Oud zwemmer Anthony Nesty assistent-coach Amerikaans Olympisch zwemteam

5
Oud zwemmer Anthony Nesty
Nesty als coach bij de Florida Gators

Het gaat goed met Surinames eerste olympisch kampioen Anthony Nesty. Dit jaar werd hij door de Southeastern Conference in de VS voor het derde jaar op rij gekozen tot Coach van het Jaar. En vandaag werd bekend dat hij is aangesteld als assistent-coach van het Amerikaanse Olympisch mannen zwemteam.

Dat heeft de op Trinidad & Tobago geboren Nesy vanmorgen zelf laten weten. “I am honored and excited to announce that I have been named as the U.S. Olympic Men’s Swimming Assistant Coach!” zei hij op Twitter (onder).

Nesty, die als baby van negen maanden met zijn ouders naar Suriname verhuisde en daar opgroeide, werd in 1988 een Surinaamse volksheld door bij de Olympische Spelen in Seoel de gouden medaille te winnen op de 100 meter vlinderslag (tijd 53,00).

Hij versloeg daarbij de Amerikaanse favoriet Matt Biondi: (tekst gaat verder onder film)

De huidige coach van de Florida Gators was niet alleen Surinames eerste olympisch kampioen, maar bovendien ook de eerste zwemmer met een donkere huidskleur die een gouden olympische medaille won.


5 REACTIES

 1. Gefeliciteerd Anthony Nesty! Meanwhile wordt er hier nieteens meer getraind/ ligt de clubcompetitie al die tijd stil/ het komt niet meer goed voor een hele generatie zwemmers.


  Maak melding

 2. Ik heb totaal.geen verstand van het coachen van zwemmer, het kan dus zijn dat ik een stomme opmerking maak, maar Anthony is drie jaar op rij gekozen tot coach van het jaar. Kan iemand, Amerikaan of Surinamer, mij uitleggen waarom hij niet de head coach, maar slechts de assistent coach is? Als er geen electronische tijdmeting was geweest in Seoel, was Anthony vast en zeker ook geëindigd met zilver, na Matt Biondi met goud.


  Maak melding

 3. Wat een geluk dat Nesty zijn ouders kozen voor Suriname.

  Anthony Nesty is en blijft de enige echte (Olympic) Golden Boy van Suriname.


  Maak melding

 4. Een genationaliseerde Amerikaan tot Surinamer wordt gezien als enige echte Golden Boy van Suriname.
  De voetballers met Surinaamse roots, geboren in Nederland en die dus in het bezit zijn van de Nederlands nationaliteit, worden ook gezien als Surinamers en niet als Nederlanders. Kromme redenering.


  Maak melding

 5. Andere landen claimen ook allerlei sporters die vanuit het buitenland komen. Dan zijn ze allemaal krom. In de sportwereld mag het.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.