zondag, maart 3, 2024
HomeNieuws uit SurinameSomohardjo: 'Onafhankelijksheidsplein al gereserveerd voor viering Javaans nieuwjaar'

Somohardjo: ‘Onafhankelijksheidsplein al gereserveerd voor viering Javaans nieuwjaar’

-

De Nationale Carrierebeurs

Op een drukke bodo kupat viering te Nickerie, georganiseerd door de Pertjajah Luhur (PL) feliciteerde minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) in Suriname, de aanwezigen met de gewonnen strijd om het Javaans nieuwjaar te verheffen tot een nationale vrije dag. Hij bedankte de regering Santokhi/Brunswijk voor het verwezenlijken van deze mijlpaal voor de Javaanse gemeenschap. Voor minister Somohardjo tevens partijraad secretaris van de PL  was het een historisch moment toen de vicepresident het goede nieuws bekend maakte  in het parlement .

Voorts gaf hij aan dat deze dag bijzonder is voor alle Surinamers die affiniteit hebben met de Javaanse etniciteit. “We hebben om waardering en erkenning gevraagd. Die hebben we gekregen, maar nu moeten wij zelf laten zien of wij het willen behouden. De regering heeft ons een voorzet gegeven en wij moeten nu scoren als gemeenschap. De BiZa- minister verklapte reeds nu dat aan de president gevraagd is om het Onafhankelijkheidsplein op 31 juli te reserveren, opdat er allerlei activiteiten georganiseerd kunnen worden op die dag.

De BiZa minister gaat met alle groeperingen met een Javaanse achtergrond in conclaaf om na te gaan hoe inhoud te geven aan deze bijzondere dag. Ten eerste zullen de ruim 75 organisaties die de petitie hadden ondertekend uitgenodigd worden.

De voorzitter van de PL, Paul Somohardjo was zeer tevreden met de opkomst. Voor hem was dit een vaststaand feit van de wederopstanding van de partij met de sociale kracht. Somohardjo bracht in herinnering dat de PL een zeer zware en moeilijke tijd achter de rug heeft gehad. Dit is toe te schrijven aan de misleiding en verleiding  die was veroorzaakt door politieke tegenstanders. Echter is de partij nu in een bloeifase en belangrijk is om het verleden achterwege te laten. Somohardjo merkte op dat elk een binnen de partij, oud, nieuw, elk een die terug keert naar de partij een gelijkwaardige behandeling krijgt.

 De partijvoorzitter is zeer ingenomen met de toegekende nationale dag aan de Javaanse gemeenschap door de regering Santokhi/ Brunswijk. In een vrolijke noot gaf hij verwijzend naar de nationale dag voor de Javanen, dat de PL ondanks alles toch nog beweging heeft kunnen brengen. Hij benadrukte gauw dat de PL geen etnische, maar een nationale partij is. Doch de basis, de fundering van de partij is gestoeld op etniciteit, zoals alle andere politieke partijen in Suriname. Somohardjo die naar eigen zeggen in blessure tijd speelt, hoopt te zien dat de PL als gelijkwaardige partner zal fungeren in het politiek bestel van Suriname.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

9 REACTIES
 1. En wanneer de Indiaanse,Haitiaanse,cubaanse,braziliaanse nw.jaar.tot nationale feestdag verheffen.Dan is het compleet. Van mijn part allemaal per direct afschaffen.Wat voor meerwaarde en economische voordeel heeft Su.hieraan.


  gemodereerd
 2. Dit soort zaken gaan snel, behalve als het gaat om belangrijke sociaal eco vooruitgang


  gemodereerd
 3. Ik vraag me af waarom de Javanen ook 1 januari nieuwjaar vieren,dit achterlijk gedoe is een vies racistisch politiek spelletje om zieltjes te winnen voor de in de afgrond gestorte PL .


  gemodereerd
 4. Deze man is niet geïnteresseerd in een Nationaal Suriname .je zou denken van wel maar Hy deelt het land op en dat is een gevaarlyk tendens.


  gemodereerd
 5. Paul speelt, zoals hij het zelf zegt, in blessure tijd. Hij moet daarom niet alleen het onafhankelijkheidsplein reserveren maar ook een kamer in huize Asiana. Paul, het wordt tijd dat je met pensioen gaat en vergeet vooral niet ook je vriend Desiré mee te nemen.


  gemodereerd
 6. Deze mensen zullen nooit bezig zijn met s,Lands belang,Somo (Uitsluitend bezig met het Javaans belang) had ook de mensen die op hem lijken in Nederland misbruikt (tijdens de vlucht naar het beloofde land wegens de onafhankelijkheid van SU)laat dat duidelijk zijn .


  gemodereerd
 7. Ja ja miljarden dollars van het volk door jouw soort verduisterd, het land leeggeroofd en dan nog komen praten over lands belang. Ga het geld halen bij de fascisten en kom dan hier je kwebbel over lands belang opendoen.


  gemodereerd
 8. Straks gaat Somo een ministerie voor Javaanse zaken eisen. Één vinger is nooit genoeg voor Somo. Poopenkast.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES