Schuldpositie Surinam Airways kwart minder dan gecalculeerd

19
Protestbijeenkomst bezorgde SLM-burgers bij KLM kantoor in Suriname
Archieffoto: SLM op luchthaven van Suriname

Directie en management van Surinam Airways, die al meer dan een jaar aan het herstel van de maatschappij werken, hebben de financiële afdeling bij het bedrijf versterkt. Na doorlichting van de financiële administratie blijkt de schuldpositie niet 102 miljoen US-dollars te zijn, maar 75 miljoen US-dollars. Dat is een meevaller, die betere perspectieven voor het herstel biedt.

Er worden flinke stappen gezet in het gezond maken van Surinam Airways, die dit jaar haar 60-jarig bestaan viert. Het herstelplan focust op het infaseren van een juist type vliegtuig in de vloot, met ondersteuning van onafhankelijke experts, zodat de luchtvaartmaatschappij betrouwbaar kan blijven vliegen, nu en in de toekomst.

“Wij voldoen met de huidige inzet van de vliegtuigen aan alle nationale en internationale wet- en regelgeving. Met de gestructureerde infasering van de juiste type vliegtuigen, zal de compliance aan deze wet- en regelgeving, blijvend worden gewaarborgd”, meldt het bedrijf in een persbericht.

Naast het vliegbedrijf, worden de andere bedrijfsonderdelen van Surinam Airways, waaronder de Catering services, Ground handling services en Cargo handling services, eveneens commercieel en bedrijfseconomisch versterkt.

19 REACTIES

 1. Nou, nou wat een meevaller…Dus daar komen jullie na een jaar achter,..dan kunnen jullie effe snel nog 27 miljoen gaan lenen.
  Wat een amateurs toch in Surbabwe en dat met een duur betaalde Nederlander aan het roer.
  Ik had heb allang de laan uitgestuurd.
  gemodereerd

 2. Een kwestie van creatief boekhouden denk ik. Waarschijnlijk de waarde van activa opgewaardeerd.
  gemodereerd

 3. Directie en management van Surinam Airways, die al meer dan een jaar aan het herstel van de maatschappij werken, hebben de financiële afdeling bij het bedrijf versterkt. Na doorlichting van de financiële administratie blijkt de schuldpositie niet 102 miljoen US-dollars te zijn, maar 75 miljoen US-dollars. Dat is een meevaller, die betere perspectieven voor het herstel biedt.
  ====
  Het zou toch wel prettig zijn om te vernemen vanwaar de meevaller van 27 miljoen US-dollars zo uit de lucht komt vallen. Wat voor fout is er gemaakt in de financiële administratie? Dat artikel zegt mij helemaal niets zonder een onderbouwing van de meevaller.
  gemodereerd

 4. Wat is de status van de reorganisatie.
  Zonder vliegtuig heb je veel minder personeel nodig en al helemaal geen dure bestuursraad.
  Harder lopen.
  gemodereerd

 5. Als men nu achter is gekomen dat de schuld niet 102 miljoen maar 75 miljoen usd bedraagt, dan kan me het volk ook uitleggen hoe de schuld van 75 miljoen usd is ontstaan.
  gemodereerd

 6. A3 8 februari 2022 Bij 10:42
  Een kwestie van creatief boekhouden denk ik. Waarschijnlijk de waarde van activa opgewaardeerd.

  @ A3
  Er is sprake van een verlaging van de schuldpositie van 102 miljoen naar 70 miljoen.
  Bij een herwaardering leidt dit niet tot een verlaging van de schuldpositie doch eerder een verhoging van het eigen vermogen en een latente belastingschuld op moment van vervreemding van de activa.

  Vraag mij af waar deze schuldverlaging ineens vandaan komt. De CFO heeft waarschijnlijk zitten slapen alsook de interne accountant en of de externe accountant want gedurende het jaar vind er altijd tussentijdse controle plaats.
  Ben benieuwd welke post op de balans de schuldverlaging heeft veroorzaakt.
  Het betekend dus dat indien de schuldpositie daalt het meerdere gevolgen heeft voor de balans.
  gemodereerd

 7. Eigen+mening 8 februari 2022 Bij 11:04
  Het zou toch wel prettig zijn om te vernemen vanwaar de meevaller van 27 miljoen US-dollars zo uit de lucht komt vallen. Wat voor fout is er gemaakt in de financiële administratie? Dat artikel zegt mij helemaal niets zonder een onderbouwing van de meevaller.

  @Eigen+mening
  Gelijk heb je 100% mee eens.
  Het is ineens uit de lucht komen vallen. Is het misschien “gebakken lucht”?
  Idd zegt dit artikel niks nada het enige wat het zegt is ” dat de directie en management zitten te slapen’ want zo een groot bedrag, welke 26,5% lager ligt dan het oorspronkelijke bedrag, kan never nooit ongemerkt erin sluipen.
  Wie probeert wie poep in de ogen te wrijven en nog belangrijker is het WAAROM NU. Willen de coalitie en SLM nu het volk alvast berichten dat wat er staat te gebeuren bij de SLM goed zal zijn?
  SLM is reeds verdronken het enige wat nu nog te doen is, is het dood paard uit het zwamp (modderpoel) trekken
  gemodereerd

 8. Als de regering de juiste specialisten rondom de leiding van de CEO, directie van de SLM plaats is er hoop.

  Surinamers zijn lui en ik kan dit onderbouwen,

  zie:
  – ddb, ddb-gezin, ndp-kliek en adviseurs, (ex) DNA- ndp-er,) jules wijdenbosch, jenny simons, bouva/schoolmaaltijden, wat ze van Suriname gemaakt hebben, financieel, sociaal, economisch, grondwet en internationale verdragen vertrappen, andersdenkenden vermoorden, grote Chinese vissersboten toestemming wilde geven om in de Surinaamse territoriale wateren vissen te vangen op grote schaal en deze weg te dragen, goudconcessie geven aan multinationals, zelf goud winnen in het stuwmeer en de rivieren met scalians, enz.
  – boerenveen/rondhout verkopen voor China voor een appel en een ei,
  – Et Cetera, Et Cetera, Et Cetera.

  Zie de natuurlijke rijkdommen van het land:
  – Zeevisserij,
  – Oerwoud met hout, verwerken tot eindproducten, vlonders, Basralocus voor meerpalen, houten vloeren, plafonds, raamkozijnen, tuinstoelen, tafels, bedden, kledingkasten, keukenkasten. deuren, hekken, tuinhuizen, berghokken, huizen, enz, enz.
  – oppervlakte water te kunnen verwerken tot kwaliteit water en de economische betekenis ervan en financieel kapitalen mee te kunnen verdienen,
  – goudonderneming Grassalco zou meer uit het goud moeten halen voor Suriname,

  Et Cetera, Et Cetera, Et Cetera,

  Waarom zegt men de Surinamer(s) is/zijn lui?

  Zie de natuurlijke rijkdommen en Surinamers zijn bang om een moderne zeevisserij op te zetten, moderne visserij boten om vissen te vangen en de vangsten goed in de visserijboot binnen te halen en deze aan land te brengen, waar de verdere proces van verwerking, schoonmaken, verpakking, transport plaats naar de luchthaven, transportvliegtuigen ze komen ophalen om overal ter wereld te worden geleverd voor de afnemer/leverancier,

  Houtverwerking ondernemingen op te zetten o m rondhout te verwerken tot eindproducten en met de export valuta te verdienen, vakwerknemers aan het werk te hebben voor het maken van deze eindproducten. Betaalt boerenveel belasting over zijn rondhout export aan de Chinezen, gaat het op een verantwoorde manier om met het oerwoud om weer bomen te planten, betaalt bravo belasting over rondhout verkopen aan het buitenland, wat verdient de staat aan belastingen van dit rondhout dat hij verkoopt aan het buitenland? Gaat hij op de juiste wijze om met het oerwoud, doet hij aan herbebossing in gebieden waar de bomen op grote schaal worden om gehakt. Zorgt hij ervoor dat de natuur daar niet verstoord wordt, maar in evenwicht blijft, gronderosie ge voorkomen, enz.

