Bloemenhulde ter nagedachtenis slachtoffers 8 december 1982

7
Bloemenhulde ter nagedachtenis slachtoffers 8 december 1982

De Stichting 8 december 1982 heeft woensdag een bloemenhulde gebracht bij het monument Bastion Veere – 8 december 1982. President Santokhi was ook aanwezig samen met enkele ministers namens de regering in bijzijn van de nabestaanden. Op deze plek werd 39 jaar geleden 15 critici van het toenmalige militair bewind zonder vorm van proces geëxecuteerd.

Deze helden brachten het ultieme offer in de strijd tegen dictatuur en mensenrechtenschendingen waar onze samenleving onder gebukt ging vanaf 25 februari 1980. Het monument is opgericht als blijvende herinnering aan deze slachtoffers.

“Onze vrijheid om hier vandaag te staan hebben wij mede aan hen te danken”, zei stichtingsvoorzitter Sunil Oemrawsingh.  Volgens hem streden de mannen voor democratie, recht en waarheid.

Aan het 8 december strafproces is nog lang geen eind. Er zijn nog de slachtingen van Moiwana (november 1986), Pokigron en langs de Tjongalanga pasie (1987). Zo zijn er tal van andere mensenrechtenschendingen geweest in Suriname tijdens de militaire dictatuur. Er moet volgens Oemrawsingh een serieuzer onderzoek komen door het Openbaar Ministerie om een einde te maken aan de straffeloosheid. “De strijd gaat voort”, aldus de voorzitter.

De stichting 8 december 1982 betuigt oprechte dankbaarheid aan de aanwezigen, het volk van Suriname en zij die in alle uithoeken van de wereld de campagne van deze 15 mannen hebben voortgezet. Een strijd voor her-democratisering, herstel van de rechtsstaat, onze vrijheid en bovenal vervolging en berechting van de daders.

Herdenkingen dienen niet alleen als herinnering aan het verleden, maar vooral om alertheid en bewustzijn te vergroten, zodat ernstige en gruwelijke schendingen van mensenrechten in de toekomst niet herhaald worden.


7 REACTIES

 1. Berechting? Wat ik graag zou willen zien.
  Maar onder venetiaan, 2 termijnen lang is er niets gebeurd ze lieten het over degenen die zouden komen , of dachten bouterse leeft toch lang niet meer.
  Onder deze regering zal ook niets gebeuren,wat doet chan zo vaak bij bouterse aan huis wat hebben ze te bespreken of te regelen.
  Beide zijn niet vies van de handel in coke.
  Zal een keer bewezen worden.
  MAAR OOK ONDER DEZE REGERING ZAL BOUTERSE ALS EEN VRIJ MAN BLIJVEN LEVEN IN SURINAME ALTHANS, TOT AAN ZIJN DOOD.
  gemodereerd

 2. De enige ware hulde is het opsluiten van de sergeant majoor. Waarom loopt die moordenaar nog altijd vrij rond. Nog afgezien van zijn andere misdaden. Als jullie te schijterig zijn, vraag dan aan het vreemdelingenlegioen of het korps mariniers om hem op te halen.
  gemodereerd

 3. En hoe is dan mogelijk dat de dader DDB, inmiddels tot 20 jaar bajes veroordeeld, nog steeds vrij rondloopt ????. Er is geen land ter wereld dat Suriname nog serieus neemt. Het was, is en blijft een FAILED STATE.
  gemodereerd

 4. Moiwana (november 1986), Pokigron en langs de Tjongalanga pasie (1987), politie commissaris Gooding en nog een aantal kleinere bijna vergeten moorden onder verantwoording van Bouterse.
  En ook daarvan losstaand onder verantwoording van Ronnie Brunswijk.
  Deze herdenkingen zijn alleen dat. Dus herdenken om het herdenken.
  Maar het afwikkelen van de strafzaken gebeurd maar niet. Het recht moet zegevieren. Stop alvast de hoofddader voor 20 jaar in de cel. Het steeds maar uitstellen van de uitvoering van het vonnis is een laffe daad van de dames en heren rechters. Santokhi onttrekt politie agenten aan het korps om hem en zijn VHP ministers nodeloos van hot naar her te begeleiden. Daarnaast wordt de zogenaamde first lady ook apart in een andere colonne met 6 volg auto’s en politie agenten begeleid naar het kabinet waar Santokhi iets eerder is gearriveerd.
  Dit is een poppenkast van debiellen.
  Deze agenten moeten onze rechters bewaken en niet het gespuis omhoog gevallen nepotisten dat zichzelf erg belangrijk vind.
  gemodereerd

 5. …’De strategie van de verdediging brokkelt af.’ De beschuldiging dat er sprake was van een samenzwering tegen het leger is wel ontzenuwd . Evenals het verhaal dat de mannen ‘op de vlucht (van achteren)’ zijn neergeschoten. Ook het alibi van de heer Bouterse lijkt op losse schroeven te staan. ‘Vanaf dag één is slim volgehouden dat de mannen in de nacht van 8 op 9 december zijn doodgeschoten. Bouterse had een alibi: hij bracht de nacht 9 december 1982 door met zijn vriendin RCAL bij het huisadres van de arts RLPS aan de Swalembergstraat in Paramaribo. Nu weten we dat er vanaf ’s morgens tot aan de late avond op 8 december geschoten is. Vóór 22.30 uur op 8 december 1982 waren de 15 op gepakten al dood…’

  Fred Derby een van de gearresteerden was op 8 december 1982 nog bij ddb in Fort Zeelandia in Paramaribo langs geweest en hij mocht zijn kleding tussen de vermoorden 15 slachtoffers gaan afhalen voor 22.30 uur.
  gemodereerd

 6. die aanhangers van de tot twee keer veroordeelde massamoordenaar zullen wel geen bloemen leggen bij het monument
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.