dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieGrassalco mag goudvoorraden inzetten voor herstel SLM

Grassalco mag goudvoorraden inzetten voor herstel SLM

-

Does Travel - naar Suriname

Grassalco heeft van haar aandeelhouder c.q. de regering toestemming verkregen om haar goudvoorraad in te zetten voor de doorstart van het bedrijf alsmede die van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM). Beide bedrijven zijn op dit moment noodlijdend en hadden een Herstelplan ingediend bij de regering. Hiervoor is financiering nodig. Voor de SLM is dit circa 14 tot 15 miljoen USD terwijl voor Grassalco dit 3 tot 4 miljoen USD bedraagt.

De regering heeft maandenlang samen met de bedrijven gewerkt aan oplossingsmodellen. Na consensus binnen de regeringstop is door de regering een formeel besluit genomen over het financieringsmodel. Dit houdt het volgende in:

Grassalco bezit 10.767,946 troy ounce aan goud welke is opgeslagen bij de Royal Canadian Mint. Het goud heeft een marktwaarde van circa 18 miljoen USD (afhankelijk van de goudprijs op dat moment). Dit goud is afkomstig van de geaccumuleerde royalty afdrachten door Iamgold tot en met 31 oktober 2019. Opgemerkt wordt dat de royalties van na deze datum niet in deze voorraad zitten, aangezien deze aan de Centrale Bank zijn verpand.

Het oplossingsmodel houdt in dat de goudvoorraad van Grassalco op de internationale markt zal worden verkocht. De opbrengst zal worden aangewend voor de financiering van de twee Herstelplannen. Met betrekking tot SLM zal het bedrag door Grassalco worden doorgeleend voor een periode van 8 jaar en een rente van gemiddeld 4.8%.

Met de financiering en uitvoering van de Herstelplannen is er een goede basis voor het bereiken van duurzame gezondmaking van de twee staatsbedrijven. Zoals bekend is de SLM inmiddels ook bezig de operaties op de Mid-Atlantische route weer op te starten.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
 1. we hebben al in een ander item hierop gereageerd
  maar deze US$ 14 miljoen wordt intern op gesnoept , waar blijven al die schuldeisers , slm heeft meer dan US$ 100 miljoen schuld , schuldeisers nu slm weer geld krijgt , wees er als de kippen erbij , pik ze kaal die slm


  gemodereerd
 2. het is een zinloze actie van de regering.slm is een bodemloze put.
  slm moeten ze failliet verklaren en dan opnieuw beginnen.


  gemodereerd
 3. Er is al voor tientallen miljoenen staatssteun gestopt in dit bedrijf die niet instaat is op eigen benen te staan. Winstgevend en duurzaam worden is een brug te ver voor de SLM.
  Ook een reorganisatie doorvoeren krijgt men niet voor elkaar. Surinamers zijn slecht in managen en hebben geen lange termijn visie. Dat is een feit! Met uitzondering van een aantal succesvolle Surinaamse ondernemers die dit wel allemaal in de vingers hebben.


  gemodereerd
 4. Een regering met visie en inzicht zou in de afgelopen jaren dit bedrijf dat SLM heet, al lang hebben ontmanteld. Het is verliesgevend en herbergt een RvC/Directie zonder de nodige deskundigheid. Terug naar ‘ de tekentafel”: Advies : implementeer een ‘ Open-Sky’ beleid en gebruik het idee van Winston Jessurun van DA-91 in de jaren 90. Gooi het Surinaams luchtruim open voor vliegmaatschappijen die hun thuisbasis hebben (deels) op Zanderij. Hierdoor kunnen wij als Surinamers goedkoop de wereld rond vliegen( itt wat wij nu betalen voor een ticket welke tot de duurste van de wereld worden gerekend). Waarom niet met VARIG ( Braziliaanse maatschappij) in zee gaan of een joint-venture sluiten. ? Hoe makkelijk is het niet; een kind kan de was doen. Maar neen, wij willen vast blijven houden aan dit waterhoofd wat SLM heet , en het bezorgt ons alleen maar hoofdbrekens , stress en irritaties.Helaas zitten wij opgescheept met achtereenvolgende regeringen die de ballen er niet van snappen.


  gemodereerd
 5. Waarom niet staatsolie die dit doet?? Waarom gaan de gelden van staatsolie in speciaal fonds???
  Staatsolie hft zoveel gehad onder hun beheer van Regering Bouterse/ Adhin. Laten ze nu inleveren. Ook hier moeten de stakers eisen dat er onderzoek komt.


  gemodereerd
 6. Grassalco,ook een van de boeven bedrijven in Suriname.Waar is de 151 kg goud gebleven die zogenaamd zoek was. Hebben jullie bij akimboto thuis gezocht??


  gemodereerd
 7. Triest dat de SLM door de jaren heen door slecht management en verkeerde beslissingen van ddb, SLM-toestel als prive eigendom op kosten vd staat, enz op zijn gat ligt.

  Vele Surinamers willen op posten zitten en management, CEO zijn, maar die hebben daar niet voor de opleidingen en hebben nooit een kleine, laat staan een middelgrote onderneming geleid. Een grote helemaal niet.

  Dit gedrag zie je ook bij ministeries, zie de ABOP-ers, wat die van bakken als vp, ministersm DNA-leden, ambtenaar, functies als basjas, kapitein, granman, enz. Nada Notie neks, nul, negatief, enz, enz, enz.

  De hoogste tijd dat aan management opleidingen voor zij de al een academici opleiding met succes hebben afgerond en ondernemingen hebben gestart wordt om aan te gaan beginnen, want de afgelopen 41 jaar is daar niets van terecht gekomen op productie en exportondernemingen.

  Een ding zijn de goed in als de ongeschikte CEO op de overheidsposten komen, zich zelf flink verrijken.

  Zie ddb, ddb-gezin, familie en vrienden, (ex-)DNA-leden ndp en hun militaire vrienden.

  Waardeloze mensen die door middel van een geweer de macht in een land willen, maar er niets van bakken. Ze zitten weer op de olie- en gasprijzen te loeren om zich zelf, gezin, familie verder te verrijken en het Surinaamse volk mag naar de maan lopen.

  Zie ndp sinds 25 Februari 1980, zie hoe rijk ze zijn en zie wat er met de Surinamers en de republiek Suriname vandaag terecht is gekomen. Ze hebben het vaker gezegd, If oe kon na maktie baka, We nyan a moni baka. Het Surinaamse volk begrijpt niet wat ze bedoelen en kijken en luisteren ernaar en vinden het goed.

  Hoe dom kan een volk zijn, ja velen zijn laag geletterd en kunnen niet meer dan hun naam schrijven en dat is het.


  gemodereerd
 8. Oeps, slip of the tong!
  “Staatsolie hft zoveel gehad onder hun beheer van Regering Bouterse/ Adhin.”

  Ge-sto-len door dezelfde gangsters. Daarom hebben ze tweehonderd leningen van in totaal 4 miljard afgesloten.

  De integrated reports zijn beschikbaar op hun site. Zoals het hoort, netjes een Financial, Social Responsibilty en Sustainability report.

  Zoek een andere paarse stok.


  gemodereerd
 9. Hoe kun je zo stom zijn om zo ongeveer het laatste spaargeld, dat Suriname nog heeft, in de bodemloze SLM-put te storten
  en wie bedenkt de loze kreet, dat ” met deze financiering en uitvoering van de Herstelplannen er een goede basis is voor het bereiken van duurzame gezondmaking van de twee staatsbedrijven”.

  Het is geen herstelplan, Het is het spaargeld verbrassen om het faillissement van SLM weer een tijdje vooruit te schuiven,
  Ben benieuwd, of en hoeveel rente er gaat worden betaald en wanneer er weer zal worden gevraagd om een rente-betalings-pauze en natuurlijk een aflos-pauze.
  Het liefst tot na de volgende verkiezingen, zoals Hoefdraad dat deed in 2020.
  Waar is hij eigenlijk.
  Weet dan echt niemand waar deze persoon zich bevindt?


  gemodereerd
 10. Dat goud gaan ze nu gebruiken. Ze moeten het nemen uit canada want anders kunnen ze het niet stelen.


  gemodereerd
 11. Grassalco heeft van haar aandeelhouder c.q. de regering toestemming verkregen om haar goudvoorraad in te zetten voor de doorstart van het bedrijf alsmede die van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM).

  Beste forum bezoekers ik wil jullie vragen bovenstaande nogmaals te lezen.
  Er staat letterlijk :
  – voor de doorstart van het bedrijf
  – voor doorstart de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM).

  Mijn opmerking hierover is:
  – Sedert wanneer is er sprake geweest van een doorstart van Grassalco?
  – Wordt bedoeld de doorstart van de SLM in de zuiging van Trusted Wings.

  Begrijpen jullie niet dat een SLM met een schuldpositie van meer dan 100 miljoen US$ en met een negatief eigen vermogen van circa 80 miljoen US$ geen enkele doorstart kan maken tenzij de schuldeisers voor zeker 80% van hun vorderingen op de SLM opgeven.
  Alle onderdelen die winstpotentie bezitten zullen in aparte NV worden ondergebracht weg uit de schoot van de SLM
  Rechtspersoon Trusted Wings zal eigenaar worden van zowel de SLM als alle andere nieuwe NV’s.
  SLM zit momenteel in een benarde positie terwijl Trusted Wings geen schulden heeft en eigenaar is geworden van de winst potentiële bedrijven.

  Ik las vandaag dat SLM een dag later zal vliegen, morgen dus donderdag 21 juli 2022 vanuit Amsterdam met een vliegtuig van een Bulgaars maatschappij. Dit vliegtuig heeft geen Business class noch comfort class m.a.w. alleen economy class om meer reizigers te kunnen vervoeren (volgens de SLM).

  SLM heeft waarschijnlijk geen geld om de wet lease te betalen en dus moeten ze een goedkopere maatschappij opzoeken en het werd dus een Bulgaar maatschappij.

