Vandaag Internationale Dag van de Linkshandigen

5

Ieder jaar op 13 augustus is het Internationale Linkshandigendag. In 1976 is deze dag voor linkshandigen in het leven geroepen om aandacht te vragen voor de kleine en grote ongemakken waar zij tegenaan lopen in deze rechtshandige wereld. De Linkshandigendag bestaat dus al enkele tientallen jaren, maar krijgt de laatste jaren steeds meer bekendheid.

De meeste mensen zijn rechtshandig. Slechts 10% tot 15% van de mensen is linkshandig. Linkshandig zijn houdt in dat deze mensen de linkerhand als voorkeurshand gebruiken. Schrijven, knippen en snijden doen linkshandigen dus met hun linkerhand. Doordat het grootste deel van de bevolking rechtshandig is, is de samenleving ingericht op rechtshandigen.

In het verleden dacht men dat linkshandigheid een afwijking was. Men was zo bijgelovig dat men dacht dat de linkerhand de hand van de duivel was.

Linkshandigheid stond in het verleden dan ook in een kwaad daglicht. Men vond linkshandigen erg onhandig. Dit blijkt ook uit het gezegde: ‘twee linkerhanden hebben’. 


5 REACTIES

 1. Linkshandigen zijn intelligente/ creatieve mensen, die de handelingen vd rechtshandigen zien en heel snel oplossingen voor vinden. De rechtshandigen kijken er naar, wilen lachen, een grapje over maken, over willen praten, maar merken dat als ze dat doen, ze die achter stand van de linkshandigen in de nog resterende tijd niet meer kunnen in halen.

  De links handigen kijken nu naar de rechtshandigen die worstelen om op tijd het werk af te maken.

  Ik wens al de linkshandigen het aller beste toe.

  We worstelen, komen snel boven en houden de rechtshandigen in de houtgreep tot die af tikken.

  We are the Champions mij friends.
  gemodereerd

 2. Mijn baas heeft mij wijs gemaakt dat er ook een internationale 2 handig dag is.

  En dat is elke werkdag.
  gemodereerd

 3. Mijn 1ste zusje is linkshandig en wel Drs!!! 2e zusje ook linkshandig en wel Advocaat!!
  Ik rechtshandig, maar geen van de bovenstaande. Wel boekhouder!!
  gemodereerd

 4. Onhandig is een ander woord voor linkshandig, sinister is Latijns voor links. Ik ben nu zeventig, maar Ik had op de lagere school een aardige juf, waarbij ik links mocht schrijven wat met een kroontjespen nog niet eenvoudig was. Om geen vlakken te maken draaide ik het blad 90 graden en schreef van boven naar beneden. Later hebben ze een speciale linkshandige pen voor me aangeschaft op school. Mijn broer, die maar een jaar ouder was, moest met zijn rechterhand schrijven.
  Veel genieën en Nobelprijs winnaars zoals Leonardo dat Vinci, Albert Einstein, Bill Gates, Albert Schweitzer, Aristoteles, Alexander de Grote, Julius Caesar, Napoleon enz. enz. waren linkshandig. Hun hersenen zijn anders gestructureerd waardoor ze vaak beter zijn in analyseren en oplossen van van problemen, wiskunde en logisch denken, in tegenstelling wat de normale rechtshandige opvatting is.

  Alle gekheid op een stokje: er is fysiologisch geen verschil tussen links en rechtshandigen, het is hetzelfde als met alle discriminatie de meerderheid discrimineert de minderheid. Linkshandigen worden door hun omgeving gedwongen creatiever te zijn en dat heeft grote gevolgen voor hun latere leven, die daardoor bij wetenschappelijk onderzoek veel vals positieven oplevert. Ze lijken creatiever en beter in het oplossen van problemen, omdat ze daar van hun geboorte af in een rechtshandige wereld getraind zijn. Als de wereld meer tweehandige was ingericht zou het verschil verdwijnen. Ergens moet er echter een evolutionair voordeel voor linkshandigen zijn anders waren ze allang uitgestorven, maar zelfs in de prehistorie was de verhouding hetzelfde.
  Overigens kan ik een veel langere lijst van rechtshandige dan van linkshandige genieën en Nobelprijswinnaars opschrijven, want er zijn nu eenmaal 85% rechtshandigen op de wereld.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.