Succesvolle vijftiende kinderhartchirurgie missie in Suriname

9
Succesvolle vijftiende kinderhartchirurgie missie in Suriname

Van 6 tot en met 20 november 2021 is een team van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en Amsterdam UMC in Suriname geweest voor de vijftiende kinderhartchirurgie missie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Het team onder leiding van kinderhartchirurg Dave Koolbergen, bestond verder uit een kindercardioloog, kinderanesthesiologen, een kinderintensivist, operatieassistenten,  een perfusionist en kinder-IC-verpleegkundigen. Samen met het Surinaams team is aan 15 kinderen met een hartaandoening een betere toekomst geboden.

Het streven is om jaarlijks een kinderhartmissie in Suriname te hebben. Vanwege de covid-19 pandemie heeft de missie vorig jaar geen voortgang kunnen vinden. Een aantal kinderen moest hierdoor noodgedwongen in Columbia geholpen worden. Deze missie was dan ook dringend noodzakelijk. 

Het Centrum Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam-Leiden (CAHAL) heeft ondanks de moeilijke tijden in de zorg in Nederland, ruimte gegeven om dit vrij groot team af te laten reizen om het Surinaamse kind met een hartafwijking te helpen.

Opereren in Suriname heeft als belangrijkste voordeel dat de kinderen kunnen herstellen in hun vertrouwde omgeving. Vanwege de jarenlange ervaring van zowel Nederlandse als Surinaamse zijde, en de reeds aanwezige faciliteiten ten behoeve van de volwassen hartchirurgie, durft het team ook steeds moeilijkere operaties aan. Hierdoor kunnen steeds meer kinderen in Suriname geholpen worden en hoeven steeds minder kinderen vor behandeling weggestuurd te worden. 

Het streven is om in 2022 twee kinderhartchirurgie missies te hebben zodat de ontstane achterstand ingelopen kan worden. 

Het AZP is de leiding van het CAHAL, het kinderhartchirurgie team, het personeel dat heeft meegeholpen bij deze missie en alle overige personen en instanties die een bijdrage hebben geleverd, bijzonder dankvoor voor hun inzet die heeft geleid tot een succesvolle vijftiende kinderhartmissie. 

9 REACTIES

 1. Dames en heren bedankt, laat de achterlijken maar denken dat jullie slecht zijn.
  Ik ben heel blij met jullie komst, jullie hebben de kinderen gered.
  ”Nogmaals bedankt, God,s zegen voor jullie allen”.

  Jacko
  gemodereerd

 2. Wel apart zoveel kindjes met hartaandoeningen. Is dat nu genetisch? Misschien een preventieve actie vd hartstichting opstarten, als die bestaat.

  Zoooo het stikt er van de Hollanders in suri nu; medici en militairen. Ik ben jaloers….

  Gedragen jullie je aub, ook in Holland werkt de ‘mofo kranti’ goed.
  gemodereerd

 3. heel grote dankbaarheid aan de Hollandse deskundigen!!
  groot 🙏🏼zegen🙏🏼voor de Surinaamse kinderen.
  gemodereerd

 4. Well done!!! Heel goed en superfijn deze mooie en goede samenwerking: medische hulp vanuit Nederland aan Suriname.
  gemodereerd

 5. debby , robg , konsensi , pony , dikkedeur , geen politiek he , deze Nederlandse artsen en onze medici van het AZP hebben weer 15 Surinaamse kinderen een kans gegeven in hun verdere leven , dus vul zelf maar in wat je erover denkt
  gemodereerd

 6. Fantastisch, van ❤️Bedankt.
  Deze medische team hebben het hart op de goede plaats.

  Beste kinderen heel veel sterkte en geluk in jullie mooie jonge leven🙏🏻
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.