zondag, juni 23, 2024
HomeOnderwerpenJustitie en politieSurinaamse oud-militair in Amsterdam aangehouden voor moord op burgers in 1987

Surinaamse oud-militair in Amsterdam aangehouden voor moord op burgers in 1987

-

Does Travel - naar Suriname

De Nederlandse politie heeft deze week in Amsterdam een 55-jarige man aangehouden die in 1987 als militair in het leger van Suriname, oorlogsmisdaden zou hebben gepleegd in de Binnenlandse Oorlog. De man was in die tijd een commando bij het leger en zou tijdens zogeheten ‘zuiveringsacties’ meerdere burgers hebben vermoord.

De 55-jarige in Suriname geboren man die de Nederlandse nationaliteit heeft, heeft volgens politie en justitie ‘op diverse manieren aangegeven dat hij destijds lid was van de infanterie van het leger en dat hij in die periode bij de commando’s zat’. ,,Ook heeft hij aan anderen verteld dat hij in juni 1987 meerdere mensen heeft gedood.”

Volgens justitie zouden de misdrijven zijn gepleegd tijdens de zogenoemde ‘zuiveringsacties’ in het Brokopondo-gebied, in juni 1987 in de omgeving van Brownsweg. ,,Daar voerde het leger acties uit waarbij burgers om het leven zijn gekomen.”

Het doden van mensen die niet (meer) aan de gevechten deelnemen is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Het Landelijk Parket onderzoekt deze zaak daarom als oorlogsmisdrijf, een internationaal misdrijf, en verdenkt de verdachte van overtreding van artikel 8 van de Wet Oorlogsstrafrecht.

Als verdachten de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden kunnen zij hier vervolgd worden. Nederland heeft volkenrechtelijke verplichtingen tot het opsporen en vervolgen van internationale misdrijven. Deze verplichtingen bestaan, omdat deze misdrijven als de meest ernstige schendingen van het internationale recht worden gezien, met de meest verregaande gevolgen voor slachtoffers en de (internationale) rechtsorde.

Voor dit onderzoek zoekt de politie nog meer informatie. Het gaat met name om verklaringen over de zogeheten ‘zuiveringsacties’ in het Brokopondogebied, in de omgeving van Brownsweg in juni 1987. In dit gebied voerde het Surinaamse Nationaal Leger acties uit waarbij burgers om het leven zijn gebracht. Informatie die hier van toepassing op is en die relevant kan zijn voor het onderzoek, kunt u delen met het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Recherche via [email protected].

opening
Fernandes Express
Passion in concert

27 REACTIES
 1. Geweldige actie van Nederland. Velen zullen deze aanhouding toejuichen omdat het vermoorden van onschuldige burgers niet alleen een verachtelijke daad is maar ook in strijd is met het Oorlogsrecht. Deze man zo snel mogelijk berechten en zijn Nederlandse nationaliteit afpakken en enkeltje Suriname. Als je zo een trotse man bent om in naam van het vaderland te moorden dan moet je ook zo trots zijn om hier te blijven wonen.


  gemodereerd
 2. Landgenoten,

  Het recht zal zegevieren !

  ” …
  God zij met ons Suriname
  Hij verhef ons heerlijk land
  Hoe wij hier ook samen kwamen
  Aan zijn grond zijn wij verpand
  Werkend houden w’in gedachten
  Recht en waarheid maken vrij
  Al wat goed is te betrachten
  Dat geeft aan ons land waardij.

  Opo kondreman oen opo!
  Sranan gron e kari oen
  Wans ope tata komopo
  Wi moe seti kondre boen
  Stre de f’stre wi no sa frede
  Gado de wi fesi man
  Eri libi te na dede
  Wi sa feti gi Sranan.
  … ”

  Geef criminaliteit en misdaden aan !
  Wij werken aan een rechtvaardig Suriname !
  Jij doet toch ook mee.

  Tja go. Set kong !
  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 3. Het doden van mensen die niet (meer) aan de gevechten deelnemen is in strijd met het humanitair oorlogsrecht.

  Het Landelijk Parket onderzoekt deze zaak daarom als oorlogsmisdrijf, een internationaal misdrijf, en verdenkt de verdachte van overtreding van artikel 8 van de Wet Oorlogsstrafrecht.

  Als verdachten de Nederlandse nationaliteit hebben of zich in Nederland bevinden kunnen zij hier vervolgd worden. Nederland heeft volkenrechtelijke verplichtingen tot het opsporen en vervolgen van internationale misdrijven. Deze verplichtingen bestaan, omdat deze misdrijven als de meest ernstige schendingen van het internationale recht worden gezien, met de meest verregaande gevolgen voor slachtoffers en de (internationale) rechtsorde.

  Nederland kan hiermee een daad stellen en Suriname laten zien hoe een rechtsstaat te werk gaat en dat Internationale Verdragen hoger staan dan een grondwet van een land bij rechtsstaten. Hierdoor kunnen ddb ea die ook in Suriname voor de krijgsraad staan en ddb hier in Nederland ook veroordeeld is, weten dat ze hun straffen Internationaal niet kunnen ontlopen.

  Deze man is een vd Moiwana 86 moorden en dit op zijn geweten draagt en naar Nederland was gevlucht, dacht met een andere nationaliteit of genaturaliseerd te worden tot Nederlander de dans te ontspringen. De bedrieger is dus bedrogen uitgekomen.

  Er lopen ook enkele vd 16 coupplegers en van 8 december 1982 moorden in Nederland rond. Een ervan had een Javaanse Waron in Rotterdam en een andere was conducteur bij de NS. Ze mogen hun borst flink nat maken, want ze zullen het hun wel behoorlijk warm hebben.

  Ie kan kibri ie granma, maar ie no man kibri in koso koso.


  gemodereerd
 4. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Surinaamse oud-militair in Amsterdam aangehouden voor moord op burgers in 1987.

  Zijn volledige personalia is bekend hoor.
  Hij dacht zich onder een PAARSE DEKEN steeds schuil te houden.
  Er zijn nog meer van zulke beesten in Nederland en Suriname.

  Die PAARSE aanhangers in Nederland, zullen nu elke dag weer gaan bellen naar een bepaalde lokale (radiostation) in Amsterdam, dat het niet op waarheid berust.


  gemodereerd
 5. Niet te geloven dat onderdanen wel worden opgepakt en veroordeeld en de hoofdschuldigen lopen vrij rond.
  Erg krom!


  gemodereerd
 6. Daar hebben we de hypocrieten weer. Ga je eigen oorlogsmisdaden onderzoeken. Ze zijn er zat. Je slavernijverleden is de grootste humanitaire misdaad. Vuil hypocriet volk.


  gemodereerd
 7. Ik vraag me af waar deze man berecht gaat worden, en ten tijde van zijn moord partijen was hij Nederlander, of een Surinaamse burger ?? En de hoofd daders lopen nog vrij en blij rond in Su, sommigen hadden zelfs een hoge functie bekleed in Su.

  sari tori

  Jacko


  gemodereerd
 8. Als Nederland de volkenrechtelijke verplichting heeft om oorlogsmisdadigers op te sporen, waarom hebben ze dan nooit de daders vervolgd die tienduizenden Indonesische burgers hebben afgeslacht tijdens de politionele acties?


  gemodereerd
 9. so what bouterse was ook een crimineel hier en die leverde je ook niet uit…hangende pootjes people…


  gemodereerd
 10. Maar waarom worden er geen initialen bekend gemaakt? Er wordt geheimzinnig gedaan over een moordpartij die nooit eerder gedegen aandacht heeft gehad.
  Heeft deze aangehouden mogelijke verdachte ook namen genoemd van collegas opdrachtgevers etc etc?
  Deze vermeende moordenaar was als ik zijn leeftijd en het jaar van de moorden met het heden verwerk dan was het dus 34 jrn geleden en was hij toen 21 jrn oud. Surinamers klagen vaak over de voormalige kolonisator maar velen die fout waren zitten in Nederland en zijn soms zelfs genaturaliseerd tot Nederlanders. Ik herinner me het geval van een melitielid dat nog een paar uren lid was van de Nederlandse 2e kamer. Ze kon ontmaskerd worden met fotobewijs. Dit is voer voor schrijvers!


  gemodereerd
 11. Lijkt me niet meer dan normaal om oorlogmisdadigers te straffen. Een compleet dorp uitmoorden is te walgelijk voor woorden. Dit mag niet ongestraft blijven. Hulde Nederlandse justitie !


  gemodereerd
 12. @josip….

  Wat Nederland ook NIET gedaan heeft, is…..een massamoordenaar 2x belonen met het presidentschap.


  gemodereerd
 13. Dan mogen ze de helft van de nederlanders opsluiten die overal moorden hebben gepleegd. Waarom is het dossier van de coup in 1980 voor 60 jaar op slot?? Zijn ze allemaal dood. Dus einde zaak.


  gemodereerd
 14. Surinaamse oorlogsmisdadigers, te triest voor woorden, er zijn heel weinig Surinamers, en nog lopen ze elkaar uit te moorden.


  gemodereerd
 15. Inderdaad, Bullshit Bouta is de hoofdverantwoordelijke maar loopt vrij rond !

  Bullshit Bouta is binnen en buiten Suriname veroordeeld ! Hij hoort achter tralies !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  gemodereerd
 16. Eerst deze misdadiger bestraffen dan de hoofddader iedereen weet waar hij zich schuil houd. In feite wordt hij nu al gestraft Gods molen maalt langzaam maar zeker. creperen mag je een mens niet toe wensen, maar de Mens Wikt maar iedereen weet wie er beschikt.


  gemodereerd
 17. Die arme man wordt wel vervolgd maar die rijken lopen vrij rond in Suriname.Ze durven wel niet om naar Nederland te gaan.Kunnen ze niet uutgeleverd worden?


  gemodereerd
 18. Deze djaffer is door zijn eigen grote mond opgevallen. Dacht zeker dat hij geweldig was, dat hij ongestraf met moorden weg kon komen. Niet de slimste dus.
  Hopelijk gaat er een balletje rollen en worden er meer namen en misdaden bekend. Als ze een NL=paspoort hebben kunnen die dan ook in NL berecht worden. En na afloop het gehele dossier overdragen aan de PG in Suriname voor de anderen.


  gemodereerd
 19. Door Nederlandse F-16 piloten zijn er bij twee luchtaanvallen in 2015 in de Iraakse steden Mosul en Hawija, zeker wel honderden onschuldige slachtoffers gevallen. Tot heden kunnen de nabestaanden nergens terecht. Destijds was de strijd gaande tegen de Islamitische Staat. Felle debatten werden gevoerd in de Tweede Kamer. Uiteindelijk is niemand vervolgd. Het kwam neer op een fatale vergissing. De Amerikanen en Engelsen zijn een graadje erger. Die hebben wel duizenden onschuldige slachtoffers op hun geweten. Ook daarmee wordt niets gedaan. Het westen heeft bij voorbaat het patent op het recht en kan nooit worden vervolgd aangezien zij altijd ‘the Good guy’ is en de rest de schurken .

  Er zal echt wel zwart op wit bewijs moeten zijn, alvorens deze verdachte veroordeeld kan worden. Horen zeggen is bij lange na niet voldoende. Ook al zou hij het zelf beweerd hebben. Hij kan alles terugtrekken en het gooien op borrelpraat. Er moeten echt authentieke ooggetuigen zijn. Nederland heeft weer gemeend het braafste jongetje van de klas te zijn en gemakshalve de eigen misdrijven gepleegd in het verleden, bewust in een vergeethoek te plaatsen. However , recht moet geschieden.


  gemodereerd
 20. @Debby / Paki-RAT-igri…..

  welke Nederlanders hebben op 8 Dec. 82 en in Moiwana de trekker overgehaald en onschuldige Surinamers gemarteld, gefolterd, verminkt en standrechtelijk VERMOORD?????…….De hoofddaders zijn de politieke kopstukken in Suriname die nu nog steeds vrij rondlopen en door het volk aldaar beloond zijn met het presidentschap en vice-presidentschap.

  Dus ga jezelf kapotschamen en slik je hypocriete braaksel in.


  gemodereerd
 21. Is het geen ex-collega van je paki, je kunt terug naar suri, als je het westen zo verfoeilijk vind. Typisch; geen greintje empathie voor de nabestaanden van je eigen landgenoten. Wat voor link heb je met mosul, huh!
  Het zijn dit soort mensen die morgen het hardst brullen over de vluchtelingen uit mosul die “hun” werkplek en woningplek opeisen. Net echt!

  Het is een kwestie van een uitdraai van de revo-vluchtelingen screenen en analyseren.
  Heeft ind iets leuks te doen. Ooh ja, ze staan ook op de (toenmalige) loonlijst v defensie tok.


  gemodereerd
 22. Een 55 jarige ex militair , een vriend van die coupleger , op zijn 21 jaar in 1987 heeft dus burgers gedood , deze was dus tijdens de decembermoorden in 1982 16 jaar , die moorden op de 15 echte rechtvaardige Surinamers heeft hem dus aangespoord in de voetsporen te treden wat zijn coupleger , en jij 55 jarige ex militair houdt zich op in Nederland en jij wordt ook nog bejubeld door velen hier he pakiratigri , debby , lawmangatra , josip , de Nederlanders moeten deze 55 jarige militair berechten voor volkerenmoord en dat het een sein is naar anderen die zich ook schuldig aan hebben gemaakt aan volkerenmoord


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES