donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinamers zoeken alternatieven voor de wankele Surinaamse dollar

Surinamers zoeken alternatieven voor de wankele Surinaamse dollar

-

Does Travel - naar Suriname

De coronacrisis heeft wonden geslagen in de wereldwijde economie. In Suriname is dit niet anders. Lange tijd gedroeg de Surinaamse dollar zich relatief stabiel ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De afgelopen jaren kostte 1 USD zo’n 7,45 SRD en bleef de koers relatief stabiel. Vanaf september 2020 is dit echter snel beginnen te klimmen en intussen kost 1 USD meer dan 21 SRD. Hierdoor worden de producten in Suriname snel duurder en wordt de Surinaamse dollar steeds minder waard, want importeurs moeten nog steeds Amerikaanse dollars kopen om leveranciers te betalen. 

Coronapandemie en financieel beleid zorgt voor zwakke Surinaamse dollar
Dat de Surinaamse dollar het moeilijk heeft, komt niet alleen door de coronapandemie. Wurgcontracten met buitenlandse schuldeisers, een oplopend begrotingstekort, een hoge inflatie, een stijgende staatsschuld van ongeveer 159% van het bnp en weinig internationale reserves hebben hieraan bijgedragen. De regering heeft al verschillende pogingen ondernomen om de Surinaamse dollar te stabiliseren, waaronder een zwevende wisselkoers ten opzichte van de dollar. 

Toch blijft het moeilijk om de Surinaamse dollar stabiel te houden. Daarom gaan steeds meer Surinamers op zoek naar alternatieven voor de Surinaamse dollar. De illegale wisselkantoren doen het goed en naast edelmetalen worden ook cryptomunten als Bitcoin en Ethereum steeds populairder.

Investeren in goud en zilver
Edelmetalen blijven een populaire keuze en daarbij hebben steeds meer gegoede Surinamers aandacht voor goud. Het Surinaamse goud, met zijn typerende felgele kleur, blijft een populaire investering. Daarbij doet vooral goud van 18 karaat het heel goed. De Piet Piet-ringen en de Boto Keti-kettingen zijn niet alleen leuk om mee te showen, maar bovendien is het ook een slimme investering. Wanneer de wereldeconomie het slecht doet en ook de Surinaamse dollar klappen krijgt, neemt de waarde van goud alleen maar toe. Hetzelfde kunnen we zeggen over andere edelmetalen als zilver.

Begin januari 2020 kostte 1 gram goud (24 K) nog zo’n 399,15 SRD of 53,52 USD (toenmalige koers). Op het moment van schrijven kost 1 gram goud (24 K) dan weer zo’n 1.225 SRD of 57,77 USD. Wie begin 2020 in goud had geïnvesteerd, had dus winst gemaakt in plaats van de waarde van de Surinaamse dollar te zien verdampen.

Steeds meer aandacht voor cryptomunten
Naast edelmetalen als goud en zilver is er ook steeds meer aandacht voor cryptomunten, zeker nu El Salvador Bitcoin als wettig betaalmiddel erkent. Bitcoin is ook in Suriname een populaire investering, maar ook andere cryptomunten als Ethereum, Binance Coin en Cardano winnen aan belang. Het voordeel is dat dergelijke cryptomunten vlot te verhandelen zijn, onder meer via het cryptohandelplatform Litebit. Betalen kan er onder meer met een kredietkaart die met een bankrekening is gekoppeld.

Eerder waarschuwde de Centrale Bank van Suriname nog voor cryptomunten als Bitcoin. Dat investeren in cryptomunten risico’s inhoudt, zal niemand betwisten. Toch doet Bitcoin het veel beter dan de Surinaamse dollar. In september 2020 kostte 1 Bitcoin nog zo’n 88.931 SRD, terwijl dit nu tot 699.330 SRD is gestegen. Dit is bijna acht keer meer in minder dan een jaar.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Aha dus over het ellende van 10 jaar paars en de wie de veroorzaker is van dit afgang van de Surinaamse economie, wordt niks over vermeld?
    Waterkant lijdt ook aan of is dementerende??


    Maak melding
  2. Tot overmaat van ramp is thans ook sprake van diaspoorloos kapitaal.
    Má ká van het diasporafonds trekt zich hier niets van aan en blijft zich desalniettemin rijk rekenen.
    No no deh, wij ambtenaren no mang Bit in wan behoorlijk brédeh srefi; laatstaan fu go Bitcoin.


    Maak melding
  3. Lange tijd gedroeg de Surinaamse dollar zich relatief stabiel ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De afgelopen jaren kostte 1 USD zo’n 7,45 SRD en bleef de koers relatief stabiel. Vanaf september 2020 is dit echter snel beginnen te klimmen en intussen kost 1 USD meer dan 21 SRD.
    —————————-
    Vertel dan erbij dat de koers afgelopen jaren kunstmatig stabiel werd gehouden met leningen, die nu voor de ellende zorgt. Zo doe je overkomen alsof het aan de huidige regering ligt dat Su in de pinarie zit. De paarse ratten zullen je meteen geloven, want ze kunnen/willen niet na denken.


    Maak melding
  4. De meeste surinamers hebben geen geld om te beleggen. Maar je hebt er altijd een paar dag dromers bij .

    Een surinamer loopt over straat en ziet een briefje van 50 srd liggen. Blij met zijn vondst, stopt hij het biljet in zijn portemonnee, waarin zich ook een briefje van 100 srd bevindt.
    “Ha! Ik had 100 srd , toen vond ik 50 srd, dus mijn bezit is met maar liefst 50% toegenomen.”

    Thuis aangekomen wil hij net zijn vrouw het goede nieuws vertellen, als hij er achter komt dat er een gat in zijn portemonnee zit. Helaas, het 50 srd biljet is alweer verdwenen.
    “Ik had 150 srd, ik ben 50 srd kwijtgeraakt, dat is een verlies van 33%”, denkt de surinamer.
    “Oh, nou ja, ben ik er toch nog 17% op vooruit gegaan.”


    Maak melding
  5. Boskopoemang 3 augustus 2021 At 08:06
    In 4 zinnen een heldere beschrijving van het probleem!
    Dat leengedrag heeft geresulteerd in 159 % van het BNP.
    Paarse ratten begrijpen niet wat dat betekent.


    Maak melding
  6. In 2020 ging de paarse beerput open, door de stank is sindsdien de koers ook geëxplodeerd. Staatskas leeggeplunderd, ratten spoorloos.

    Het zijn ratten die het land en volk vernietigd hebben. Ze hadden voor stabiliteit en ontwikkeling kunnen zorgen ook voor de toekomst van de kinderen maar helaas eigen belangen gingen voor.


    Maak melding
  7. De oorzaak van alle ellende in Sur is bekend.
    Wat ik nu mis is commentaar van de NDP’ers. Ze durven niet. Stelletje lafbekken.
    Laat zien dat je ballen hebt en geef een eerlijke reactie op bovenstaande schrijven.
    Erken dat de vorige regering Sur aan de afgrond gewerkt heeft. Hou keertje op te zeggen dat de armoede, slechte infrastructuur, wateroverlast etc toe toe te schrijven is aan de huidige regering die er pas zit.
    De heer santokhi gaat volgens planning in sept naar Ned. De vorige president kwam niet verder dat Albina


    Maak melding
  8. Er is onenigheid ontstaan tussen de activisten Sibrano Pique en Rendel Feller. Geld dat een ondersteuner uit Nederland had overgemaakt is mogelijk anders aangewend. Het gaat om een bedrag van SRD 3000.
    Toen heeft Pique gemeend het geld anders aan te wenden. Het bedrag zou in een sociale pot zijn gestopt. Daarmee zijn er sociale projecten gedaan, meent Pique.

    Pique heeft een ander alternatief gevonden om aan geld te komen 😫


    Maak melding
  9. De bedrieger Lapar komt maar hoop onzin vertellen maar figuren die in Ned zitten met Su achtergrond gaan nooit in Su investeren. Dat doen Afrikanen in hun land.
    Degene met drugsgelden gaan een poging wagen want in ned kunnen ze er niets mee. Ze moeten het vliegtuig met Chan goed in de gaten houden. Er gaat vast drugs mee en illegaal geld terug. Bij melissa was er ook drugs gevonden. Zaak in doofpot.
    Geld dat de boeven tijdens Vene gestolen hadden en op Zwitserse banken zitten willen ze naar Su brengen. Dus diaspora verhaal met geld is BS.


    Maak melding
  10. Debby 3 augustus 2021 At 12:35
    Je verteld alleen anans tories. Deze president houdt zich niet bezig met drugs of zwart geld.
    Jou vorige president deed dat wel! Hij heeft destijds trots met Roger Khan op de foto gestaan.
    De feiten spreken voor zich.


    Maak melding
  11. Debieus, jouw paarse gotrofather opa D is de grootste drugsdealer van Suriname en de grootste drugsverzendpost, naast uitvaartcentrum, is ocer. Dus lul niet slap.
    Spreek dit tegen.
    En nog steeds:PE A MONI DE EN PE BOEFDRAAD DE, JO PAARSE DJAMOE EDE.


    Maak melding
  12. Wankele Surinaamse Dollar ?

    Wie heeft dit stuk geschreven ? Aboel ?

    Al enkele weken is de koers stabiel, ondanks het loslaten ervan !
    En als we de lijn doortrekken dan is te verwachten dat komend kwartaal zoniet het eerste kwartaal 2022 de koers structureel naar beneden zal gaan.
    Zodra de projecten die nu worden uitgezet opgang zijn gekomen en resultaten zullen opleveren, te verwachten medio 2022, zal de daling in een versnelling komen. En kan eind 2022 met een veeg van de voorhoofd en een schouderklopje afgesloten worden. Zover zijn we weliswaar nog niet maar we gaan wel die richting op !

    Doorzetten !
    Suriname voorwaarts !

    Justitia Pietas Fides. Krakti !


    Maak melding
  13. robg en zombie debby geloven er in , want ze poepen telkens paarse Bitcoins , alleen hebben ze pech , ze hebben alleen SRD’s en ja dan hebt je er niets aan


    Maak melding
  14. Dit soort investeringen is voor mensen die geld genoeg hebben.
    We leven in een land waar mensen huizen/ appartementen huren voor minimaal 250 USD/Euro per maand.

    Maar ze verdienen in SRD. Dus bitcoin en al die andere crypto’s zijn leuk, maar echt niet voor de armeren. Die hebben het al moeilijk genoeg om hun vaste lasten te betalen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES