vrijdag, mei 24, 2024
HomeOnderwerpenEconomieUitbreiding Epar Diesel Power Plant in gebruik genomen

Uitbreiding Epar Diesel Power Plant in gebruik genomen

-

Does Travel - naar Suriname

De regering blijft zich inzetten voor hernieuwbare energie. Zij wil het gebruik van thermische energie verlagen door meer zonne-energie op te wekken. Zo liet minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) op vrijdag 5 november 2021 optekenen bij de ceremoniële ingebruikname van twee nieuwe MAN-motoren op de Diesel Power Plant (DPP II) van de opwekcentrale aan de Saramaccastraat. Met de ingebruikname van de motoren 5 en 6 kan de N.V.EBS meer energie opwekken. Volgens minister Abiamofo is het de bedoeling de toegang tot elektriciteit voor eenieder te garanderen.

De bewindsman merkt op dat de vraag naar elektriciteit jaarlijks blijft groeien binnen Paramaribo en omstreken. Om enigszins aan deze vraag te voldoen, is het besluit genomen om de capaciteit van DPP II met nog eens 40 MW te verhogen. Dit brengt de EBS momenteel op een totaal vermogen van rond 120 MW. Minister Abiamofo herinnerde eraan dat het station een paar jaar geleden met 3 generatoren is gestart. Daarna vond de uitbreiding plaats met 20 MW. Bij de DPP II is er sprake van thermische energie. Echter bekijkt de regering opties voor hernieuwbare energie.

Vicepresident Ronnie Brunswijk, die de opening verrichte, sprak vol lof over dit project. Ook hij ziet de enorme voordelen die het op korte termijn zal hebben voor ons land. Hij toonde zich zeer ingenomen met financierder Olibis N.V., die met US$ 70 miljoen is ingekomen. De Deense contractor Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC) werd ook bedankt voor zijn diensten, namelijk in het helpen opzetten van de moderne powerplant.

Marcel Eijndhoven, technisch directeur van de N.V. EBS, noemde de plant een van de modernste en grootste in de regio. Hij geeft aan dat Suriname trots hierop mag zijn. “Het is een mooie plek binnen Paramaribo geworden.” Er wordt tegelijkertijd gewerkt aan de renovatie van de oude plant. De pas geïnstalleerde machines zijn reeds enige tijd in werking, maar het een en ander moest nog gefinaliseerd worden. Het tweede deel van het project, met name het transmissie-gedeelte, zal medio volgend jaar ter hand genomen worden. “Het was geen eenvoudig pad, maar uiteindelijk is alles goed en wel opgeleverd,” stelt de technisch-directeur. Hij voegt eraan toe dat zij die zich hiervoor hebben ingezet, hun hart en ziel ervoor hebben gegeven.

EBS-projectmanager Armand Bipat geeft aan dat de plant zes motoren telt waarvan de laatste twee van februari 2020 tot en met april 2021 zijn geïnstalleerd. “Het gaat om een recordtijd van 14 maanden. Vanwege Covid-19 zijn de werkzaamheden binnen korte tijd uitgevoerd,” legt de functionaris uit. EBS heeft tijdens de installatie van deze powerplant gewerkt met lokale bedrijven.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

4 REACTIES
 1. Dit lijkt mij een ABOP aangelegenheid. Zonder andere pottenkijkers. In elk geval een goeie ontwikkeling voor wat betreft uitbreiding van de elektriciteitsvoorziening. Koed kedaan Ronny👍. Mooie pak trouwens👌


  gemodereerd
 2. Beste RobG
  Een project dat begon onder duistere afspraken (geen echte aanbesteding) en Olibis dat in het verleden nog al mocht over factureren.

  Olibis krijgt een pluim van de VP. $ 70.000.000 voor een upgrade met 40 MW is niet extreem te noemen. Wellicht is er nu wat minder geld aan de strijkstok blijven hangen.

  Ik herinner nog de ingebruikname van de vorige vernieuwing van de powerplant Saramacca straat door de toenmalige president. Er was ook een feestelijke activiteit echter na ingebruikname bleek vergeten te zijn de aansluiting te regelen van de extra Mega Watts en moest Strukton (U weet wel van het treinproject) versneld voor meer dan $ 10.000.000 aan bekabeling regelen.

  Nu is er integraal gepland beste RobG
  Het gaat nog niet goed maar wel een beetje beter.


  gemodereerd
 3. Wanneer gaan we hier zonnenergie gebruiken en gebruik maken van een afvalverbrandings installatie.
  Er ligt genoeg vuil overal en zijn we af van de vuilnisbelt.
  Er is genoeg kennis om het laatste economisch voor elkaar te krijgen


  gemodereerd
 4. Een goede zet , straks hebben we hier groene diesel en dat is goedkoper dan zonenergie , met het vervaardigen van zonnepanelen heeft men veel energie nodig en kijk in die landen die ze maken , een en al ellende , en daar wordt ook niet gekeken naar milieu en de kosten zijn veel hoger .


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES