woensdag, februari 21, 2024
HomeOnderwerpenNatuurUitbaggeren vaargeul Surinamerivier tot 5.5 meter start in oktober

Uitbaggeren vaargeul Surinamerivier tot 5.5 meter start in oktober

-

Does Travel & Cadushi Tours

Het Surinaamse ministerie van Openbare Werken (OW) heeft zich enorm ingezet om het uitbaggeren van de vaargeul van de Suriname rivier te realiseren. In 2021 startte het baggeren door De Boer-Boskalis Joint Venture tot een diepte van 4.5 meters, die in januari 2022 is bereikt. Door middel van een nieuwe aanbesteding is er gepland in oktober 2022 te starten met het uitbaggeren tot een diepte van 5.5 m. Vanwege milieueisen mag tot september niet worden gebaggerd.

OW laat verder optekenen dat het baggerbedrijf momenteel bezig is met het onderhoudsbaggeren. Dit duurt tot oktober 2022 en kost bijkans 370 duizend Amerikaanse Dollars per maand, hetgeen neerkomt USD 4.5 miljoen per jaar. De vaargeul is over een lengte van 68 km uitgebaggerd tot een diepte van 4.5 meters.

Binnenkort wordt een aanbesteding gehouden voor het uitdiepen van de vaargeul van de Surinamerivier tot 5.5 meters inclusief onderhoud. Het uitbaggeren tot 5.5 meters start in oktober en duurt ongeveer tien maanden. De kosten hiervoor bedraagt ongeveer USD 35 miljoen en wordt gefinancierd door het consortium van banken in Suriname en het ministerie van Openbare Werken.

Minister Riad Nurmohamed voert eveneens aan dat bij de afronding van het uitbaggeren tot een diepte van 5.5 meters. Binnen dit contract zal het traject van 68 kilometer ook op diepte worden onderhouden en zal duren voor een periode van minimaal 2 jaren. De geraamde kosten zullen USD 4.4 miljoen per jaar bedragen. Dit zal in de periode van juli 2023 tot juli 2025 geschieden.

In augustus 2022 zal een workshop worden georganiseerd met de stakeholders om te praten over de toekomst van de vaargeul van de Surinamerivier. De input van stakeholders zal in deze van eminent belang zijn, want er zal nagedacht moeten worden hoe de financiering van de volgende fase zal geschieden. De eerste indicatie is dat bagger naar grotere diepten nog extra tientallen miljoenen USD gaat kosten en die financiering is er momenteel niet.

Indien de financiële ruimte beschikbaar is, zal aansluitend op de afronding van het onderhoudsbaggeren gestart kunnen worden met de aanleg van een nieuwe vaargeuldiepte.

opening
Fernandes Express
Caribbean Party

11 REACTIES
 1. Wanneer wordt gestart met het uitbaggeren van de sarramacca kanaal ,belangrijk voor de productie, sport , recreatie en afwatering.


  gemodereerd
 2. Het vorige boevenkabinet had hier luchtkastelen over gebouwd, maar is daarbij gebleven.
  Een behoorlijke investering. Hoe dieper je gaat, hoe duurder het wordt. Maar 5.5 m is wel heel ondiep. Houdt in dat zeeschepen met een grote diepgang, Suriname niet aan kunnen doen. Een gemiste kans- en een korte termijn oplossing. Misschien als er straks extra inkomsten uit olie- en gas komen, men besluit tot dieper uitbaggeren…
  Even een vergelijking, de Eurogeul bij R’dam, heeft een diepte van 23 m. De grootste zee- en containerschepen kunnen de haven zonder problemen aandoen.


  gemodereerd
 3. Wat voor poppenkast is dat. Vanaf begin had vorige regering 5,5 mtr gezegd.
  Nurmohamed zei 4,5 om nu weer nr 5,5 te gasn. Boevenbeesten


  gemodereerd
 4. Sinds wanneer stelt Suriname milieueisen. Vallen skalianes en kwikgebruik in het binnenland hieronder?
  Wanneer wordt de consumptie van Anjoemara (een van onze lekkerste vissen) verboden wegens overmatige kwik in deze vissen. Mensen worden ziek. Het komt op mij over dat wetten maken in Suriname een leuke bezigheid is, maar dat de controle op de naleving van de wetten, afgezien van de vele mazen in de wetten, een probleem in Suriname is.
  Een andere vraag is: waarom baggert men de Surinamerivier niet nog dieper uit; zeg maar tot 20 meter zodat ook cruiseschepen met duizenden toeristen per schip binnen kunnen varen. Suriname krijgt daardoor veel meer inkomsten en genoeg om de hogere lening terug te betalen(spin off effect). Ervan uitgaande dat onze regeringen leren omgaan met geld.
  Gedenk: als je iets moet doen, doe het goed.


