zondag, april 14, 2024
HomeNieuws uit SurinameBewoners Henar weer verstoken van drinkwater

Bewoners Henar weer verstoken van drinkwater

-

Does Travel - naar Suriname

Dit weekend kwamen meer dan duizend gezinnen te Henar in Nickerie, weer zonder schoon en gezond drinkwater zitten. De mensen hebben hun misnoegen geuit en zijn de situatie beu.

De brug te Nickerie zou vanwege de waterproblematiek door de bewoners van Henar worden gebarricadeerd, wetende dat president Chan Santokhi richting het district koerste op zaterdag 6 november. De politie aldaar heeft dit vroegtijdig kunnen voorkomen en politieagenten ingezet om de brug te bewaken, met ondersteuning van de militairen van het Nationaal Leger (NL).

Ook een actie die voor vandaag (zondagmorgen) gepland was, vond geen doorgang. Ook daarvoor werden politie en militairen ingezet (foto).

Senrita Gobardhan, districtscommissaris van Nickerie, om een reactie gevraagd, zegt dat er maatregelen zijn getroffen vanaf SWM haar op de hoogte heeft gesteld over het probleem bij de waterbron te Henar. Een watertank zou zaterdag tussen 12 en 1 uur richting Henar zijn gegaan, die vanwege het verwisselen van zijn klutsplaat niet eerder kon vertrekken dan werd gevraagd.

“Een ander watertank die 5.000 liter water kan vervoeren, die is tegen twaalven ook in Nickerie. Dan gaan ze vullen bij SWM. En dan starten ze gelijk met waterdistributie”, zegt Gobardhan.

Aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in Suriname, David Abiamofo, is naar nog één watertank gevraagd. De twee watertanks die momenteel worden ingezet zijn niet genoeg om de waterbehoefte op te lossen. “Ik snap de mensen totaal, want zonder water kan je niets doen, maar we zijn bezig”, zegt Gobardhan.

De waterproblematiek te Henar wekt irritatie op bij de mensen. “Al een hele tijd hebben we geen water op Henar. Soms is er waterdruk en soms weer niet. Kinderen kunnen niet naar school gaan door waterproblemen hier te Henar”, zegt een verontruste vader.

De bewoners willen dat het probleem liever vandaag dan morgen wordt opgelost. “Ik heb contact genomen met een meneer die bij de SWM werkt. En toen bleek dat het niet aan ons als bewoners ligt van Henar, maar dat er iets stuk is gegaan van SWM daar, waaronder we geen water kunnen krijgen”, zegt een bezorgde moeder.

De bezorgde moeder heeft van deze SWM-werknemer begrepen dat het probleem sedert afgelopen vrijdag bekend is, en al is doorgespeeld aan het SWM-hoofdkantoor in Paramaribo.

Het is niet de eerste keer dat Henar verstoken is van stromend water. In augustus van dit jaar was dit reeds het geval.

opening
Fernandes Express
BODO Party

5 REACTIES
 1. SWM , zijn jullie blijven steken in de jaren2010-2020 , foei er waait nu een nieuwe wind , dus kom uit die hangmat en snel aan het werk , ja SWM de luie jaren zijn voorbij en nu moet U de handen uit de mouwen steken en zorg dat de bewoners van Henar weer constant drinkwater hebben.


  gemodereerd
 2. waarom heeft dat distrikt nog geen eigen zuiveringsinstallatie?

  slim ideetje voor bewoners daar?
  regel een grote dura tank om water voor jezelf op te slaan voor dit soort gevallen
  al zijn het diverse families die tijdelijk van zo’n tank gebruik kunnen maken
  want zonder water is helemaal niets
  waarom is er ook geen reserve watervoorraad aanwezig daar?


  gemodereerd
 3. Belachelijk dat mensen anno 2021 verstoken zijn van schoon drinkwater.
  Tijdens mijn laatste bezoek in 2019 zag ik regelmatig in Commewijne vrachtwagens met watertanks rijden om bewoners van schoon drinkwater te voorzien.
  Het aanleggen van een waterzuiveringsinstallatie in elk district aanleggen is geen rocketscience, maar een noodzakelijke investering voor bewoners.


  gemodereerd
 4. Man man ik ben naar school geweest in Suriname. Suriname al lang drinkwater probleem terwijl de wereld verzuipt met water in overvloed ik ben grootste aziatische econome ter wereld ik denk anders . Wereldbevolking schreeuwt huilt Klimaat Crisis ! de wereld Verzuipt terwijl er zoveel andere mogelijkheden zijn met Water hoeveel zal ik er opnoemen. In nl ook Waterbelasting zo Duur maar ja de intelligenten weten veel beter he. Suriname vlakbij Antartica is aan het smelten miljoenen liters ijs water komt jullie kant op doe er iets nuttigs mee ik ben in Suriname naar school geweest jullie ook dus denk na er zijn zoveel oplossingen. Denk goed na!


  gemodereerd
 5. Nederland, jullie geliefd land, waarom hebben ze nooit waterinstallaties gezet in Su???
  Hoeveel intwikkelingshulp heeft NPS gehad?? Wat hft hij ermee gedaan????
  Die debiel Wat hft geen idee wat er speelt.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES