Crisisteam Openbare Werken bezoekt getroffen gebied Creola

5
Crisisteam openbare werken bezoekt getroffen gebied Creola

Het Crisisteam Infrastructuur en Rampen van het ministerie van Openbare Werken (OW) in Suriname, heeft zich onlangs georiënteerd in de ondergelopen gebieden te Creola in het district Saramacca. Er is gekeken naar eventuele beschikbare alternatieven om de ontstane situatie zoveel mogelijk te minimaliseren.

Als tijdelijke oplossing is onder toezicht van het OW-ministerie een nooddam aangelegd door een plaatselijke ondernemer. Echter wordt evenzo gekeken naar opties om de springvloed over 2 weken in de Saramaccarivier te bedwingen en zo de schade te beperken.

Gedurende de oriëntaties heeft het Crisisteam Infrastructuur en Rampen onder leiding van coördinator Rodney Bouterse, geconstateerd dat er sprake is van verkaveling langs de rivier, alwaar ondertussen ook woningen zijn gebouwd. Dit wordt eveneens gezien als een van de redenen, waardoor het gebied onder water loopt. Om een structurele oplossing te brengen is het bouwen van een stevige dam langs de Saramaccarivier van groot belang. Hetgeen betekent dat in samenspraak met de districtscommissaris (dc) de issue moet worden besproken met de huiseigenaren langs de rivier

“Deze bewoners moeten bewust worden gemaakt van de risico’s en correct worden toegelicht waarom het bouwen van een dam via hun percelen langs de rivier noodzakelijk is” aldus het Crisisteam van Openbare Werken. Verder wordt gesteld dat infrastructureel nog veel moet gebeuren door de ministeries Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) naast OW in het rampgebied.

Vervolgens zijn zaken waargenomen waarbij woningen van bijkans 200 gezinnen onder water zijn gelopen en enorme schades zijn ontstaan door het kwijtraken van bezittingen. Deze gezinnen zijn geëvacueerd en overgebracht naar opgezette tenten naast het scholencomplex van O.S. Uitkijk. Het Crisisteam heeft samen met deskundigen van afdeling Kust-, Rivier- en Natuurbeheer van OW de knelpunten bekeken en terstond besluit genomen voor een oplossing.

Met toestemming van perceeleigenaren moet een kleidijk worden opgeworpen aan de oostelijke zijde van de Saramaccarivier vanaf de Uitkijkbrug tot het Panamakanaal en langs de Noordelijke zijde van het Panamakanaal, vanaf de Saramaccarivier. Daaropvolgend dienen de duikers die uitmonden in de Saramaccarivier te worden voorzien van terugslagkleppen. Ondernemer Aniel Poeran heeft op eigen initiatief een waterpomp geïnstalleerd om het overtollige water in de Saramaccarivier te pompen. De Spuisluis blijft voorlopig open, om wateroverlastproblemen sneller te verhelpen. 

Tot slot wordt benadrukt dat binnenkort weer sprake zal zijn van hoge waterstanden, derhalve is voorgesteld de dammen te verstevigen en te verhogen, zodat de situatie onder controle blijft.

5 REACTIES

 1. dijken maken van klei is een noodoplossing , maar beter dan zand gebruiken , beter is om betonnen dijken te maken in dat gebied , en zorgen voor uiterwaarden waar geen mensen wonen zodat overtollig water daar zolang kan staan
  gemodereerd

 2. Ik heb het vaker aangekaart dat Suriname behoefte heefd aan meer kanalen ,die breder en dieper moeten zyn dan de saramaca kanaal ,daar moet een heel infrastructuur aan kanalen komen om zoet water optevangen en beheersbaar maken, gebieden waar gewoond wordt moeten geherstructureerd worden. water moet je beheersbaar maken dan hoeft dat geen overlast tezyn, maar men wacht tot dat de kalf verdronken is alvorens tot actie over tegaan.
  Om dan het uit tebesteden aan een buitenlands bedryf, er heerst werkloosheid men zou daar gebruik van kunnen maken, maar Suriname is politiek ziek.
  gemodereerd

 3. VP is gegaan cha3ka go toe, opeens werden er medicamenten gestuurd, die mens niet nodig heeft. Men heeft solar lampen, rubberboten peddels, waterschoenen, regenmantels, regenlaarzen, voedsel, drinken, snacks vd kids, boeken om te lezen bijv. ea afleiding (bordspellen bijv) hulp bij het drogen van hun huis en eventuele verbouwing/ verhoging van hun woning nodig. EN NEE VERHUIZEN IS GEEN OPTIE, Als JE IN EEN RIJK MINERALEN GEBIED, AL RUIM 400 JAREN WOONT. DE OVERHEID MOET DE BEWONERS HIERIN HOREN EN ASSISTEREN, HUN GROND GEBIED eventueel OPHOGEN, OF HUN WONING VERPLAATSEN NAAR EEN HOGER GEDEELTE ***IN DE BUURT***.

  Waarom is crisisteam niet eerder met VP en later met Chan3ka vast gaan kijken? Benzine teveel? Of is deze commissie recent opgezet, ‘kijk het werkt, het werkt’. Kosten €2 miljoen😂?

  Ma serieus, oteng do gi jepi, ipv loekoe sani? Te a watra saka zeker?

  Jere wan toe dommies, ‘het is nooit goed’. Lulvolk i.p.v. doenvolk. Blijf maar met die stront in je ogen rondlopen. Dit soort berichten plakt een nog dikkere lag op. Smeer smeer lullo’s.

  Shoot shoot don’t talk
  gemodereerd

 4. En wat kan de crisisteam dan doen ???? ” Juist, geen ene rot moer”, alléén maar bla
  bla, het is het van Moeder natuur. En ze hebben geen goede, afwatering systeem in Su.
  Maar wel een heleboel dieven en domme ambtenaren, en dat is ook al wat !

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 5. “…
  dat er sprake is van verkaveling langs de rivier, alwaar ondertussen ook woningen zijn gebouwd. Dit wordt eveneens gezien als een van de redenen, waardoor het gebied onder water loopt.
  …”

  Hoe zit het met de (bouw-) vergunningen van de verkavelaar ?

  Dit lijkt mij onverantwoord. Voordat er (slim) gebouwd wordt moet het een en ander onderzocht worden.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.