zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieGefaseerd tariefsaanpassingen voor stroom doorvoeren onder toezicht van de EAS

Gefaseerd tariefsaanpassingen voor stroom doorvoeren onder toezicht van de EAS

-

Does Travel - naar Suriname

In het derde kwartaal van 2021, zijn de tariefsaanpassingen voor stroom aangekondigd door de regering in Suriname. De tariefsaanpassingen zijn noodzakelijk voor het garanderen van duurzame energie in de toekomst. De huidige uitdagingen in de energiesector worden structureel aangepakt om de economische groei en ontwikkeling te bevorderen.

De continuïteit van bijvoorbeeld de elektriciteitsvoorziening is namelijk essentieel, omdat de consequenties bij het wegvallen van de voorziening vérstrekkend zijn en uiteindelijk kunnen leiden tot ontwrichting van de samenleving. Door structureel te werken aan duurzame oplossingen, kunnen in de toekomst zulke situaties worden voorkomen. De Regering heeft voor de herstructurering bij NV EBS, een crisisteam benoemd dat bestaat uit: voorzitter S. Mehardjan, en overige leden: R. Anijs, H. Dorinnie, R. Apinsa en een vertegenwoordiger van de vakbond.

De tariefsaanpassingen voor stroom worden gefaseerd doorgevoerd, om de burgers zoveel mogelijk tegemoet te komen. De Regering doet er alles aan om de tariefsaanpassing geleidelijk aan in te voeren. De eerste fase, gaat in per factuurmaand juni, met een tariefsaanpassing van 15 % en in de tweede fase, per september, een tariefsaanpassing van 10 %. Er zal tevens een overbruggingstarief worden ingevoerd, welke geldt voor huishoudelijke en niet-huishoudelijke verbruikers, waarbij voor het verbruik tussen 0 – 250 kWh een vast bedrag van SRD 50,- zal worden betaald.

Voor verbruikers binnen het overbruggingstarief geldt de verhoging van september niet. Zij kunnen zich hiervoor slechts digitaal registreren via de EAS website. En tot mei 2023 gebruikmaken van het overbruggingstarief. Burgers met een verbruik onder de 400kWh komen in aanmerking voor het overbruggingstarief. Voor de niet-huishoudelijke afnemers, zonder winstoogmerk zoals maatschappelijke organisaties, religieuze organisaties etc, geldt de subjectsubsidie. De voorwaarden voor deze afnemers, ook wel kwetsbare afnemers genoemd, biedt in de subjectsubsidieregeling een korting van 50% op de factuur. Deze regeling blijft ongewijzigd.

Het registreren voor het overbruggingstarief of het aanvragen van de subjectsubsidie voor instellingen, kan vanaf 1 juni, alleen online geschieden, via de website van de EAS.

“De tariefsaanpassingen zijn noodzakelijk voor de energiezekerheid en duurzaamheid van de sector. En tegelijkertijd wordt de interne organisatie van NV EBS geherstructureerd door een speciaal crisisteam dat is aangesteld door de Regering”, zegt Dave Abeleven, directeur van de Energie Autoriteit Suriname (EAS).

Er zullen dus huishoudens zijn, de grootste groep van meer dan 100.000, die een lagere factuur zullen ontvangen. Dit zijn de verbruikers die onder de 400 kWh per maand vallen. Zij komen namelijk ook in aanmerking voor het overbruggingstarief, waarvoor zij zich kunnen registreren. NV EBS zal via haar kantoren, hierin faciliteren, indien men hulp nodig heeft bij het online registreren. Het overbruggingstarief is alleen gunstig bij een verbruik tot 400kWh per maand.

De afkondiging van de Wet Energie Autoriteit Suriname en de Elektriciteitswet 2016, waren de eerste stappen in het proces van herstructurering van de energiesector. In de Elektriciteitswet zijn drie doelstellingen vastgelegd om de prestaties en duurzaamheid in de sector te verbeteren. De eerste is de verbetering van de beschikbaarheid van elektriciteit, de tweede is het zorgen voor de betaalbaarheid van de levering en de derde doelstelling is het verhogen van de milieukwaliteit.

Voor de komende periode zal de EAS samenwerken met alle stakeholders in de energiesector voor de tariefregulering van elektriciteitstarieven, aansluittarieven en subjectsubsidie. Het afronden en implementeren van het Elektriciteits Sector Plan (ESP). Het herstructureren van de elektriciteitsvoorzieningssector door: herstructurering van de organisatiestructuur en interne organisatie van de N.V. EBS. En de evaluatie, herziening en afronding van energie gerelateerde wet- en regelgeving door het ontwikkelen en monitoren van een samenhangend en duurzaam regelgevingskader voor het energiebeleid.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Als het Surinaams volk het pikt mogen ze creperen.
  Ik geef niemand iets die pienaart.
  Ga nr Chan, brunsie of DNA


  gemodereerd
 2. wie zijn weer de dupe ja de werkende klasse en de gepensioneerden die meer dan 400 kwh verbruiken , dus als je je hele leven gewerkt hebt en van je pensioen gaat genieten wordt je gestraft , waar is deze regering mee bezig , jullie hadden vanaf dag een bij jullie aantreden de gestolen gelden moeten terug halen bij ddb en zijn ndp , en dat hadden jullie beloofd aan het volk , dus alles wat beloofd werd is wassenneus


  gemodereerd
 3. ach debby ze moeten naar jou liefje gaan ddb en zijn ndp kliek , ja die lui verzuipen in het geld , debby het zijn ook de meeste arme paarse stemmers die creperen en pinaren en jij laat ze in de steek , maar voor jou(je) is het toch een ver van mijn bed show


  gemodereerd
 4. De tariefsaanpassingen voor stroom worden gefaseerd doorgevoerd, om de burgers zoveel mogelijk tegemoet te komen.
  oftewel:
  De tariefsaanpassingen voor stroom worden gefaseerd doorgevoerd, om de burgers zoveel mogelijk op een nette manier de inhoud van hun portemonnaie te ontnemen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES