Suriname op weg naar milieuvriendelijke goudexploitatie

12
goudmijn-concessie-suriname

Suriname heeft aan de Global Environment Facility (GEF) aangegeven dat zij wenst te participeren aan de 7de GEF-cyclus “Global Opportunities for Long-term Development of Artisanal and Small-scale Gold Mining (ASGM) Sector Plus – GEF GOLD+.” Het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) en de United Nations Development Programme (UNDP) hebben in dit kader een validatie bijeenkomst gehouden op 22 juli 2021 ter bespreking van het Project Document getiteld: “Wereldwijde kansen voor de ontwikkeling van de ambachtelijke en kleinschalige goudwinning sector (ASGM)”/“Global Opportunities for Long-term Development of ASGM Sector Plus – GEF GOLD + in Suriname”.

Dit project wordt met assistentie van de United Nations Development Programme (UNDP) voorbereid. De afgelopen zes maanden is heel hard gewerkt door een team van consultants, de UNDP, deskundigen van NH en relevante stakeholders waaronder het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu. Het projectdocument dat tijdens de workshop werd gepresenteerd en besproken heeft als doel om een reductie te bewerkstelligen van 6 ton kwik uitstoot in onze samenleving over een periode van vijf jaar.

Dit kan bewerkstelligd worden middels een geïntegreerd beleid en regulering, het toepassen van best practices van kwikvrije technologieën en methoden binnen de kleinschalige goudwinning, maar ook door het vergroten van de toegang tot financiering van deze best practices langs de volledige goudproductie keten. De implementatie van het GEF GOLD + Project is gezien het beleidsvoornemen op het stuk van de ordening van kleinschalige goudsector, van bijzonder belang voor de regering van Suriname.

De minister van NH heeft tijdens de inceptieworkshop op 10 december 2020 het start sein gegeven voor de voorbereiding van een full size GEF-projectdocument. Met het oog op de committering aan het Minamata-verdrag door Suriname per 31 oktober 2018, zal de regering Santokhi/Brunswijk zich, in samenwerking met alle relevante partners blijven inzetten om een verantwoorde en duurzame ontwikkeling voor iedereen na te streven.

Deze validatie workshop had als doel om tezamen met alle relevante stakeholders het projectdocument van het GEF GOLD + project te brengen naar de volgende fase in het traject, richting goedkeuring en implementatie. Het internationaal programma wordt gecoördineerd door Conservation International en in Suriname zal de UNDP ondersteuning geven.

12 REACTIES

 1. eerst zien dan geloven
  Moet het goed controleren en met wetgeving goed reguleren
  Zware straffen voor overtreders.
  En internationale waarnemers toelaten om het te kunnen controleren


  Maak melding

 2. Net als een slachtoffer vriendelijke verkrachting bestaat er geen millieuvriedelijke gouexploitatie. Bij gouexploitatie, en met name in ons tropisch regenbos, is er altijd sprake van vernietiging van het millieu, als men geen Kwik gebruikt bij de goudwinning, wordt het millieu nog steeds geschaad, of denkt men dat men bij het omwoelen van de goudhoudende geologische formaties elke boom met zorg gaat verwijderen om die daarna weer te planten?


  Maak melding

 3. Gelijk heb je Henkes. Ze vernielen alles en er is dus geen milieuvriendelijke manier van goudwinning. Alles heeft z,n prijs. Suralco heeft ons de ogen niet geopend. Hebzucht en schijnwelvaart is wat ons drijft.


  Maak melding

 4. Er komt een tijd dat deze aardbol, dankzij het continu vernietigen ervan door de mensheid, onleefbaar word. Pas als het te laat is zullen we de werkelijke waarde van zaken zoals goud gaan inzien. De aarde steunt en kreunt op dit moment al. Het klimaat is de weg kwijt. Meer en meer natuurgeweld komt naar ons toe. Desondanks zijn er nietsontziende geldwolven druk met het vernietigen van zoiets moois als ons tropisch regenwoud. Hebzucht, macht, en nog veel meer andere zaken doen ons uiteindelijk de nek om. Sari tori..


  Maak melding

 5. Brunswijk delf toch ook goud met kwik daarover hoor ik niemand praten hij is ook bezig het land te vernietigende waarom zegd hij niets over zijn vernietigende consessies gebied


  Maak melding

 6. Konsensi, de tijd dat de aarde onleefbaar wordt voor de mens komt niet, het is al aangebroken. We willen het alleen nog niet zien. Enkele tekens aan de wand;
  1. Heat waves in VS en Canada.
  2. Bosbranden in VS, Canada, Siberie, Amazone gebied, Indonesia, Filipijnen en Australia.
  3. Overstromingen in Duitsland, Belgie, Nederland en China.
  4. Krachtigere orkanen en stormen , zelfs op plaatsen waar ze vroeger nooit voorkwamen.
  5. Massaal uitsterven van planten en dieren op land en zee.
  6. Oude en nieuwe epidemieën die overal op aarde de kop opsteken.
  7. Vervuiling van het millieu met giftige en biologisch niet afbreekbare stoffen.
  8. Desertification in Afrika, Azie, Zuid en Noord Amerika.
  9. Invasive species die hele ecosystemen overhoop halen in Noord Amerika, Europa, Azie, Australia.
  10. Vernietiging van oerwouden overal op aarde waar ze voorkomen.
  11. Smelten van poolkappen en gledjers
  12. Stijging van de zeespiegel.
  En omdat ik het noodlot niet wil tarten, stop ik vóór no 13.


  Maak melding

 7. Gewoon door blijven consumeren dan komt het goed. Al die vervuiling is moeilijk in te dammen. Het is eenmaal een bijproduct van de (mijn)industrie. In Zuid-Afrika groeit er bijna niks als je dicht woont bij de mijngebieden. Het water, de grond en de lucht zijn zodanig vervuild dat mensen en dieren allerlei soorten chronische ziektes, afwijkingen en kanker krijgen. Geweldig al die vooruitgang en productie toch. Geld
  moet rollen.

  Al die miljardairs zijn plotseling geobsedeerd door space travel. Misschien gaan ze straks in de ruimte wonen. Dan is het geen science fiction meer maar science reality.


  Maak melding

 8. Je hoeft ook niet te denken dat alleen in het binnenland de kwikconcentraties hoog zijn. In de stad met al die goudsmeden en goudopkopers is het ook niet veel beter…

  Je hebt idioten die kwik gewoon met hun blote hand aanraken en zeggen “niks aan de hand”. Dat is wat geld met mensen doet. Ze riskeren hun leven en gezondheid omwille van een paar gram goud.

  Je kan dan (veel) geld hebben maar jij of je kinderen zijn ziek of misvormd. Hoe ga je dan genieten.


  Maak melding

 9. Gaat de VP ook het goede voorbeeld geven van kwikvrije goudwinning op zijn concessie?
  Als hij dat doet, krijgen we de Gouden bergen van Suriname part 2.
  In deel 1 hebben we kunnen zien hoeveel kwik hij gebruikte voor het winnen van 1 kg goud.

  Je ziet in Suriname wel vaker dit soort plannen voorbijkomen. Maar het slechts show, want er gebeurd helemaal niets…..de ontbossing gaat gewoon door, de Skalians mogen ook hun gang gaan. En ondertussen….mede door klimaatverandering en ontbossing,.. we ka foe tek eng want aleng e kier onoe.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.