  gemodereerd
 5. Ik ben geen waterbouwkundig inginieur, maar als leek vraag ik me af waarom men eerst tot 4,5 m en daarna tot een diepte van 5.5 meter heeft uitgebaggerd, dat is toch duurder? Alleen al het feit dat men twee keer de afstand van 68 km moet afleggen i.p.v. eenmaal, maakt het al duurder.


  gemodereerd
 6. Debby,

  Het is de eerste keer dat ik jou geijk moet geven.
  Dubbele kosten. Dit ruikt naar fraude.

  Ik rust
  Djamoe


  gemodereerd
 7. Een snelle zoektocht online en ik kwam een in 2018 gebouwde baggership tegen, met een capaciteit van 2000m3 per uur, een baggerdiepte van 32 meter, die wordt verkocht voor 3.560.000 US Dollar.

  Baggeren is geen eenmalige deal, het is iets dat continu moet worden gedaan om het gewenste doel te behouden.

  Het is alsof deze deals gemaakt zijn om een continue uitstroom van ons belastinggeld te verzekeren en om buitenlandse bedrijven te verrijken die op hun beurt de politici rijkelijk belonen met smeergeld.

  Doe een eenmalige aankoop als land, en train zo ook lokale mensen om zelfvoorzienend te worden in het onderhoud van onze waterwegen.

  Waarom wordt alles in dit land zo achterlijk gedaan?

  Deze mensen die jullie ALLEMAAL na elke verkiezingscyclus aan de macht brengen, maken snel oneerlijke en onnodige berekeningen van tientallen miljoenen dollars.

  Maar er ZIJN manieren om het land op een veel efficiëntere en eerlijkere manier te ontwikkelen.

  De meeste mensen die aan de macht zijn gestemd, lijken er alleen maar om te geven om geld te verdienen aan de onervarenheid en onderontwikkeling van het land en zijn inwoners.

  En ik zal het ronduit zeggen, dit soort opzettelijk wanbeheer van zuurverdiend belastinggeld is te vinden in ELKE politieke partij in het land.


  gemodereerd
 8. echt debby jou paarse club wilde 5,5 meter diepte , nou de chinezen konden nog niet tot 3,5 meter gaan , dus die hadden het in 3 keer moeten doen , maar je hebt dat chinese wrak toch gezien , nou die zal er ook 5 jaar over doen , dus 5 x zo duur djamoe
  en debby die chinezen zijn vertrokken omdat jou afgod ddb geen voorschot heeft betaald.
  mensen waterbouwkundig is berekend om de vaargeul in fases uit te baggeren en dat is juist , als men in dit geval direct op 6,5 meter zal gaan dan zijn ze constant bezig met onderhoud met meerdere baggerschepen , nou een vrachtschip kan niet komen want de baggeraars zijn nog bezig


  gemodereerd
 9. Doorzetten, het baggeren afmaken, het mag wat meer kosten als het maar wordt afgemaakt, hebben wij straks met z’n allen profijt van. Ze mogen wat mij betreft een kleine njang maken (je houdt het toch niet tegen) als de vaargeul maar wordt afgemaakt en goed onderhouden.

  Zo, en nu als de bliksem op naar de velen sloten en beekjes in het land, ik wil over een jaar op buren bezoek droog blijven.
  Heeft OW al een bagger plan klaar liggen, (ook een plan om het volk Milieu bewust te maken, anders heeft het baggeren geen zin), hoeven zij straks geen grote slangen te gebruiken, me dunkt.

  Btw, wie gaat het onderhouden van de vaargeul doen, over 20 jaar is alles weer terug, mijn kleinzonen kunnen dan in de vaargeul lopen, grapje.


  gemodereerd
 10. Achterlijk beleid weer, zoals we gewend zijn.
  Alleen maar zakkenvullers die hun eigen zakken vullen!

  Koop als Suriname zelf zo’n baggerschip, de kosten verdienen zichzelf terug!
  En huur het 1e jaar wat personeel in om andere op te leiden.

  Leidt verder de jeugd in het onderwijs en/of werkelozen op als toekomstig (onderhouds)personeel.

  Want dit is toch iets wat steeds weer opnieuw gedaan moet worden.

  Win-Win situatie.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES