VIDEO: Koning zal voorlopig niet in omstreden Gouden Koets stappen

7

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft laten weten dat het koningspaar voorlopig niet in de omstreden Gouden Koets stapt. Het koninklijke rijtuig zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is, zei de koning gisteren in onderstaande video.

Op de koets staan verschillende verwijzingen naar de toenmalige koloniën, waaronder het veelbesproken en omstreden paneel ‘Hulde der Koloniën’ uit 1898.

Op het paneel aan de linkerzijde van de Gouden Koets (foto) is te zien hoe halfnaakte inwoners van Suriname, de Nederlandse Antillen en Nederlands-Indië op nederige wijze cadeaus aanbieden aan de Hollandse maagd. De bewoners van de koloniën knielen, de witte maagd zit op een troon.

Volgens het Amsterdam Museum, waar de koets momenteel staat, beschouwt een groeiend aantal mensen het rijtuig als beladen erfgoed en zou het daarom niet meer gebruikt mogen worden.

De Koning licht zijn besluit over het gebruik van de Gouden Koets toe in een videoboodschap:


7 REACTIES

 1. Gewoon teruggeven aan de stad Amsterdam. Het was tenslotte hun cadeau aan koningin Wilhelmina. Kunnen ze het rijtuig voorgoed in het Amsterdam Museum plaatsen.

  Zie: wikipedia Gouden_Koets_(Nederland)

  Ave Sranan.
  gemodereerd

 2. Zonder dit (voer)tuig op de weg hebben ze al meer dan genoeg files op de Nederlandse wegen. Dit ouderwetse (rij)tuig hoort in een museum thuis.
  gemodereerd

 3. Het genot van zeg maar 15 miljoen mensen weegt niet op tegen de pijn die de gouden koets aan ruim 300 miljoen mensen bezorgt ( inwoners Indonesië, Suriname en de Nederlandse Antillen). Een permanente plek in het museum is de plaats wat de koets moet krijgen.
  gemodereerd

 4. @ Lastig
  “Liever verkoopt hij het aan Bordauex. Die zal het zeker op pimpen en erin rijden.”

  Mag jij raden wie die kar dan moet gaan trekken.

  Ave Sranan.
  gemodereerd

 5. Als Koning Wim en Koningin Maxima en de 3 prinsessen naar de republiek Suriname komen, dan kunnen ze de gouden koets mee nemen en dit weer aan de Surinamers geven. Het stof goud is van Suriname geroofd en daarom moet de Gouden Koets aan het Surinaams museum worden terug gegeven.
  gemodereerd

 6. Het stof goud is van Suriname geroofd en daarom moet de Gouden Koets aan het Surinaams museum worden terug gegeven.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.