maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenEconomieIngaande 30 mei geen 4% stortingskosten meer voor USD

Ingaande 30 mei geen 4% stortingskosten meer voor USD

-

Does Travel - naar Suriname

Het ministerie van Financiën en Planning maakt bekend, dat op instigatie van minister Armand Achaibersing 4% stortingskosten voor cash USD bij banken ingaande maandag 30 mei wordt afgeschaft.

Donderdagavond is constructief overleg gevoerd tussen de Centrale Bank van Suriname, het ministerie van Financiën en Planning en de commerciële banken. Na een dringend beroep van de minister is door de gezamenlijke banken besloten de stortingskosten af te schaffen.

De samenleving wordt al enige tijd geconfronteerd met het fenomeen van de hoge stortingskosten. Dit leidt tot irritatie bij klanten en jaagt hen ook in de kosten. De oorzaak ligt in de beperking voor banken om contante valuta naar het buitenland te verschepen. Hierdoor raken de kluizen vol, hetgeen zorgt voor hogere kosten.

Het probleem van verscheping wordt op termijn opgelost. Het gaat hier dus om een tijdelijk probleem in de Surinaamse bankensector. In de visie van de minister moet de samenleving niet hiermee worden opgezadeld.

De van toepassing zijnde compliance regels bij contante stortingen zullen uiteraard nog steeds worden toegepast. Dit in het kader van NRA en het anti-witwasbeleid.

Gerelateerd hieraan is de kwestie van geld invoer en -uitvoer. Binnen twee weken zal op dit gebied het toezicht worden aangescherpt. Hierover zal nader overleg plaatsvinden met de bankensector alsmede andere belangrijke stakeholders.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. “anti-witwasbeleid”, oftewel “pro-zwartwasbeleid” ? Precies! de kleur die su staat. Zwart zijn of doen is dus zo gek nog niet. Als de was zelf maar zoveel mogelijk wit mag zijn. En of je zelf gekleurd bent of niet, maakt niet uit. M.a.w. wat is wit dan toch weer mooi. Maar ook speciaal voor de zwarte was zijn er speciale wasmiddelen. “anti-witwas”; het woord zou dus puur verboden moeten worden. Pure discriminatie tegen de Witten, maar waar de Zwarten nu geen woord verder over reppen. Witwassen is dus zo gek nog niet.


  gemodereerd
 2. dus al de tijd hebben we onrechtmatig de kosten van 4% betaald!. Nou ik denk dat de klanten massaal hun 4% die ze elke keer betaald hebben, moeten terug eisen want we voelen ons opgelicht door de bank. Konden ze niet eerder nadenken dat het problemen zou opleveren??? en dat dit soort akkefietjes maken dat diensten/ producten duurder worden? want we berekenden het door naar onze klanten dus ook die zijn de dupe geworden.


  gemodereerd
 3. Allemaal mooi en waar, maar wat gebeurd er met de stortingskosten die voor 30 mei geïnd zijn door de banken? De hoog gewaardeerde clienten mogen er toch op z’n minst vanuit gaan dat het toen door de banken ‘geleende’ geld teruggestord wordt op hun rekening?


  gemodereerd
 4. Een kennis van mij deponeerde op een donderdag dollars in zo’n koffertje in de kluis van zijn bank, toen nog niet bekend was dat 4% stortingskosten in rekening zouden worden gebracht. Toen hij bevestiging kreeg van de storting, had de bank 4% stortingskosten in rekening gebracht omdat die zonder voorafgaande aankondiging op maandag waren ingevoerd en de bank vond dat er in het weekend niet gewerkt wordt op de bank en de storting pas op maandag ingeboekt was. Na protest van mijn kennis werd het geld, zonder dat er stortingskosten in rekening waren gebracht, op zijn saldo bijgeschreven. Had hij niet geprotesteerd, dan had hij die kosten gewoon betaald en was hij zijn geld gewoon kwijt. Het is toch onvoorstelbaar
  1. dat de bank onaangekondigd de stortingskosten in rekening bracht.
  2. dat de bank met t.w.k de kosten in rekening wilde brengen omdat zij het geld dat al op donderdag in hun bezit was, pas op maandag in hun kluis zagen liggen?
  De banken hebben, door onaangekondigd stortingskosten in rekening te brengen, zich in het ergste geval als criminelen of op z’n minst als monopolisten gedragen. Hoe dan ook, het was onbeschoft dat de banken hun cliënten zo behandeld hebben. Ze zouden hun cliënten herstelbetalingen moeten betalen


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES