vrijdag, mei 24, 2024
HomeNieuws uit SurinamePresident Santokhi vertrokken naar Schotland voor klimaatconferentie

President Santokhi vertrokken naar Schotland voor klimaatconferentie

-

Does Travel - naar Suriname

In het kader van de 26e VN-klimaatconferentie is president Chandrikapersad Santokhi donderdagavond met de KLM vertrokken naar Glasgow-Schotland. Voor vertrek heeft het staatshoofd zijn functie ter waarneming overgedragen aan vicepresident Ronnie Brunswijk. De plechtigheid heeft in de vooravond in de Sabakoe Lounge op de Johan Adolf Pengel Airport plaatsgevonden.

Santokhi geeft aan wat het belang is van de deelname voor Suriname aan deze klimaatsummit. Ten eerste is het in het belang van de aanpak van de temperatuurproblematiek die elke seconde stijgt. Dit probleem moet volgens het staatshoofd wereldwijd gezamenlijk worden aangepakt en Suriname zal ook hierbij haar bijdrage leveren. “Aanpak van de stijgende zeespiegel behoeft aandacht, anders is heel Paramaribo over enkele jaren onder water. Dit, vooral vanwege het feit dat Suriname op een lage kustlijn ligt”, zegt de regeringsleider.

Ten tweede gaat het om de compensatie van hetgeen het groene bos in Suriname aanbiedt aan de wereld. Met andere woorden: het kapitaliseren van onze groene bos, die gratis zuurstof levert voor de hele wereld. Het staatshoofd zegt dat er modaliteiten zijn ontwikkeld, mede tegen de financiële crisis, zoals carboncredits verkopen om zo geld te genereren voor ons land.

Ten derde betreft het aandachtspunt olie- en gassenproductie. Er zijn geluiden dat de regering moet mitigeren met olie en gassen, gezien de productie hiervan bijdraagt aan temperatuurstijging. De regering gaat verder met de plannen om deze sector tot ontwikkeling te brengen, maar zij gaan het op een gebalanceerde wijze doen geschieden. Over deze drie issues moet er overeenstemming bereikt worden in de wereld, geeft het staatshoofd aan.

De president is voorstaander dat milieuissues gezamenlijk aangepakt moeten worden. Hij roept eenieder op zoals de particuliere sector, bedrijven, private sector, NGO’s en anderen om de nodige ondersteuning te geven aan de regering en haar nationale agenda: het gaan voor behalen van maximale profijt van ons bos, olie en gas, gebalanceerde energiestrategie (groene energie) en milieubewustwording.

Er is reeds een technisch team vertrokken, de milieuautoriteit van het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. De milieuminister Silvano Tjong-Ahin en Albert Ramdien van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zijn al in Schotland en op een later moment zal minister Armand Achaibersing zich aansluiten.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

27 REACTIES
 1. Heel goed om te lezen dat onze regering, deelneemt op wereldniveau.
  Waar velen niet kunnen komen, is voor deze regering, de wegen open om te praten, met ideeën te komen.

  Welke kan resulteren in oplossingen.
  De wereld is erg ingewikkeld gemaakt en nu beseffen de leiders dat er iets meer gedaan moet worden om de wereld leefbaarder te maken en te houden.


  gemodereerd
 2. Ik zou zeggen :
  Santokhi je kunt conferenties blijven bezoek welke leuke uitjes zijn voor jou en je echtgenote.
  Steek wat meer tijd in het trachten Suriname schoon te krijgen en het kwikprobleem voorgoed uit te bannen alsook de vele plastic afval en de vervuiling en verloedering van Suriname.
  Beleiden met de mond en conferenties bezoeken heeft pas zin voor Suriname als je er ook wat mee doet met de informatie verkregen uit en van deze conferenties.
  Tot heden zie ik geen verbetering in de milieu aanpak noch enige structuur en plan van aanpak.
  Na anderhalfjaar is er geen is er geen vooruitgang op alle fronten geboekt maar enige achteruitgang is een beetje een halt toegeroepen.
  Stilstand is hetzelfde als achteruitgang en dat al anderhalf jaar lang.
  Doe er wat aan want zelf de bekende bevoordeling van familie en vrienden kent geen stilstand doch meer hetzelfde als vroeger.


  gemodereerd
 3. Het is een goed plan dat Suriname ook aan dit soort activiteiten deelneemt, alleen zou het beter zijn dat de vice president ook aan dit soort bijeenkomsten gaat deelnemen.
  Santokhi zou alle buitenlandse bijeenkomsten aan Brunswijk moeten overdragen. Brunswijk is de geschikte persoon bij uitstek om dit soort zaken tot een goed eind te brengen. Dit gelet op de manier waarop hij de conflicten in het voetbal scene wil oplossen.


  gemodereerd
 4. Zo’n uitgebreide team is helemaal niet nodig voor een klimaatconferentie. In een tijd van een financiële crisis is het onverantwoord om zo veel geld uit te geven voor deze conferentie. Suriname kan dat geld liever besteden om armoede bestrijding.


  gemodereerd
 5. Weer een snoep reisje vd 3-musketiers; het had gewoon de milkeu minister kunnen zijn, met een sterke technisch/juridisch team. Besluiten zijn nl allang genomen en lobby reeds verricht!

  Weinig landen verdedigen nog de olie&gas business en zien het als een aflopende zaak; zij die kunnen permitteren, stoppen miljarden om de transitie mogelijk te maken.

  Wat denk Chan daar te bereiekn, behalve priet-praat en handjes schudden?

  Allemaal betaald door de surinamers…sari tori!


  gemodereerd
 6. First lady gaat mee? Op kosten van de burger? Deze reislustige dame, mag ook wel eens thuis blijven. Het hele Volk van Suriname moet maar kijken hoe ze de eindjes aan elkaar knopen, maar dat geld niet bij de leden van de regering, die laten zich breed uitgemeten in de watten leggen…


  gemodereerd
 7. gaat weer een vermogen kosten voor het volk
  al die achterlijke nutteloze reisjes

  rot toch op met je domme klimaat hoax
  er is niets aan de hand
  het enige wat er aan de hand is? is dat er teveel mensen zijn
  moeder aarde en darwin zijn al even bezig om daar wat aan te doen


  gemodereerd
 8. met de KLM vertrokken naar Glasgow-Schotland.

  en dan is er al een delegatie en er volgt nog meer.
  hoe bedoel je millieubewust met al dat domme gevlieg?
  ze laten zelf al zien totaal niets te hebben met het millieu.
  huidige technieken maken het al mogelijk om op afstand vergaderingen te houden
  dus dit klimaat gezeur is gewoon weer om de burgers over de wereld armer te maken
  niets meer en niets minder
  overbevolking is de oorzaak van alle problemen, zelfs covid is een gevolg van overbevolking


  gemodereerd
 9. Andere landen gaan ook maar niet met zo een grote delegatie.
  Besteed al dat geld dat over de boeg gegooid word in het volk.
  Want alles word duurder


  gemodereerd
 10. Een “zware” delegatie die naar Glascow vertrekt, zodat uiteindelijk 1 persoon daar een speech kan houden van enkele luttele minuten???? Maar moni no deh?? Hoe vaak nog moeten deze gasten het land uitzuigen en het volk bedriegen voordat men opstaat??


  gemodereerd
 11. De leider van China doet ook mee.
  Vanwege “geld gebrek” woont hij het geld verspillende samenzijn online bij. Wat is er terecht gekomen van de voorlaatste bijeenkomst (Parijs)? Juist ja; ham and eggs.


  gemodereerd
 12. Er is geen geld alles en nog eens alles gaat sky high de lucht in,maar 3 ministers met staf,minister president en vrouw en het heel zooitje reist bussness class KLM ,maar steeds hoort het volk,er is geen geld,waar komt het geld dan vandaan,hierma gaan ze richting Dubai.
  Wie belazerd wie.


  gemodereerd
 13. Alweer??
  Chan moet zich diep schamen.
  Allemaal één pot nat. Waarom zo een grote afvaardiging?
  Suriname heeft niet zoveel te vertellen op het wereldtoneel.
  Het volk voor de gek houden dat er bezuinigd moet worden en ondertussen plezier reizen maken.
  We gaan jullie de rekening presenteren.


  gemodereerd
 14. Ze zijn met een bedeltocht aanwezig in Schotland. In ruil voor CO2 compensatie willen ze geld ontvangen van rijke landen. De rijke landen kunnen dan rustig doorgaan met het verpesten van het milieu en in ruil daarvoor geven ze Suriname geld om o.a. aan herbeplanting te doen. Natuurlijk gaan zij vertellen dat Suriname zuinig is met haar Amazone regenwoud terwijl door corruptie duizenden boomstammen verdwijnen naar het buitenland. Zelfs de familie van de first lady doet gretig mee met deze illegale activiteiten. Dit hele gedoe in Schotland zal Suriname niets opleveren. Het land zal nog meer in de kosten worden gejaagd door de maatregelen die elk land zal moeten treffen.


  gemodereerd
 15. Het is gewoonweg schandalig en triest wat er nu in Suriname gebeurd. Voor het bijwonen van een klimaatconferentie gaan tientallen regeringsfunctionarissen naar Schotland. Maar de show begint in Suriname al. De volledige ministerraad en parlementsvoorzitter is op vliegveld Zandery aanwezig met tientallen beveiligers en volgauto’s om de president en firstlady uitgeleide te doen. Wanneer gaat men in dat arme land eens ophouden om zich te misdragen en belachelijk te maken. Wanneer houdt men op om op deze wijze geld te verspillen. Ik schaam me diep als Surinamer.


  gemodereerd
 16. Prima zaak!

  De punten staan duidelijk omschreven:
  Stijging zeespiegel, hulp om de Amazone te redden en duidelijkheid omtrent olie en gas.

  Een regering is verplicht om vooruit te kijken.
  Sommigen willen dat de pres de mofina persoonlijk pap voert met een lepel. Wat een grote onzin is. Die mensen hebben geen enge ziekte aan hun handen, dus ze kunnen werken zoals de rest vd wereld.
  Die mentaliteit van snel geld maken en de rest vd maand hangmatteren is voorbij.

  Productie moet gedraaid worden maar niemand wil werken. Zijn diezelfde mensen die jaren verkeerd hebben gestemd die de grootste bek hebben. Maakt de regering een deal met een land, dan noemen ze het bedelen, pffff
  En wat blijkt nu de hele dag bedelen deze mensen om een pakket.
  Bedelen voor water
  Bedelen voor electra
  Bedelen voor telkst
  Bedelen voor goederen
  Bedelen voor een djarie
  Alleen maar bedelen kunnen ze…
  Bedelvolk!


  gemodereerd
 17. Wat ik zou doen als president zou zeggen ik ga niet mee dat spaart weer wat uit, je hoef niet met zoveel te gaan , gaan er wel presidenten daar naar toe, stuur een invaller het is wel goed dat er iets gedaan wordt.


  gemodereerd
 18. Wat Glasgow ! weer een kunstje van de Maffe Hollander frans Timmermans deze man moet worden opgenomen zo snel mogelijk in een inrichting in Glasgow of daar ergens. In plaats van goede vaccin uit te vinden tegen Corona en mutaties gaan ze daar zeiken ik denk hun daar jaar lang zitten vergaderen KLM moet flink betalen volgend jaar klimaat tax en de reizigers ook ook veel andere maatschappijen die vliegen op Schiphol easy yet etc en er komt meer ellende . Ik hoor het steeds op t.v glasgow glasgow in Den haag 1 dode gevallen door de kou de aarde verwarmt niet 100 graden meer dan 2 graden en ellende barst los en in Den haag jongetje overleden door stoken zo triest als de aarde zou verwarmen dan zou deze jongen zijn kachel niet zo snel stoken maar mensen poppenkast zijn doof en blind in de prehistorie was het 80 graden warm op de aarde nu is het in de zomer rond de 40 graden maar ja , mijn spreekwoord land van blinden heeft 1 oog koning is helemaal waar gestoorden vertegenwoordigen de hele Planeet. Dubai wat gaat Santoki daar doen het is een grote poppenkast daar meer niet.


  gemodereerd
 19. Toevoeging /De C O2 klimaat tax gaat ook voor Surinam airways gelden en ook voor reizeigers op Schiphol ook vervuilende vliegtuigen. Dus zie het maar met lede ogen.


  gemodereerd
 20. Kofi-(regering)djompo!!!!!!!
  Bigi sma absoluut mee eens, laat de regering eerst in eigen land ‘flink werk maken’ voor een schone(r) klimaat. Dit is duidelijk een “snoepie”.


  gemodereerd
 21. Een te kleine delegatie. Ga je alleen met partner dan is het ONMOGELIJK om zaken te doen. Zaken moeten worden voorgekookt op lager niveau, maar dat begrijpen velen natuurlijk niet. Die denken dat premiers alles zelf doen. Of dat Suriname de opwarming van de aarde in Suriname een halt kan toeroepen. Ja de dieven van de ndp konden ze een halt toeroepen, mar de opwarming van de aarde dat is different koek
  Uitstekend om overal waar mogelijk weer aanwezig te zijn. Jarenlang moesten we ons verstoppen. angst voor het buitenland, nu mogen we ons weer vertonen en hoe
  Ik hoop en weet wel zeker dat de rijke landen, de grootste veroorzakers van de opwarming van de aarde ons hulp zullen inroepen. We zijn bereid om constructief mee te denken en te helpen.
  Maar be4denk dat we de middelen niet hebben. Het kan een win win situatie worden als de rijke landen met geld over de brug komen waardoor wij ons werk kunnen doen voor de gehele mensheid. De chinezen en de russen zijn niet aanwezig op deze klimaattop. Hoe de aarde word achtergelaten voor onze kleinkinderen is niet hun zorg.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES