OPINIE: Internationale dag voor Slachtoffers van Terrorisme

3
OPINIE: Internationale dag voor Slachtoffers van Terrorisme

[INGEZONDEN] – De Verenigde Naties hebben 21 augustus uitgeroepen tot Internationale dag om de Slachtoffers van Terrorisme jaarlijks te gedenken. Naar aanleiding hiervan wordt  terrorismebestrijding vanuit internationaal perspectief en binnen de Surinaamse context toegelicht.

9/11
Op 11 september 2001 zijn er twee vliegtuigen gevlogen in de Twin Towers van het World Trade Center in New York, het economisch handelscentrum van Amerika, en een ander vliegtuig in het Pentagon, het machtscentrum van de Amerikaanse Defensie. Wat voor onmogelijk werd gehouden, is gebeurd. Er is een bres geslagen in het kloppend hart en het beschermende schild van het machtigste land van de wereld. De terreurorganisatie Al Qaeda wordt verantwoordelijk gehouden voor de verloren levens van duizenden slachtoffers. Sinds deze terreurdaden is de wereld veranderd en het onderwerp ‘veiligheid’ nooit meer verdwenen van de internationale politieke agenda’s.

Veiligheid
Na de terroristische aanslagen in Amerika in 2001 heeft de wereld een onomkeerbaar dieptepunt bereikt. Alles wordt gescreend vanuit de optiek van veiligheid en  veiligheidsmaatregelen zijn drastisch aangescherpt. Denk aan verplichte identificatie van burgers, extra beveiliging van bepaalde objecten en personen en uitbreiding van cameratoezicht. Maar ook aan frequenter zichtbare inzetbaarheid van militairen, strengere controles van passagiers op vliegvelden en verscheidene anti-terreurwetten. Hoewel hiermee getracht wordt de risico’s op terroristische aanslagen te beperken, zijn de onveiligheidsgevoelens van mensen – zoals toeristen, reizigers en expats – mogelijk niet afgenomen. De oorlog tegen terreur is begonnen!

Rol van media
Niet alleen is het moeilijk om het begrip terrorisme te beschrijven. Ook het doel dat nagestreefd wordt met de terroristische actie is een diffuus, historisch bepaald en sociaal-cultureel gebonden criterium bij de definiëring van de term ‘terrorisme’. Dit begrip behelst een moreel waardeoordeel en is daarom afhankelijk van goed-fout kaders die per mens kunnen verschillen en in de tijd verschuiven. Er is altijd sprake van een politieke en/of maatschappelijke context. Hoe kijkt U de wereld in? Volgens Naom Chomsky en Edward Herman geven de massamedia een kijk op de wereld die in overeenstemming is met en ter promotie van de economische, sociale en politieke belangen van de elite. Onvergetelijk is de levenswending van Nelson Mandela die voordat hij ‘vrijheidsstrijder’ werd (niet alleen) door de apartheidspolitiek van Zuid-Afrika jarenlang als een ‘terrorist’ is bestempeld

Internationaal perspectief
In het kader van terrorismebestrijding committeren lidstaten van de VN zich middels  internationale verdragen eraan om alle terroristische daden, methoden en praktijken als misdadig en ongerechtvaardigd te definiëren. Het streven is erop gericht om internationaal een volledig wettelijk kader te scheppen dat alle aspecten van terrorisme omvat. Daarnaast middels nationale wetgeving maatregelen te nemen om financiering van terroristische organisaties te voorkomen en verhinderen[5]. Daarom is toezicht op geldstromen verkregen door financiële misdrijven of non-profitsector van eminent belang, zodat financiering niet kan worden aangewend voor verrichten van terreurdaden. Internationale samenwerking tussen landen is essentieel alsook de opsporing en vervolging van de daders.

Surinaamse context
Overal ter wereld kunnen aanslagen worden gepleegd. Door globalisering is het fenomeen terrorisme niet alleen in het Midden-Oosten, Amerika, Madrid, Parijs of London mogelijk maar ook binnen de landsgrenzen van Suriname. Dit is geen utopie want in juli 2017 wordt Suriname in beroering gebracht door de aanhouding van twee moslimbroers, die volgens mediaberichten toen verdacht werden van voorbereiding van een mogelijke terroristische aanslag in Suriname. Uiteindelijk is één van de broers in juni 2019 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk, wegens banden met de terroristische beweging Islamitische Staat. De andere broer werd vrijgesproken. De rechter heeft onvoldoende bewijs gevonden voor de verdenking dat de broers mensen ronselden voor de gewapende strijd in Syrië en het voorbereiden en financieren van terroristische handelingen.

Voor harmonisatie van de Surinaamse wetgeving gericht op het voorkomen en bestrijden van money laundering en terrorismefinanciering aan de internationale eisen en de verscherping ervan, is er een Ontwerpwet ‘Wet ter voorkoming en bestrijding van Money Laundering en Terrorismefinanciering’ van 27 januari 2021 ter behandeling bij de DNA. Deze wet zal de verschillende bestaande wetten op dit gebied vervangen en als uniforme regeling aansluiten bij de laatste ontwikkelingen in de aanbevelingen van de FATF.

Conclusie
Terrorismebestrijding vereist een internationaal en nationaal wettelijk kader voor de samenwerking en informatie-uitwisseling tussen landen. Naast veiligheidsmaatregelen is de opsporing, vervolging en bestraffing van daders doorslaggevend. De verklaarde oorlog tegen terreur is niet ten einde.

3 REACTIES

 1. Terrorisme is probleem in bijna elke land op de wereld ook in zelfs afrika, maar ook bij sterk verdeeld moslim stromingen het begon bij de bom- aanslag op de libaneze premier en soennit uit arabie- al harriri door sijitten van hezbolla gedood in libanon. De daders nooit gepakt dat was ook terrorisme. Het komt door fustratie en haat en de media speelt soms smerige rol ook in nederland mensen neerhalen, verdeeldheid zaaien en haat en carriere slopen van mensen dat kan de zieke media heel erg goed er moet een dag voor media boycot komen!
  gemodereerd

 2. En nu ook de terreuracties en aanvallen van het westen onder de loep bespreken en veroordelen.
  gemodereerd

 3. p.j.u.l. wie bedoel jij met het westen , Amerika is ook het westen en die zijn aangevallen door terroristen op 11 september 2001 waar meer dan 5000 duizend mensen zijn omgekomen , en Amerika heeft wraak genomen eerst bin laden opgeruimd en een maand geleden de tweede man en er zullen nog meer kopstukken van die al qaida opgeruimd worden , en de aanslagen in Parijs Frankrijk 2015 waar honderden doden vielen , alleen de Fransen zijn niet daadkrachtig ze stoppen die terroristen in de cel voor jaren , dom ze hadden ze met hun uitvinding de guillotine moeten gebruiken , terroristen die mensen doden opruimen .
  of bedoel jij cuba , venezuela , rusland , china , india , pakistan , noord korea , birma , iran en al die andere schurkenstaten , in afrika , somalie en marrokko en syrie en egypte
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.