Defensie doet kick-off bewustwordingsactiviteiten over integriteit

7
Defensie doet kick-off bewustwordingsactiviteiten over integriteit

Met de workshop “Zonder integriteit, geen waardigheid” heeft het ministerie van Defensie in Suriname afgelopen vrijdag formeel de kick-off gedaan van een reeks aan bewustwordingsactiviteiten om de integriteit van het personeel binnen het defensieapparaat te bevorderen. “De kwaliteit van Defensie wordt bepaald door elk individuele lid van deze organisatie. Doet één medewerker iets verkeerd, dan schaadt het de reputatie van alle andere collega’s binnen de Surinaamse defensieorganisatie. Het creëert deuken in de collectiviteit. Daarom is het van belang om te letten op wat wij doen.”, benadrukte Defensieminister Krishna Mathoera.

Met een duidelijk integriteitsbeleid worden de basiswaarden omschreven hoe er op een zorgvuldige en verantwoordelijke wijze met elkaar, anderen, middelen, informatie en bevoegdheden wordt omgegaan. Deze gelden voor iedereen, op de werkvloer, op de kazerne en in de top van de organisatie. Enkele voorbeelden van integriteitsschendingen zijn onwettig verzuim,  roddelen over collega’s, misbruik van bevoegdheden of dienstmiddelen, corruptie en het plegen van strafbare handelingen, waaronder diefstal, verduistering of fraude. Bij de bewustwordingsactiviteiten wordt daarom vooral de nadruk gelegd op de belangrijkste kenmerken van een integere ambtenaar of militair en het gewenste gedrag, zowel in werk- als privétijd.

Elk personeelslid binnen de defensieorganisatie, heeft er bewust voor gekozen om onderdeel ervan te zijn. De ambtenaar of militair dient zich daarom ook  te houden aan regels en voorschriften, die van toepassing zijn op hem/haar. Volgens minister Mathoera is integriteit echter meer dan het simpelweg naleven van regels. Juist waar regels ontbreken of onhelder zijn zoals in nieuwe, complexe of veranderlijke situaties komt het erop aan dat ambtenaren in staat moeten zijn om op moreel verantwoorde wijze te oordelen en te handelen. Ook de overheid als werkgever is gebonden aan integriteit. “Het gaat erom dat je voor jezelf moet kunnen nadenken welke persoon je niet alleen nu, maar ook over 5 of 10 jaren wilt zijn. Want integer gedrag is de basis voor leiderschap”, stelde de bewindsvrouw.

Het is de bedoeling dat de leidinggevenden van de verschillende afdelingen dit onderwerp en aandachtspunten verder bespreken met hun personeelsleden, waardoor theorie ook omgezet kan worden in de praktijk. “Laat de criteria niet alleen in de boeken, maar laat het ook leven in de organisatie. De trap veeg je schoon van boven naar beneden”, aldus de minister aan de aanwezige leidinggevenden. In de komende periode zullen er meerdere sessies over dit onderwerp worden gehouden bij de verschillende krijgsmachtsdelen van het Nationaal Leger.

7 REACTIES

 1. En terwijl de minister deze mooie voornemens uitspreekt, loopt een voormalige legerleider, veroordeelt voor een waslijst aan strafbare feiten gewoon rond. Terwijl ze dit allemaal zegt, zit er een prominent persoon in onze regering, terwijl hij eens op een politiek podium riep dat men in de politiek geen principes moet hebben. De trap, waar de minister het over heeft, moet niet alleen van boven naar beneden geveegd worden, het moet eerst helemaal.worden afgebroken en dan van onder naar boven opnieuw opgezet worden met principiële figuren.
  gemodereerd

 2. Een integer persoon is eerlijk en betrouwbaar en laat zich niet omkopen…behalve als hij en zijn gezin hopeloos pinaren, en (Zelfs met 3 banen!!!) nauwelijks kunnen overleven. Zijn we nietmeer de 17de rijkste land ter wereld?
  gemodereerd

 3. Wat is de taak van de militair??
  Pakketten delen??Hebben ze al kleding??
  Kunt u ervoor zorgen dat de kazerne en de omgeving schoon zijn. A regering disie morsoe.
  gemodereerd

 4. inderdaad Henkes , maar gelukkig dat deze minister geen strafbare feiten pleegt , maar jij geeft aan dat een voormalig legerleider veroordeelt is en vrij rond loopt , nou dat komt toch dat de paarse rechters , het decemberproces vertragen tot dat die massamoordenaar het loodje legt , en dan zeggen ze einde decemberproces , en hebt jij het commentaar gehoord van de ndp dat ze kanttekeningen zetten tegen het bezoek van Rutte , want die gaat een krans leggen bij het monument in Ford Zeelandia waar 15 echte Surinamers koelbloedig zijn vermoord door ddb, ja en dan raak je de paarse bouta lovers , die zich nog altijd scharen achter die massamoordenaar , ndp moet verboden worden , maar door wie
  gemodereerd

 5. Na de staatsgreep was het het plan van iedereen die in het leger ging om misbruik van zijn positie te maken om zo veel mogelijk geld binnen te rijden al dan niet met illegale praktijken. De sergeant majoor, vp en Eugène Boerenveen zijn daar schoolvoorbeelden van. Maar ook in lagere rangen leverde men zijn bijdrage als handlanger of zelfstandig. Deze mentaliteit is niet verandert en uit zich nu in overvallen en diefstal. Een programma voor integriteit is nuttig, maar kan alleen slagen door een zuivering in het leger evenals in elk onderdeel van de overheid. Echter ook de mentaliteit van de burger dient te veranderen, die altijd wel een kennis van een broer van een vriend kent. Men rekent er nu altijd op dat een probleem wel te regelen valt, wat een andere uitdrukking voor corruptie is.
  gemodereerd

 6. Een mooie en wijze les.
  Doen de beleidsmakers hier ook aan mee.
  Dan is het past een top plan.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.