  Wellicht volgt er nog meer nieuws.
  Ik ben benieuwd


  gemodereerd
 12. Jaren lang horen wij dat de SLM eindelijk gezond gemaakt gaat worden. Is een parasietaal bedrijf dat alleen overheids gelden zuigt. Is een bodemloze geld put, die niet van de overheid mag zijn, weg met de SLM, verkoop dat ding. Oh wacht dan zijn er geen belangrijke politieke snoep reisjes meer. SLM word nooit weg gedaan.


  gemodereerd
 13. John Leetz

  Grapje “Waarom niet met VARIG ( Braziliaanse maatschappij) in zee gaan of een joint-venture sluiten. ?” Dat zal niet gaan want Varig is al sinds 2007 gestopt met vliegen .

  Natuurlijk is het een slechte zaak veel personeel in dienst te hebben en zelf geen vliegtuigen in de lucht te hebben. Nationale trots is duur. Het is ook te begrijpen dat men steeds weer droomt het opgestapelde verlies van decennia wanbeleid weer eens terug te verdienen. De $ 100.000.000 schuld staat in de boeken van de staat suriname en zolang men wil geloven dat deze geheel of gedeeltelijk terug kan komen zal men proberen SLM in de lucht te houden. Dat is niet eens zo raar met de vaste markt die er is en die best potentie heeft als men het trucje in de vingers krijgt. Men zal alleen 75% van het personeel moeten heen zenden en een proberen met locale partners per markt twee vliegtuigen in de lucht te krijgen (want 1 is geen zodra er een incident plaats vindt of er groter onderhoud plaats vindt).

  Het zou dan ook verstandig zijn een partner te vinden in Brazilie die veel passagiers uit /naar Amazonia vliegt want voor die reizigers is het via Paramaribo naar Europa, de VS en de Caraiben vliegen uiterst aantrekkelijk ( het scheelt maar zo een halve dag per vlucht).

  TAM of GOL lijken voor de hand liggende partners.


  gemodereerd
 14. debby , lees de reactie van Esmerald eens goed , hier in staat de waarheid maar jij gelooft je afgod ddb he , en wat staatsolie verdient komt van de burgers he tanken , tanken ,en nog eens tanken , en jou afgod heeft ook dat geld van het volk gestolen , ach het zal jou toch een worst zijn daar in de bijlmer


  gemodereerd
 15. Ik kan het mij niet voorstellen dat je het goudvoorraad van Grassalco verkoopt en dat in een failliete onderneming stopt. De meeste gaat op aan salaris van de Haan en een deel in zakken van de beleidsmakers. Dat zijn we gewend in de bananenrepubliek. Welke weldenkend regering kan zo iets nu verzinnen.


  gemodereerd
 16. Waarom lukt het de KLM wel om zonder noemenswaardige problemen de route Amsterdam- Paramaribo v v te onderhouden. Waarom zou het andere maatschappijen wel lukken en de SLM niet. Hoe objectief is men tegenover de SLM.
  De SLM is van af haar oprichting als onze eigen nationale carrier, gebruikt als njang patu door de Surinaamse overheid en haar politieke clientèle (zeker vanaf 1975) ook het eigen personeel heeft met F& F uit de njang patu gesnoept. Was dit niet gebeurt, dan was de SLM een ander lot toebedeeld.
  Alleen maar roepen dat de SLM niet leven vatbaar is omdat de SLM door mismanagement (de politiek toegelaten om de SLM te misbruiken en het misbruik van het personeel), in de rode cijfers zit en de oplossingen nog steeds geen soelaas biedt, terwijl de mogelijkheden voor de SLM, indien goed geleid best rooskleurig uit kan zien, wordt miskent, is niet rationeel. Men moet meer gaan geloven in eigen kunnen dan gemakzuchtig op zoek gaan naar oplossingen buiten Sranan.

  Men is op een constructieve manier bezig om de SLM uit de schuldenlast te halen en weer klaar te maken voor het doel (functie)) waarvoor zij is opgericht, het transporteren van luchtvaartreizigers van Paramaribo – Amsterdam v v.
  Tot de tijd getuigt het niet van objectiviteit, al de ‘strenge’ reacties ten faveure van de KLM en andere maatschappijen (waarbij er kennelijk meer vertrouwen heerst, dan in de eigen SLM)
  Het wordt tijd fu sjat a futu fu KLM.
  Er komen betere tijden voor de SLM 💪🏼, onze trots.👏🏼


  gemodereerd
 17. Beste famirie
  wtf lees ik nu dat pony heeft gereageerd? ma hei was toch op de Dam, hoe dan hoe dan?
  ma hij zegt dat hij op[ het plein heeft gebivakeerd, hoe dan hoe dan, ik kan me nie voorstellen dat je op je cel zit terwijl je proetesteer
  O a no mie noh, 🙉🙈🙊

  Gado de wi fesi mang


  gemodereerd
 18. @Ab out Ai boi hoe het kan dat pony overal tegelijk is.
  Komt dat hij bakroes heeft die op hem lijken 🧟‍♀️🧟‍♀️🧟🧟🧟‍♂️🧟‍♂️.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES