Regering: ‘Aansturing Anti-Money Laundering Programma op hoogste niveau’

23
euros

De Surinaamse regering wenst de aansturing van het Anti-Money Laundering Programma op het hoogste niveau te hebben. Er is daarom besloten dat de Anti-Money Laundering Steering Council (ASC) National Risk Assessment op het hoogste niveau geplaatst wordt, namelijk onder leiding van de president met aanwezigheid van de vicepresident, ministers, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en de procureur-generaal. Het voorgaande gaf president Chandrikapersad Santokhi aan tijdens de installatie van de ASC en de Project Implementation Unit (PIU) op woensdag 7 juli 2021. 

Hij benadrukte dat de uitvoering, monitoring, coördinatie en implementatie van het Anti-Money Laundering Programma (anti-witwas programma) niet alleen vanuit het hoogste niveau aangestuurd moet worden, maar dat er bij de implementatie ook acties zullen moeten worden ondernomen in het parlement. Wetten zullen snel geïnitieerd moeten worden, reden waarom er aan het college gevraagd is om vertegenwoordigers aan te wijzen. Hiervoor is er onbegrip ontstaan, maar het staatshoofd meent dat er goede communicatiestructuren ontwikkeld moeten worden zodat men weet wat het allemaal inhoudt.

Hij betitelt de installatie van de PIU en de ASC als een zeer belangrijke aangelegenheid. Hiermee wordt er een structuur opgezet voor de aansturing van het anti-money laundering beleid en het implementeren van maatregelen om Suriname te weerhouden van enige besluit dat black- of greylisting zou kunnen inhouden. De tijdlijn hiervoor is vrij kort en zwaar aangezien er binnen 7-8 maanden een slechte beoordeling voorkomen moet worden. Hiervoor is collectieve inspanning nodig. Men zal als team ervoor moeten zorgen dat Suriname alle maatregelen treft om de integriteit van haar financiële, overheids- en bancaire instituten te versterken. Bij de installatie waren er dan ook vertegenwoordigers van de uitvoerende, wetgevende en rechterlijke macht alsook de CBvS als onafhankelijke financiële monetaire autoriteit aanwezig. 

Het staatshoofd wees op de maatregelen die landen internationaal ondernemen om hun financiële systemen te bewaken en te beschermen. De systemen staan allemaal met elkaar in contact en het risico is groot dat ze elkaar besmetten wanneer er ongewenste zaken zoals georganiseerde criminaliteit, terrorisme financiering en witwassen binnentreden. Ook Suriname wil een gezond en transparant financieel systeem, waarbij vervuild geld erbuiten gehouden moet worden. Te midden van een ernstige financieel-economische crisis, de covid-19-pandemie, het armoedevraagstuk en natuurrampen moet voorkomen worden dat wij als land bij de evaluatie een slechte beurt maken. “Het is all hands on deck”, aldus het staatshoofd.


23 REACTIES

 1. Als het legaal geld is waarom was het dan niet via de bank overgemaakt!? Je hoort ook niemand klagen die zijn geld is kwijt geraakt op de centrale bank van Suriname. Soso blaka Moni!


  Maak melding

 2. Ik snap alleen NDP-fractielid Melvin Bouva niet. Die stelt dat het nergens in de grondwet, de wet of het Ordereglement voorkomt dat DNA als toehoorder participeert in een commissie die door de regering is ingesteld.
  “Niemand kan een artikel noemen op grond waarvan een lid van DNA als toehoorder participeert in een commissie die door de regering wordt ingesteld”, voert Bouva aan.

  Wel, ik zie Bouva voorlopig ook geen artikel noemen waarin het ook nadrukkelijk verboden is.
  Heeft Bouva konsensi fonfon, is hij nu bang voor wat er allemaal naar boven zal komen?


  Maak melding

 3. De vorige regering is het niet gelukt om 19 miljoen euro die op Schiphol is geconfisqueerd binnenboord te houden. Misdaad loont nooit dus is het een goed idee van deze regering om korte metten te maken met alles wat scheef loopt in de financiële wereld recht te trekken.
  Het zal deze president lukken om orde op zaken te stellen, dit mede gelet op zijn verleden als DEA ingewijde. DDB komt steeds onderuit ook bij dit soort zaken ondanks het feit dat hij zijn zoon en helaas zijn kleinzoon niet heeft weten te beschermen. het is ook niet te verklaren dat hij niet de gelegenheid heeft aangegrepen om op het juiste moment op te treden bij de rouwplechtigheid van zijn kleinzoon. Hoe erg is de vloek die op hem heerst?
  gemodereerd

 4. Bouva, heeft groot gelijk. De wet wordt door de regering en de belangrijke steakholders gemaakt. Uiteindelijk zal men in de DNA een oordeel moeten geven over deze wet. In de grondwet staat niet aangegeven dat de DNA lid moet zijn van de commissie die de wet moet maken. Op de een of andere manier is de regering bezig om bepaalde gevoeligheden te omzeilen. Denk maar aan NieuwSurfin.Ik vermoed dat zij op de een of andere manier de beraadslaging van de wet in de DNA willen omzeilen.

