‘Hoe gaan we om met het koloniale en slavernijverleden in Amsterdam?’

34
Herdenking Keti Koti bij Nationaal Monument Slavernijverleden live op TV
Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam.

Amsterdam is de laatste tijd veelvuldig in het nieuws geweest als het gaat om het slavernijverleden. Zo is er vorig jaar een onderzoek gedaan naar de rol van de stad in het slavernijverleden. Op 18 juni gaat Groen Links hierover in gesprek.

Zijn excuses de juiste manier waarop we omgaan met het verleden? Hoe gaan we überhaupt om met het verleden? Wat doen andere steden en hoe spelen kunst en cultuur hier een rol in? Samen met een deskundig panel gaat men in gesprek over deze en vele andere vragen.  

Pepijn BrandonFrancio Guadeloupe en Farida Nabibaks en Jean-Francois Manicom geven een presentatie tijdens de bijeenkomst en gaan in gesprek met ons raadslid Simion Blom en het publiek. Waar staan we nu en hoe gaan vooruit? 

Het IISG heeft vorig jaar in opdracht van de gemeente onderzoek gedaan naar het slavernijverleden van Amsterdam. De gemeente heeft een publieksversie van het onderzoek gemaakt. Dit boekje, ‘Amsterdam en het slavernijverleden’, kun je hier downloaden (PDF, 6,7 MB).


34 REACTIES

 1. Niet alleen den Hollanders (Amsterdammers) maar ook den Zeeuwen waren grote plantagehouders in Suriname.
  Daarom hebben we een Fort Zeelandia en niet Fort Hollandia.


  Maak melding

 2. @ Boesskowtoe:
  “En Piet Hein en Michiel de Ruiter waren geen ontdekkingsreizigers, maar gewoon ordinaire piraten.”

  Heel goede piraten zelfs!
  Nautisch en strategisch zeer goede zeelui!
  Bekijk het svp in het licht van die tijd en ga hier niet zielig lopen te doen.

  Ene DDB en zijn trawanten zijn vele malen erger!

  Ave Sranan.


  Maak melding

 3. GrietjeBie 16 juni 2021 At 14:31

  Ik doe helemaal niet zielig, het is gewoon de waarheid en jij bent aan het bagatelliseren en ze op aan het hemelen, het waren gewoon zeepiraten.
  En didibri en zijn trawanten zijn landrovers.
  Dat is zaken bekijken in het juiste licht!


  Maak melding

 4. De slavernij is een feit. Was voor de slaven beslist geen prettig leven. Ze zijn als vee gebrandmerkt. Ze hebben heel hard gewerkt, werden vernederd, geslagen en zelfs opgehangen. Vrouwen en jonge meisjes werden bruut verkracht. Gezinnen zijn uit elkaar gerukt, hun cultuur is hen ontnomen. Ook hun namen mochten ze niet behouden. Dus dat Nederland daar eindelijk iets mee doet, is meer dan een plicht naar de nazaten van de slaven maar ook naar de witte Nederlanders. De witte Nederlanders moeten weten hoe wreed hun slavenhouders waren.

  Het is te hopen dat ook aandacht wordt besteed aan de Chinese, de Javaanse en de Hindoestaanse contractarbeiders. Dat is ook een stukje geschiedenis waarvan de meeste witte Nederlanders niets of weinig van afweten.

  Van de Hollandse kolonisten, die trouwens zelf besloten in Suriname een bestaan op te bouwen, weten veel witte Nederlanders ook haast niets van af.

  Op scholen moet de geschiedenis in de koloniën onderwezen worden en niet meer in de doofpot worden gestopt, want wat er in Indonesië is gebeurd is ook om te huilen, zo intriest.


  Maak melding

 5. Grietje Bie, gun je even een rustperiode, ja, ga dan dat boekje lezen, het is ook nog gratis, dus 2x bof.
  Trouwens, alleen Koekenbakkers 👹vergelijken de ene genocide met een (de) andere en zeggen dan naar ratio (???) dat de andere erger is.🤡🤡🤡


  Maak melding

 6. Hoe we omgaan met koloniale en slavernijverleden in Amsterdam? Helemaal niet !
  Als er mensen die het willen herdenken dan is het prima, maar dan op eigen kosten. Zo langzamerhand is het een links feestje geworden.


  Maak melding

 7. Koos, welk “feestje” vieren jullie dan op 4 mei en de daaropvolgende dag 5 mei op de Dam, in Amsterdam.
  Is dat een “linkse” of “rechts” feestje.


  Maak melding

 8. Gaan jullie zelf de geschiedenis leren. Piet Hein en Michiel de Ruyter waren zeer vakkundige zeelui waar Spanjaarden, Fransen en Engelsen jaloers op waren.
  Ga aan deze mensen nou niet het hele slavernij verleden hangen. Dat begint nl. bij de Arabieren.
  Ik bagatelliseer helemaal niets maar wordt een beetje spuugzat van dat eeuwige gezeik uit een bepaalde hoek. Daarom haal ik DDB er bij ofwel: Haal eerst de balk uit uw eigen oog voordat u de splinter uit andermans oog haalt.

  Ave Sranan


  Maak melding

 9. Het is de zelfde witte man die juliie komt vaccineren. AHE Zeeuws piraten, daar stamt jou oom Bouterse vanaf. Dus hij is wel te vergelijken.


  Maak melding

 10. Grietjebie, je kan liever je naam veranderen in Jan-van-Gent. Dat staat je beter.

  Koos,…de verdwaalde rechts extremist hier op wtk. (die de weg echt kwijt is)


  Maak melding

 11. en wie verkochten de slaven aan de nederlanders?
  dat wordt altijd ontkent of verzwegen.
  wie waren de eerste kolonisten in suriname?
  de klagers hoor je daar ook nooit over

  eenzijdig gelul om hun eigen verhaaltje te vertellen om zielig te doen om een manier te verzinnen om geld te kunnen vangen.
  herinner je verleden en werk aan je toekomst
  iets wat veel kleurlingen totaal niet kunnen


  Maak melding

 12. nederland engeland spanje en frankrijk hadden altijd mot met elkaar.
  dus overvielen en maakten ze veel buit bij hun tegenstanders, om ze dan gelijk piraten te noemen?? lachwekkend als je niet eens een beetje geschiedenis kent

  lfeitje
  de witte nederlander weet meer van hun geschiedenis dan de kleurling
  want die ontkent alles wat hem niet uitkomt…. om maar te kunnen janken
  terwijl ze verkocht zijn door hun eigen mensen


  Maak melding

 13. Even een ding ,ik ben niet wit ik ben blank ,ik veroordeel niet op kleur ik kijk naar respect,dat is belangrijker ,en geschiedenis herschrijven gaat niet ,en excuses aanbieden ,waarvoor ,over iets van 250 jaar geleden, nee.


  Maak melding

 14. Niemand herdenkt de 80 jarige oorlog toen de Spanjaarden op bezoek kwamen.
  Willem van Oranje werd vermoord en vele eindigden op de brandstapel of
  werden doodgemarteld. Een verschrikkelijke tijd. Maar als je vooruit wil moet je
  niet steeds in de achteruitspiegel kijken maar door voorrraam. Wel bij het
  inhalen natuurlijk))


  Maak melding

 15. Soms gaat 1 juli straal aan mij voorbij en zie ik pas in de avonduren op tv dat het weer zo ver was. Dat je het maar even weet hoe geïnteresseerd ik ben. Wat ik zo af en toe wel zal doen is reageren op de onzin van jullie. Slavernij ondergeschikt maken aan de daden van Bouterse geeft aan hoe simpel je denkt. Als je zaken in het licht van de tijd (jouw woorden) wilt plaatsen dan stellen de daden van Bouterse over 100 jaar niets meer voor. Dus dan kun je beter nu al zwijgen!

  En ik ben geen Boutist, integendeel! Maar weet zeker dat ik een objectieve kijk heb. Ik weet ook dat jullie hier met jullie oppervlakkigheid en de haat jegens Bouterse zo verblind zijn dat jullie alle realiteit kwijtraken en gewoon in de ruimte beginnen te zwetsen en elkaar zogenaamd beschermen omdat jullie niet beter kunnen. Zie het commentaar van dombo Redskin die probeert mee te doen maar zichzelf belachelijk maakt.

  In ieder geval al genomineerd voor de domste reactie vandaag! Wie volgt?


  Maak melding

 16. Heb je er ooit bij stilgestaan waar het woord “slaaf” vandaan komt?

  Het woord slaaf is afgeleid van de benaming van een volk afkomstig van de Balkan, de Slaven. Vanaf de negende eeuw trokken onder andere de Duitsers door de Balkan. Van hun plundertochten namen ze grote groepen slaven mee, van Slavische afkomst. Hierdoor kreeg het woord slaaf zijn nieuwe betekenis, die van lijfeigene.


  Maak melding

 17. Vertel dan ook aan de Nederlanders dat ze bevrijdingsdag, dodenherdenking etc. maar moeten laten schieten want ze moeten verder. Dan moeten alle herdenkingsdagen in andere landen ook afgeschaft worden. Zo simpel zit de maatschappij niet in mekaar en het benadert een respectloze instelling.

  Kortom; door achterom te kijken blijf je bewust van de fouten in de geschiedenis en weten we met z’n allen wat we wel en niet meer willen, en beschermen wij tevens de komende generaties. Er zit een diepere gedachte achter een herdenking. Alleen door achterom te kijken kun je verder en teksten en interpretaties dat je in het verleden blijft hangen zijn inmiddels achterhaald.


  Maak melding

 18. Het maakt geen donder uit wie de slaven hebben doorverkocht aan wie.
  Het gaat om de wrede behandeling die de slaven ten deel is gevallen.
  1 Juli is belangrijk als herdenkingsdag net zoals ik de immigratiedagen van de cntractarbeiders belangrijk vind om te herdenken. Zulke dagen zijn voor mij geen dagen om feest te vieren, maar om te ge- en te herdenken wat de verschillende etniciteiten hebben meegemaakt. Het is wel jammer dat Suriname nog steeds geen natie is, terwijl er overeenkomsten zijn de verschillende bevolkingsgroepen.

  De meeste witte Nederlanders weten haast niks over de slavernij, over de contractarbeiders, over wat witte Nederlanders in Indonesië hebben uitgespookt.
  Het bloedbad van Rawagede in 1947 heeft Nederland in de doofpot willen stoppen.
  Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

  De meningen n.a.v. de documentaire over de Molukkers op internet liegen er niet om, dat de witte Nederlanders ook daar bitter weinig tot niets over wisten.
  Menig witte Nederlander, tenminste de ontwikkelde, spreken er schande over hoe de Molukkers zijn belazerd en bedrogen.

  Wat was ik boos op Balkenende toen hij zei dat hij beretrots is op de mentaliteit van de VOC.
  Hij was trots omdat de VOC Aziatische landen had uitgebuit. Nederland heeft toen geld als water verdiend, dankzij de handel in opium en specerijen die zij uit Azië haalden.De grachtenpanden in Amsterdam zijn o.a.uit die opbrengsten opgebouwd. Middelburg is ook opgebouwd voor het grootste deel uit dezelfde opbrengsten en voor een klein deel uit de slavernij.

  Waarom wil Nederland de pagina’s uit hun geschiedenis niet op scholen onderwijzen?

  Dat Nederland Suriname bijstaat met de covid-19 pandemie stel ik zeer prijs. Heb Nederland daarvoor ook bedankt. Maar ik zal ook de minder mooie kanten van Nederland benoemen.


  Maak melding

 19. Hier ook een “geweldige” Amsterdammer:

  dr. Hendrik Frensch Verwoerd (Amsterdam, 8 september 1901 – Kaapstad, 6 september 1966) was een Zuid-Afrikaans staatsman van Nederlandse komaf. Van 1958 tot 1966 was hij premier van Zuid-Afrika. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste vormgever van het apartheidssysteem in Zuid-Afrika.


  Maak melding

 20. @Viyayarni ,

  Tjonge wat maak jij je druk met dit warme weer. Wat kan de huidige generatie
  Nederlanders er wat aan doen. we sturen vaccins , medici, etc. Maar nooit is
  het goed gelijk weer over een paar honderd jaar terug in de tijd. Nederland heeft
  genoeg gedaan.


  Maak melding

 21. Daar gaan we weer, deze stomme discussie moet een keer ophouden. Ik vind dat wie geen ene moer binding heeft met de slavernij dit dan gewoon als geschiedenis moet weten. Ben je een afstammeling van een tot slaaf gemaakten, dan mag je meepraten en mee beslissen als men iets wilt ondernemen, zoals herstelbetaling eisen van Nederland. Over de slavernij mag iedereen mee lullen, krom of recht, wie eerst mee begonnen is, zijn het alleen de blanken geweest of hebben ook Afrikaanse stammen meegedaan, dit doet niets ter zake, het zijn de directe afstammelingen van de tot slaaf gemaakten in Suriname, niet in de wereld, die het met zich meedragen en daarom mogen zij alleen beslissen. De rest moet gewoon ze kwebbel houden.
  Ik wil zeggen, kijk naar je eigen geschiedenis en hou je daarbij.
  En de gasten die vinden dat het zielig is als je voor jou rechten opkomt, die wil ik aanraden in deze case ook hun kwebbel te houden zij verstoren de discussie. Het is geen discours.
  Laat het aan de afstammelingen over hoe zij willen omgaan met het leed, hun voorouders aangedaan, door wie dan ook en als het nu meer dan dan 150 jaren geleden is gebeurd, voor sommigen maar vier generaties terug. Wij eisen gewoon genoegdoening, doen andere volkeren ook, waarom zouden wij dat ook niet mogen. Je erft niet alleen collectief het “zoet” ook het “zuur”.
  Sranan sma, if ju no dé eens nanga a torie disie, dan orie ju mofo, meki ding trawan doe ding wroko, miki masra zunder doe sang á moesoe doe. gran tangi, Gado na un fesie mang.


  Maak melding

 22. @Vliegende Hollander

  Je ziet ze weer eens vliegen!
  Ga eerst begrijpend lezen eer je reageert. Het heeft er veel van weg dat jij de waarheid niet wilt weten, omdat de waarheid niet altijd even mooi is zoals jij dat zou willen.


  Maak melding

 23. Viyayarni 16 juni 2021 At 21:00
  Het maakt geen donder uit wie de slaven hebben doorverkocht aan wie.

  de oorsprong van de surinaamse slavernij ontkennen als zijnde niet belangrijk.
  als er geen slaven te koop waren? waren er ook geen slaven geweest?? duhhhhhhhh

  @pony
  en ja hoor daar komt het gezeur over herstelbetalingen weer
  en het ontkennen dat hun eigen mensen hun verkochten als zijnde niet belangrijk.
  je zeikt over anderen dat ze de discussie verstoren?? dat doe jij al door gewoon feiten als onbelangrijk te bestempelen.
  genoegdoening?? nederland heeft suriname gemaakt zoals het was tot in 1975
  kijk eens wat ze gedaan hebben met wat er toen was voor ze?
  kan er ook even terug betaald worden voor wat de nederlanders achtergelaten hebben?
  en hetgeen bouta in de jaren 80 toegeigent heeft in naam van suriname.

  Viyayarni 16 juni 2021 At 22:32
  @Vliegende Hollander

  Je ziet ze weer eens vliegen!
  Ga eerst begrijpend lezen eer je reageert. Het heeft er veel van weg dat jij de waarheid niet wilt weten, omdat de waarheid niet altijd even mooi is zoals jij dat zou willen.
  zegt de domme grapjurk die het ontstaan van de slavernij in suriname totaal ontkent.
  en omdat iemand het niet met je eens is, kent die persoon de geschiedenis niet die je zelf totaal ontkent…. wat een mooie…..achterlijke logica
  er zitten hier een paar lollige grapjurken en huilbabies tussen zeg.
  het is wel duidelijk waar het jullie om te doen is….. kijken of er wat te krabben valt bij de blanke omdat je zelf te achterlijk bent om voor jezelf te zorgen.
  troost je met de gedachte… dat zelfs als er een herstelbetaling zou komen, het niets voor suriname doet….. want ze kunnen totaal niet met geld omgaan… dat is maar weggelegd voor een heel klein percentage van de bevolking
  en aangezien jullie de klagers zijn?? zijn jullie dat niet dus


  Maak melding

 24. @directeur zonder bedrijf

  Waar jij anderen verwijt dat ze niet begrijpend kunnen lezen, span jezelf wel de kroon daarin, want als jij dat echt kan, dan had je gelezen dat ik de slavernij in geen van mijn comments heb ontkend.

  Het maakt geen donder uit wie de slaven hebben doorverkocht aan wie.
  Het gaat om de wrede behandeling die de slaven ten deel is gevallen is mijn antwoord op jouw geschrijf: terwijl ze door hun eigen mensen zijn verkocht.

  Als jij niet begrijpt dat het verkopen van de slaven door eigen mensen aan de witte Nederlanders, geen vrijbrief was om de slaven te behandelen zoals ze zijn behandeld dan ben juist jij de persoon die zich als een malloot gedraagt.
  Daarom dommerik, heb ik geschreven dat het niet uitmaakt wie de slaven aan wie hebben verkocht, maar dat het gaat om de wrede behandeling die de slaven hebben ondergaan. Juist jij, die iedereen de les leest en voor dom uitmaakt, hebt niet begrepen dat ik het accent heb willen leggen op de wrede behandeling van de slaven en niet op door wie ze zijn verkocht.

  Je bent een arrogante kwast!


  Maak melding

 25. Maak er dan in Nederland, net zo als in de USA, een feestdag (vrije dag) van. Dan is het ook veel makkelijker om er op de scholen en in het openbare leven aandacht aan te schenken.
  Daar zullen weinig mensen tegen zijn.

  Ave Sranan.


  Maak melding

 26. Directeur zonder bedrijf, begin eerst eens goed te lezen wat er staat. Of lees de posting van Ahe, misschien dat je het nog gaat snappen, alhoewel ik dat betwijfel.
  Wat is jouw belang in deze case. Wat valt er voor jouw te winnen, misschien “bloedgeld” van de Hollanders.
  Waar staat dat ik feiten als onbelangrijk bestempeld. Meneer de directeur, er is maar één feit, en dat is dat slavernij bestaan heeft. Heb ik dit ergens ontkent. Al het andere wat met de slavernij van doen had, zijn geen feiten, zoals jij beweert. Het is meer een samenraapsel van gedrag en daad. Als jij dit als feiten ziet, ga je gang.
  Je moet niet klakkeloos overnemen wat anderen beweren, je hebt na je studeren toch ook een eigen ontwikkeling in denken meegemaakt, of is dat bij jou achterwegen gebleven.
  Een feit is wat vaststaat (objectief)door iedereen aanvaard, geen discussie mogelijk. Wat niet vaststaat kun je niet als feit behandelen, is subjectief, niet door iedereen aanvaard. Dus………..
  Directeur, jij bent degene die loopt te zeiken en de strijd ( die jij niet steunt), van de nazaten van de tot slaaf gemaakten in Suriname, loopt te verzieken. Als je niet van toegevoegde waarde kunt zijn, ga maar een boek lezen. Misschien een boek over de slavernij, en wel geschreven door een nazaat van een tot slaaf gemaakte.


