‘Samenwerking met Nederland moet braindrain gezondheidssector tegengaan’

5
Zorg in Suriname

Suriname en Nederland werken op diverse gebieden samen. Premier Mark Rutte heeft onder woorden gebracht dat Nederland zich sterk maakt om Suriname veel meer te ondersteunen op het gebied van gezondheidszorg. Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid heeft dinsdag laten optekenen dat het ministerie van Volksgezondheid en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in Nederland intensief samenwerken.

De zorgsector heeft te maken met het fenomeen van braindrain, waarbij belangrijke delen van het Surinaamse zorgpersoneel wegtrekt naar vooral Nederland en de Nederland-Caraïbische eilanden. De Volksgezondheidminister benadrukt dat dit een groot zorgpunt is.

Het wegtrekken van kader uit Suriname zorgt niet alleen voor ernstige tekorten maar vormt ook grote gevaren in de gezondheidszorg.  “Wij willen binnen de samenwerkingsverbanden kijken hoe wij kunnen bijdragen aan een win-win situatie waar ook Suriname uit deze relatie kan putten”, zei minister Ramadhin.

Er zijn internationaal afspraken gemaakt over recruitment van werkers in de zorg door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Daar is er een ethische code voor. Bij het rekruteren van zorgpersoneel door een land mag de zorgsector van een ander land niet destabiliseren.

“Met betrekking tot braindrain moet ik aangeven dat los van het hebben van een afspraak met Nederland, men niet zomaar komt vissen in onze vijver. Er zijn werving bureaus die dat doen en daar is de Nederlandse regering niet zo goed van op de hoogte”.

De bewindsman onderstreept dat er structurele oplossingen gezocht worden. Ook Nederland heeft te kampen met ernstige capaciteitstekorten met name in de zeer gespecialiseerde gebieden van de zorg. Het is de bedoeling om de samenwerking tussen de opleidingsinstituten in beide landen beter te organiseren om goede instroom op gang te brengen.

“Verder wordt steun gezocht voor het ontwikkelen van financieringsmodellen voor de gezondheidzorg en goede verzekeringsstelsels”, geeft de bewindsman aan.

5 REACTIES

 1. Wil men de braindrain tegengaan dan zal er op het allerhoogste niveau moeten worden ingegrepen in de volgende brandende onderdelen / gebieden:
  – Veiligheid
  – Infrastructuur
  – Milieu
  – Attitude
  – Fraude en witwassen
  – Integriteit en betrouwbaarheid.
  – Nepotisme
  en nog enkele tiental zaken / gebieden dan pas zal de braindrain worden opgelost maar dan wel in een tiental jaren.
  gemodereerd

 2. Hoezo? Nederland zit ook met gigantische probleem in de gezondheidszorg. Je krijgt dus een situatie van de lamme leidt de blinde. Nederland verkeert in een crisis, die ze zelf hebben veroorzaakt door bezuinigingen. Suriname moet voorkomen dat hun kader wegtrekt door betere faciliteiten te creëren. Luister naar jouw mensen!
  gemodereerd

 3. Nederland zal goed en naar hartelust blijven vissen in onze gezondheidsvijver en Suriname zal steeds achter het net blijven vissen zolang als er schaarste is aan gezondheidspersoneel in Nederland en men deze mensen meer betaalt dan in Suriname. Ramadhin en Rutte mogen nog zulke mooie afspraken maken, de braindrain zal gewoon door blijven gaan.
  gemodereerd

 4. Als je de zwaar onderbetaalde zorgmedewerkers nou eerst eens een eerlijk salaris geeft, dan verdient de top maar de helft minder, die kunnen het wel missen!
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.