PALU: ‘President, stop bouw Corantijnbrug nu!’

13
President krijgt presentatie over bouw 'Corantijnbrug'

[INGEZONDEN] – In een recente verklaring veroordeelt de Guyanese regering Suriname in de krachtigste bewoordingen voor het intimideren van Guyanese vissers en het terugkrabbelen op de belofte om 150 visvergunningen aan Guyanese vissers te geven. Hiermee is de Guyanese regering duidelijk bezig om de naam van Suriname internationaal te schaden en ons land als onbetrouwbaar af te schilderen. Het ziet ernaar uit dat men in Georgetown bezig is om de eigen onderhandelingspositie te versterken om een case, welke case dan ook, tegen Suriname te maken.

Om onze regering verder onder druk te zetten wordt volgens bekomen informatie het Surinaamse bedrijfsleven dat in Guyana actief is openlijk gedreigd met zaken als het ‘on hold’ zetten van vergunningen. Het wordt tijd dat we vanuit Suriname meer duidelijkheid scheppen in de relatie met ons buurland. PALU-voorzitter Jim Hok roept de President daarom op om voor onbepaalde tijd alle gezamenlijke activiteiten met Guyana on hold te zetten, om te beginnen met de voorbereidingen van de bouw van de Corantijnbrug. 

WATERDRAGER
In schril contrast met de drammerige manier waarop de Guyanese regering tekeer gaat zien wij dat President Santokhi tot nog toe aan alle grillen van Guyana heeft toegegeven. Zelfs daar waar het absoluut niet gepast is en zelfs schadelijk voor de Surinaamse zaak zien wij dat onze President de Guyanese regering betrekt en speelruimte geeft. In feite lijkt onze President zelfs een soort waterdrager voor Guyana. Op elk internationaal podium pleit Santokhi ook voor Guyana. Omgekeerd hoor je Guyana nooit pleiten om Suriname ergens bij te betrekken, waarmee het dus eigenlijk ons staatshoofd is dat zichzelf en ons land nodeloos voor schut zet. Daar moet een eind aan komen.

TRANSPARANTE AFSPRAKEN 
Al in eerdere verklaringen heeft de PALU onze President opgeroepen om in de relatie met Guyana niets aan het toeval over te laten. We zijn buren en we kunnen ons land niet gewoon oppikken en het ergens anders neerzetten. Dat wil zeggen dat wij erop moeten toezien dat we goede en duidelijke afspraken maken. Er is tussen soevereine staten die bovendien ook nog buurlanden zijn niet zoiets als ‘afspraken in goed vertrouwen’. Afspraken moeten transparant zijn en zeker niet vatbaar voor meerdere uitleg. De juistheid van deze opmerking kan niet beter worden toegelicht, dan door de manier waarop Guyana al een poosje zit te drammen over ‘afspraken’ die zouden zijn gemaakt en waarvan niemand een document kan overleggen.

TIGRI
Misschien wordt het ook duidelijk voor de President en de hele gemeenschap, dat de ‘afspraak’ dat wij de kwestie ‘Tigri’ nog zullen bespreken, dat die afspraak op water is geschreven. Op het moment dat die Corantijnbrug eenmaal gebouwd is, zal de Guyanese regering geen enkele behoefte meer hebben om nog over Tigri te praten. Sterker nog, de manier waarop President Santokhi met de kwestie omgaat maakt nu al dat Guyana meent rechten op de Corantijnrivier te hebben.  

‘HARD BALL’ 
Vanwege het bovenstaande hebben de PALU en vele anderen, de President zelfs al verweten ons land en onze rechten als soeverein land te ‘verkopen’ aan Guyana. Tot zijn verdediging zou iemand kunnen aanvoeren dat hij vanwege ‘persoonlijke omstandigheden’ een meer dan gebruikelijk open oor had voor het gefluister uit Guyana. Maar aangezien President Santokhi in deze kwestie niet met persoonlijke zaken bezig is zal hij zich zakelijker moeten opstellen en zeker nu de Guyanese regering ‘hard ball’ begint te spelen. De houding van de Guyanese regering zal voor hem en voor alle Surinamers als een ‘wake up call’ moeten dienen. De PALU roept de President in elk geval op om alles omtrent de bouw van de Corantijnbrug met onmiddellijke ingang stop te zetten voor onbepaalde tijd. Dan kunnen we in alle rust opnieuw onze onderlinge relatie in kaart brengen.

*Over de PALU:

De Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU) is een radicaal-linkse Surinaamse politieke partij. Na de staatsgreep van Bouterse van 1980 kreeg PALU grote politieke invloed in Suriname door de adviesrol van Iwan Krolis aan de Nationale Militaire Raad. Na de Decembermoorden werd PALU-topman Errol Alibux van 1983 tot 1984 premier (kabinet-Alibux) tijdens het militaire bewind van Desi Bouterse. Ook leverde de PALU een aantal ministers aan het militaire bewind. Jim Hok was in de eerste jaren de vertegenwoordiger van PALU in Nederland. Hij volgde Krolis in 2004 op als voorzitter. (WikiPedia)

13 REACTIES

 1. Palu, in principe ben ik het niet met jou eens omdat je een zeer bevlekt verleden hebt opgelopen tijdens de militaire periode van Suriname.
  Maar in deze sta ik geheel achter jouw mening.
  gemodereerd

 2. Deze labiele regering laat de guyanezen op zn kop zitten.
  Je wegen zijn niet eens behoorlijk dan klets je met brug.
  Stuur je militairen en politieagenten om op te treden tegen de Guyanezen in tigri en jij tegen die president i.p.v. sur burgers te mishandelen.
  Maar je vrouw bouwd hotel daar dus je moet zwijgen.
  Rijstsector vernietig je om guyana, landbouwgronden worden vernietigd omdat jullie de afwatering niet regelen.
  gemodereerd

 3. Beste famiri, zelden kan ik meegaan met de ideeën van Palu. Reden, ze hebben meegeholpen om Suriname naar de knoppen te helpen. Maar ik sta 100 % achter dit idee. Guyana is geen lieve buurland. Guyana begint maffia praktijken te laten zien!

  Gado de wi fesi mang
  gemodereerd

 4. Ik mag die paloeloe jongens niet, maar in het nationale belang van de republiek Suriname, gebied tussen de Acaraigebergten, Coeroenirivier en Corantijnrivier en Guyanese Visser in Suriname zeewateren willen vissen en Suriname onder druk willen zetten dat de Surinaamse regering ze daar wel toestemming voor heeft gegeven/ Suriname internationaal voor schut wil zetten, ben ik het wel met ze eens.

  Z.E. president Chandrikaperkash Santokhi moet de code rood aan Guyana geven. Alalarm Fase 1, kleurcode rood.

  De Jongens van Wees Paraat zijn gereed, Zij die gaan sterven groeten u.

  Voor Het Surinaamse Volk En Het Vaderland Suriname.

  We wachten op code groen, bevel van president Z.E. president Chan om het werk tot de grond af te maken.

  Suriname heeft kniptanden om
  niet alleen Guyana stevig vast te pakken, maar ook voor goed uit te schakelen.

  We willen onze zeegrens met hen meer naar het westen moet en onze aardolie in de zeebodem en het Acaraigebied terug hebben.
  gemodereerd

 5. Bravo zou zeggen; wie is PALU, ik ken PALU niet. Mijn oplossing voor de drie problemen die Suriname met Guyana heeft;
  1. Maak van het Tigrigebied een natuurreservaat, waar zowel Suriname als Guyana met hun hebzuchtige tengels van afblijven.
  2. Maak van de Corantij nrivier, zoals normaal is in de wereld, een normale grensrivier, met de middenweg als grens tussen Suriname en Guyana. Twee Nederlandse gouverneurs, in dienst van de Nederlandse koning hebben eens, waarschijnlijk in een dronken bui, besloten om de Corantijn in zijn geheel toe te wijzen aan Suriname en nu doen we alsof dat door God himself is bepaald.
  3. De Surinaamse en Guyanese vissers hebben niets te vissen of te zoeken in de territoriale wateren van iemand anders, ze moeten gewoon in hun eigen land blijven..
  gemodereerd

 6. Aldus de oproep van de heer Jim Hok die zich zorgen maakt om het bestaan van Suriname en het gevaar dat Guyana volgens deze rechtse populist maakt. Welnu Hok, jij bent de laatste die ZE Santokhi moet beïnvloeden met je oproepen. Onder de fascisten van de NDP heb je gouden zaken gedaan door om niet enorme percelen in je schoot toegeworpen te krijgen. Waarom geef je die niet terug aan de Staat.
  Nu opereer jij als een zgn patriot die begaan is met de toekomst van Suriname.
  Maar dat is schijn en dat weet een ieder. Net als die schijnheilige boosheid over Nederland terwijl jouw zoon in Nederland studeert.
  Beter is om ZE Santokhi niet lastig te vallen met jouw oproepen en laat de regering afmaken waarmee het bezig is.
  Want ZE Santokhi houdt niet van corrupte kakkalakkas.
  Hok verontruste politici?
  Mi mars Papa !
  gemodereerd

 7. Niets nieuws.Ook de pikin ingi boi heeft de kandidatuur van de Guyanees kandidaat ondersteunt in plaats de doodverfde Suri bij de OAS.
  gemodereerd

 8. Palu wanneer je weer eens een keer zitting neemt in de regering, dan mag je hoogstpersoonlijk Trigi opeisen, de visvergunningen reguleren en de corantijnbrug opblazen. Tegen die tijd is de brug al af.
  Zit voorlopig rustig en monitor je veertigjarige zoon die nog steeds studeert in Holland. Alleen op die lummel heb je enige invloed.

  Één en al negativiteit komt uit je strot!
  Bah!!

  Maar waarom geen naam, niemand weet waar je huis woont.
  gemodereerd

 9. Het gedrag van de huidige regering riekt naar verraad en a-nationalistisch. De Corantijn rivier behoort in zijn geheel inclusief beide overs aan Suriname. Hoe kan het dat inschrijving voor de bouw van een brug over deze rivier op een Guyanese ministerie plaatsvinden en door Guyana wordt geleid. Stel dat men de vergunning gunt zou dus betekenen dat management tijdens de bouw een Guyanese aangelegenheid is inclusief beheer van de financieren. Ik heb nu het vermoeden dat Guyana deze brug gaat financieren en Suriname niets meer over te zeggen heeft. Het zou mooi zijn bijv. Tol vanuit Su is hoger dan vanuit Guyana.
  gemodereerd

 10. Who the F**k is Palù met de domste jongens in de klas? Jullie zijn een big nothing. Houd je commentaar voor jezelf en die 10 volgelingen die je hebt. @Henkes, PJUL, Jacobus, esmerald en John, big up!
  gemodereerd

 11. Deze Palulu partij stelde voor 1980 helemaal niets voor. Na 1980 konden ze wat macht krijgen door toedoen van de vernietiger van Suriname. Ze hebben zelf dus vanaf 1980 hun invloed niet kunnen/willen inzetten voor het terugkrijgen van de bezette gebieden. De enig rol die ze hebben mogen meespelen is het land leegplunderen en volgens het dagboek van Horb het draaiboek voor de december moorden mogen leveren, verder niets, nada, nunca, zero. Ze zijn gaandeweg zelf uitgekotst door hun partner in crime de NDP, hoe verzin je dat.

  In een ander artikel roepen ze dat Santokhi zijn falend beleid op het bord van Rutte legt.
  Nergens in al hun “kritische” opmerkingen naar deze regering toe zie je een punt van zelfreflectie.
  Wellicht is het dus verstandig eens zelf heel erg kritisch te kijken naar de eigen handelingen de afgelopen 40 jaar die hebben geleid tot 4 miljard schuld met alle gevolgen van de chaos en ellende waarin het land heden ten dagen terecht is gekomen.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.