  Zie hoe veel politici zitten in de rondhout, goud sector, Kaloti, en niet een van hen durf met Grassalco, die er al bezig is en de vele poknokkers die ook in bezig zijn een goed gestructureerde goud onderneming op te zetten en er zorg voor te dragen dat ons goud meer oplevert voor de staat, goud hierdoor ook in de kluis van Lips van de CBvS te recht komt, maar liever dit aan Kaloti, IAMGOLD, NEWMONT overlaten om miljarden mee te verdienen. De Marrons erin geen belasting er over betalen. Betaalt bravo belasting over zijn gewonnen goud, betaalt ddb belasting over zijn goudwinning, betaalt bordo belasting over zijn goud, et cetera, et cetera.

  De Surinamers is lui omdat hij liever uitverkoopt houdt van zijn natuurlijke rijkdommen, i.p.v. een productieonderneming op te zetten en eindproducten te maken en daar meer valuta mee te verdienen dan de natuurlijke rijkdommen opleveren als je wijze zoals ze zijn in de natuur verkopen aan het buitenland.

  Surinamers kunnen en willen geen productieondernemingen opzetten, die voor werkgelegenheid zorgt bij werknemers die eindproducten maken en hier meer valuta/kapitaal mee verdienen.

  De hoofdschuldigen hierin zijn de politici, waarvan ddb de grootste misdadiger daarvan is.
  bravo, ik het kgoud, ik het khout. De vraag is, is het goud en hout van bravo, bordo, ddb, boerenveen, enz of is het van Suriname?

  Surinamers/ meestal politici in de regeringscoalitie zijn lui omdat ze bang zijn om productie- en exportondernemingen te maken voor de Surinamers (, de Surinamers bij te betrekken maar snel kapitaal/valuta willen maken en dan de har a dan. Ze zijn bezig met hun enige eigen belang, Mik wan njan snel.

  Surinamers zullen iets moeten gaan doen aan hun mentaliteit en gaan begrijpen en leren dat we het gezamenlijk zullen moeten doen. Verder moeten alle arme buitenlanders voorlopig niet in Suriname komen, Haitianen, Noord- Brazilianen, Chinezen, enz. Laat deze gaten maar proberen in Zwitserland, Dubai, Singapore te komen. Ze zullen het snel merken als ze komen dat je valuta moet hebben en geen enkele kans maakt om in die landen te blijven, zodra je valuta op is, moet je weg. Waarom past Suriname ook niet die maatregelen toe en waarom zijn de beleidsmakers in Suriname zo geil van deze arme mensen uit het Caribisch gebied, uit China, Noord – Brazilië?

  Surinamers zijn lui en zullen hun mentaliteit moeten veranderen en gaan inzien dat ze zelf hun eigen productie- en exportondernemingen moeten opzetten.

  Stel dat Suriname 600.000 inwoners heeft en elke gezin 5 personen heeft, vader, moeder en 3 kinderen, dan zijn er in Suriname, 600.000 mensen gedeel door 5 mensen = 120.000 gezinnen. Hiervan zijn 50.000 ambtenaren.
  3 kinderen x 120.000 = 360.000 kinderen. de overige 240.000 mensen – 50.000 ambtenaren = 190.000 personen/Surinamers., waarvan op zijn mist de helft gepensioeneerden en ouderen zijn, dan blijven er nog 95.000 Surinamers over voor de overige beroepen, landbouwers, buschauffeurs, booteigenaren, hangmensen/dak – en thuislozen, hoeren, drugcriminelen/bolletjesslikker, inheemsen en bosmensen.
  gemodereerd

 9. @Eigen+mening …volledig met je eens.
  waarschijnlijk door de vorige leiding van SLM een “fout gemaakt “in de boekhouding zodat ze hun zakken konden vullen.
  En ja de boekhouding was blijkbaar zo rommelig dat het lang heeft geduurd voor de “fout” die door de vorige leiding opzettelijk is gemaakt, te ontdekken.
  Ben blij dat de Haan en zn team het hebben ontdekt. zo zie je maar weer….zet op elke hoge functie een Nederlander en de Surinaamse economie wordt snel weer gezond. Zo zullen er meer staatsbedrijven zijn die zogenaamd hoge schulden hebben…..de staat maakt geld vrij….ze lossen de werkelijke schuld af en de rest wordt onderling verdeeld. Tijd om bij EBS, Telesur, Grasalco en SZF ook een bakra te zetten om de boel daar te onderzoeken.
  gemodereerd

 10. SLM heeft geen vliegtuigen maar noemt zich wel een vliegmaatschappij en heeft “MAAR” 75 miljoen dollar schuld. Ik heb net een speelgoed vliegtuig contant gekocht en ben dus zonder schuld. Ik heb tenminste een vliegtuig dus ben ik nu ook een vliegmaatschappij (volgens SLM theorie en praktijk).
  De catering doe ik ook zelf. Ik ga nu opzoek naar een leuke stewardess die mee wil vliegen.
  gemodereerd

 11. Hub @ Debby in het raad van Bestuur plaatsen!!!
  @ Boesskowtoe.

  Die Witteman is nog niet zo lang bij de SLM, toen hij kwam was het schip al 3/4
  al gezonken. Dus hij treft geen blaam, naar mijns inziens. SLM heeft te veel personeel, en 3/4 functioneert ook niet al te best, en buitendien heel onbeschoft!!!!
  Ze denken dat ze Jezus zijn, ze vergeten dat ik Judas Zwartmans bent, en niet Jacko
  Zwartmans.

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 12. Hopelijk doen ze een betere job wanneer ze inschatten hoeveel brandstof ze moeten tanken om van Suriname naar Nederland te vliegen.
  gemodereerd

 13. Ineens wel 27 miljoen us dollars minder”’ ‘
  Stel je voor die 102 miljoen was overgemaakt, dan was de 27 mil in de doofpot belandt!!!! Wake up Su people. Boeven komen en Boeven gaan, wannneer houdt het eens op in Suriname met geboefte regering!!??
  gemodereerd

 14. Boesskowtoe ik denk dat zonder die dure Nederlander dit nooit gevonden zou zijn of wel maar dan ongemerkt naar de Caymaneilanden zou zijn overgeboekt.
  gemodereerd

 15. Opdoeken SLM ( Slechtste Luchtvaart Maatschappij ). In Suriname bestaat bestuur niet. Wel Fraude/Corruptie op Universiteit niveau. Je krijgt ook een Titel hiervoor. Het is toch ook een land die Status geil is. Suriname vooruit!!!!
  gemodereerd

 16. Het is nooit goed! Aan aan de “economen” die hier reageren: ga maar op hun plek zitten dan zou je anders piepen.
  gemodereerd

 17. Wat een blunder de CFO en auditors onmiddellijk de deur wijzen voor bewezen incompetentie. Dit is echt een BS of stieren mest situatie. Maar ik vraag mij af hoe ze nu hun leningen kunnen servicen? Het laatste wat ik mij van een SLM vliegtuig kan herinneren is wegslepen door de lease maatschappij. Ik zou de bevolking oproepen om rust zacht overlijdens kransjes te bezorgen aan de kantoor van de SLM want vliegen met de SLM is typies surinaams wilde bus situatie aankomst en vertrek zonder garantie en jou verbindingen zijn jou probleem.
  gemodereerd

 18. Mensen ook door die Nederlander bij de slm wordt alles weer verdraaid , schuld 102 miljoen US Dollar , word nu 75 miljoen US Dollar , waar hebben ze die 27 miljoen US Dollar dan gevonden , je hebt geen vliegtuigen , maar met 27 miljoen US Dollar kun je alvast 10 toilet groepen in een vliegtuig kopen , nu nog de rest , ha ha poepen kunnen ze dan al wel , wij als burgers worden door de slm genaaid , en deze regering zal er weer intrappen om geld van het volk te gebruiken om de salarissen te betalen voor dat luie slm personeel , ja die minister van transport keurt dit goed , maar hij houd toch niet van vliegen , hij verplaatst zich liever per paard zonder zadel.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.