maandag, mei 20, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisSurinaams Museum tijdens museumnacht op zaterdag 28 mei gratis toegankelijk

Surinaams Museum tijdens museumnacht op zaterdag 28 mei gratis toegankelijk

-

Does Travel - naar Suriname

Op 18 mei jongstleden was het de internationale museumdag. Deze dag werd in 1977 in het leven geroepen door de International Council of Museums (ICOM). Deze organisatie is een belangrijk adviserend orgaan van de Verenigde Naties, met name van de Unesco, de afdeling die zich met onderwijs, wetenschap en cultuur bezighoudt.

In Suriname wordt deze dag sinds 2014 gevierd. De laatste maal was in 2019. In dat jaar namen alle Surinaamse musea en aanverwante organisaties deel aan dit evenement. In Suriname wordt in plaats van een dag een avond georganiseerd waarbij de toegang tot de verschillende locaties gratis is. Deze ‘Museumn8’ vindt altijd plaats op de laatste zaterdag in mei.

Helaas heeft corona er dusdanig ingehakt dat dit jaar van een gezamenlijke organisatie nog geen sprake kon zijn. Dat is jammer want de voorgaande jaren was er een stijgende lijn te zien in enerzijds de belangstelling van het publiek en anderzijds een stijgende lijn in de deelnemende organisaties. Een paar duizend mensen bezochten tijdens de laatste editie van Museumn8 een of meerdere musea van hun keuze.

Hoewel ook het Surinaams Museum met corona een zware slag heeft moeten incasseren hebben ze toch gemeend, weliswaar wat kleiner van opzet, om ook dit jaar aandacht aan deze internationale dag te schenken. Om dit mogelijk te maken worden ze daarbij gesteund door vrijwilligers.

Op zaterdag 28 mei is het weer zover: van 18 – 22 uur staan de deuren van het Surinaams Museum (Fort Zeelandia) gratis voor bezoekers open. Elk jaar wordt er een thema aan deze dag verbonden. Voor dit jaar is dat: “Musea hebben de macht om de wereld om ons heen te veranderen”. Op de door de ICOM uitgegeven poster wordt het bondig samengevat: “The power of Museums”.

Vooral ook de rol van musea in de eigen lokale omgeving en de verbindende rol die het museum daarin kan spelen is belangrijk. Op de website van de ICOM kunt u er alles over terugvinden.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

2 REACTIES
 1. Het Huis van Erwin de Vries met zijn kunstwerken zou een zeer goede (inter)nationale museum voor Suriname kunnen worden.

  Verder:
  – Staatsolie Suriname,
  – Henk Tjon,
  – Diverse Etniciteiten kunnen ook hun eigen musea hebben,
  – Machinale Landbouw in Nickerie kan ook een museum hebben,
  – bosbouw/Flora kan ook een eigen museum hebben samen met het ministerie van LVV,
  – Dierentuin van Suriname,
  – Brandweer Suriname,
  – douane, De nieuwe Haven,
  – Medische faculteit/Landshospitaal,
  – Politie,
  – Voedsel van de diverse etniciteiten,
  – SAB
  – EBS,
  – SWM,
  – SLM,
  – EBS,
  – Techische beroepen museum
  – Een Schoolmuseum, Hoe scholen vroeger waren, de boeken van vroeger/literatuur, hoe een klas was ingericht, rapporten uitzagen, getuigschriften, sooten scholen, enz.
  – Ook de kerken mogen Musea hebben, Grote Stadskerk, Kathedraal, Mandir, Moskee, Hervormde Kerk, Marten Lutherkerk aan de Waterkant, enz
  – Dagbladen, Ware Tijd, De West, enz
  – Het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen,
  – insecten, opgezette dieren in het wil van Suriname,
  – Herbarium/ verzameling van gedroogde bladeren van planten/bomen.
  – zie de souvenirs, pangie, sari, Chinese kledracht, Javanaanse klederdracht, nheemse klederdracht, enz, Idem met muziek/muziek instrumenten, diverse talen en culturen,
  enz, enz,

  Niet alle Musea hoeven in de stad- Paramaribo te zijn, Hierdoor kunnen scholen, Surinamers, toeristen ook naar andere plaatsen, waar deze musea zijn naat toe trekken, en deze plaatsen ook iets te bieden hebben.

  Hiermee wil ik aangeven waar ondernemers enz in Suriname allemaal gaan nadenken over hun eigen musea en wat ze Surinamers, jongeren kunnen bieden, om belangstelling te krijgen voor producten, hun ondernemingen, enz. U kunt er aan verdienen en jonge Surinamers helpen hun eigen land, producten, cultuur, enz te leren kennen en of belangstelling in een bepaalde beroep te krijgen.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES