Kustwacht Suriname heeft nieuwe raad van toezicht

10
vaartuig-kustwacht-suriname

De Kustwacht Suriname beschikt over een nieuwe raad van toezicht (Raad voor de Kustwacht (RvK). Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken deed op maandag 19 juli de installatie van de RvK op het hoofdkantoor van de Kustwacht aan de Cornelis Jongbawstraat. Dit in bijzijn van Biza-directeur, Mohamad Eskak en de waarnemend directeur van de Kustwacht, Radjoe Bhola.

Somohardjo gaf aan dat de leden van de RvK een belangrijke rol mede te vervullen hebben in het goed functioneren van de Kustwacht. “De raad moet de nodige ondersteuning bieden door onder andere toezicht te houden op het bestuur van de Kustwacht Suriname teneinde te geraken tot het formuleren van een integraal beleid voor de Kustwacht.” Naar aanleiding hiervan bestaat de RvK uit vertegenwoordigers van de verschillende Surinaamse ministeries, waarvan de selectie zorgvuldig heeft plaatsgevonden. Hij deelde verder mede dat vanwege de Covid-19 pandemie de raad twee maanden later is geïnstalleerd dan aanvankelijk was gepland.

De minister zei dat de nodige instructies gegeven zullen worden voor het opstellen van het beleidsplan, het operationeel jaarplan, de begroting en het jaarverslag in samenspraak met de waarnemend directeur van de Kustwacht. “Kortom de raad dient er samen voor te zorgen, dat de bedrijfsvoering van de Kustwacht Suriname op orde is, teneinde te geraken tot een gecoördineerde uitvoering van de taken en verantwoordelijkheden, zodat een hogere graad van efficiëntie in het functioneren van de Kustwacht kan worden bereikt”.

Bhola benadrukte, dat het beschikken over een RvK één van de belangrijkste pijlers is van de Kustwacht. Als waarnemend directeur van de Kustwacht en namens zijn staf, gaf hij aan dat er grote verwachtingen zijn. Bhola zegde de RvK alle steun toe. “U bent vrij om vragen te stellen, indien u het nodig acht. U bent vrij om te komen naar de Kustwacht wanneer u onduidelijkheden heeft, want zonder de raad kunnen wij geen stappen maken”, aldus de waarnemend directeur. Met de komst van de RvK verwacht hij dat het ontwikkelingsproces van de organisatie hierdoor versneld ter hand kan worden genomen.

Rudy Roeplal, voorzitter van de RvK, bedankte de regering voor het gestelde vertrouwen. De RvK wil zaken die geparkeerd waren, wederom oppakken. “Wij hopen inderdaad op een harmonieuze samenwerking in dialoog met uiteraard, de waarnemend directeur van de Kustwacht, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en overige actoren binnen de keten van veiligheid, waar de Kustwacht een wezenlijk deel van uitmaakt.”

De RvK bestaat verder uit de leden: S.Ramlall (Kabinet President), F.Hardjopawiro (Biza), P.Amritpersad (LVV), A.Waterberg (JusPol), C.Griffith (NH), W.Kioe A Sen (Defensie), M.Wijnerman (Financien & Planning) en F.Lila (TCT).

10 REACTIES

 1. Als met de komst van de Nieuwe Raad van Toezicht de illegale vissers en piraten voor de kust eindelijk goed bestreden worden, is de Surinaamse bevolking happy. Zo niet, dan kan het ons niet schelen wie er nu in de Nieuwe raad van toezicht zitten.


  Maak melding

 2. Kustwacht is typies grensbewaking, waarom dit niet bij defensie is ondergebracht is een Surinaams raadsel. Anderen zoals LVV, vreemdelingenpolitie nemen deel om visserij, smokkelaars etc te controleren. Maar ja het is goed vissen in troebel water.


  Maak melding

 3. Zorg dat alle ontsnappingsroutes over water in de gaten worden gehouden dit wegens ontsnappingsgevaar van Bouterse. Want nu gaat hij echt moeten verdwijnen achter tralies.
  Ook het leger en poilitie paraat houden voor eventuele schermutselingen alsook eventueel bijstand vragen van de aanwezige militairen van de USA


  Maak melding

 4. Kustwacht Suriname heeft nieuwe raad van toezicht.

  @Henkes! Eens met je reactie.

  @Ram Singh 24 juli 2021 At 19:12
  Dat vroeg ik mij ook af. Want het is een taak van Defensie.

  @Bigi Sma!
  De GEEST van wijlen Arthy Frank Gorré, zal het vluchtende bootje van Baas Bouta tot zinken brengen.

  Gebruiken ze ook Rode Diesel voor de Kustwacht?

  En hoeveel van de geleverde Franse Patrouilleboten zijn nog beschikbaar voor de kustwacht in Suriname?

  Franse patrouilleboten voor Surinaamse kustwacht. (waterkantnet) 1 november 2012

  PARAMARIBO, 1 nov – Suriname koopt drie patrouilleboten bij het Franse Ocea.

  Volgens Melvin Linscheer, directeur Nationale Veiligheid, is vooral de criminaliteit te water doelwit.
  Er moet een eind komen aan de aanhoudende reeks overvallen op vissers.
  Maar ook de illegale visserij krijgt zijn beurt.
  De boten met een prijskaartje van ruim vijftien miljoen euro, moeten anderhalf jaar beschikbaar zijn.

  Dat staat zo in het contract dat minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken tekende met de scheepsbouwer.

  Volgens Linscheer is de opzet van een kustwacht slechts een kwestie van tijd.
  Het is inderdaad jaren geleden dat de oprichting werd aangekondigd.

  Suriname derft jaarlijks tientallen miljoenen dollars door illegale visserij.
  Daar zal volgens Linscheer nu een eind aan komen.
  Bovendien heeft Suriname ook internationale verplichtingen.

  Via allerlei akkoorden heeft het land zich verplicht mee te helpen bij de bestrijding van grensoverschrijdende criminaliteit.
  De kustwacht wordt als vitaal instrument gezien bij het nakomen van de verplichtingen.
  De moderne patrouilleboten zullen worden ingezet bij de bestrijding van piraterij.
  Deze heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen.
  De piraten die het gemunt hebben op vissersboten, zijn tot nog toe de autoriteiten vaak te snel af.

  En de PIRATEN en SMOKKELAARS zijn de Surinaamse autoriteiten anno 2021 nog steeds te snel af.


  Maak melding

 5. waarvan de selectie zorgvuldig heeft plaatsgevonden.”

  iemand die zijn positie niet waardig is zegt dit?
  dan weet je gelijk al dat het foute shit is

  krijgen ze ook gelijk allemaal een nieuwe auto van de staat?
  en een leuke extra salaris op hetgeen ze al hadden?

  @fer.e
  de smokkelaars en piraten zijn de autoriteiten
  vergis je niet


  Maak melding

 6. Je zou zeggen koop een paar coast guard schepen in plaats zo’ n raad op de payroll plaatsen. Die jagen op echt wild: drug overladers voor transit naar Europa, illegale vissers en zeerovers. Verder Guyanese grens overschreiders en Braziliaanse schoeners met contraband.


  Maak melding

 7. Je kunt tegenwoordig ook drones gebruiken voor patrouilles. De boten kunnen dan af en toe gebruikt worden voor bijv. reddingen en arrestaties.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.