Opening CT-scan centrum Academisch Ziekenhuis Paramaribo

5
Opening CT-scan centrum Academisch Ziekenhuis Paramaribo

Ten overstaan van de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Claudia Marica-Redan, minister Amar Ramadin van Volksgezondheid, minister Krishna Mathoera van Defensie, het medisch en radiologisch team van het AZP en de donateurs; Newmont Suriname, Staatsolie en RUBIS West Indies Limited Suriname opende president Santhoki op 14 januari 2022 het gerenoveerde CT-scan centrum van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP)  met daarin een nieuw High Tech scan apparaat.

Claudia Marica-Redan, directeur van het Academisch Ziekenhuis Suriname geeft aan dat het AZP dit belangrijk project heeft kunnen uitvoeren mede dankzij het vertrouwen, financiering en goedkeuring van het transformatieproces door de regering. De renovatie is tot stand gekomen op basis van een goed onderbouwd bedrijfsplan, geschreven door het radiologisch team van het ziekenhuis onder leiding van medisch hoofd Radiologie Iswardath Thakoer.

Voor eind maart zal het centrum versterkt worden met nog een aantal radiologische apparaten die zijn gedoneerd door het Japans bedrijf Unox. “Het AZP moet in de toekomst dit soort apparaten zelf kunnen aanschaffen met een prudent beleid”, geeft president Chandrikapersad Santokhi aan. “ We moeten naar een healthy lifestyle toe werken en de gezondheidszorg veranderen van een curatief naar een preventief beleid,” voegt hij daaraan toe.

De directeur wil dat het maken van scans betaalbaar moet blijven voor de gemeenschap en dat de frequentie hiervan ook wordt opgevoerd. Op dit moment dekt een zorgverzekeraar een scan per jaar per patiënt. Dit is niet altijd reëel en zal aangepast moeten worden. Samen met de minister van Volksgezondheid zal zij in gesprek gaan met de zorgverzekeraars hoe dit probleem opgelost kan worden.

Tenslotte is het de bedoeling dat de gehele bevolking van Suriname gebruik moet kunnen maken van de CT-scan, in het bijzonder alle patiënten die de afdeling radiologie van het Academisch Ziekenhuis bezoeken.


5 REACTIES

 1. Mooi zo. Maar als de ruimte er is de apparaten en geen artsen of je kan jet niet betalen hft je hele CT-scan geen waarde.
  Ober gezonde levensstijl moet chan zwijgen. Heeft hij geen spiegels??
  De Sur is op dit moment blij als hij iets te eten vindt. Overleven is grootste hell
  gemodereerd

 2. De enigste die ontbreekt is de Vieze – Plesi -dent de first lady en de ex Ple -si – denten. W.A.F. wat doet die Mini -ni -ster van defensie daar dan ?? Het is echt
  een poppenkast daar in Su. Was de directeur en de Mini – ster van Volks gezondheid
  dan niet voldoende ????? ”POPPENKAST”

  sari tori

  Jacko
  gemodereerd

 3. Citaat: “Op dit moment dekt een zorgverzekeraar een scan per jaar per patiënt.”

  Wat een domme en niet professionele opmerking. De reden voor het maken van een scan gebeurt nooit klakkeloos en is erg afhankelijk van de ziekte waaraan de patiënt lijdt en de situatie op een bepaald moment. De arts moet weloverwogen zijn beleid kunnen bepalen. Naast de kosten moet de efficiëntie bepalend zijn voor het aanvragen. Of je arm of rijk bent of tot een bepaalde klasse behorend, mag geen item zijn.
  Volgens mij heeft de vorige CT apparaat sinds 2009/2010 nooit meer gewerkt. Er moest toen gewacht worden op onderdelen. Onderhoudstechnici zijn zoek daar.
  gemodereerd

 4. Als je kijkt naar de sponsors , die overheid bedrijven , dus alle kosten wordt uiteindelijk door de burger betaald , en hebben ze bij azp nu wel goede radiologen , 3 jaar terug kon niemand daar een IC scan uitlezen , en zijn toen bij veel mensen verkeerde diagnose gesteld , je had het aan de maag , maar in werkelijkheid had je achteraf darmkanker.
  gemodereerd

 5. Is goed dat Chan nog tijd hiervoor heeft. Voor de rest hij bezig met decoraties uit te delen. Je hoeft er niets voor te doen, gratis krijg je ze van Chan.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.