‘Baby op sterk water bij Tropenmuseum moet terug naar Suriname’

10
'Baby op sterk water bij Tropenmuseum moet terug naar Suriname'

Een Surinaamse actiegroep wil dat een baby op sterk water, die het Amsterdamse Tropenmuseum in haar depot heeft, terug moet gaan naar Suriname. Volgens de actiegroep is de baby destijds van een moeder van de inheemse Kalinya Terewuyu gemeenschap afgenomen.

Binnen de koloniale geschiedenis van Nederland was het de praktijk om menselijke resten te verzamelen voor wetenschappelijk onderzoek, tentoonstellingen of voor een privécollectie. De baby zou kort nadat zijn moeder van hem was bevallen, zijn weggenomen en is al bijna 100 jaar opgeslagen op sterk water in het depot van het Tropenmuseum Amsterdam.

De gemeenschap is deze baby nooit vergeten en wil de baby ‘de eervolle begrafenis geven die het al meer dan 100 jaar geleden verdiend had’. Er ligt nu een verzoek voor teruggave dat komt van de Raad voor het Repatriëren, die de koloniale praktijken van de Nederlandse staat uit het verleden aankaart.

Het Tropenmuseum stelt in een reactie dat het weliswaar een baby op sterk water in het depot heeft, maar dat het onbekend is of de baby tot de gemeenschap van de actiegroep behoort. Het Amsterdamse museum gaat onderzoek doen naar de herkomst van de baby.

10 REACTIES

 1. zooo… volgens mjn weten beschikte Drs Rudi Ho (gepensioneerd} al jaren een foetus baby van een blanke op sterk water in zn poli aan de burenstraat t/o apotheek Polanen keek er altijd naar . Komt er misschien een ruil.?
  gemodereerd

 2. Maak je net zo druk over de levenden. Span je zo hard in voor de levensomstandigheden van de mensen die nu leven in Suriname.
  De doden zorgen voor zichzelf.
  gemodereerd

 3. Creepy story mang. De personen die het willen begraven in suriname groot gelijk geef ik hun baby dan eindelijk thuis echt griezelig verhaal. Vandaag ook gelezen rapport scp: gevestigd maar geen niet thuis over tweede generatie imigranten klopt helemaal maar nu pas een rapport van 30 jaren geleden de haat en nijd, racisme en de onbegrip etc spelen mij ook parten hoor.
  gemodereerd

 4. Suriname moet dan een lichaam op eisen van 1 die Straka dood gaat. 1 uit de konings huis en het op sterk water zetten. Ze moeten zich schamen als ze nog hebben
  gemodereerd

 5. Deze baby heb ik jaren geleden gezien in het Tropenmuseum van Amsterdam. Ik had er een posting over geplaatst bij een bericht van Waterkant.net.

  Laat deze baby terug gestuurd worden naar het nageslacht van deze familie waar die destijds van een moeder van de inheemse Kalinya Terewuyu gemeenschap was afgenomen. Laat het weer bij het nageslacht/familie van deze moeder komen. Een inheemse gezin vd Kalinya Tereweyu stam zonder deze baby op sterk water kan geen rust vinden, als ze niet op de traditionele wijze in hun dorp ten graven wordt gedragen.

  Dit criminele koloniale gedrag van de bakra kan niet en er moeten excuses gemaakt en schadevergoeding worden betaald aan het nageslacht, familie, gezin van deze baby van de Kalinya Terewuyu stam in Suriname.

  De mensenrechten van deze stam zijn zeer ernstig geschonden en er moet een stevig woordje hierover worden gezegd aan het musuem, ea, bestuurders, van Den Haag en de Stad Amsterdam.

  De Surinaamse Ambassadeur van Suriname in Den Haag moet trimmend gaan naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag en daar een strafklacht indienen van schenden van de mensenrechten van de tribale/inheemse volkeren van Suriname.

  Nederland en/met hun gedrag moet sterk om de vinger getikt worden en gewezen worden dat ze niet de braafste jongetje zijn van de klas of de wereld als het om mensenrechten, discriminatie en uitbuiting gaat. De VOC-mentaliteit, koopman en dominee moet duidelijk worden voor de wereld.
  gemodereerd

 6. De hersenen van Einstein hebben ze ook ergens bewaard.
  Die van Jezus hebben ze niet kunnen krijgen, want deze schijnt letterlijk als een ballon te zijn opgestegen naar de hemel.
  De neus van Rutte zal ook bewaard worden voor onderzoek.
  Nl hoe het kan dat ondanks zoveel leugens het niet langer werd.
  gemodereerd

 7. die baby op sterk water is het zat , de baby wil aan de borst van zijn moeder zuigen , water is toch geen voeding
  wat een lul verhaal wat moeten we met deze sombie op sterkwater
  was het in zwaarwater en hier terug gebracht dan had Suriname een waterstofbom , en daar kun je wel mee dreigen toch
  gemodereerd

 8. en er moeten excuses gemaakt en schadevergoeding worden betaald aan het nageslacht, familie,

  daar komt gelijk de bedoeling alweer naar voren
  kunnen surinamers niet eens hun grote bek houden om maar te pas en te onpas bij iedereen schadevergoedingen te gaan lopen eisen?
  het hele volk en voorouders zijn ook niet zo schoon zelf
  waarom klagen ze hun eigen volkeren in afrika niet aan door wie ze verkocht zijn toendertijd? omdat daar niets te halen valt.

  lachwekkend hoe een passant nederland de maat neemt terwijl suriname veroordeelde moordenaars en drugsdealers rond laat lopen?
  beetje een bord voor je kop ofzo?
  gemodereerd

 9. Duitsland heeft ook aan andere landen in West- Europa schadevergoeding/herstelbetalingen betaald voor de door hen veroorzaakte oorlogswandaden. Ook aan de Joden.

  In een democratische rechtsstaat zal een persoon die een andere schade toe brengt aan zijn/haar goederen, enz zal deze er ook voor terug moeten betalen e/o excuses aanbieden.
  Voor schade aan anderen moet altijd terug betaald worden, als dat bewezen is wie dat veroorzaakt heeft.

  Wie denkt of van uitgaat dat Nederland de braafste jongen/meisje vd klas is moet de koloniale geschiedenis van Nederland maar goed onder de loep nemen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.