vrijdag, april 19, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenisOnderzoek naar rol protestantse kerken bij slavernij en kolonialisme

Onderzoek naar rol protestantse kerken bij slavernij en kolonialisme

-

Does Travel - naar Suriname

Er komt in Nederland een groot onderzoek naar de betrokkenheid van protestantse kerken bij de slavernij en het kolonialisme. Lange tijd zijn slavenhandel en slavernij met de Bijbel in de hand goedgepraat, vandaar dit onderzoek naar het met slavernij besmet kerkelijk verleden

Volgens Dagblad Trouw hebben de kerken enorm geprofiteerd van de slavenhandel en het kolonialisme, bijvoorbeeld omdat er grote donaties gedaan werden door slavenhandelaren en plantagehouders. Zo werden predikanten die in Suriname voor ‘zending’ waren soms uitbetaald in slaven en waren zij ook plantagehouder.

Het zijn vooral de protestantse kerken die verbonden zijn met het koloniale verleden. Destijds was de hervormde kerk de Nederlandse staatskerk. Katholieken werden als tweederangsburgers gezien, zij konden geen positie bemachtigen bij de protestantse elite waar de VOC uit bestond, schrijft de krant vanmorgen.

De leiders van de kerken die opgegaan zijn in de PKN, zoals de hervormde kerk, waren bepaald geen voorlopers in de discussie over afschaffing van de slavernij, vertelt theoloog Heleen Zorgdrager van de Protestantse Theologische Universiteit (PthU), die het onderzoek leidt.

Ze gaat ook in kaart brengen hoe het denken over slavernij en racisme binnen de protestantse kerken is ontwikkeld.

Lees ook het uitgebreid artikel in Trouw: ‘Groot onderzoek naar met slavernij besmet kerkelijk verleden‘.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

11 REACTIES
 1. In de bijbel staat niet geschreven dat slaven gebrandmerkt moeten worden. Slaven en zelfs dieren mochten op de sjabbat niet werken.
  De mens heeft de bijbel/het geloof misbruikt, zoals wel vaker voorkomt bij div. geloofsovertuigingen.


  gemodereerd
 2. Mijn Inheemse, Binnenlandse bewoners en het overige van de Surinamers die heilige in het geloof van de slavenhandelaars (kolonialisme) geloven.
  Moeten het goede lezen en volgen.
  Wat de waarheid is en hoe hun voorouders zijn bekeerd in welke omstandingheiden en verplichtingen.


  gemodereerd
 3. Het discrimineren van vrouwen en minderheden, het goedpraten van kolonialisme en racisme, het seksueel misbruiken van kinderen en zelfs het vermoorden van Inheemse kinderen en kinderen van ongetrouwde moeders, daar waren deze kerken goed. Als een Afrikaanse of Aziatische kerk zo’n track record had, waren die al lang in de ban gedaan en verboden als criminele organisatie.


  gemodereerd
 4. De onderzoekers mogen wel een bezoekje brengen aan slavenfort Elmina dat door Nederlanders werd gerund. In dit complex werden slaven bijeengebracht alvorens zij verscheept werden naar de Amerika’s en de Caribbean.In dit slavendepit had de Nederlandse Hervormde kerk een eigen afdeling. Tot heden kan men in het gebouw nog naamplaten van de Nederlandse Hervormde kerk tegenkomen. In dit gebouw werden ook vele vrouwen door Nederlanders misbruikt / verkracht onder het toeziend oog van Nederlandse predikanten. Volgens mij deden vele predikanten ook mee met deze verkrachtingen.


  gemodereerd
 5. Iedereen die in Suriname is naar toe gebracht om te werken?
  Is opzicht niet goed gegaan ,er is wreed om gegaan met die mensen die hebben meegemaakt?
  En dat heeft Iedereen hun voorouders meegemaakt?
  Ik vindt het heel erg? Maar in Suriname hebben wij rust en vooruitgang nodig?
  Voor alle surinamers,en die komt binnen een paar jaar? Geloof in je zelf??


  gemodereerd
 6. Racisme werd gevoed vanuit de kerk. Protestants of katholiek maakt weinig uit.
  De kerk was sinds het begin al zwaar anti-semitisch, laat staan tegen andere volkeren die ze beschouwden als dieren en wildvee…

  Daarom ga je ook nooit van je leven een zwarte, bruine, rode of gele paus zien. Never, nooit, nooit, nooit.


  gemodereerd
 7. Het is de zelfde gereformeerde kerk die apartheid in Zuid Afrika recht praatte. En erger is dat zwarte mensen die kerk de meest fanatieke gelovigen zijn. Jai Sri Ram kom en denk met ons onze relegie heeft duizenden jaren geleden kolonialisme expleciet verboden in de Ramayan.


  gemodereerd
 8. Het verleden is wat het is. Men leert in het heden dezelfde fouten te vermijden, en geven waar iedereen recht op heeft. Respect en een waardig leven. De rest van het verleden kan mij niet schelen. Want uiteindelijk is maar een moment in het leven dat belangrijk is, namelijk “NU” . De rest is voorbij of bestaat niet. En sensatie jagers zijn er al genoeg.


  gemodereerd
 9. hkf alle geloven zijn racistisch zelfs het geloof van de paarsen die hun afgod bouta aanbidden , en robg is een van die volgelingen en zit nu alles te verdraaien , ja robg jouw wereldje wordt steeds kleiner , nog eventjes en je kunt die kleine paarse ratjes in het riool van de bijlmer niets meer wijs maken met jou nep geloof


  gemodereerd
 10. Christendom/Islam/Jodendom zijn m.i. geen echte godsdiensten. Het zijn meer bekeermachines. Een mens die het slechte pad bewandelt het goed pad laten bewandelen kunnen ze niet. Omdat dat niet het doel van hun geschriften is. Het doel is m.i. om zoveel mogelijk bekeerlingen te maken. Want een christen/moslim die iemand bekeert, komt in de hemel. Althans volgens hen.
  Het belangrijkste gebed van de bijbel is: geef ons heden ons dagelijkse brood! Dan heb je een goede indicatie dat echte spiritualiteit ver te zoeken is.


  gemodereerd
 11. Ram Singh, Aziatische religies weten er ook wat van hoe vrouwen en niet gelovigen te discrimineren en.zelfs het spartheidssysteem van Zuid Afrika had een heleboel kunnen keren van het kastenstelsel in sommige Aziatische landen. Sommige religies in Azie zijn geen haar beter.


  gemodereerd

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES