President Santokhi benadrukt hechtere samenwerking met Frankrijk bij viering Bastille-dag

7

In verband met de viering van Bastille-dag is president Chandrikapersad Santokhi op 14 juli te gast geweest bij de Franse zaakgelastigde in Suriname, José Gomez. Op deze dag wordt jaarlijks de bestorming van de Bastille in 1789 herdacht, welke de geboorte van de Franse Republiek markeert. Het staatshoofd memoreerde in zijn toespraak de gezamenlijke inspanningen die in relatief korte tijd zijn gepleegd en de vorderingen om de grensoverschrijdende samenwerking met Frankrijk c.q. haar overzees grondgebied Frans-Guyana te versterken.

Santokhi zet in op een hechtere samenwerking met Frankrijk en het oosterbuurland. Gezien de investeringen van Franse bedrijven in offshore olie- en gaswinning wenst het staatshoofd de economische bedrijvigheid te vergroten, door samen te werken met de private sector en belemmeringen weg te nemen.

Zaakgelastigde Gomez heeft er alle vertrouwen in dat de belangstelling van Franse ondernemingen voor Suriname zal toenemen. De diplomaat noemde als voorbeeld de Franse multinationale olie- en gasonderneming TotalEnergies die een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van de olie- en gassector in Suriname.

Daarnaast gaf de president .aan dat het opzetten van een stichting voor Franse leraren in Suriname van cruciaal belang is om culturele uitwisselingen te vergemakkelijken en de Franse taal te stimuleren door Franse lessen te verzorgen aan Surinaamse burgers. “Cultuur is een zachte kracht die politieke, economische en sociale onderwerpen verbindt en het individu verrijkt”, aldus het Surinaamse staatshoofd.

Zaakgelastigde Gomez beaamde dit en voegde eraan toe dat de Frans-Surinaamse vriendschap is gebaseerd op gemeenschappelijke waarden en principes: democratie, mensenrechten en respect voor de soevereiniteit van staten.


7 REACTIES

 1. Hierop is de president van Suriname dol. In zijn mooie pak, met tientallen volgauto’s en beveiligers rondreizen en bezoekjes afleggen. Voor de ellende in dat land maakt hij zich niet druk. De bananenrepubliek wordt leeggeroofd en de president gaat gewoon door met de poppenkast. Over de grondrovers van de ABOP maakt de president zich niet druk. Over de miljoenenroof bij financiën/CBvS maakt de president zich niet druk.
  gemodereerd

 2. Er kan nu een aanvang worden gemaakt door president Chandrikaperkash Santohki om over de Marowijnerinier tussen Albina Suriname en St Laurent in Frans- Guyana een brug te bouwen.
  gemodereerd

 3. eigen+mening , jij zal ook goed passen met een rol in deze poppenkast , als pop ddb in een clownspak , want die heeft heel veel grond en geld gestolen he eigen+mening
  gemodereerd

 4. precident santokhi , waarom moet men de Franse taal gaan leren , echt de wereldtaal is Engels en dat is goed , maar Frans raar , wij kennen Frans wel , dat is onze buurman
  gemodereerd

 5. Hey president heb je niet evetjes tussen 2 glazen blacklabel aan de charge gevraagd wannerr we visumvrij naar de overkant kunnen?
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.