Modern plan ontlasting verwerking Suriname in voorbereiding

10
Modern plan ontlasting verwerking Suriname in voorbereiding

Om de ophaal en verwerking van fecaliën (ontlasting) in Suriname op een milieuvriendelijke manier te doen geschieden is er een plan in voorbereiding. Het Duitse adviesbureau Bremen Overseas Research and Development Association (BORDA) is belast met de voorbereiding van dit programma. In het belang daarvan is BORDA op 11 juli 2022 ontvangen voor een kennismakingsbezoek op het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu.

Het ministerie stelt dat er reeds jaren in Suriname het systeem van septic tanks wordt gebruikt. Septic tanks worden leeggehaald door de kolkenzuigers nadat die zijn volgeraakt. Door verkeerde installatie alsook door vele regens en slechte afwateringssystemen, voldoet dit systeem niet aan de moderne milieueisen.

Verder is het dumpen van fecaliën in de Suriname rivier milieuonvriendelijk. Gedurende 18 maanden zal het adviesbureau BORDA in samenwerking met stakeholders werken aan een plan voor de modernisering van de verwerking van fecaliën (sludge). Dit project wordt gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF) in samenwerking met de Inter-American Development Bank (IDB) en het United Nations Environment Programme (UNEP).

Volgens het ministerie, de drager van dit project, heeft afvalverwerking hoge prioriteit binnen het milieubeleid. Daaronder valt ook menselijk afval.


10 REACTIES

 1. Dus die brom-bere tankwagen zal het goedje niet meer achter de centrale markt in de Suriname -rivier dumpen? Ja,.. dat heb ik in 2019 meegemaakt, ik stond versteld!
  Die ka-visies waren wel heeel blij 🙂

  en…Suriname heeft geen last van het stikstof probleem want, van klimaatverandering merken ze daar niks. Tog??
  En trouwens, ik vind BORDO een mooiere afkorting 🙂
  gemodereerd

 2. Wat is deze regering toch goe bezig he. Alweer laat deze regering zien hoe het in het algemeen belang gehandeld wordt. Laten wij elkaar niet voor de gek houden; het is niet de president die de meeste kaka produceert maar het volk. Dankzij de president zijn de toiletten van Gliss netjes onderhouden in vergelijking met de toiletten in het verouderde Gliss gebouw waar je niet eens durfde te plassen (niet zittend noch staand). Het leek wel een varkensstal. Gelukkig wordt er nu hard gewerkt aan de volksgezondheid en de hygiene in dit land. Tien jaar lang heeft de fascistische partij het land laten verloederen en verpauperen met de nodige gevolgen van dien.
  Eindelijk kan men afscheid nemen van de brombere’s
  gemodereerd

 3. Waarom een probleem hiervan maken? Overal ter wereld wordt dit als mest gebruikt. Planten -vooral klaroen- gaan veel beter groeien (ervaring!).Waarom loopt Suriname achter op vele gebieden? koppie, koppie gebruiken.

  Ik denk dat ik het weet waarom het niet in Suriname gebeurt: Surinamers zijn bang om grote investeren te doen voor een te kleine afzetmarkt.
  Elk landbouwbedrijf zou gedroogde menselijke mest toejuichen.
  Maar ja, als in mijn land ook niet aan landbouw wordt gedaan is deze oplossing gelijk “paarlen voor de zwijnen werpen”. En zo kan ik vele voorbeelden opnoemen. N.B. Ik ben geen landbouwingenieur, maar iemand die door de heer Starreveld(internet) een “verstandige leek” genoemd zou worden.
  gemodereerd

 4. iedereen kan nu met ene gerust hart zijn gang gaan hoor want de kans dat de fecaliën bij een volgende overstroming komen bovendrijven is uitgesloten. Geweldige regering die ook aan ons behoeften denkt. Goed geregeld !
  gemodereerd

 5. Er is ook ene heer “Slimmie” die uit de septicafval kookgas maakt. Weet niet in hoeverre de regering hiermee iets structureels gaat opzetten. Immers iedereen gaat wel tenminste 1 keer per dag naar het toilet. Van de afval van de gehele bevolking kan er een aardige hoeveelheid kookgas gemaakt worden.

  Ik zag ook dat diezelfde Slimmie bezig is met brandstof maken uit plastic afval.
  gemodereerd

 6. HKF
  Wat zou je zeggen van afvalverbranding om stroom op te wekken? Bergen kaf worden ook ten onrechte verbrand. zonde.
  Maar ja als Surinamers investeringafkerig zijn en wachten op gratis dingen zoals de rokerij van nieuw Amsterdam, zullen deze dingen nooit van de grond komen.
  gemodereerd

 7. Debby 13 juli 2022 Bij 23:45
  Hebben jullie ht over de beerput van de regering die overstroomt???
  ==================================

  Helaas zou jij daar geen onderscheid in kunnen maken……fo soso naar school gegaan…
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.