  Maak melding

 27. geld, geld ik wil geld zien. jammer dat mijn en jouw voorouders hebben geleden. Maar maak het leed wat zachter door mij geld, geld en nog eens geld te geven.
  Wat een walgelijk idividu is dit.
  En weeeeeeeeeeeeeeeeer zoekt hij/zij of is het een het steun.
  Hoe durf je idioot om te doen alsof jij en AHE gelijkgestemden zijn.
  Wegwezen klojo

  NIEMAND kan en mag ontkennen wat er in de slaventijd is gebeurd.
  Ook geen gezwam over, ja maar anderen of een andere dooddoener, dat we allemaal nog steeds slaven zijn. Ook niet dat gelul dat zwarten zelf zwarten verkochten. Waren jullie erbij om te zien wat er zou gebeuren als hij dit niet deed. was het een vrijwillige axtie
  Het is gebeurd, het mag worden herdacht!!.
  MAAR ik zou het als de meest walgelijke en ultieme belediging beschouwen als de blanke nu met geld over de brug komt om daarmee iets van genoegdoening te schenken aan de niet-blanken. SCHANDALIG WALGELIJK. Handje ophouden. NEEEEEEEEEEEEENNNNNNN
  Hij of zij die van mening is dat geld nu en wel zo snel mogelijk gegeven moet worden is WALGELIJK,
  Voor sommige mensen telt alleen geld. Hoe ziek ben je hoe walgelijk ben je. Steek het geld in je re..
  Laten onze kinderen niet lezen dat onze voorouders slaven waren, dat de blanke slecht was, maar dat dit later is gecompenseerd met geld. De duivel wil geld zien, zodat duizenden, nee miljoenen mensen weer lekker te keer kunnen gaan tegen elkaar.
  Voor een ieder die dus geld als genoegdoening ziet, FU walgelijke hond


  Maak melding

 28. Redactie van Waterkant:
  Waar is mijn reactie op de laatste posting van Wim gebleven?
  Die hebben jullie toch niet verwijdert???
  En zoja, wat is de reden??


  Maak melding

 29. Nog bedankt voor jouw bijdrage wimpie, je punt is duidelijk, maar zou je in het vervolg beter willen lezen wat ik werkelijk in mijn posting heb geschreven. Er staat nergens dat ik geld wil, ik zeg alleen, als er anderen zijn die geld willen ( ik schrijf het op een grove manier, zo als jij dat doet) dan heb ik er geen moeite mee.
  Je reageert als een gefrustreerde konijn, zo geëmotioneerd, waarom, het is niet nodig, nuchter blijven man.
  Misschien moet jij toch ook maar de posting van AHE lezen, daar is het mij ook om te doen, niemand in de wielen willen rijden. Het is geen halszaak, tôg wimpie.


  Maak melding

 30. AHE 17 juni 2021 At 15:36

  Ik waardeer je zachtzinnigheid, je hebt daar een punt, maar ik denk werkelijk dat meer dan 90% van de blanke Nederlanders hun eigen geschiedenis niet kent en zodoende onvoldoende weet wat hun voorouders hebben uitgespookt. Wij van oorsprong, hier op deze site Surinamers, kunnen hun geschiedenisles over de slavernij geven. Op school hebben ze de stof helemaal niet gehad. Ik woon al 47 jaar in Nederland, heb hier een goed leven, maar walg van hun betweterig gedrag. Ik heb er lang over gedaan om te komen waar ik nu sta dus, No wan wit mang eng kon teigi mie ka.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.