donderdag, februari 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomie'Overbruggingstarief vermindert stroomrekening van meeste huishoudelijke verbruikers'

‘Overbruggingstarief vermindert stroomrekening van meeste huishoudelijke verbruikers’

-

Does Travel & Cadushi Tours

De Surinaamse regering is momenteel bezig met het voeren van consultatiesessies met het bedrijfsleven, de vakbonden en diverse maatschappelijke organisaties om een algeheel beeld te geven over de tariefaanpassingen die bij NV EBS worden doorgevoerd. Er worden tijdens de gesprekken diverse mogelijkheden besproken voor de gefaseerde tariefaanpassingen.

In de eerste fase, per factuurmaand juni, komt er een tariefaanpassing van 15 % en in de tweede fase, per september, komt er een tariefaanpassing van 10 %. Er zal tevens een overbruggingstarief worden ingevoerd, welke geldt voor huishoudelijke verbruikers, waarbij voor het verbruik tussen 0 – 250 kWh een vast bedrag van SRD 50,- zal worden betaald. Voor verbruikers binnen het overbruggingstarief geldt de verhoging van september niet. Zij zullen zich digitaal kunnen registreren en hiervan gebruik mogen maken tot eind 2022.

Er zal een gefaseerde tariefaanpassing doorgevoerd worden. Dit, om de burgers zoveel mogelijk de ruimte te geven, zich voor te bereiden op de vorig jaar reeds aangekondigde periodieke aanpassingen. Een tariefsaanpassing doorgevoerd in juni a.s., betekent in de praktijk dat de tariefaanpassing op de factuur van juli zal komen te staan. Het doorvoeren van de gefaseerde tariefaanpassing, was om meerdere redenen uitgesteld. De Covid-19-pandemie, het onderzoeken van verschillende tariefmogelijkheden en het laten uitvoeren van een algehele doorlichting bij de NV EBS ter vaststelling van ondermeer de kostprijs, welke in deze door het accountancybedrijf Ernst & Young is uitgevoerd en afgerond.

De regering is zich bewust van de economische situatie in ons land en doet er alles aan om te werken aan een gezonder economisch klimaat. Alle keuzemogelijkheden worden besproken en bekeken, voor de meest gunstige tariefaanpassingen. De Energie Autoriteit Suriname (EAS), zal in de komende periode ook alle stakeholders in de energiesector actief benaderen, om de vraagstukken binnen de sector verder te bespreken en samen te werken aan effectieve oplossingen. De EAS is het onafhankelijk, toezichthoudend en aansturend orgaan in de energievoorzieningssector dat reguleert, controleert, informeert en adviseert. Energiezekerheid en duurzaamheid zijn hierbij ook belangrijke uitgangspunten.

Een belangrijke bevinding uit het recent verschenen Ernst & Young rapport, is het gezond maken van NV EBS, waarbij operationeel processen beter ingericht moeten worden. Deze situatie wordt momenteel ook uitvoerig binnen de regering besproken, om ervoor te zorgen dat de effectiviteit en efficiëntie, de rode draad zijn bij het rationaliseren van NV EBS. De burger mag in deze niet de dupé worden van de ontstane situatie. De grootste groep van huishoudelijke verbruikers zal gunstiger uitkomen bij het in te voeren overbruggingstarief.

Wat betekent dit in de praktijk: betaalt men bijvoorbeeld een factuur van ongeveer SRD 128,- dan zit men meestal in de groep van verbruikers van 0 – 250 kWh, en dan zal de factuur voor de maand juni, lager uitvallen. Voor het verbruik tussen 0 en 250 kWh zal namelijk een vast bedrag van SRD 50 worden betaald. Voor het verbruik boven 250 kWh zal vervolgens SRD 2,50 per kWh in rekening worden gebracht. Over het algemeen zal het overbruggingstarief alleen gunstig zijn, indien het verbruik onder 400 kWh per maand bedraagt. Thans wordt de definitieve grens nog vastgesteld en zal deze te zijner tijd worden bekendgemaakt. Het betreft hierbij wel de grootste groep van huishoudelijke verbruikers, van ongeveer 100.000 huishoudens.

Na alle besprekingen, ook in Tripartiet verband, zullen de vastgestelde tariefaanpassingen, die gefaseerd zullen plaatsvinden, via de officiële bronnen breed worden gecommuniceerd. Berichten die thans rouleren op social media zijn onvolledig en uit hun context gehaald. De burgers worden na de consultatie sessies gedetailleerd geïnformeerd over de uiteindelijke besluitvorming.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

9 REACTIES
 1. waarom wordt er niet overgestapt op een pre-paid model voor electra??
  Je koopt vooral bv srd200 stoom tegoed, toetst het in op je apparaat thuis( die je van EBS koopt/ huurt) en kan je zo makkelijk in de gaten houden wat je verbruik is. Dit model wordt al jaren gehanteerd op Curacao/ Aruba en het werkt prima! Je kan makkelijk je verbruik controleren.


  gemodereerd
 2. Deze regering is gewoon een vloek en uitbuiter van het volk.
  Zien wie kan betalen en wie zelfmoord gaat plegen.


  gemodereerd
 3. De regering is zich bewust van de economische situatie in ons land en doet er alles aan om te werken aan een gezonder economisch klimaat.

  en de hoge jongens en opvreters, vreten nog steeds het geld van het land op en doen er nutteloze dingen mee.
  het randje van de afgrond wordt steeds zichtbaarder.
  deze falende regering heeft nog niets geprobeerd om productie te stimuleren


  gemodereerd
 4. ” …
  Een belangrijke bevinding uit het recent verschenen Ernst & Young rapport, is het gezond maken van NV EBS, waarbij operationeel processen beter ingericht moeten worden.
  … ”

  Beste landgenoten,

  Dit is niet het enige bedrijf dat ongezond is !
  Mensen die roepen dat team Santokhi niks doet zien duidelijk niet wat er allemaal eerst moet gebeuren.
  Het is toch logisch dat eerst de dreiging weggenomen moet worden.

  Surinamers willen anders maar willen niet veranderen !
  Hoe dan ?
  Surinamers willen beter maar willen niet verbeteren !
  Hoe dan ?
  Surinamers willen vooruitgang maar willen niet ontwikkelen !
  Hoe dan ?

  Beste mensen,
  zie welke partij serieus werkt aan het oplossen van onze nationale problemen.
  En zie ook welke partij populistisch bezig is en stemmen ronselt maar aan de andere kant onderling elkaar bevoordeelt !
  Hopelijk ziet Bronto dit ook !

  There is a rat in our kitchen.
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 5. dikkedeur het grootste deel van de bevolking en zeker de meelopers van paars willen niet werken , dit omdat 10 jaar lang ddb zei , voor een stem krijg je pakketten en jij hoeft niet te werken , en dikkedeur wie waren de grootste opvreters van 10 jaar ddb , ja ddb en zijn kliek he , en heeft die ddb met zijn kliek ons land Suriname niet naar de afgrond gebracht


  gemodereerd
 6. debby jij hoeft niet te vertellen dat je zelfmoord pleegt , het is jou keuze en niet van deze regering


  gemodereerd
 7. dus degenen die boven de 400 kwh gebruik zijn de klos , onder de 400 kwh zijn de mensen die niet werken , maar de groep die tussen de 400 kwh en 800 kwh gebruik zijn de werkende klasse en deze wordt weer genaaid , mensen boven de 800 kwh gebruik zijn de rijken en die kunnen het wel betalen


  gemodereerd
 8. zeker weten dat de werkende klasse 100% meer betaald , zijn nu je stroomkosten tussen de 600–800 srd ( met subsidie nog) dan zal men in juli tussen de 1200–1600 srd moeten betalen en vanaf september met de 10 % verhoging dan zal het tussen1320 –1760 srd wat je moet betalen , maar het zal ons niet verbazen dat de maandkosten van de werkende klasse nog hoger uitvalt
  als de regering in oktober nog aan zit dan moeten ze de stroomkosten met 150% verlagen want je hebt voldaan aan de 25% verhoging wat het IMF voorschreef , nou kunt u het geld van het IMF gebruiken voor lastenverlichting op de stroomkosten voor de werkende klasse , niet voor de rijken


  gemodereerd
 9. Kom nou mensen, alle regeringen met hun familie en vruenden vreten het geld op, daarom doet een ieder moeite om politieke macht te krijgen, het is wat je het volk belooft en niet waar kunt maken. Dat doet een politicus, maar moet je wel over een goede overredingskracht hebben met je leugens om voor t volk te kunnen liegen en daar trappen de domme mensen erin. Dus op een partij stemmen doe ik nooit mee.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES