ECD merkt zekere mate van bewustwording bij winkeliers in Para

5
ECD merkt zekere mate van bewustwording bij winkeliers in Para

De Economische Controle Dienst (ECD) van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische innovatie (EZ), heeft tijdens reguliere controles in het district Para geconstateerd dat winkeliers zich houden aan de vergunningsvoorwaarden. Vooral het aanbrengen van prijzen op basisgoederen dat een van de opgenomen vereisten is in de vergunning, werd vroeger veel nagelaten. Volgens de hoofdprijscontroleur derde klasse van de ECD, Bienvenido Van de Lisle, brengen de winkeliers langzamerhand daar verandering in.

De medewerkers van ECD in Suriname zijn al enkele weken samen met de politie bezig in het district om controles uit te voeren in diverse winkels. Op donderdag 29 juli was het controleteam in de gebieden La Vigilantia, Domburg en Accaribo. Tijdens de controles wordt onder meer erop toegezien dat winkeliers de artikelen in de winkels voorzien van prijzen en als ze de artikelen duur verkopen. Ook wordt er gelet op de geldigheid van de vergunningen en de hygiëne in de winkels. “We merken dat de winkeliers bewuster worden. In de afgelopen maanden waren er nogal veel winkels die geen prijzen op de basisgoederen aanbrachten. Nu zien we dat ze dat wel doen”, stelt Van de Lisle.

In La Vigilantia, Domburg en Accaribo heeft ECD geen noemenswaardige onregelmatigheden geconstateerd. Wel is er vorige week beslag gelegd op een partij basisgoederen in een winkel op Republiek. Daar werden geen prijzen aangeduid op de basisgoederen. Van de Lisle geeft aan dat bij de reguliere controles er allereerst de vergunning van de winkelier wordt opgevraagd en vervolgens worden de prijzen van de basisgoederen gecheckt. Ook andere goederen worden gecontroleerd. De verandering in het gedrag van de winkeliers heeft meer te maken met de reguliere controle die er gevoerd wordt door de ECD. Regelmatig krijgen de winkiers aanwijzingen en waarschuwingen van de dienst om zich te houden aan de vergunningsvoorwaarden.

“Als er prijsopdrijvingen wordt geconstateerd, vragen we naar de inkoopbonnen. Aan de hand van de inkoopbonnen wordt de winstmarge die winkeliers moeten hanteren, berekend. De winstmarge is gesteld op 25 %. Als ze boven die marge zijn, wordt er opgetreden”, zegt Van de Lisle. Van de op beslaggelegde goederen maakt ECD een proces-verbaal op dat wordt doorgestuurd naar de hulpofficier van justitie. Die neemt het in behandeling bij het Surinaamse Openbaar Ministerie om vervolgens boetes op te leggen aan de winkeliers die zich schuldig maken.

5 REACTIES

 1. Hoezo langzamerhand?
  Eén achterlijke Eigenaar of Eigenares is niet in staat om een Supermarkt ow een winkel draaiend te houden als je geen Kennis in huis heb dus deze Personen moeten alles in Orde hebben vanaf dag 1 en de juiste prijs hanteren vanaf aankoop en vanaf het Moment dat de goederen staan geëtaleerd je kunt niet als eigenaar tegen de Ecd medewerkers zeggen die prijzen moeten nog aangegeven worden dat in je Reinste Onzin intussen betalen de Klanten meer dan het toegestane prijs en lijden de cliënten verlies en de Eigenaars meer Winst zulke handelingen moeten meteen afgestraft worden door middel van boetes terstond te geven zonder enige vorm van excuses
  Bedankt medewerkers van Ecd alleen door Uw Oprechtheid en schoongeweten kunnen Menige Mensen betaalbare Etenswaren cq de bassist levensbehoeften kopen voor het vastgestelde prijs U hoeft geen Medelijden te hebben met de Winkeliers heb Medelijden met al die kindere en oudere en zieke Mensen dat ze minimaal 2 keer perdag wat Etenswaren kunnen kopen door jullie correcte en eerlijke handelingen


  Maak melding

 2. Het moment dat controle weg is is alles weer de oude
  Jammer dat de mensen zelf geen actie ondernemen.
  Bij tjoy waren ze er en nadat ze weg waren prijzen ze alles weer duur. Zelf gezien


  Maak melding

 3. ” …
  We merken dat de winkeliers bewuster worden. 
  … ”

  Dit is een goede ontwikkeling.
  Team EZOTi werkt consequent aan kwaliteitsverbetering en het lijkt dus vruchten af te werpen.

  Good job !
  Volhouden en doorgaan, want we zijn er nog niet. Bewustwording lijkt te komen maar het eigen verantwoordingsbesef is nog geen constante.

  Tja go. Set kong !

  Wij werken aan een beter Suriname.
  Jij werkt toch ook mee !

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 4. Dat krijg je in een land waar de bevolking lui en dom is. Die personen komen uit china en kunnen het draaien zonder nederlands te kennen. Zo zie hoe effectief de brain drain vanaf de onafhankelijkheid is geweest.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.