VIDEO: Surinamers demonstreren tegen president Santokhi in Amsterdam

93

Bij de Anton de Kom-lezing vanavond in Amsterdam is een groep Surinamers (foto) naar het Koninklijk Instituut voor de Tropen getogen, om te protesteren tegen de Surinaamse president Santokhi als spreker.

De groep die uit voornamelijk Afro-Surinamers bestond, maakte behoorlijk veel lawaai, waarbij elke bezoeker die het gebouw binnenliep werd uitgejouwd. Een enkele keer gebeurde dat met gebruik van racistische scheldwoorden. Ook scandeerde men Chandri KA!

Een van de mensen achter het protest is Henry Nijhove ook wel bekend als Khadir Anomoksi. Hij riep de afgelopen dagen op om te protesteren tegen de president.

President Santokhi spreekt ondermeer over de manier waarop zeer verschillende bevolkingsgroepen met elkaar kunnen samenleven en het voorbeeld dat Suriname wat dit betreft voor Nederland kan zijn.

In zijn toespraak ging hij in op de aanwezigheid van de demonstranten en gaf hij aan dat de ministers een petitie van hen in ontvangst zullen nemen. “Want ook dit is democratie en we hebben democratie hoog in het vaandel”, aldus de president.

De lezing is live te volgen via deze stream of hieronder terug te zien:

93 REACTIES

 1. Nee toch, nee zeg dat het niet waar is
  weer worden wij, door klaplopers, die even hun handen niet hoeven open te houden bij de ingang van de supermarkt, of die de poort voor je openhouden, die al openstond voor lul gezet
  Deze groep heeft ook een naam voor zichzelf bedacht de dappermarktboys
  welke zender of welke omroeper zal aandacht aan ze besteeden, humbert tan?
  mijn eigen soort geeft me schanden. JA ik ben ook blaka mang, maar ik behoor niet tot deze klaplopers, deze losers


  Maak melding

 2. Hij heeft een rode das om.
  oooooooh wat erg de das van de stad Amsterdam. Welke mongolen zullen hier nu weer hun smoel opentrekken
  Deze mensen doen van alles om de intergratie in Suriname te dwarsbomen
  Zelf hun leider had niets tegen Hindoestanen. Integendeel.
  Zou het alleen opleiding of beter gebrek of totaal geen opleiding zijn die hun parten speelt
  Als de gemeente ze zou roepen om e komen werken dan zou je geen hond zien. ik ben er namelijk van overtuigd dan die 49 man daar alemaal ongeschoolden zijn. De geschoolden kijken wel beter uit


  Maak melding

 3. 10 jaar hebben we niks van deze mensen gehoord. Beetje chillen op de bank ergens op 11 hoog in de Bijlmer. In en in triest dit. Deze mensen zijn niet vaderlands lieffend zgn anti Surinaamse houding. Ik noem ze redimusus.


  Maak melding

 4. aj ja ja
  he dong go dre lees wat je schrijf
  …………….Kies een andere hit. Was Nederland niet het land van vrije meningsuiting……..
  get it boy
  zo niet sluit je aan bij deze dappermarktclan


  Maak melding

 5. Was Nederland niet het land van vrije meningsuiting en is dat niet de reden waarom wij hier zijn? En niet teruggaan? Losers

  En het maken van oerwoudgeluiden valt zeker onder artistieke uiting?


  Maak melding

 6. he nog zo een dong go rbrown
  heeft nooit gespijbeld, want hij was altijd vrij. Jongen waarom ga je niet naar school, ga wat leren, je bent nooit te oud. Ik denk dat niemand je serieus neemt
  Ik heb het niet alleen over je taal, want dat is belabberd een schande voor ons
  Jongen weet je waarom ze demonstreren?
  Niet tegen het beleid dombo, nee tegen de hindoestaan die komt spreken over een blaka mang
  begrijp je dat? als dat geen racisme is weet ik het ook niet meer en jij juicht het toe
  dan ben je ook een vuile vieze smerige racist
  Je weet echt geen ka


  Maak melding

 7. dre dre dre , bijlmer is geen scheldnaam maar een deel van Amsterdam Zuid Oost , maar er wonen wel veel zwartjes , en daarvan zijn 80% paarse ratjes , dus dre dre dre ben jij ook een van die losers ,
  en blijf ook maar lekker daar want Surinamer is niets voor jou , en het land is arm en als je hier komt zullen jou soort genoten alle Euro’s van je afpakken , en of je dat overleeft , want die ndp boeven zijn moordenaars


  Maak melding

 8. Brunswijk en Bouterse kan niet komen. Nog nooit is een zwartje zo verwelkomt als een hindoestaan is verwelkomt door de premier en koning, is de jaloezie van vele zwartjes wel te begrijpen. Ik heb begrip.


  Maak melding

 9. franco het touw wat jij bedoelt is jou einde , want bouta vermoordt jou , dan knoopt hij jou dat touw om je nek en het lijkt zelfmoord , je weet toch wat hij met zijn beste vriend Roy Horb heeft gedaan he loser , dus wees trots op je einde

  browny bouta heeft ook iets voor jou in petto , zal wel geen touw zijn , maar iets met vissen


  Maak melding

 10. @Debby,

  Je heb gelijk Debby 🙂

  Je had gisteravond de microfoon van Brunsi in je handen toch??
  Je heb zeker heel hard erop geblazen om wat antwoorden uit Brunsi zijn mond te horen.


  Maak melding

 11. Dat zootje kansloze, werkloze, hersenloze, laaggeschoolde paarse klap en stemvee, wat daar populistisch staat te schreeuwen, deelt gezamenlijk slechts 1 hersencel.
  En zijn zelf ooit dagelijks opgehaald door het dikke lippenbusje om afgezet te worden bij een dagopvang.

  Dus nu allemaal weer een speen in hun bek en maandag massaal weer melden bij het UWV en RECLASSERING.


  Maak melding

 12. demonstreren moet kunnen , maar dreigen tijdens demonstreren moet gelijk in de pan gehakt worden , al deze paarse ratten daar verdelgen he franco , he robg ,he …….


  Maak melding

 13. @WAT….Wat een vernedering voor jou LIJDER. Hij rende naar binnen, want hij zag nergens iemand die op hem leek. Ze hebben zijn verhaal uitgezonden, maar ik had geen behoefte om naar die nonsens te luisteren. Vieze vuile leugenaar…en waarschijnlijk was hij bang voor de zon want hij heeft boter op zijn kop.

  Vrij NEDERLAND is dit.


  Maak melding

 14. het schuim spuit uit zijn bek.
  Het gescheld vind al langert plaats, maar
  wat is er vandaag gebeurd. zo erg is het nog nooit geweest
  een ban is op zijn plaats


  Maak melding

 15. Nog nooit is een president met Afrikaanse roots zo ontvangen in Nedetland als een met Indiase roots ( ik gebruik expres de racistische benamingen niet). Venetiaan werd ook goed ontvangen en naar mijn bescheiden mening kunnen Venetiaan en Santokhi beiden niet tippen aan wat Nelson Mandela ten deel viel.


  Maak melding

 16. Er waren tussen de 80 en 125 mensen komen protesteren. Maar door hun geschreeuw kon je wel tot het OLVG ziekenhuis horen. Ik had veel meer mensen verwacht, omdat ik in hun aankondiging had gelezen dat er vanuit verschillende steden bussen zouden komen. Ik zag diverse NDP en Surinaamse vlaggen. Ik zag geen prominente personen uit de Surinaamse gemeenschap bij deze protestactie. Ik heb met enkelen staan praten, en moet zeggen dat het vooral laagopgeleide personen waren die geen Hindostaan als president dulden. De racistische opmerkingen tegen Hindostanen waren niet mals en ik vraag mij af hoe dit zal worden ontvangen bij de Hindostaanse leden van de NDP in het parlement van Suriname.


  Maak melding

 17. Santhoki doe je werk? En maak je niet druk om een stelletje bavianen,dit zijn racistische bavianen? Die moeten in Nederland blijven? No kong baka na sranang,we hebben geen verdeeldheid nodig,


  Maak melding

 18. Als het zo doorgaat? Dan wat realist heeft geschreven over verdeling,zou ik dat willen zien,smerige dagoe dat jullie zijn,geen respect voor deze president,ik denk het komt nooit goed nanga sranang?


  Maak melding

 19. @Davis,
  Daarom ook zal het een negher nooit never nooit lukken om een land op te bouwen. De huichelaars die jij gesproken hebt, zulken ook een haat tegenover de Hollanders hebben. Ondertussen wel in dat land wonen en van alle mooie voorzieningen profiteren. Denk je werkelijk dat de mensen die daar stonden te protesteren iets om geven? Het is alleen maar schijn. Zij die het hardst schreeuwen altijd te worden gediscrimineerd zijn zelf de grootste racisten. Zoveel is nu duidelijk geworden.


  Maak melding

 20. Wat de blanke Nederlanders vandaag gezien hebben, hoe een groep Afro Surinamers tekeer gaan is hun duidelijk geworden waarom Suriname nooit vooruit is gekomen.

  Ze snappen nu ook waarom Bijlmer een achterstandswijk van Amsterdam is.


  Maak melding

 21. Familieleden van Anton de Kom die ook in de zaal waren moeten zich wel diep hebben geschaamd voor de vertoning en de rauwe racistische opmerkingen tegen Hindostanen.


  Maak melding

 22. Onze president gedraagt zich kruiperig onderdanig alleen maar om zoveel als het kan in de gunst te komen van de Nederlandse regering en investeerders (kapitaal verstrekkers). Hij zegt zelf dat hij bereid is om zich volledig over te geven aan de nukken van de investeerders. Hij is bereid alle eventuele voorwaarden te accepteren. Speelt hij een spelletje of is het menens. Wij zullen het meemaken.

  De haatzaaiers onder ons zijn van de pot gerukt, leer ze kennen. Ze blijken veel erger te zijn dan onder de NDP-regering.
  Wat een losers.


  Maak melding

 23. Santokhi toch
  ik heb het niet gevolgd moet ik eerlijk bekennen, maar hij heeft zich dus kruiperig onderdanig opgesteld. Stom van hem, en heel jammer dat hij dit gedaan heeft, maar wat heeft hij dan precies gezegd of gedaan


  Maak melding

 24. Popo Jantje, ik heb gelijk, je blijft maar polariseren met je haat zaaien. Je lijkt wel een trol. Get a life man. Ga tussen jouw zwartjes wonen, je kunt nog veel van ze leren.


  Maak melding

 25. Om te protesteren hebben wel de tijd en geld om ov chipkaart te kopen. Maar om te solliciteren voor een baan zijn hun hersens bekrompen en ziek. Neem een kijkje in de Bijlmer dan zie je genoeg nietsnutters die de heledag op de bijlmerplein zitten te ouwehoeren. In Nederland op je droge reet zitten en genieten van een uitkering stelletje achterbakse volk is dit toch. Hebben een grote bek maar iets nuttig doen kunnen ze niet. Daarom komt een blakamang nooit vooruit.


  Maak melding

 26. Afro Surinamers! Schandalig, schaam je! Ik had trouwens niet anders verwacht. Racisme tussen Hindoestanen en deze bevolkingsgroep. Jammer dat het nog steeds aanwezig is, en misschien haat tegenover Hindoestanen oproept! Vreselijk!! Moesten jullie niet werken zoals alle Hindoestanen doen? O ja, daar zijn jullie niet toe in staat. Alleen maar haat zaaien.


  Maak melding

 27. Latour Posse
  10 september 2021 At 23:11
  Het waren géén Surinamers. Het waren Nederlandse communisten.

  O ja dat is waar ook. Mijn excuses als ik mensen beledigd heb ….
  Maar laten we even heel eerlijk zijn. Dit volk is toch te dom om te poepen


  Maak melding

 28. Fantastische speech president Santokhi!
  “De kracht van het verschil!”. (Trouw).
  De crème de la crème was aanwezig.

  Ooh ja buiten een zielige vertoning van enkele doomdenkers.
  In geen enkele Hollandse krant aandacht voor jullie. Tjee potie!
  Moet je energie hieraan besteden, no way.

  Deze mensen vertegenwoordigen niet niet 360.000 surineds, das duidelijk.

  “Those who do not move,
  do not notice their chains”.


  Maak melding

 29. Diaspora is massaal gevlucht vanwege dit volk. Hiermee kun je niks opbouwen. Alleen maar haat, roof, criminaliteit en achteruitgang. Daarom Suriname in 2 autonome delen verdelen. Diaspora keert dan weer massaal terug met kapitaal om echt duurzaam op te bouwen en ontwikkelen. Dit is de realiteit.


  Maak melding

 30. Gelukkig behoort dat uitschot niet meer tot de vertegenwoordiging van Suriname !

  Suriname heeft nu een nieuwe, betere en representatieve vertegenwoordiging !

  Hopelijk vertaalt de Nederlandse media het op de juiste wijze. Want deze hypocriete Surinamers zijn slechts een klein deel die altijd iets te klagen hebben en nooit met iets constructiefs komen !

  Suriname wordt nu vertegenwoordigd door Slimme Surinamers !

  Met deze actie is nu wel te peilen hoe groot de invloed van hun tralala leider is. Dit maakt tevens duidelijk waarom zijn arrestatie niet onderschat moet worden ! En dus zeer zorgvuldig uitgevoerd moet worden !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 31. pres up 2 the next 5 years. men heeft het over blmatters, en deze honden die geen zak uitvoeren bedelen als lafaard leven ,zetten zich zelve voor schut. zwart en racistisch en dan maar klagen dat dit volk wereld wijd afgekaffeerd wordt.

  tjee


  Maak melding

 32. Als ze iets te vertellen.willen hebben in de Surinaamse politiek, moeten.ze maar naar Suriname verhuizen, opteren voor de Surinaamse nationaliteit en gaan stemmen.om.de politici van hun keuze gekozen te krijgen. Als ze in Nederland willen blijven, moeten ze hun kop.houden.


  Maak melding

 33. He franco, ik neem jou en jou soortgenoten ook niet kwalijk hoor, ziek ding!

  Stukje Anton de Kom, geciteerd door president Santhoki, zeer treffend;

  In “Wij slaven van Suriname” schreef De Kom, en ik citeer: “Wij willen slechts één ding aantoonen: gekleurde landgenooten, gij waart slaven, gij zult in armoede en ellende blijven leven, zoolang gij geen vertrouwen hebt in uwe eigen proletarische eenheid. Niet met hier en daar een grondje, een schop of ploeg op crediet zijn wij te helpen. Een groot plan van nationale reconstructie is noodig, een plan met collectieve grootbedrijven met moderne outillage in handen van de arbeiders van Suriname. Onze nationale welvaart zal met eigen handen opgebouwd moeten worden. Dit plan eischt alle inspanning van ons Surinamers. Doch eerst moeten in ons land de proletariërs tot strijdvaardig klassenbewustzijn komen, eerst moeten zij met de oude slavenketenen ook de oude slavenmentaliteit af weten te schudden.” Einde citaat

  Die de Kom was slim!


  Maak melding

 34. Kaaiman 11 september 2021 At 01:27

  Die De Kom was eentje uit het rijtje Aaron, Bruma, Bouterse. Alleen maar praatjes en fantasies, maar verschrikkelijk rampzalige daden of helemaal geen daden.
  —————————————————————————–
  Chandri-Ka doet voorkomen alsof alles heel goed gaat in SURINAME. Hij wil witte voetjes maken bij de Bakker en denkt dat op die manier te bereiken. Maar Bakra’s zijn hypocriet en lachen hem na zijn vertrek uitbundig uit. Koelimang komt bedelen bij demissionaire Regering…wat denkt hij wel …Sinterklaas is pas in december. Bedelen en onderdanig doen zijn ingebakken bij de HINDOSTAAN…en als zij een maal gedaan krijgen na dat geslijm zijn ze jou weer vergeten en dat hebben deze BAKRA”s door. Dus mensen maak jou borst maar nat een ieder heeft CHANDRI-KA door. Sheriff.


  Maak melding

 35. @delano
  Alvorens je anderen naar de schoolbank stuur moet je eerst kyken of jy een plek voor je zelf kan regelen, jy bent de Racist ,je moet niet vooroordelen als iemandt een ander mening is toegedaan ,oordeel je eigen gedrag niet die van een ander so boeng ie moro betre F you


  Maak melding

 36. Myamar heefd onlangs een bevolkings groep eruitgezet, oeganda heefd jaren geleden het zelfde gedaan, en het is niet zo slecht afgelopen met deze landen economisch gezien.
  waarom doet zo,n een landt dat, ik heb nog nergens in de geschiedenis gelezen dat africanen een landt zyn uitgezet ,zelfs USA heefd dat niet gedaan, gaan jullie je dat afvragen
  Houden julie op met het generaliseren van bevolkings groepen, kyk naar je zelf en laat anderen in hun waarde ,jullie voorouders zyn hier allemaal met de boot hier gekomen .
  sommigen werden betaald anderen hebben niks gekregen,als Surinamer moeten jullie elkaar toch ondersteunen en niet vernederen. een President is voor een heel land en niet voor de bevolkings groep waar hy uit is voortkomt ,hy gaat altydt bekritiseerd worden.
  That’s the name of the game.


  Maak melding

 37. Rbrown,die Indiër uit uganda zijn ontvangen door usa Canada england india Australië new Zealand?
  Die zijn goed terecht gekomen dombo?wat een jaloezie in uganda die hadden de paleizen van de Indiër en pakistani overgenomen,wat is er van overgebleven,1 en al verval. Pe mie negre de na soso kaka dong boerikie opmerking,me teigi sang india e doe ete,mie e tang ien sranang?,
  Loekoe congo e poeroe cobalt foe rij elektrische auto,mie Afrika mang e pina? Ding bakara e ding tak oe dong kaw. Tang dong boerikie,te sranang no bin ab hindostani dang fa a kondre bo draai? Oen blaka mang na bigi lesi dong koekoe? No Loekoe india ,Loekoe sang sranang ab now. Wang san mie sabi now. Mie sranang mang no lob vooruit gang?
  Nooit mie no sjie wang blaka mang ab wang winkirie? Na soso hindostani of chinesi ab ding. Mijn volk is in ding heel goed? Jang dringie presiri? Tamara woh sji sang e pasa?
  Mie volk lesi?,


  Maak melding

 38. Toen Amin in 1972 alle Hindostanen opdracht gaf het land te verlaten konden de meeste fabrieken en bedrijven niet verder draaien, omdat de deskundigheid niet aanwezig was.
  Bijna 90.000 Hindostanen hebben toen alles achter gelaten en zijn hals over kop naar het buitenland vertrokken. Villa’s auto’s sieraden, alles werd achter gelaten! Zelfs op de airport werden de laatste spullen die ze nog bij zich hadden afgepakt! Heel veel Hindostanen zijn toen ook verdwenen, maar de hoogste prijs hebben de Oegandezen zelf betaald. Tijdens het bewind van Idi Amin zijn bijna 400.000 mensen gemarteld, ontvoerd en vermoord. Obote en Museveni, die na Amin aan de macht kwamen hebben veel moeite gedaan om de Hindostanen terug te laten keren, door hun bezittingen terug te geven, maar weinig Hindostanen hebben het aanbod geaccepteerd. Het overgrote deel kwam als uitgenodigde vluchtelingen naar Europa en hebben zich vrij snel daarna opgebouwd.
  In de aanloop naar de onafhankelijkheid van Suriname hebben duizenden Hindostanen het land hals over kop verlaten om een nieuw leven op te bouwen in Nederland. Na het horen van de racistische leuzen gisteren kan van deze groep daarom niet worden verwacht dat ze weer in Suriname gaan investeren.
  Niet de Hindostanen, maar de Oegandezen hebben de hoogste prijs betaald voor het beleid van de slachter van Afrika.


  Maak melding

 39. dit gaat echt je verstand te boven!!
  verbijsterend!!
  belachgelelijk!!
  wat een gedrag!!
  zijn volwassen mensen, maken zich net AWARIES-RATTEN
  wonen in Holland en leven van uitkering!!!


  Maak melding

 40. De Antillen kent diverse autonome stukken. Waarom kan dit in Su niet? Zolang dit niet gebeurt komt diaspora niet terug. Het is dweilen met de kraan open nu. Er is teveel haat tegenover hindoestanen en blanken, geweld, racisme, luiheid om te werken enz. Er zal nooit ontwikkeling komen zo. Daarna vanaf nul beginnen weer. Ik heb vertrouwen erin.


  Maak melding

 41. Rbrown
  11 september 2021 At 03:25
  Myamar heefd onlangs een bevolkings groep eruitgezet, oeganda heefd jaren geleden het zelfde gedaan, en het is niet zo slecht afgelopen met deze landen economisch gezien.
  waarom doet zo,n een landt dat, ik heb nog nergens in de geschiedenis gelezen dat africanen een landt zyn uitgezet ,zelfs USA heefd dat niet gedaan, gaan jullie je dat afvragen

  Vies smerig rottend stinkend stuk vlees dat je bent!
  Jullie zwartjes worden uitgemaakt voor apen en dat is vannacht weer eens aangetoond. Wees maar trots op dit verachtelijk stukje poppenkastspel. Die zogenaamde collectieve verontwaardiging omdat het volk lijdt maar in werkelijkheid een demonstratie voortkomend uit pure haatzaaierij en jij keurt het gedrag goed. Het is ook jouw soort dat de slavernij goedkeurt. O ja toch nog even een voetnoot….
  Waarom kon de zwarte Hitler Idi Amin geen onderdak vinden bij zijn Afrikaanse broeders? Waarom vluchtte deze dictator die vol met haat en racisme zat naar Saoedie Arabie?
  Idi Amin’s vrouwen hebben jarenlang in Parijs de hoer gespeeld.
  Zomaar een paar weetjes.


  Maak melding

 42. Het verbaasd mij na gisteren niet waarom de Nederlandse samenleving een beetje klaar is met dat deel van de Surinaamse samenleving. Het zijn dezelfde soort mensen die eerst heel hard riepen dat Suriname onafhankelijk moest worden, om vervolgens de benen naar Nederland te nemen en van hieruit openlijk racistische opmerkingen maken naar onze eigen landgenoten.


  Maak melding

 43. Wat een reaktie’s hier. Mensen, mensen hou toch eens op. We hebben een bijzondere man in Suriname, die ondanks alles zijn schouders eronder zet. Laten we hem op handen dragen, want hij heeft hart voor het land en de burgers. Mijn familie is een afspiegeling van suriname, we missen alleen nog eskimo’s. We houden van elkaar, of we nou hindoestaan, afrikaan, chinees, javaan, marrokaans of wat dan ook van afkomst zijn, we zijn een hele grote familie en we houden van elkaar. Zo was het ook in suriname. Wij zijn hindoestanen, tegenover ons woonden 3 gezinnen, blaka man. Ze hadden respect voor mijn moeder en noemden haar vrouw Piet. Als de vrouwen een probleem hadden, kwamen ze om raad bij mijn moeder. Wij maakten rotie en zij maakten pom en zo leerden wij van elkaar. Wat we nu hebben gezien, is heel jammer, want als hindoestaan vinden wij het heel erg om bij anderen hulp te gaan zoeken, het lijkt op bedelen en geloof met dat Chan daar best moeite mee zal hebben gehad, maar hij kan niet anders, dan naar hier komen en zijn ziel en zaligheid blootleggen en waarvoor, voor wie. Juist de mensen in suriname, de kinderen, die zonder eten naar school gaan, de armoe. Daarom vind ik hem bijzonder, want hij heeft een hart.


  Maak melding

 44. al die ndp aanhangers in de bijlmer terug sturen naar Suriname, ze worden opgewacht door de Hindoestanen en reken er op dat ze een koekje van eigen deeg krijgen
  wat een stelletje loser die ndp-ers


  Maak melding

 45. Ja beste mensen ,democratie beleeft men niet alleen in woord maar ook in daad. Deze mensen hebben gebruikgemaakt van hun democratische recht om te protesteren. Echter ,zo te zien weigert men dat te accepteren. Het betekent dat men niet achter de democratie staat. De democratie doet niet aan lippendienst. De democratie is strikt en onverbiddelijk. Zie daarmee te dealen. Het is in ieder geval niet geëscaleerd .Het is ook belangrijk relevant te blijven. De opleiding ,woonplaats, ras etc. , van deze mensen doen niet ter zake. Het protest ,dát is de issue! Blijf bij de les en de racistische geluiden en denigrerende opmerkingen moet men maar thuis in gesloten kringen houden. Een vogel zingt nu eenmaal zoals het gebekt is.


  Maak melding

 46. Allen,

  Vul het zelf in:
  Welke ras zie je demonstreren:
  Demonstratie in Suriname 99% zijn het de…………… ?
  Demonstratie in Nederland 99% zijn het de …………. ?
  Waar is de rest ? aan het werken en zorgen voor hun gezin ?

  SUCCES


  Maak melding

 47. We hebben waardig gestreden met de bakra’s om als gelijke gezien, gerespecteerd en behandeld te worden.

  Kijk hoe we ons nu gedragen tegen over ons eigen leider, omdat hij van een ander etnisch afkomst is?

  Sommigen zien hem als bedelaar, maar uiteindelijk bedelt hij voor jou en mij, voor ons land.

  IK SCHAAM ME DOOD VOOR JULLIE!!!


  Maak melding

 48. Ik heb op diverse videofilmpjes kunnen zien dat Santokhi warmpjes door een menigte Surinamers werd onthaald. De sfeer was niet grimmig. Het bleef bij het scanderen van leuzen en het maken van kabaal dat ook prachtig in de oren klonk. Maar in de hoofden van sommige mensen die op Santokhi lijken leek het alsof de wereld verging. De racistische commentaren sloegen nergens op. Mogelijk heeft dit met de cultuurbeleving van de mensen te maken.

  Als mensen ontevreden zijn over het politiek beleid van de regering Santokhi moeten zij dat kenbaar kunnen maken. Voor sommige mensen die gewend zijn zich sociaal wenselijk te gedragen is dit een grove belediging aan het adres van de grote leider. Ik zeg nogmaals dat de protesten in Nederland en in Suriname te maken hebben met het mensen vernietigende beleid van de regering. Maar omdat Santokhi van Hindoestaanse afkomst is wordt dit opgevat als een regelrechte aanval op de Hindoestanen. Zij ervaren het anders in hun hoofd. Deze mensen sluiten de ogen voor de harde realiteit die zich in Suriname aan het voltrekken is. De meerderheid van de Hindoestanen, Creolen, Javanen, Marrons,Indianen moeten lin Suriname thans in diepe armoede leven. Veel mensen wonen in onmenselijke omstandigheden. Dit heeft men te danken aan het alles vernietigende beleid van de regering.


  Maak melding

 49. Deze Can haters en Hindostanenbashers gaan vandaag, morgen en alle andere dagen voor hun eten en hoki poki inkopen naar de winkeliers die op Chan lijken en geloof me er zal flink worden afgedongen worden.
  Slimme diaspora lanterfantert niet.


  Maak melding

 50. Ik weet dat het overgrote deel van onze gemeenschap zich diep schaamt over de racistische uitlatingen gisteravond in het Oosterpark, op steenworp afstand van het slavernij monument waar de president vandaag een krans gaat leggen. De uitlatingen zoals mi no wan wang koeli president en de koeli no mang draai wan kondre waren over duidelijk gericht tegen de Hindostaanse gemeenschap. Omgekeerd heb ik nooit eerder soortgelijke racistische opmerkingen gehoord tegen Bouterse die het land compleet naar de afgrond heeft gebracht. Dit is ook een grote belediging richting nabestaanden van Anton de Kom die aanwezig waren. Ik constateer, dat enkele personen achter de schermen continue bezig zijn het racisme vanuit Nederland aan te wakkeren tegen Hindostanen in Suriname. Vooral de mensen die niet doorgeleerd hebben worden hierbij misbruikt.


  Maak melding

 51. Mijn aso buurvrouwen ook hindoestanen antiliaans en surinaamse en pakistaanse parasieten lijken het wel die leven in ghetto’s van nederland en zijn echte aso’s. Ik hoop niet dat ze naar Amsterdam zijn vertrokken om rascistisch te vechten uit te schelden. Altijd gedoe onder elkaar ik maak het dagelijks mee. Koeli masala geur en wierook etc hun maken baren kinderen in ghetto’s de hollander maakt hun af leven van energie van anderen parasieten geen vreten dan oorlog . Bij de hollander durven racisten niets. Ik kan een boek over schrijven. Santoki wat heeft hij daar in Amsterdam te zoeken ellende dan krijgt hij het ook suriname heeft een kleine Ghetto nederland een hele Grote Ghetto.


  Maak melding

 52. Ik vroeg mij af of iedereen die daar aanwezig was wel wist waar de demonstratie over ging
  Het antwoord kreeg ik vanochtend toen ik het volgende las
  xxxxxxAls mensen ontevreden zijn over het politiek beleid van de regering Santokhi moeten zij dat kenbaar kunnen makenxxxxxx

  Waterkant schreef echter
  Bij de Anton de Kom-lezing vanavond in Amsterdam is een groep Surinamers (foto) naar het Koninklijk Instituut voor de Tropen getogen, om te protesteren tegen de Surinaamse president Santokhi als spreker.

  Dus als spreker bij Anton de Kom
  Dus niet toen hij in Den Haag de Koning, de premier, de Staten Generaal toesprak.

  Het moge duidelijk zijn, als zij die hier hun mening geven over diverse onderwerpen het al niet weten, hoe kan je verlangen dat de protesteerders daar het allemaal weten.
  In reacties bij andere onderwerpen kan je lezen dat er meerdere personen hier op waterkant het ook niet begrepen hebben. Ook zij hadden niet door waar DIT protest om ging
  Zelf Nijhove is op de verkeerde plaats als hij van mening is dat het om politiek gaat,
  Ga dan naar de plek waar de politiek zich afspeelt.
  Ik vergelijk het met een waardeloze avond- uit eten. Niet te vreten
  Uit protest ga ik naar de fabriek waar de groentes worden geteeld

  Het is eigenlijk nog veel erger,
  door dit soort figuren wordt de segregatie versterkt. Nog Bouterse nog Adhin nog Santokhi enz willen dit, alleen een stel figuren die niets te doen hadden of hebben
  Jullie geven het verkeerde voorbeeld aan jullie kinderen
  INTEGRATIE INTEGRATIE INTEGRATIE


  Maak melding

 53. In ieder geval heeft heel politiek Nederland gisteren kunnen zien wie de grootste racisten en zijn en waardoor ontwikkeling in suriname onmogelijk is op dit manier. Na 13 jaar komt een president en zijn eigen Suriamers schelden hem uit. SCHANDALIG….

  Ze hebben liever een eigen soort, ook al is het een drugsdeaer of massamoordenaar.


  Maak melding

 54. Op de vlucht gedemonstreerd! En wat scandeerden de blinde volgers van de MOORDENAAR? “Wij willen naar Suriname, wij willen naar Suriname”. O wacht even, wacht even, wacht even, hoe zit het dan met mijn uitkering?! Mag die ook mee?


  Maak melding

 55. Last but not least; Rutte is een bakra en hij wordt door honderdduizenden bakra verguisd. Wit verguist wit. We zien dus dat ras niet ter zake doet. Het is wel duidelijk dat sommige Hindoestanen bewust aan gaslighting doen door de beschuldigende vinger naar de blakaman te wijzen. Als je bijvoorbeeld kijkt naar WKN ,zie je dat de initiatoren van racisme eerst uit de hoek van sommige Hindoestanen komen. De meesten die hier reageren zijn van Hindoestaanse afkomst en sommigen hebben om de een of andere reden een hekel aan de blakaman. Wanneer de blakaman terugslaat, raken deze Hindoestanen van slag en beschuldigen dan de blakaman van racisme. Dit is dus gaslighting door te proberen de rollen om te draaien. Het zijn typische narcistische trekken. Popo Jantje is een stralend voorbeeld hiervan. Er is geen enkele Hindoestaan die hem corrigeert. Waarom niet??? Juist ja ,hij is een van ons, dus mag hij zijn gang gaan.

  Over normen en waarden gesproken, er worden geen concessies gedaan. Of je bent rechtschapen ,of je bent het niet. Of je bent een Surinamer ,of je bent het niet. Als je in de eerste plaats eerst een Hindoestaan wilt zijn en daarna pas Surinamer ,gaat dat niet lukken in Suriname. Geen enkele Surinaamse blakaman refereert naar Afrika. En toch zijn er Hindoestanen die de Surinaamse blakaman verwijzen naar Afrika. Zuiver en alleen met het doel te kwetsen. Ga dus niet janken wanneer je een gepast antwoord terugkrijgt. Je zoekt het zelf op.


  Maak melding

 56. Wat zijn we toch een “aardig”volk , we schelden elkaar de huid vol. Ook hier op WKT en in NL en geven elkaar de schuld van deze verruwing, a no mi na’ trawang.
  Zo zijn we zelf in onze nopjes voor wat we elkaar uitmaken.

  Het is de plicht van de overheid/politiek om de boel niet te laten polariseren. Eenheid bewaren is haar plicht en geen verdeeldheid aanwakkeren door wat dan ook. We leven in een smeltkroes waarbij iedereen zijn draai probeert te vinden, dus er wordt sterk naar elkaar gekeken. De overheid moet goed kunnen balanceren en laveren tussen deze gevoeligheden en niet de indruk wekken, een sterke voorkeur te hebben voor één bepaalde bevolkingsgroep of groepen. Diversiteit is noodzakelijk in een land als Suriname.
  Het is geen rassenkwestie zoals in de rest van de wereld. Het is niet de Hindoestaan versus de Creool, er wonen nog meer bevolkingsgroepen in Suriname. Niet alleen Hindoestanen en Marrons. Iedereen heeft zijn droom over Suriname, het is niet aan één bevolkingsgroep uitbesteedt. Daarmee moet er ook rekening worden gehouden.

  Is deze president wel doordrongen hoe het zit tussen de bevolkingsgroepen. Hij heeft het over een bromtjidjarie van verschillende bloemen en dan geeft hij maar een enkele bloem water. De regering is te vertrouwen tot dat je ze doorziet.

  De president had rekening kunnen houden met deze gevoeligheid. Nu heb je gedonder met de ADK-lezing, er is een gevoelige snaar (cliché) …geraakt, door een Surinamer Hindoestaan origine de lezing te laten houden, je hebt altijd voor en tegenstanders, maar het blijf gevoelig.

  Dat hij niet in staat was om over ADK een lezing te houden, daar gaat ( de hele discussie) het niet om, het ligt gevoelig. Denk aan het geval Roemer, waarbij men ook terecht in het verweer kwam, het ging niet om de prijs, maar haar gedane uitspraken lagen gevoelig bij een groot deel onder de Surinamers. Zo ligt dat nu ook bij de ADK-lezing.
  Een Surinamer of wie dan ook kan kan best een verhaal houden bij de ADK, dat is niet het punt, het punt uis dat het zeer gevoelig ligt bij veel Creoolse mensen. Waarom een Surinamer van Hindoestaanse origine, waarom geen Afro-Surinamer als ADK. Waarom heeft Santokhi niet bedankt voor de eer, waarom heeft hij doorgezet en geen rekening gehouden met deze gevoeligheid.

  Er was laatst in Nederland, gedoe rond de Nederlandse vertaling van een jonge Amerikaanse woke kunstenares, in eerste instantie werd een witte Nederlandse vertaalster aangewezen, maar door aan te voeren dat dit niet kan en dat het eerder een job was voor iemand met Afrikaanse roots die beter de gevoeligheid in de geuite tekst van de Amerikaanse naar voren kon halen, heeft men dit niet laten doorgaan. De opdrachtgever heeft de beslissing teruggedraaid en heeft een Afro Nederlandse aangewezen. De witte Nederlandse had er begrip voor en heeft het geaccepteerd.

  Nu zijn de opdracht en de uitnodiging niet met elkaar te vergelijken, maar wat te vergelijken is, dat het hier bij de ADK ook een Afro-Surinamer betreft en dat men het ook beter door een Afro-Surinamer kon laten houden in plaats van een Hindoestaan, ook al is het de president. Het gaat om de gevoeligheid, de eerdere argumenten bij het eerste geval zijn ook relevant bij de ADK-lezing.

  De onrust die nu ontstaan is heeft niks te maken met racisme, het is gewoon not done in deze wereld dat iemand van een andere etniciteit komt verhalen over hoe iemand van een ander etniciteit het doet/denk met de bijbehorende emoties, dit wordt door geen enkele etniciteit geaccepteerd, dus moet men nu niet doen alsof men te maken heeft met een akkefietje.

  Bij het aantreden van een nieuwe president in Su zul je altijd mensen hebben die er tegen zijn. Alleen moet zo’n persoon die net benoemd is als president hier altijd rekening mee houden, door te laten zien dat hij onder alle bevolkingsgroepen kundige mensen selecteert, niet alleen uit zijn eigen bevolkingsgroep zoals nu het geval is. Het maakt hem onbetrouwbaar voor de anderen, en onder deze omstandigheden kan hij niks betekenen voor het land hoe graag hij dat zou willen. Hij zal nu op zijn Hindoestaanse etniciteit beoordeelt gaan worden. Dat deden en doen de andere etniciteiten ook ten op zichtte van de Creoolse presidenten. Het is niet iets van deze tijd, alleen is het gepolariseerd door het benoemingsbeleid van Santokhi. Heel jammer, dit zal nog jaren door sudderen. Santokhi gaat als een olifant door de porseleinen kast.

  Zijn hele werkbezoek valt nu onder een ander vergrootglas door zijn onthulling in een bijeenkomst met VHP-NL over de verkiezing van 25 mei 2025. Ook de ADK-lezing gaat men anders beoordelen. Hoe danook hij heeft veel uit te leggen bij zijn terug keer.

  Er zijn vele reacties over de betoging. Vele reacties waren racistisch van toon, mensen waren boos en gingen met een woordendiarree tekeer. Maar als je sec kijkt naar de reacties hier op WKT, dan moet je concluderen dat wij met elkaar een stelletje hypocrieten zijn, wij zijn ook niet scheutig, zo zuinig in onze woordendiarree, soms veel erger dan de betogers. Het is bekend dat Surinamers elkaar op een ruwe manier bejegenen, helaas maar waar. Gado na wi getuige.


  Maak melding

 57. Santokhi doet het in zijn speech voorkomen alsof het in Suriname prudent gaat en dat hij van Suriname een “paradijs” wil maken (woorden van gelijke strekking)
  Het is duidelijk waarom hij zijn speech zo heeft opgebouwd.
  Ik ken een ezel met drie poten die het veel beter had kunnen doen, hahaha geintje, mag toch, een beetje humor in deze tijd kan geen kwaad.


  Maak melding

 58. het antwoord is heel heel erg simpel,
  Santokhi is zelf gegaan, omdat een handvol personen NIET voor de overgrote meerderheid mag gaan bepalen. (man of 50?) Ik ben er van overtuigd en wel voor 100% dat het merendeel van de creolen (zeker in Nederland) niet discrimineert, dat zij voor integratie zijn en totaal geen probleem hebben met het feit dat de President van Suriname spreekt. Ik denk dat de heer de Kom dit zelf ook zou vinden.
  Bovendien en dat is een tweede punt, door een ander, een creool te laten spreken zou hij de segregatie steunen. Neen, we willen zo graag toch een volk zijn, niet een volk dat elkaar naar het leven staat, nee toch.
  Door te gaan protesteren tegen de spreker, die geen creool is hou je de tweedeling in stand.
  Dat is een slechte zaak


  Maak melding

 59. Kansloze racistische bijstandstrekkers die waarschijnlijk hun hele leven al worden onderhouden door de bijstand omdat ze ze nog last hebben van hun slavernijsyndroom. Typisch Paars Stemvee.


  Maak melding

 60. Jullie hebben echt tijd om die bullshit van die Barra aanhangers hier te komen lezen.
  ! kilo kip kost 100 srd waai Delano dong beest je bent echt geen blakkamang dus misbruik die naam niet jou soort is hier bekend.
  weg met ze


  Maak melding

 61. De Anton de Kom lezing wordt al meer dan 20 jaar gehouden en vorig jaar heeft de Marokkaan Abdelkader Benali de lezing verzorgd. Geen enkele Surinamer heeft hiervan een issue gemaakt nog sterker, de meeste Surinamers waren tot een week geleden niet eens op de hoogte van het bestaan van een dergelijke lezing. Ik ben gisteren getuige geweest van de meest racistische uitlatingen gedaan door een deel van mijn gemeenschap!


  Maak melding

 62. Hoe zo Afro (= Afrikaans) Surinamers. Ik ben zéker niet afro. Hoewel ik tot het negroïde ras behoor ben ik gewoon een Surinamer. Hou nou eens op met mensen in een hokje duwen!


  Maak melding

 63. Mie na wang nengre,alvast haat en racisme is niet goed voor surinamers,omdat Suriname eenmaal zoveel bevolking groepen hebben. Moeten wij elkaar respecteren?maar in plaats daarvan,laten we de bakara smullen van onze afkeur onder elkaar?
  Wat een achterlijke vertoning?zowel iedereen haten onder elkaar?zo komt Suriname niet vooruit?santhoki doet zijn werk? Respect voor dhr santhoki!


  Maak melding

 64. Eén ding is overduidelijk bewezen. Het volk in Suriname mag onze lieve heer op haar knieën danken dat deze kansloze uitkeringstrekkers niet in Suriname zelf wonen. Ze kunnen helaas ook niets bijdragen aan de ontwikkeling van het land, dus advies aan de samenleving: Let it go….


  Maak melding

 65. die paarse zwarte ongeschoolde ndp klojo’s , die ook nog betaald worden door de Nederlandse overheid , nou Nederland U moet die klojo’s alle gelden terug vorderen , ze hebben U jaren bestolen , maar dat hebben ze van hun afgod bouta de steler en moordenaar bij uitstek, nu kunt U ingrijpen


  Maak melding

 66. WTK het klopt toch dat de ndp een boeven partij is ze hebben Suriname tot de bodem misbruikt en alles gestolen wat er maar gestolen kon worden en nu alles ontkennen , en WTK dat bouterse het kopstuk van de ndp toch tot twee keer toe veroordeelt is voor medeplegen van mishandelingen en van de moorden op 15 echte Surinamers zonder een vorm van proces , dat gaat U toch niet ontkennen , en die ndp gaat ook nog demonstreren tegen onze president Santokhi , ze willen hem alle schulden en misstanden in de schoenen schuiven , en dat vind U goed dan?


  Maak melding

 67. WTK daar achter het hek staan toch allemaal paarse ndp ratten en die schanderen de president van Suriname Santokhi , dit keurt U toch niet goed toch , of ziet U het ook dat dat geen echte Surinamers zijn , deze wratten hebben geen hart voor Suriname


  Maak melding

 68. O, wat schaam ik mij als zwarte Surinamer. Dit is gewoon niet te bevatten. Die achterlijke soortgenoten van mij in Nederland hebben zich van hun beste kant laten zien en horen. Een stelletje leeghoofden die menen te moeten opkomen voor de arme surinamers in Suriname. Als zij zo begaan zijn met het land, waarom keren zij niet terug naar Suriname om het land te helpen opbouwen? Nee, natuurlijk niet want Sur. geeft geen bijstand, ze zullen moeten werken en dat doen ze liever niet. Jaren van de steun geleefd, af en toe op vakantie komen in Suriname om te laten zien hoe geweldig ze het hebben, maar ondertussen is de huishuur, gas en licht, telefoonaansluiting niet betaald. Zij die zich zo hebben misdragen t.o. van onze president horen hier niet thuis.
  Sommige blakkamangs denken, dat Suriname van hen is. Neen, onze voorouders kwamen na de Indianen hier en vervolgens de hindustanen e.a. Voor alle duidelijkheid, Suriname is van alle bevolkingsgroepen wier voorouders hierheen kwamen. Houden jullie nou op met dat gedonder. Er wordt over en weer gediscrimineerd, dat is bekend. Maar wat mijn soortgenoten met de president hebben gedaan is ronduit walgelijk, afkeurenswaardig, stelletje gestoorde debielen.
  De president doet zijn best om de economie van het land gezond te maken of moet hij dezelfde weg opgaan als de vorige president, Nee toch?

  Z


  Maak melding

 69. Ria, je zegt het heel goed!
  De volgende keer moeten wij de gezichten van de mensen laten zien zodat ze voor een ieder herkenbaar zijn. Dus betere opnames maken zodat de mensen in Suriname en in Nederland duidelijk kunnen zien wie die mensen zijn. Ook moeten de racistische uitlatingen in het vervolg opgenomen worden zodat het volk zelf kan horen wat er gezegd wordt. Ik was erbij en zag een paar na afloop de straat oversteken naar de Van Swindenstraat om bij Roopram roti te halen. Ik kom in alle kringen en ben ervan overtuigd dat 99 % van de bevolking van Suriname oprecht positief naar elkaar toe is. Er zijn enkele mensen die vanuit Nederland bezig zijn om de groepen tegen elkaar op te hitsen via een radio in Nederland. De mensen die een beetje doorgeleerd hebben luisteren meestal niet naar zulke zieke geesten die niet in Suriname, maar ook niet in Nederland iets positiefs hebben gepresteerd.


  Maak melding

 70. Die bejaarde zieke geest uit Nijmegen die elke dag gif spuwt richting Suriname, heeft in al die jaren nooit iets bereikt in Nederland. Leeft van een uitkering, waarvoor dus de Nederlandse belastingbetaler moet opdraaien en krijgt via radio T alle ruimte om gif en gal te spuwen. De meeste mensen weten niet, dat zelfs zijn eigen leider (Bouterse) niks van hem wilde weten. Het zijn dus dit soort figuren die de mensen, die niet hebben doorgeleerd, ophitsen en veilig op afstand blijven.


  Maak melding

 71. Realist ga alvast die luizen uit je haar kammen aap.
  Watje: wat ben jij toch een zieke racist spoor je wel? zoveel haat is gewoon ziek kakkerlak.
  De mensen mochten demonstreren democratie in nl, want het gaat niet goed met de arme mensen in suriname voor het geval jullie dat zogenaamd niet weten.
  Nijmegen en velen hebben in NL jarenlang hard gewerkt met jullie racistische braaksels.


  Maak melding

 72. @Els ik ben geen aap, heb geen luizen, ben niet ziek.

  Koulo koeli, ma pangpang koeli, mapiema koeli, dagoe koeli is zeker een recht om te demonstreren en vrijheid va meningsuiting. Ik word kotsmisselijk ervan. Jij heb waarschijnlijk genoten van die videobeelden. Het enige wat ontbrak was Sinterklaas.

  Jullie zijn zieker dan ziek. Jullie maken jezelf belachelijk door elke keer te huilen dat jullie gediscrimineerd worden. Stelletje hypocrieten.


  Maak melding

 73. @ realist overal waar ik kom; in Australië, Canada, Zuid Afrika, Dubai zie ik hoeveel artsen van Hindoestaanse afkomst zijn. Dat naakt het communiceren voor mij ( als niet Hindoestaan ) gemakkelijk omdat ze bijna allemaal wel de Urdu machtig zijn. Overal kom ik ook geslaagde Hindoestaanse ondernemers tegen in Su bv Kirpilani en nu NANSHE witgoed. Deze mensen proberen altijd het beste van te maken. In tegenstelling tot de zwartjes die altijd maar op de makkelijkste manier aan geld willen komen. Deze zwartjes hebben totaal geen eergevoel en zijn altijd het slachtoffer ergens van… daarom ook zullen ze altijd afhankelijk zijn van anderen. Kijk maar naar Afrika waar men afhankelijk is van China . Ze willen niks … of ze kunnen niks behalve kindjes maken, roven en luieren.


  Maak melding

 74. @Popo Jantje het klopt,

  Dubai is van Arabische oorsprong maar zeker weten dat de welvaart daar is mede te danken is aan Hindoestaans zweet, tranen en bloed. Wat ik dus met mijn eigen ogen heb ervaren.

  Ook kun je de Afrikanen in Dubai absoluut niet vergelijken met die zielige, jaloerse, lelijke, luie, 300 jaar getraumatiseerde, aandachtszoekers van Su. Ook runnen veel Afrikanen in Dubai/Deira een handeltje.

  Er moet een zeer hoge mentaliteitsomslag plaatsvinden in Su wil men dit niveau kunnen halen. Ik schrok toen een rasechte Afrikaan zeer netjes respectvol en beschaafd urdu/hindi in het hotel tegen ons sprak. Ze leren het daar van de Indiërs die daar massaal arbeiden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.