zondag, april 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieVerbetering beleid voor vrijstelling van invoerrechten

Verbetering beleid voor vrijstelling van invoerrechten

-

Does Travel - naar Suriname

Het ministerie van Financiën & Planning in Suriname, zal het beleid voor de vrijstelling van invoerrechten verbeteren. Dit zal leiden tot een rechtvaardiger vrijstellingenbeleid ten gunste van importeurs en lokale producenten.

De vrijstelling van invoerrechten geldt voor eenieder, dus ook voor ondernemers, die aan de wettelijke eisen voldoen. Uit data-analyse is het vermoeden ontstaan dat er wellicht misbruik is gemaakt van deze voorzieningen. Zo worden importgoederen bijvoorbeeld anders aangewend dan is opgegeven bij het aanvragen van de vrijstelling. Dit is nadelig voor de concurrentiepositie van onder andere de lokale producent.

Het huidig beleid voor vrijstellingen kost de samenleving tenminste gemiddeld 2 miljard SRD per jaar. Het vernieuwd beleid moet ervoor zorgen dat de vrijstellingen rechtvaardig worden ingezet met als doel de versterking van de positie van producenten en exporteurs, maar meer nog het creëren van een “level playing field”.

Minister Armand Achaibersing geeft aan wat het belang is van de verbetering van het vrijstellingenbeleid: “Waar het om gaat is dat er gebruik gemaakt zal worden van vrijstellingen zodat het de economie te goede komt. Het zijn dergelijke inspanningen die uiteindelijk gaan leiden tot die gezonde economie waarover we steeds praten. We gaan niet overhaast te werk en betrekken alle stakeholders voordat er besluiten genomen worden. Het is belangrijk dat importeurs die hiervoor in aanmerking komen en vooral lokale producenten baat hebben bij het verbeterd beleid. Het intrekken van het grondstoffenbesluit of het afwentelen van goudbelastingen op lokale producenten zal geen onderdeel zijn van het hernieuwd beleid voor vrijstellingen.”

Ondernemers kunnen terecht bij de Belastingdienst voor meer informatie over vrijstellingen en de procedure voor de aanvraag.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. De schatting ‘Het huidig beleid voor vrijstellingen kost de samenleving tenminste gemiddeld 2 miljard SRD per jaar’, is wel erg hoog gegrepen, aangezien hier nog geen jaar aan onderzoek naar is gedaan. Grappig

  Het moet winstgevend zijn, voor? Ik krijg in elk geval geen dozen meer om deze rede. Ik ga niet eisen van een bijna bejaarde om via deze vermoeiende omweg, mij wat te sturen.

  Je kunt niet pinnen, geen online forms vast voorbereiden/ invullen. Alles moet aan een balie gebeuren, waar ongeïnteresseerde en naar normale Surinaamse standaarden altijd een onbeschofte varken, het loket beheerd. Dan a nafoe jere.


  gemodereerd
 2. Het was en is goed vissen in troebel water. Transparantie en controle maakt het moeilijker om corrupt te zijn. Fair play is een goede zaak. Ik ben benieuwd of het deze regering zal lukken. Hoop zo.


  gemodereerd
 3. de minister kan het mooi uitleggen , die bedrijven die voor bepaalde goederen geen invoerrechten hoeven te betalen worden rijker , maar die goederen gaat de klant veel kosten , die bedrijven willen super winsten maken , en minister als straks btw over die goederen moet worden betaald dan is de klant weer de klos
  minister hopelijk staat u ook op de lijst van ministers die vervangen moeten worden , dinsdag weten we het , de president zal een drukke dag hebben dinsdag


  gemodereerd
 4. Vrijstelling van invoerrechten voor grondstoffen ten behoeve van lokale productie.
  Dus… brood wordt goedkoper vanwege vrijstelling van invoerrechten voor graan. Dit is een voorbeeld, ik zie die meelman niet zijn prijzen verlagen, wel continu kritiek leveren.

  Ik snap niet dat er verpakkingsmateriaal wordt geïmporteerd voor pakjes sap etc.
  Handig om deze grondstoffen en/of halffabrikaten zelf te produceren.

  Een voorbeeld:
  Plastic fabriek mag opgedoekt worden, nieuwe strategie; papieren en kartonnen verpakking mbv lokale grondstoffen. Dan ben je duurzaam bezig.

  Gedraag je als je voorouders uit China en India, die kopiëren alles.
  Made in Suriname, waiting ….


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES