Schoonmaakbeurt voor fontein bij Spanhoek (Statenmonument)

12
Schoonmaakbeurt voor fontein bij Spanhoek (Statenmonument)

Het Statenmonument in Suriname, ook wel bekend als de fontein bij Spanhoek, heeft dinsdag een schoonmaakbeurt gekregen. Districtraadslid Ryan Lewis deelt mee dat er gesprekken gaande zijn met de onderneming Yokohama, die in de nabije omgeving een hotelcomplex opzet. Deze onderneming zal via een stichting het Valliantsplein verfraaien. Het is namelijk ook voor Yokohama belangrijk dat de omgeving er toeristisch uitziet.

Lewis doet een oproep op burgers om nauwkeurig om te gaan met de omgeving. Het beeld dat geïllustreerd is de afgelopen jaren is volgens hem niet fraai.

De schoonmaakactiviteiten zijn bedoeld om de omgeving bij Spanhoek ooglijker te maken. Dit zal ook gebeuren op andere locaties in de binnenstad. “Ik denk dat het opschonen vaker moet gebeuren en ook de burgers moeten geschoold worden om vervuiling na te laten.”

De schoonmaakwerkzaamheden worden uitgevoerd onder supervisie van het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost. Lewis zegt dat er een nauwe samenwerking is met districtscommissaris Ricardo Bhola. Dit project is een voorbeeld, waarbij de districtsraad aanpak heeft gevraagd en de burgervader vlot heeft ingespeeld. Lewis was op de locatie om te bezichtigen hoe de werkzaamheden werden uitgevoerd.

Het Statenmonument, ook wel het Monument voor het Koloniale Parlement, staat op het Vaillantsplein (tussen de Keizerstraat, Knuffelsgracht en Heiligenweg) in Paramaribo, Suriname. Op 7 mei 1966 werd op de toenmalige Spanhoek het Statenmonument met fontein onthuld door de honderd jaar oude weduwe van Johan Frederik Nassy om te herdenken dat honderd jaar eerder de eerste vergadering werd gehouden van de Koloniale Staten.

Dit monument is gemaakt door Stuart Robles de Medina en verving het borstbeeld van de ontdekkingsreiziger Johan Eilerts de Haan, dat in 1912 op deze locatie was neergezet. Het monument toont vijf vaandeldragers die de saamhorigheid en de rechten en vrijheden symboliseren van het Surinaamse volk. Het bronzen beeld werd in Nederland gegoten bij gieterij Joosten.

12 REACTIES

 1. Dat werd tijd, de laatste keer dat ik er was, 3 jaar geleden, zag het vreselijk eruit!
  Dit moet geen eenmalige actie zijn, maar 1x per maand moet toch mogelijk zijn?
  Het is ongelooflijk hoe slordig veel Surinamers met het milieu omgaan.


  Maak melding

 2. Boesskowtoe je hebt gelijk, alle surinamers moeten hun omgeving netjes houden, de binnenstad en omgeving moeten ook netjes uitzien?Suriname is op dat gebied heel achter, in Suriname komen de ene na de andere presidenten, maar die maar 1 ding op it oog, snel rijk worden, en alleen ellende achter laten, kijken wat mensen santhoki van maakt?
  In dit geval Suriname????


  Maak melding

 3. Surinamers hebben het vaak over netheid. Iets dat inderdaad niet terug te zien is, in het land. Ook de zittende regering heeft het te druk met zichzelf ipv het goede voorbeeld te geven.


  Maak melding

 4. @WKN: Waarom wordt de schoonmaakactie van Gloria Bottse met haar TraFasDe team niet genoemd die de aanzet hebben gegeven tot de schoonmaak. Gloria heeft aan alle deuren gerammeld als meneer Hola eerlijk is haalt hij Gloria haar werkzaamheden aan die hem de ogen hebben geopend.
  ======De schoonmaakwerkzaamheden worden uitgevoerd onder supervisie van het districtscommissariaat Paramaribo Noord-Oost. Lewis zegt dat er een nauwe samenwerking is met districtscommissaris Ricardo Bhola. Dit project is een voorbeeld, waarbij de districtsraad aanpak heeft gevraagd en de burgervader vlot heeft ingespeeld. Lewis was op de locatie om te bezichtigen hoe de werkzaamheden werden uitgevoerd.===

  TRAFASDE


  Maak melding

 5. Kan er worden onderzocht hoe en waarmee je de algen uit het fontein kunt houden?
  Het is en blijft een terugkerende vraag wanneer het fontein zal worden schoongemaakt.
  De vele rommel (vooral plastic bekers zakjes petflessen etc) die in het fontein zichtbaar liggen.
  Tot nu toe kun je al je rommel op straat kwijt zonder enige gene boete what so ever.
  De politie doet even keihard mee. Kijk maar wat ook de politie uit hun auto’s flikkeren. Treurig om waar te nemen


  Maak melding

 6. Bigi Sma 21 juli 2021 At 12:56
  ‘Kan er worden onderzocht hoe en waarmee je de algen uit het fontein kunt houden’?

  Dat kan heel simpel door het installeren van een filtersysteem, waarbij het water eerst wordt gefilterd alvorens het weer terugkomt in de fontein. Zo ontstaat er stroming. Algen zie het meest in stilstaand water en is een bron voor muggenlarven en ander insecten om te broeden en zich te verspreiden.


  Maak melding

 7. Een Paar Weken geleden Kreeg Ik Een Filmpje Van Hoe Dat Stukje In Het Hart Van Paramaribo Eruit Zag. Ik Heb Er Echt Geen Woorden Voor. Schandalig Ik schaamde Me Dood
  Als Je In Suriname Woont En Je Zag Hoe Smerig Het Was Is Er Nix Aan De Hand, Ze Vinden Het Normaal It Doet Hun Nix. Maar Goed

  Vaak Hoor Ik politici Het Het Surinaams Parlement Praten Dat Er Toeristen Naar Ons Land Gelokt Moeten Worden.

  Excuse Me Kond,. Du Sang


  Maak melding

 8. konsensi, jij bent altijd met jezelf bezig geleerd in ocer he stinkrat, ga eens onder de pomp dan ruikt het een stukje beter in de stad ,en ook al jou paarse holmaat ratten moeten onder de pomp , en dan kunnen de toeristen weer komen , zolang er paarse ratten in de stad lopen komen er geen toeristen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.