Suriname en Frankrijk overleggen over ontwikkeling grensgebied

9
Ambassadeur Miriam Mac Intosh van Surinaamse zijde en ambassadeur Antoine Joly van Franse zijde.

Deze week vond op het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking het eerste onderhoud plaats tussen Suriname en Frankrijk, in aanwezigheid van de lokale overheden van Frans-Guyana, om te discussieren over de Gezamenlijke Verklaring. Dit belangrijk document is gekoppeld aan het Grensverdrag, oftewel Protocol dat de grens regelt vanaf de monding van de Marowijne tot aan de samenvloeiing van de Lawa, Litani en Marowini. 

Vermeldenswaard is dat minister Albert Ramdin eerder dit jaar in maart in Parijs met zijn Franse counterpart deze documenten heeft getekend. Exclusief aan het Grensverdrag is overeengekomen dat gewerkt zal worden aan de verdere ontwikkeling van het Marowijne grensgebied, waarbij centraal staat dat de welvaart en het welzijn voor de grensbewoners verbeterd wordt.

Voor de eerste fase van uitvoering zijn de volgende gebieden geïdentificeerd: management van de grensrivier, veiligheid en milieu.

Het is van belang dat er organisatie en structuur komt in het personen en goederenverkeer, dat er gewerkt wordt aan het probleem van de vervuiling van de rivier, dat er aandacht wordt besteed aan het probleem van grensoverschrijdende criminaliteit, en het probleem van illegale goudwinning op de grensrivier. 

Voor de uitwerking van deze gebieden zullen er werkgroepen geformeerd worden die belast zullen zijn met het verder inhoud geven aan de prioriteiten. Er zal van weerzijde een coördinator benoemd worden die het werk van de werkgroepen zal monitoren. Het geheel zal middels de geherstructureerde River Council, het mechanisme dat sedert 2008 de samenwerking met Frans-Guyana inkadert, worden geleid.  

De vergadering werd voorgezeten door ambassadeur Miriam Mac Intosh van Surinaamse zijde en ambassadeur Antoine Joly van Franse zijde. (foto)

9 REACTIES

 1. Suriname gaat aan het kortste eind trekken. Zie nu al de tabbetjes waarvan we vanuit gingen dat die van Suriname waren en internationaal waar rivieren landen scheiden de middellijn vd rivier als grens wordt bepaald.

  De Frankrijk/Frans-Guyana heeft al vaker aan Suriname bij de grensrivieren tussen Frans-Guyana en Suriname laten zien, dat Suriname zich aan de internationale regel vd grenslijn moet houden.


  Maak melding

 2. Passant, wat is je probleem, moet Suriname zich niet aan de internationaal afgesproken regels houden? Moet Suriname ‘ka’ aan alles en iedereen hebben en zijn eigen regels gaan maken?


  Maak melding

 3. Ik zeg dat Suriname aan het kortste eind gaat trekken en dat zaken niet vanzelfsprekend zijn voor kleine landen.

  Er zijn landen in de wereld, die lak hebben aan internationale regels en hun eigen lijn trekken. Als je aan hun belangen komt, zal je het wel merken. wapens en macht en zij bepalen hun enige eigen regels, ook (inter)nationaal.

  Die landen in jouw woorden hebben’ka’ aan alles en iedereen en maken hun eigen regels.


  Maak melding

 4. Beste famiri, zonder het op te merken, trekt het Surinaamse volk steeds al jaren aan het kortste eind. Met dank aan de “weldoener van weleer” Druga Baas Bouta.


  Maak melding

 5. De marrons woonden eeuwen op de tabbetjes. Frankrijk/Frans-Guyana heeft zich in die tussentijd nooit druk gemaakt om die gebieden als hun grondgebied.

  Suriname en de Marrons beschouwden die gebieden ook als Surinaamsgrondgebied en de Marrons dat ze op Surinaams grondgebied woonden.

  Zie verder: De westgrens van Suriname wordt ook bepaald door een rivier en dat die hele rivier over de breedte van Suriname is en dat de internationale regel waar de middenlijn de grens moet zijn niet van toepassing is. Wie het eerst bezat, is eigenaar ervan.

  T.a.v. de tabbetjes in de grensrivieren waar de marrons op wonen of Suriname het eerder onder beheer had in het oosten van Suriname, zou ik zeggen, laat die vlieger ook opgaan.


  Maak melding

 6. Passant, wat de westgrens betreft; Suriname en Guyana waren beide kolonies van Nederland. Elk met een Nederlandse gouverneur als vertegenwoordiger van de Nederlandse koning. Daarom namen ze het niet zo nauw bij de grensbepaling van die twee gebieden, de twee gebieden waren immers eigendom van dezelfde schurk. Die twee gouverneurs hebben in een opwelling bepaald dat de hele rivier van Suriname was en in ruil daarvoor mocht de gouverneur van Guyana de baas spelen in Berbice, die daarvoor bij het gebied van de ‘Surinaamse’ gouverneur hoorde. Niet omdat Suriname (was een kolonie en geen zelfstandige staat) de rivier eerst bezat week men af van wat internationaal gangbaar is. En omdat twee (dronken?) gouverneurs eens bepaalden dat de hele Corantijn van Suriname is, is dat heilig en wil Suriname er niet over denken om de internationaal gangbare regels toe te passen. Ook in Afrika zijn de lukraak getrokken grenzen door de kolonisator heilig en is men bereid daar hele volksstammen voor uit te moorden als iemand dat wil veranderen.


  Maak melding

 7. Eerst onderhandelen over betwist gebied dat Frans Guyana annexeerde. Er moet zelfs geen brug komen met Guyana tot dat ook is teruggegeven. Onze malote bestuurders hebben beide zuidelijke gebieden verloren. Maar ja in ons failed nation mankeert zoveel.


  Maak melding

 8. Dat betwist gebied in het Oosten moet ook opgelost worden. De breedste en meer water houdende rivier criteria zet Suriname in de verlies colom.

  Brazilie moet in de overeenkomst betrokken worden. Brazilianen illegalen stromen het gebied binnen en veroorzaken problemen. Het nieuws dat Brazilie de illegalen gaat tegenhouden bij de grens was goed nieuws. De NDP top had de illegalen gebruikt om voor hun belangen te werken.

  De inheemsen en marrons hebben familie wonen aan beide oevers van de grens rivier. Regels voor de relaties en handel op de grensrivier is noodzakelijk. Nu met de GPS de grens duidelijk is kan het controleren van zaken makelijker gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.