Cassave fabriek klopt aan bij regering

15
cassave

De directie van Cassava Factory Suriname (Casafas NV) heeft bij een regeringsdelegatie onder leiding van president Chandrikapersad Santokhi een verzoek gedeponeerd voor een non-obligation letter for finance request. Het bedrijf heeft de verklaring van geen bezwaar nodig om een lening van ruim US$ 3 miljoen los te krijgen bij de Islamic Development Bank.

Bij deze meeting zaten ook first lady Mellisa Santokhi-Seenacherry en de ministers Armand Achaibersingh van Financiën en Planning, Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Saskia Walden van Economische Zaken. Verder waren vertegenwoordigers van de verschillende ministeries en adviseurs van het staatshoofd aanwezig.

Casafas NV wil binnen de Caricom ongeveer 13 procent marktaandeel bezitten en binnen Suriname 75%. Het bedrijf zal ongeveer 900 hectare aan cassaveknollen afnemen van boeren. Er is reeds een aanplant op plantage Loefbeek. De overheid gaat niet investeren in het bedrijf. Het gaat om een volledig particuliere onderneming.

Casafas NV zal zich erop toespitsen cassave te planten en verwerken tot cassavemeel. Dit als gedeeltelijke vervanging van tarwemeel. Casafas NV behoort net als De Molen en NV Vesu tot één bedrijvengroep, waarvan een delegatie op donderdag 22 juli 2021 een presentatie heeft gehouden voor president Santokhi. Directeur Julio Bhikarie stond aan het hoofd van deze delegatie.

15 REACTIES

 1. Winston a.k.a.Sjonne ê nyam a moni fu a kesaba fabrik, nownow dé, nanga en mati, ini didibrikondre. Den é wakti tapu DiDiBri fu tya wan tu para koranti (kesaba brede) dyi den.


  Maak melding

 2. Ze moeten bij baas bouta aankloppen, want een miljoen US dollars is bij hem aangekomen tussen financien, min van defensie, dr power en boefdraad.


  Maak melding

 3. Veel succes mensen, ik hoop dat santhoki deze mensen helpen, bouta en ndpers hebben ook een puinhoop van gemaakt, en inderdaad bouta is een vermogen dief van meer dan 4 miljard dollar, dus dalla dape, als m’n santhoki niet help, bij de boeven ndp lukt het zeker wel, een advies en succes, een econoom hebben wij ook hier op waterkant, Rob gay, succes ermee?


  Maak melding

 4. Elk regering, heeft zeggenschap over een particuliere onderneming, ook daar kunnen activiteiten plaats vinden, welke niet volgens de regels gaat.

  Een klote regering?
  Blijf niet gefrustreerd, het is niet goed voor uw gezondheid.
  Zoek, een ” geen klote regering ” en vertrek.
  Waar, vindt u z’n regering?


  Maak melding

 5. De oude cassave fabriek is weer wakker. Ze hebben miljoenen usd. verduisterd en is weer van plan om te gaan graaien. Ook deze regering is van plan deze bedrijf subsidie te geven en de subsidie gaat weer verdampen. Advies aan de regering: pak het geld terug van de vorige boeven en investeer het opnieuw.


  Maak melding

 6. ==Onder bouterse zou er al een cassave fabriek komen. Hij heeft deze mensen gewoon in de steek gelaten, maar wist wel hun stemmen te krijgen door misleiding.


  Maak melding

 7. @kali madjoe

  Subsidie verstrekken aan een particulier bedrijf is ook investeren. Er staat duidelijk in het artikel dat de overheid niet in dit bedrijf gaat investeren.
  Het bedrijf heeft zich gewend tot de regering voor een verklaring van geen bezwaar
  om een lening van ruim US$ 3 miljoen los te krijgen bij de Islamic Development Bank.
  Alleen vraag ik me wel wat de consequenties zullen voor de regering als die verklaring wordt gegeven en het bedrijf de schulden niet kan aflossen. Komt de aflossing in dat geval t.l.v. de regering.

  Viyayarni, the real one


  Maak melding

 8. Leek,
  Ik sluit mij aan bij je commentaar.
  Dit is iedere keer weer de reactie van mislukte en gefrustreerde mensen. Reacties die nergens op slaan. De beste stuurlui staan aan altijd wal. Die zijn er heel veel in Sur. Zulke mensen zullen misschien aan het vloeken zijn dat ze geboren zijn.
  Als een land en de regering daarvan niet deugt, schiet een kogel door je gefrustreerde kop en dan kan je eindelijk zeggen “gelukt” ipv mislukt. R.I.P alle mislukte en gefrustreerde klojo’s.


  Maak melding

 9. Was het niet bij deze cassavefabriek waar een paar jaar geleden alles (meubilair en apparatuur) is weggeroofd?? Als dat zo is, is het water naar ze dragen en wachten als de boel weer is aangeschaft op opnieuw de komst van die stelende raven in de omgeving.


  Maak melding

 10. Weer hebben de meesten het artikel niet goed gelezen, of begrijp men niet wat men leest. Ze vragen de regering geen toestemming, wat zij verlangen is een garantie van de overheid, omdat het bedrijf een lening wil sluiten bij de IDB (de IDB verlangt een overheidsgarantie). Het is een gangbaar verzoek, gebeurt ook in NL.
  In NL zou je kunnen spreken van oneigenlijke concurrentie, maar dat is een ander chapiter.


  Maak melding

 11. Beste kasaba famiri, ff de telefono pakken en nak druga baas een tjing tging en laat hij mevrouw baas ff sturen met een koffer druga money. Want mevr. Baas was zo ingenomen met de productie en export capaciteit of niet dang? Het kan zeker lukken maar niet met rovers in het directieteam. Gado de wi fesi mang


  Maak melding

 12. Is er een plan van aanpak gemaakt?
  Hoe en waarin gaat men investeren?
  Zijn de machines wel op orde of niet?
  Waarom lag de productie zolang stil?
  Is er een degelijke boekhouding te vinden?
  Wat voor productie capaciteit wil men bereiken?
  Wat gaat men allemaal produceren?
  Is het voor de export of de lokale markt?
  Men moet wel goed analyseren alvorens men geld steekt in zo een bedrijf.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.