TV: Het vergeten verhaal van de contractarbeiders uit India

6
narsingh
Op de foto: Narsingh Balwantsingh in Suriname .

In de maand december is het programma ‘De reis van de Indiërs‘ te zien op de Nederlandse TV. In deze driedelige documentaireserie vertelt presentator Narsingh Balwantsingh, derde generatie nazaat van Indiase contractarbeiders, het verhaal van zijn voorouders, die van India via Suriname naar Nederland reisden.

Op 23 juni 1913 arriveert het schip Mutlah III in Suriname met aan boord de betovergrootouders van Narsingh. Het gezin behoort tot een groep van ruim 34.000 Indiase contractarbeiders die tussen 1873 en 1916 naar Suriname vertrekt -al dan niet onder valse voorwendselen- in de hoop een betere toekomst op te bouwen. Eenmaal in Suriname worden ze te werk gesteld op de plantages, waar na de afschaffing van de slavernij een groot tekort aan arbeidskrachten was ontstaan.

Narsingh reisde voor het programma naar India en Suriname. “Het bezoeken van het geboortedorp van mijn betovergrootouders in India betekent veel voor mij. Zij keerden nooit terug naar India. Het voelt alsof ik ze eindelijk, na 108 jaar, thuis mag brengen. De cirkel letterlijk rond mag maken. Tegelijkertijd vertellen we het verhaal over de komst van Hindoestanen in Suriname en uiteindelijk in Nederland. Een deel van de Nederlandse geschiedenis dat nog veel te onbekend is”, aldus Narsingh.

Waarom verlieten zoveel mensen India om op een ander continent een nieuw leven te beginnen? Wat waren de omstandigheden waaronder ze in Suriname moesten werken? Wisten ze waar ze terecht kwamen en hoe verging het hen en hun nazaten? Een deel van de hen verliet ook weer Suriname om naar Nederland te trekken, zoals de ouders van Narsingh. Hoe kijken zij terug op hun leven? Wat voor gevolgen heeft de beslissing die hun voorouders ruim 100 jaar geleden maakten op hun eigen leven gehad en waar staat de jongere generatie nazaten van de contactarbeiders in dit alles?

Langs de nerven van de Indiase diaspora met Narsingh Balwantsingh in ‘De reis van de Indiërs’. Een onbekende en onderbelichte periode in de koloniale geschiedenis, die ruim 50 jaar duurde. Het verhaal van Narsingh brengt ons van India, via Suriname naar Rotterdam.

Uitzending: zondag 5 t/m 19 december, 17.45 uur, NPO 2


6 REACTIES

 1. De geschiedenis van de contractarbeiders uit China, Indonesië en India is altijd onderbelicht gebleven.
  Waar de slavernij uitvoerig is beschreven, is de geschiedenis over de contractarbeiders afgedaan in slechts enkele hoofdstukken, terwijl er meer is dan alleen de aankomst van deze contractarbeiders en het zware werk dat ze deden op de plantages.
  Dus ga ook ik kijken naar deze 3-delige docu serie.
  gemodereerd

 2. Hopelijk vergeet men niet te vermelden dat de ellendige staat van de Indiërs (armoede, ongeletterdheid) vooral is veroorzaakt door de brute en wrede moslim-invallers (de Mughals) en natuurlijk de Britten, de grootste looters en cultuur-vernietigers.
  India was duizenden jaren lang een economische grootmacht in de wereld, met de eerste echte universiteiten waar mensen uit Europa, Azië, Midden-Oosten en zelfs van verder vandaan, kwamen studeren. Helemaal gratis!
  Personen als Pythagoras, Socrates hebben in India gestudeerd.
  Hierdoor verspreide het bericht zich in de wereld dat India een bijzonder rijke land was. De rover-koningen van diverse landen (Columbus op zoek naar India, als voorbeeld) wisten het toen: India is het land om binnen te vallen en alles te roven. Zelfs de Hollanders hebben het gewaagd. Het meest succesvol waren echter de Mughals en de Britten: omdat ze helemaal uitblonken in wreedheid.
  De invallers die niet wreed waren, werden met open armen ontvangen en werden opgenomen in de samenleving. De invallers die zichzelf superieur waanden (Mughals, Europeanen), begonnen de Indiërs uit te roeien, als slaven te verkopen en als slaaf te werk te stellen en de aanzienlijke rijkdommen van het land weg te sluizen naar hun land van oorsprong. Zodoende zijn Indiërs als contractarbeiders (moderne slaven) in niet alleen Suriname, maar in diverse andere landen beland. Vanwege de door de invallers veroorzaakte armoede en de behandeling als slaaf of erger die ze kregen.
  Daarbij moet worden opgemerkt dat de buitenlandse invallers groepen Indiërs gebruikten voor de uitbuiting en knechting van het volk.
  gemodereerd

 3. @Jaichand

  Ook de rijke Indiērs hebben de armen onder hen misbruikt. Denk maar aan de brahmanen die de hindus hebben onverdeeld in kasten. De brahmanen zelf behoorden natuurlijk tot de hoogste kaste. Niet het Hinduïsme is debet aan het kastenstelsel zoals de westerse wereld dat stellig beweert.

  India had nu een zeer rijk land kunnen zijn, de moguls en de britten hebben inderdaad gestolen en India berooid achtergelaten.
  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.