VIDEO: Oppositie stemt niet tegen economisch herstelplan regering Suriname

17
NDP-fractie-Suriname
Archieffoto van de NDP fractie in Suriname.

In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 juni is in De Nationale Assembleé (DNA) het Herstelplan 2020-2022 van de Surinaamse regering goedgekeurd. Dit met medewerking van de oppositie: de NDP stemde niet tegen maar onthield zich van stemmen en de BEP gaf gedoogsteun.

Het plan is hierdoor met algemene 32 stemmen goedgekeurd. President Santokhi gaf aan dat het echte werk nu gaat beginnen. Hij sprak ook zijn waardering uit aan het adres van de oppositie, voor het feit dat ze niet tegen het economisch herstelplan heeft gestemd.

Opmerkelijk is ook dat de fractie van oppositiepartij NDP, voor het eerst tijdens de stemming in de vergaderzaal is gebleven. Gebruikelijk is dat leden die zich wensen te onthouden van stemming de vergaderzaal verlaten en pas nadat de stemming heeft plaatsgevonden terugkeren schrijft dWT.

Het Herstelplan houdt onder andere in dat de overheid 185 maatregelen uitvoert om Suriname gezond te maken. Voor het uitvoeren van sommige maatregelen wordt samengewerkt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

President Chandrikapersad Santokhi sprak zijn waardering en dank uit voor de wijze waarop de leden in het parlement met elkaar hebben gedebatteerd en voor de late uren die zijn gemaakt om de deadline te halen voor de randvoorwaarde van het Board Level Agreement met IMF. 

“Het werd steeds duidelijk dat we uiteindelijk hebben gediscussieerd voor een plan voor elke Surinamer”, gaf de president aan. “Na het nemen van zo een belangrijk besluit, staan we aan de vooravond van een zeer zwaarwichtig programma uit te voeren voor het herstel van de economie. We gaan daarbij niemand uitsluiten. We zijn in staat geweest een goede start te maken en dat is belangrijk. Nu gaat het echte werk beginnen en daarbij hebben wij breed politiek sociaal-maatschappelijk draagvlak nodig. We gaan samen het grote plan uitvoeren om het land uit de economische crisis te halen”.

De president gaf verder aan dat het uiteindelijk gaat om het nationaal belang. Bij de uitvoering van het plan zullen instituten van de onderraad, monitorings-autoriteiten, politieke partijen en deskundigen uitgenodigd worden om te participeren om ons land uit de crisis te halen.


17 REACTIES

 1. Hoezo met algemene stemmen goedgekeurd. Dit met medewerking van de oppositie: de NDP stemde niet tegen.
  Ik heb altijd gedacht dat de DNA 51 zetels telt en geen 32 zetels.
  Medewerking van de oppositie wordt zeker bedoeld dat de oppositie zich heeft onthouden van stemming.
  Ook al had de NDP tegengestemd dan nog was de aanname erdoor gekomen want de NDP heeft maar 16 zetels.
  Zetelverdeling in DNA:
  VHP 20
  NDP 16
  ABOP 8
  NPS 3
  Bep 2
  PL 2

  Dus hoezo Het plan is hierdoor met algemene 32 stemmen goedgekeurd!!!
  En als de BEP heeft gedoogd dan zijn de stemmen, indien een ieder aanwezig was, 51 – 16 = 35 stemmen. Het zijn er nu dus 32 dus ben ik benieuwd wie er aanwezig was.
  Op de video beelden is Adhin niet te zien dus blijven er 2 over


  Maak melding

 2. Ndp moet instemmen, want zij hebben Suriname en economische malaise die deze partij heeft voortgebracht moet hersteld worden, daarom heeft Ndp niet tegen gestemd,anders voor alles stemmen ndpers tegen??


  Maak melding

 3. Bigi Sma, je hebt gelijk, maar dat de BEP en de NDP niet tegengestemd hebben, wil eigenlijk zeggen dat ze voor 99,9% voorgestemd hebben, afgerond is dat 100% = met Algemene Stemmen dus. Maar omdat de BEP en de NDP niet openlijk willen/kunnen verkondigen dat het hun schuld is dat het land zo diep in de @#$& zit en er veel hersteld moet worden, onthouden deze @#$& zich van stemming..


  Maak melding

 4. niet stemmen is ook een stem.
  ndp onthoudt zich van stemmen is puur logica.
  gaat het fout…. kunnen ze zeggen dat ze niet ingestemt hebben ermee
  gaat het goed… kunnen ze zeggen dat ze er mee accoord gingen.
  maar herstel van het land is gewoon weer een andere manier voor ndp om later weer het land op te kunnen vreten.
  er zitten nog steeds teveel falende ndp’ers op hoge posities.
  alle falende bestuurders die er onder bouta een zooitje van hebben gemaakt behoren gewoon verwijderd te worden.
  veel zeggen dat daar kennis aanwezig is bij die personen, maar wat heb je er aan als die kennis negatief tegen het land gebruikt wordt?
  neem een voorbeeld aan slm…. een staatsbedrijf dat sinds jaar en dag verlies lijdt.
  waarom zit die leiding cq raad van comissarissen daar nog? zijn allemaal faalhazen die niets goed hebben kunnen doen voor het bedrijf om het winstgevend te maken.
  die behoorde bij verandering van regering per direct eruit geflikkerd te worden voor wanbeleid. is ook weer niet gebeurd en dezelfde shit gaat dan gewoon door.
  wordt tijd dat er eens mensen met een hart voor het land op die posities komen ipv hart voor eigen zak
  het land is in noodweer al geruime tijd?
  waarom leveren al die goedbedoelde personen in de regering niet een gedeelte van hun veel te hoge salaris tijdelijk in tot het goed gaat met het land?
  waarom moeten die mensen vol krabben uit de staatspot?
  het zou een hele mooie geste zijn richting de bevolking dat ze echt hun best doen om het beter te maken.
  snijden in eigen vlees levert altijd heel veel sympathie en medewerking op.
  maar we gaan het wel zien komende tijd met dat imf erbij.

  is er ergens een site waar die 185 maatregelen na te lezen zijn?


  Maak melding

 5. De coalitie bestaat uit de VHP (20 zetels), de ABOP (8 zetels), de NPS (3 zetels) en de PL (2 zetels). Bij elkaar opgeteld 33 zetels. Dit betekent dat een DNA lid uit de coalitie niet heeft gestemd, ervan uitgaande dat de gehele oppositie noch voor of noch tegen heeft/gestemd.


  Maak melding

 6. media is niet en nooit te vertrouwen
  kijk eens wat ik lees op een nl site

  “Het Surinaamse parlement heeft zaterdag met 32 tegen 15 stemmen de begroting voor 2021 goedgekeurd, meldt De Ware Tijd. De NDP, de partij van de voormalige president Desi Bouterse, stemde tegen.”
  en op de ware tijd
  “Met een stemverhouding van 32 vóór en vijftien tegen werd de begroting rond half twee zaterdagochtend door De Nationale Assemblee goedgekeurd.”

  wat wilt waterkant hier voor elkaar te krijgen met hun onzin dat ndp zich onthouden heeft van stemmen?
  er staat zelfs specifiek dat ze niet gestemt hebben?

  zoals gewoonlijk zijn de droeftoeters van waterkant hun eigen nieuws aan het maken
  erg lachwekkend weer die surinaamse wannabe journalisten


  Maak melding

 7. Onderzoek heeft het volgende aangetoond; zijn je lippen donkerder dan de kleur van je gezicht, dan ben je een stevige roker. Heb je een spleet tussen je tanden, dan gaan er liters alcohol naar binnen.
  Soms komt er een gespleten tong tevoorschijn net als bij die giftige slangen.
  Bron; “Science that matters”.

  Die dus, die was niet aanwezig.


  Maak melding

 8. Nederlandse kranten vertellen een heel ander verhaal. Er kan ook nooit
  in een keer iets goed gaan. Zelfs stemmen tellen is te moeilijk tsja.


  Maak melding

 9. Dat ze niet VOOR hebben gestemd is logisch . Als ze VOOR hadden gestemd, zouden ze toegeven, dat ze een puinhoop van hebben gemaakt.Maar zich onthouden van stemmen, geeft aan, dat ze wel 100 % mee eens zijn, dat anderen hun veroorzaakte rommel moet opruimen.
  En nu kan de paarse criminele boevenbende olv opa D zich gaan opmaken voor de rechtszaken, die tegen hen zullen volgen. Boeva, aloemang en noem ze maar.


  Maak melding

 10. kap eens met die domme opmerking elke keer para
  je lijkt wel een gebroken plaat.

  je slim suriname heeft anders in een jaar tijd nog geen flikker gepresteerd
  en de genoemde transparantie is ook heel erg ver te zoeken

  voorlopig is het nog steeds….same shit, different flies


  Maak melding

 11. ” …
  directeur zonder bedrijf26 juni 2021 At 16:03

  kap eens met die domme opmerking elke keer

  … ”

  Last van spiegel-effect.

  Niet storen.
  Help jezelf. Krakti !


  Maak melding

 12. Zelf stemmen is nog teveel moeite voor deze paarse kliek. een van ze moest gapen, maar kreeg het niet voor elkaar, te veel moeite, it was warm hij wilde vragen vroeg of iemand van de regering voor hem wilde gapen maar nee teveel moeite


  Maak melding

 13. NDP heeft niet gestemd omdat ze zelf geen clue hebben hoe de door hen veroorzaakte crisis aan te pakken. Immers, als je tegen stemt, dan moet je een eigen plan presenteren. Geen enkele oppositiepartij heeft een (werkbare) plan.


  Maak melding

 14. Meestal verlaten ratten een zinkend schip. Dat ze in dit geval het schip niet hebben verlaten is omdat ze benieuwd waren te weten of het schip drijvend kon worden gehouden met het herstelplan, ondanks de door hun veroorzaakte schade.

  Voor waterkanters die de tekst niet helemaal begrijpen (zoals dizobe) onthouden van stemmen is hetzelfde als niet stemmen. Je bent niet voor en bent ook niet tegen….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.