Plastic Art Project voor Earth Hour in samenwerking met Nola Hatterman Art Academy

2
Plastic Art Project voor Earth Hour in samenwerking met Nola Hatterman Art Academy
‘Flesje omhoog, flesje omlaag-quiz’ bij de lancering van het Earth Hour Plastic Art Project

WWF-Guianas heeft donderdag in het kader van Earth Hour het Plastic Art Project gelanceerd, in samenwerking met de Nola Hatterman Art Academy in Suriname. Leerlingen tussen 6 en 16 jaar werken de komende weken aan grote kunstwerken die de boodschap uitdragen over plastic vervuiling en het gevaar voor het leven in zee. De kunstwerken worden op de dag van Earth Hour (26 maart) onthuld op Waka Pasi.

Earth Hour is de jaarlijkse wereldwijde campagne van WWF die dit jaar op 26 maart plaats vindt. Tussen 20.30 en 21.30 lokale tijd gaat wereldwijd bij miljoenen mensen en bij beroemde gebouwen een uur het licht uit als signaal dat we beter met de aarde moeten omgaan.

Oceaan
WWF-Guianas richt zich dit jaar met Earth Hour op plastic vervuiling. Veel plastic afval belandt via de rivieren in de oceaan waar het ernstige gevolgen heeft voor de natuur. Zo sterven zeeschildpadden, dolfijnen en walvissen doordat ze verstrikt raken in plastic afval en doordat ze het voor voedsel aanzien. Ook de gezondheid van mensen loopt gevaar. Wij krijgen plastic namelijk binnen via visconsumptie. WWF Guianas heeft dit jaar SuReSur als Hour-partner, de stichting die de inzameling en recycling van plastic in Suriname verzorgt.

Op de Nola Hatterman Art Academy werken de jongste kinderen al aan hun kunstwerken van plastic afval. De oudere groepen gaan nu beginnen met hun project. De kunstwerken variëren van een grote haai tot de onderwaternatuur. Het plastic afval dat wordt gebruikt komt deels van de kinderen zelf, en deels van SuReSur.

Plastic kunst met boodschap
“Kunst is bij uitstek een manier om op een inspirerende manier een boodschap over te brengen die bij mensen blijft hangen”, aldus communicatiemanager van WWF-Guianas, Dylan de Gruijl. “De kunstwerken van plastic afval worden gemaakt door kinderen straks het meest te lijden hebben van de plastic troep die wij veroorzaken. Zij hebben dus recht van spreken. Het duurt bijvoorbeeld maar liefst 200 jaar voordat een plastic rietje is afgebroken door de natuur.”

Sunil Puhljun, artistiek leider van de Nola Hatterman Art Academy: “Wij geloven dat kunst verandering kan brengen in de maatschappij. Vandaar ook ons enthousiasme over deze samenwerking met WWF-Guianas in het kader van Earth Hour. Plastic afval is een groot probleem voor de natuur. Jeugdigen tussen 6 en 16 jaar op onze kunstschool gaan hun verbeelding inzetten om betekenisvolle kunstwerken te maken. Hiermee willen wij als academy onze bijdrage leveren aan het helpen oplossen van het maatschappelijk probleem van plastic vervuiling.”

2 REACTIES

  1. Zet geen zoden aan de dijk , het enigste wat zal helpen is het verbieden van die plastic zakjes waar de winkeliers de goederen in doen , neem toch papieren zakjes , en dan al die petflessen , zet statiegeld op de plasticflessen en dat moet minimaal 1 SRD zijn , nou je zal geen plasticfles meer in de natuur vinden , en het schept banen voor het inzamelen en om het te recycling , er is al een stichting hier in Suriname Stichting Support Recycling Suriname , maar of ze nog bestaan , bij ons in de buurt stond een container waar je de petflessen in kon gooien , maar weinig mensen deden dat en opeens was de container weg , als er nu statiegeld op de petflessen gezet wordt , nou dan levert iedere Suriname zijn petfles wel in waar hij hem gekocht heeft en vandaar moet het naar die stichting en die zorgt ervoor dat deze petflessen naar een recycling bedrijf gaat.
    gemodereerd

  2. Hoop dat de missie lukt! Want de meeste Surinamers zijn lui en viezerikken geworden.

    Ik vraag me af; Waarom zie je meer petflessen door de straten, rivieren, op het erf en etc. slingeren in derde wereld landen?

    Vroeger was ieder zijn erf, trens en duiker schoon. Elke dag werd het erf geharkt alle vuil werd opgeruimd toen was er geen vuil ophaaldienst, alleen in de stad. Toch was het land aan het blinken en nu verwaarloos niet alleen door de regering maar meer door de bewoners zelf. M’n wijlen vader zei, als je omgeving niet schoon is, dan zal je ook stinken, je leeft omgeving moet schoon zijn en daar begint het. Nu worden wij bewuster wat petflessen doen met de vissen die wij ook mee consumeren. Mensen wordt toch bewust voor uzelf en ook voor de toekomst van uw kleinkinderen. U wilt toch gezonde kleinkinderen. Zo niet, dan blijft maar petflessen gooien en de dokters rekeningen worden steeds hoger, omdat u niet gedacht hebt wat de consequentie zullen zijn voor allen!
    gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.