overleden. De geschiedenis herhaalt zich. Deze grap hebben ze toch ook uitgehaald met de oudjes van Atjeh.


  gemodereerd
 3. Als de idioten die het land zoveel jaren hebben geregeerd niet zo een walgelijke politiek en houding hadden tegenover Nederland dan zouden veel meer mensen deze tegemoetkoming krijgen. Helaas velen zijn onder erbarmelijke omstandigheden dood gegaan met dank aan bouterse en krijgen nu niets.
  u word bedankt


  gemodereerd
 4. De Raad van State kan alsnog weer niet akkoord gaan met de onverplichte tegemoetkoming.En als ze het goedkeuren laten de Surinamers het gewoon accepteren.Heb je niet genoeg inkomen
  zet je trots opzij en vraag een aanvulling inkomen ouderen aan.Daar zijn wel restricties aan verbonden.


  gemodereerd
 5. 1ste kwartaal van 2023????? Neem aan van mij dat er een heleboel zijn overleden tegen die tijd! En wie er allemaal bij komen, dan is de kans, dat er heel weinig zal zijn!!


  gemodereerd
 6. Waarom moeten die Surinamers toch altijd weer een uitzonderingspositie hebben?

  Ik zou als Nederland zijnde ze helemaal geen rooie rot cent geven!
  Het is toch nooit genoeg voor deze parasieten!

  Die tijd is voorbij, ze denken nog steeds dat euro’s in Nederland aan de boom groeien.
  Daar er helaas elke week al 1000 à 1200 gelukszoekers (lees opvreters) helemaal uit Verweggistan naar Nederland komen, voor gratis huisvesting, gratis wooninrichting, gratis gezinshereniging, gratis zorg, gratis uitkering enz.

  Het houdt een keer op!

  Ja, het viel onder Nederland, maar ze hebben totaal geen éne reet bijgedragen aan het Koninkrijk der Nederlanden.
  Hadden ze in Nederland gewoond EN GEWERKT EN belasting betaald, zou ik zeggen, je hebt er recht op!, maar nu niet.
  Wees blij dat je nog wat AOW krijgt, in andere landen hebben ze dat niet eens.
  En moet je werken tot je er letterlijk dood bij neervalt!


  gemodereerd
 7. AOW gat EX Surinaams Nederlanders is de boel voor de gek houden met al maar door uitstel .Men kan nog steeds geen stand punt nemen kijk hoe lang ze al bezig zijn met de AOW gat .
  Ze wachten tot dat al deze mensen dood zijn .
  Minister C.Schouten hoe lang moeten deze mensen wachten voor dat ze wat gaan krijgen u houdt deze mensen voor de gek met maar uitstel wacht, u tot dat ze allemaal dood zijn .U heeft geen hart voor deze groep mensen dat zij niet zo lang te leven hebben .


  gemodereerd
 8. Jozef!! Ik hoop inderdaad wat jij zegt!! dat zij eerder dood gaan en dan gaat NL lachten en ik ook!! Go wroko fu yu moni!! Soso sdong wakti tak ja man a moni ai kon!! Mi mars sa kon!! Wat hebben zij voor Nederland gedaan??? en jij included!! Yu na wan begiman tu!!


  gemodereerd
 9. 50% van de mensen hebben vanaf 1975 daar gewerkt , en dan is het balen , maar die andere 50% die nooit iets hebben uitgevoerd daar moeten ze geen AOW geven , stuur ze terug naar hier , maar of ze dan recht hebben op AOV zal te betwijfelen zijn , want hier hebben die 50% ook nooit gewerkt


  gemodereerd
 10. De hele aanpak van het AOW-gat uitdaging is meten met twee maten, zij die voor de onafhankelijkheid in Nederland waren en zij die na de onafhankelijkheid kwamen.

  Duidelijker gezegd, het ging bij deze aanpak alleen voor zij die voor de onafhankelijkheid in Nederland waren. Voor zij die na de onafhankelijkheid kwamen liet men gewoon in de kou staan.

  De Surinaamse organisatie en die mevrouw Silvester hebben gefaald en zijn een grote schande voor al de Surinamers waarnaar ze niet hebben gekeken.

  Weer een schoolvoorbeeld dat Surinamers niet in staat zijn de problemen van hun mensen onder ogen te zien en zich laten verdelen.

  Surinamers, cq orgsnisaties, politici, welzijnorganisaties, enz, hebben nog een zeer lange weg te gaan als het gaat om
  de belangen/ uitdagingen vd Surinamers te behartigen. Ze worden gewoon misbruikt door de Nederlandse Overheid. De kat in de zak verkocht, voor de gek gehouden, enz.

  Ze zijn licht en hebben geen ruggegraad. gewogen en te lucht bevonden. De Surinamers met hun uitdagingen moeten zeer kritisch zijn, logisch zijn. rationeel en niet van uit gaan die is een academicus, professor, enz. Due weet wat de uitdagingen vd Surinamers zijn en weet vd hoed en de rand en het komt wel goed.

  Surinamers komen weer bedrogen uit.

  Het zal toch anders moeten als ze echt oplossingen willem bereiken. Het zullen mannen en vrouwen moeten zijn, met bloed aan hun handen en haar op hun tanden. Mensen die door vuur willen gaan voor de belangen van hun groep en bereid zijn ervoor te sterven in de strijd. Deze luitjes hebben dat niet. De witte man/vrouw de overheid leest hun de les voor.

  Weg met deze lichtgewichten, opzouten. De diverse groepen in Suriname en Nederkand die excuses en herstelbetalingen van Nederland willen mogen hun borsten flink nat maken en weten wat ze willen en waarvoor ze gaan en mee bezig zijn.

  Het gaat om de knikkers, maar ook om het spel.


  gemodereerd
 11. Henkes zegt het allemaal. Het onrecht dat onze voorouders is aangedaan, is te gek voor woorden. Nederland speelt het spelletje goed. Hetzelfde gebeurd met de rol die Nederland heeft gespeeld tijdens de revolutie in de jaren 80, die informatie gaat voor 60 jaar achter slot en grendel. Nu word er gesproken over reparatie/Aow gat, excuses voor het slavernij verleden is het allemaal maar karig wat Nederland over heeft voor de Surinamers en Suriname. Mark de grote vriend van Chan, was sowieso geen voorstander van excuses en is ondanks de racistische inborst van de toeslagen affaire opnieuw herkozen als premier van Holland. Dit zegt mijn inziens genoeg.


  gemodereerd
 12. @ Passant
  Dat is heel duidelijk, op 15 jarige leeftijd begin je AOW uitkering. Echter dit wordt uitgekeerd als je 65 jaar
  bent, want op die leeftijd ga je met pensioen. Tenminste als je het overleefd. Gaat je ouders emigreren dan ben jij, het aantal
  jaren dat je daar ergens anders vertoefd, 2 % per jaar kwijt.
  Zijn je ouders ( expat) en ze blijven 15 jaar weg, dan ben je
  so wie zo 30 % AOW kwijt, als je 65 jaar wordt. Voor meer info
  Kan men inlichtingen krijgen bij de SVB en de DNB effe
  googelen. In 2023 ga je pas pensioen krijgen als je 67: en 3 maanden oud bent, en AOW uitkering uiteraard. (SVB)(DNB is) Sociala Verzekerings Bank (Leiden)( DNB) Amsterdam.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 13. konsensi ken jij jou voorouders , nou wij niet en slavernij kennen we ook niet , hebt jij dat dan meegemaakt , toch ook niet , en 1980 heeft jou vriend ons land vernietigd en onze buurman die politie agent was vermoord , verdomd zit nu niet te lullen over de huidige president en ga het niet vergelijken met het AOW gat , wij hebben een AOW gat van 30 % , mocht er een eenmalige tegemoetkoming komen dan moeten we daar blij mee zijn


  gemodereerd
 14. Dan ga je weer gedonder krijgen met die eenmalige uitkering.
  Want hoe hoog moet dat zijn? Welke factoren bepalen dat? Moet het voor eenieder even hoog zijn of is het afhankelijk van leeftijd en hoeveel percentage men tekort komt enz.
  Bovendien klopt er iets niet in de berekening van de pensioengerechtigde leeftijd.
  Sinds de Covid zijn veel ouderen eerder, maar ook veel mensen van middelbare leeftijd overleden door de spuitjes. Toch zegt de regering dat de levensverwachting van de mensen is gestegen. Daar klopt dus geen biet van. De Nederlandse overheid doet er m.i. alles aan om maar geen pensioen te hoeven toekennen of in ieder geval zo laat mogelijk.
  In enkele Europese landen van de EU gaan mensen al met pensioen als ze 55 jaar zijn geworden.
  Het gevolg is dat de Nederlandse pensioenfondsen mede gaan betalen voor die mensen.
  Er wordt dus m.i. een smerig spelletje gespeeld met het uitkeren van de pensioenen.
  Bovendien slaat de inflatie keihard toe door arrogantiepolitiek. Zo nodig moet de NAVO voet krijgen in Ukraine en wordt niet Rusland, maar de eigen bevolking gestraft met de olieboycot wat heeft gezorgd voor explosief gestegen energieprijzen en voedsel is schaarser en duurder geworden. Alles eigenlijk, want transport en fabricage draaien op energie.
  Daarbij komt dat men de vergrijzing probeert op te vangen door veel asielzoekers te halen.
  Je ziet waar ze ingezet worden: als koeriers, schoonmakers enz. De laagwaardige banen. Die geen hoge pensioen gaan opleveren.
  Kortom een heel uitgekiende politieke spel rondom de pensioenen.