  Er moet een scheiding van machten zijn omdat het niets anders is dan dat de slager die met een bepaald doel zijn eigen vlees keurt. Santokhi en zijn commissie willen een grofmazige wet maken terwijl Bouva de totstandkoming van een fijnmazige wet voor ogen staat.


  Maak melding

 5. robg , was je handen , poets je tanden , kam je haren , en zeg netjes U U U
  maar jij mongool bent liever vuil en wil ook stinken in je bek en bouva poep smaakt ook he gore vieze stinkende paarse stront rat


  Maak melding

 6. Bouva is alweer destabiliserend bezig. Zelfs het internationaal parlement besteedt geen aandacht aan zijn zogenaamde klachten.

  Gajadien zal in deze geen uitvoerende rol hebben, maar vanwege zijn expertise, uitsluitend als toehoorder aanwezig zijn. Daarnaast zijn er voor geïnteresseerden, zoiets als notulen en rapportages, in het kader vd transparantie.

  De tijd dringt om aan de internationale standaarden te voldoen. Ook bepalend voor eventuele (clean) investeerders.

  Gewoon doorgaan, uitstekend initiatief 👍.


  Maak melding

 7. =Bova en velen van de NDP hebben boter op hun kop. Laten zij allemaal alvast al de gelden terug storten die ze van het volk hebben gestolen. Bova begin bij je zelf om dat geld van de naschoolse opvang terug te betalen.

  Sommige NDPérs zijn een stelletje leeghoofden die achter anderen hollen zoals hun criminele en moordenaar baas bouterse.

  Ik hoop het beste voor het land en volk en hoop ook dat de cambio’s hard worden aangepakt.


  Maak melding

 8. Deze regering begint met de uitvoering altijd op de “verkeerde” manier, vanuit de samenleving komt er weerstand tegen de uitvoering, prompt komt onze president met zijn “bekende” verklaring dat alles niet zo’n vaart loopt, dat er correctie zal plaats vinden. Dit heeft hij al tig keren gedaan, voorbeelden te over om op te noemen.

  Recentelijk weer met de aankoop van 33 auto’s voor zijn Kabinet, veel kritiek vanuit de samenleving, te dure aanschafprijs, weer gecorrigeerd, de president had niet in de gaten dat er zoveel betaald moest worden, ja ja!!!!

  Hetzelfde met EBS, nieuwe tarieven in de maak, speciaal persconferentie met veel omhaal en overtuiging gebracht door de president, niemand gaat teveel betalen bla bla enz., de samenleving reageert verontwaardigt, dit wordt prompt teruggedraaid door de Minister, opnieuw gesprek met stakeholders enz. Uitkomst: de Minister stelt het een jaar uit.
  En nu dit “gedrocht” in wording, gaat hij dit straks ook corrigeren. Zijn batterij aan adviseurs, van welk niveau zijn deze gasten.

  Het is schering en inslag met de werkwijze van deze regering. Is dit slim Suriname!!!!!!
  Welke resultaten worden er geboekt, behalve het prudent beleid, om elke maand de salarissen van hen en de ambtenaren zonder lening te betalen. Ik zie geen enkele resultaat, of je moet, de rust in de SRD koers, als resultaat willen zien.

  Btw, er wordt nog uitgekeken naar zijn aangekondigde correctie’s aangaande zijn benoemingen etc.


  Maak melding

 9. haha onze huisidioot de jullie bekende nsb’er pony laat steeds meer het doek vallen.
  K.tje het was toch van af het begin duidelijk dat je dit niet zou kunnen volhouden. je hebt je als een manwijf proberen te weren, maar uiteindelijk wordt iedere nsb’er ontmaskert.


  Maak melding

 10. pony jij als travestiet zal wel veel met bouva onder het laken zitten te rotzooien , blijft dat doen, maar laat deze regering zijn werk doen, om de rotzooi van jou love regering bouta op te ruimen, dus lellebel kruip maar weer snel in bouva zijn kont, viespeuk


  Maak melding

 11. Chan heeft een zeer groot probleem. Mijn inziens moet deze wet het witwassen van vooral crimineel verkregen diaspora-kapitaal voorkomen.


  Maak melding

 12. Blijf maar lekker schelden🤡🤡🤡dat er mensen zijn die hun tijd hier lopen te verdoen met schelden, 🤮🤮

  De heer ( Oo shit, vergeten, van iemand hier mag ik uit beleefdheid geen heer zeggen) Bouva doet waarvoor hij gekozen is. Je kan hem, Bouva, bij deze niet kwalijk nemen (behalve de Oranje idioten) dat hij zijn werk doet.
  De regering Santokhi is weer misleidend bezig, van het debacle Oppenheimer hebben zij zo te zien niks opgestoken, hardleersheid is moeilijk af te leren🙈


  Maak melding

 13. RobG 8 juli 2021 At 12:35
  Bouva, heeft groot gelijk. De wet wordt door de regering en de belangrijke steakholders gemaakt. Uiteindelijk zal men in de DNA een oordeel moeten geven over deze wet. In de grondwet staat niet aangegeven dat de DNA lid moet zijn van de commissie die de wet moet maken. Op de een of andere manier is de regering bezig om bepaalde gevoeligheden te omzeilen. Denk maar aan NieuwSurfin.Ik vermoed dat zij op de een of andere manier de beraadslaging van de wet in de DNA willen omzeilen.

  Er moet een scheiding van machten zijn omdat het niets anders is dan dat de slager die met een bepaald doel zijn eigen vlees keurt. Santokhi en zijn commissie willen een grofmazige wet maken terwijl Bouva de totstandkoming van een fijnmazige wet voor ogen staat.
  ==================================

  Zelden zoveel stommiteit bij elkaar gelezen.
  Suriname is een gedecentraliseerde eenheidstaat met aan het hoofd een President met bestuurlijke macht ofwel de uitvoerende macht.
  Daarnaast heb je de regering en DNA met de wetgevende macht en de rechtspraak (rechters) met de rechterlijk macht.
  Het is dus de regering samen met DNA, het parlement die de wetten goedkeurt.
  Waar in het verhaal moet de burger eruit halen dat deze regering bezig is om bepaalde gevoeligheden te omzeilen.
  Waar in het verhaal is er een link of vergelijking naar NieuwSurfin?
  Leg eens uit hoe deze regering de beraadslaging van de wetten (let op niet de wet) die er gemaakt moeten worden kan omzeilen als wetten in het parlement bekrachtigt moeten worden.
  Ik denk dat Santokhi er goed aan heeft gedaan om zo een breed mogelijke samenstelling van belanghebbenden bij elkaar te brengen om zo voortvarend mogelijk te werk te gaan bij het maken van wetgeving aangaande Anti-Money Laundering.
  Die Bouva van jou is alleen maar destabiliserend bezig, mede omdat hij weet dat ze zelf de boot gemist hebben om wetgeving te maken toen ze het voor het zeggen hadden.
  Hoezo heeft hij verstand van fijnmazige wetgeving, volgens mij is hij samen met zijn kornuiten alleen maar geschikt voor het voortbrengen van gelegenheidswetgeving. Dat hebben ze in ieder geval met z’n allen wel bewezen, over track record gesproken.
  Het moet mij overigens wel van het hart, dat ik nog geen 4 uur geleden nog schreef dat er geen wet(geving) is die het een DNA lid verbied om als toehoorder in een regeringscommissie te participeren, of ik moet dit soort ongenuanceerde stommiteiten van een zelfbenoemde econoom lezen. Nog geen vier uur hé.
  Sommigen riool ratten halen alle appels en peren uit de kast om deze regering zoveel mogelijk onderuit te halen, zie verder.
  Men weet wat men had, niets dus, men weet jammer genoeg onvoldoende wat er nog in het verschiet ligt.


  Maak melding

 14. @Sabaku, waar maak jij je druk over? Ga jij je maar eerst verdiepen in het Staatsrecht. Bouva heeft een belangrijk punt. Er is meer aan de hand vooral bij personen die veel te verbergen hebben. Chan zit samen met een paar mensen een constructie te bedenken. De belangen zijn groot. Ik denk dat Chan van zijn discretionaire bevoegdheid gebruik wil maken om de wet door te drukken. Transparantie lijkt helemaal zoek. Maar de NDP en internationale organisaties staan op de loer…….


  Maak melding

 15. RobG 8 juli 2021 At 16:46

  Het doet je erg veel pijn hé, dat je vriendjes niets meer te vertellen hebben…
  De NDP op de loer…waarop? Ze komen nooit meer in de buurt van die honing pot.
  Het volk heeft stiekem al met ze afgerekend, let maar op.
  Teki yu ai luku, moro sa kon…


  Maak melding

 16. Het is toch gewoon heel helder, niemand van de NDP en dus ook Bouva niet werkt mee aan de kruistocht van corruptie.
  Constant wanneer de regering Santo. / B. een corruptie schandaal aanhangig maakt protesteert de NDP en telkens wanneer de regering maatregelen wilt treffen om corruptie aan te pakken protesteert de NDP.
  Kanhai heeft het indirect al toegegeven door de corruptieve handelingen zogenaamde administratieve fouten te noemen. Kanhai zorgt ervoor dat de media verkeerde informatie verspreidt. De handlangers van Ashwin Aloedin zitten niet om een kabeltje en een fotocamera al maanden vast ! Er is veel meer aan de hand !

  De ware donker paarse inborst van de NDP is gewoon duidelijk.

  De paarse pisbakken lopen te zeiken over cruciale beslissingen die genomen moeten worden. Zij maken duidelijk dat zij zelf geen daadkracht hebben en doen er van alles aan om de huidige regering ook besluiteloos te maken zodat het lijkt alsof de regering de problemen niet kan oplossen. Moge het duidelijk zijn dat het de Nationale Dagu Partij is die zorgt voor vertraging en voor meer ellende !

  Gek genoeg zijn er nog heel wat paarse poepeters die deze vernietigers van land en volk aanbidden. Judas was nog een heilige in vergelijking met deze Bouta-likkers.

  Justitia Pietas Fides. Krakti !


  Maak melding

 17. Arme robg en robbles rbow etc jullie blijven vechten tegen scheldende duivels als@ Wat@ para express @ en @ wim @ koos banti nog vele anderen deze gasten zijn luie donders zeer ziek met duivels zieke kop. Ik word er ziek van ik hou niet vol tussen scheldende duivels . Triest hoe mensen als duivels kunnen schelden. Hun komen van planeet duivel hoe meer je ze leert hoe erger ze gaan schelden. Scheld machine hun smelt als zout dood jullie. Zout zijn hun.


  Maak melding

 18. @Sandra

  Het zijn allemaal toetsenbordhelden. De dag dat ze ontmaskerd worden en ze op straat aangesproken worden op hun online heldendaden zul je zien hoe week ze zijn. Kijk hoe de afgelopen week helaas neergeschoten Peter R de Vries zo’n toetsenbordheld confronteert zodra hij achter zijn adres is gekomen. Dan blijft er van die grote praatjes niks meer over.

  twitter.com/ffactory_xxx/status/1413047715286720513?s=21

  Link is veilig. Don’t worry. Verwijst naar een videoclip van Peter R de Vries en 1 van zijn anonieme internethelden.
  En zo zal het de horde scheldende racistische idioten hier ook vergaan op een dag. Van Mahinderlijk weet ik al ongeveer waar hij uithangt.


  Maak melding

 19. robles , wat denk je wel niet met jou praatjes , jij bent nog in staat die sandra te vermoorden , jij bent al net zo’n held als je afgod bouta die zijn beste vriend horb heeft vermoord , nadat hij ( bouta) 15 onschuldige Surinamers heeft vermoord , maar als jij denkt oelewapper dat jij ons kunt bedreigen en vooral Mahinderlijk , kan dit voor jou wel eens averechts werken , dus soldaatje van bouta een gewaarschuwd mens telt voor twee , en het maakt ons geen indruk hoor dat jullie die wapens gestolen hebben bij het depot bij jullie baasje bouta ,en zeikstengels met die wapens kun je geen geld witwassen


  Maak melding

 20. sandra , , die robles , robg en die malloot rbrouwn ( die zijn AOW krijgt van Nederland betaald met witwasgeld) , zullen jou nadat ze jou witgewassen hebben je een verrassing geven, ze betalen jou in natura , met witwas wapens , ja van helden moet je het hebben he sandra , maar zij hebben het geleerd van de opperrat , jou lover , en voor hem is witwassen dagelijkse kost


  Maak melding

 21. @ robblels @ robg en @wat en @ redskin etc aartsvijanden staan tegen elkaar. Dank je voor reactie@ robbles. Veel criminelen antillianen wonen in neferland man en vrouw ook in nl geboren ik ken veel uit mijn omgeving in rotterdam hun willen alleen ruzie zoeken of praten om zelf een lekkere kick te krijgen zoals een paar op WKN triest. Politie likt hun viese kont ook hindoestaanse geile agenten pas als er iets ergs gebeurt en op t.v komt pas dan zie de de politie. Erg triest maar waar.


  Maak melding

 22. Ik zou meer schrijven want of het nou een turk een hollander of marokaan agent of hindoestaan of hollander of agente het zijn duivels doen niets zitten vol met haat. Dit is nederland. In de telegraaf had ik een columm gelezen over haat in nederland het is meer spanning. Antillianen hebben een grote bijdrage in overlast en haat ook die hier in nl geboren zijn hun vinden alleen weed coke geur en poep geur en haat dood lekker ruiken voor de rest stinkt alles alle geuren stinken hun. Het is triest wat in nederland gebeurt. Ik woon ook in rotterdam west het wordt steeds erger. Ik heb last van vaccinatie phizer zegt nu derde prik het wordt mij dood ik heb behoorlijk last van verhoging bijna 41 graden griep heel eng. Ik ben bang.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.