  gemodereerd
 15. @Passant
  Waarom vind jij dat Mw Sylvester gefaald heeft? De commissie van wijzen waarvan zij de leiding had heeft het heel zorgvuldig gedaan.de naam (wijzen) geeft aan dat het mensen van kaliber zijn.Ze hebben het wettelijk heel goed getoest.Ze hebben in ieder geval een onverplichte tegemoetkoming eruit kunnen slepen wat de Raad van State heeft verworpen.Nu gaat minister Schouten het weer bespreken in de Tweede Kamer.In het eerste kwartaal van 2023 valt het besluit.Laten de mensen blij zijn als ze een onverplichte tegemoetkoming krijgen.Let wel onverplicht.De regering hoeft het niet te doen.En de tegemoetkoming staat helemaal los van de AOW!!!!


  gemodereerd
 16. Ik weet er alles over.

  Aboutaleb heeft een vuile spel gespeeld toen hij staatssecretaris was en hij het in orde kon maken voor de Surinsmers en Antillianen, maar over de ruggen van deze Surinsmers wilde hij ook dat Moslims, ( Marrokanen, Turken) ook zouden meeliften en is het toen als een kaarslicht uitgegaan voor de Surinamers en Antilianen.

  In de 80 vd vorige eeuw wilde ook minister Kolhlas altes het AOW gat vd Surinamers opheffen voor Surinamers, ook door redenen die ik nu niet zo direct naar boven kan halen is het toen mislukt, terwijl alles al bijna in kannen en kruiken was.

  Gelet op de crises in de wereld gaat Nederland er niet aan kunnen ontkomen als braafste jongetje vd klas om in deze uitdaging orde op zaken te stellen voor al haar inwoners die recht hebben op de minimale voorzieningen om in leven te blijven. Als ze dat niet doen, is het gedaan met die reputatie om het braafste jongetje vd klas/ wereld te zijn.


  gemodereerd
 17. Er is een onderscheid gemaakt voor mensen van voor 25 November 1975 en na de Onafhankelijkheid.

  En ik wil niets horen voor met het Rijk wordt alleen Nederland bedoeld.

  Het gaat erom dat vooral ouderen ( Surinamers, Antillianen) die in Nederland wonen recht hebben om niet in armoede te leven. Deze ouderen konden toen al niet participeren in het arbeidsproces en ook velen die bij kwamen, ook niet. Vele Surinamers waren laag geletterd, ongeschoolden, analfabeten, enz. Deze mensen hebben volgens mensenrechten ook het recht om te kunnen leven in Nederland en niet onder het bestaansminimum te leven.

  Deze mensen zijn Nederlanders. De Wet WAO kan dan zo zijn dat mensen buiten Nederland wonen, wit – zwart geen recht op WAO vd niet tijd in Nederland gewoond. Hoe moeten de mensen dan leven, als ze hun primaire levensbehoeften kunnen bevredigden.

  Sociale Zakan zal een potje voor deze mensen moeten maken om hun niet onder het minimumloon te leven in Nederland. Mensen rechten! Daar gaat het om.

  Hoe is het mogelijk dat Nederland anderen oa van Oekraine allerlei voorzieningen biedt en haar eigen burgers dood laat gaan?

  Mensenrechten!


  gemodereerd
 18. Een onverplichte tegemoetkoming en als het op is binnen 1 maand of enige tijd wat dat?

  Er moet een duurzame oplossing komen voor deze mensen er moet een formule komen die maandelijkse kosten van de primaire levensbehoeften vd mensen dekt tot dat ze komen te overlijden. Dat is de oplossing.

  Ben ik nou zo slim of ben jij nou zo dom?


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES