Tijdelijk exportverbod voor boulanger, antroewa, peper en bitterblad

20
Tijdelijk exportverbod voor boulanger, antroewa, peper en bitterblad

Het Surinaamse ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) ziet zich genoodzaakt om vanaf 15 juni 2021 de export van boulanger, antroewa, peper en bitterblad op te schorten. Dit als gevolg van de vele afkeuringen van exportzendingen uit Suriname. In 2019 zijn de verscherpte fytosanitaire maatregelen van de EU ingegaan.

Suriname voldoet helaas tot op heden niet aan de EU-eisen. Om te voorkomen dat de EU Suriname een exportverbod oplegt, heeft het ministerie het initiatief genomen om de export van slechts 4 gewassen voorlopig op te schorten. De overige gewassen mogen geëxporteerd worden.

Ondertussen heeft het ministerie ter ondersteuning 2 buitenlandse experts aangetrokken. Verder zal LVV samen met haar partners, waaronder het CELOS en het Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) onderzoek doen naar effectieve beheersmaatregelen. Zodra er sprake is van een oplossing zal deze door gecommuniceerd worden met de sector.

Hiermee zullen de exporten naar de EU wederom mogelijk worden gemaakt. 

Het ministerie van LVV rekent op ondersteuning van de totale gemeenschap en in het bijzonder de agrarische sector ter oplossing van het probleem. 


20 REACTIES

 1. misschien eens niet zoveel blauwe korrels bij je planten gooien.
  dat opgefokte is nooit niet goed voor een plant
  standaard routine op saramacca, waar ze hele emmers chemicalieen bij de planten gooien


  Maak melding

 2. Nou nou ,men was reeds gewaarschuwd door de EG. Dit is heus niet recentelijk. De stappen die men nu gaat ondernemen, hadden allang gepleegd moeten worden.


  Maak melding

 3. Sari, Bayer mag produceren wat ze willen. Het is niet verboden.
  De landbouwers gebruiken te veel van dat spul om hun oogsten te verhogen. Het gevolg is, te hoge concentraties in de producten.
  Ze bemesten en bespuiten overmatig. Scholing is de oplossing.


  Maak melding

 4. De EU heeft 2 jaar vooraf de nieuwe instructies bekend gemaakt. Met name over de kwaliteitseisen van de verpakkingen. Twee jaar lang is er niets gedaan.


  Maak melding

 5. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Tijdelijk exportverbod voor boulanger, antroewa, peper en bitterblad naar de E.U

  Volgens mij was dit reeds enkele jaren bekend.
  Maar ook de Surinaamse (KOUSEBAND) ziet er slecht uit als je het in Nederland koopt.
  Veel te droog en niet helder van kleur.
  Je ziet duidelijk het verschil van de (KOUSEBAND) uit Thailand en de Dominicaans Rep.
  Deze zijn helder van kleur en ook GOEDKOPER.

  Maar de laatste jaren worden volop van de Surinaamse groenten in de kassen van Nederland geteeld.
  Pepers b.v. is enorm goedkoop.
  De overige groenten zijn ook goedkoper hier in Nederland.
  Nu is er volop Klaroen, Amsoi, Antroea (Boulanger – Aubergine) en Bitterblad te koop in Nederland.
  Er zijn ook verschillende soorten (Boulanger – Aubergine) die te koop zijn in Nederland.

  Alleen moet je ook goed opletten met de prijzen in de Surinaamse Toko’s en op de Markten.
  Je hebt van die (verkopers), die je doodleuk vertellen, dat het uit Suriname komt en dat het daarom iets duurder is.

  Deze (GASTEN) liegen verschrikkelijk. Dan koop ik het ook niet.
  Alleen kunnen de prijzen tijdens de koude periode in Nederland iets hoger liggen i.v.m. de stookkosten.

  En veel Surineds zijn de laatste jaren ook eindelijk wakker geworden door zelf wat te planten in hun eigen tuin, volkstuinen of samen met de Hollandse boeren iets te ondernemen.
  Je wordt ook doodgeslagen met verschillende soorten verse hete PEPERS geteeld in Nederland.

  En als (KOUSEBAND) te duur is voor een lekkere Petjel, dan koop je gewoon een pakje Haricots of Sperziebonen. Die zijn veel goedkoper.

  Nog een prettige dag verder met het kopen of planten van je GROENTEN in Nederland.


  Maak melding

 6. Doet LVV, sector export landbouw wel genoeg, dat is de vraag. Zij moeten de boeren voorlichten en controleren, als een landbouwer voor de export zich niet houdt aan de regels, dan dient hij een boete te krijgen en zijn uitvoervergunning wordt tijdelijk ingetrokken. Zo’n boer benadeelt de andere boeren, zij worden ten onrechte afgerekend. LVV moet harder optreden ook op visserij. Maar, als wij de slager zijn eigen vlees laat keuren (politiek gerelateerde managers met belangenverstrengelingen)) ja dan vraag je om deze toestanden.

  Net als bij de hout en goud export. Bij hout en goud valt het mee, omdat zij niet door het buitenland worden afgerekend. Wel moet de overheid hard en streng optreden tegen het kwikgebruik en de onverantwoordelijke houtkap. Jip en Janneke


  Maak melding

 7. -En morgen klagen dat men ze discrimineert en racistisch bezig zijn.

  Surinamers moeten nu gaan ophouden om snel geld te verdienen en rommels op de markt te verkopen. Er komt een keer een einde aan dit rommel.


  Maak melding

 8. 1 voordeel: het kan nu goedkoper verkocht worden aan het verarmd surinaams volk. Want aanbod zal dan groter worden dan de vraag.


  Maak melding

 9. Dit is al zoveel keren gezegd.
  Alle exporten naar het buitenland moeten voldaan aan de eisen 3n standarden van het land waar je exporteren wilt.


  Maak melding

 10. Ik durf zelf nauwelijks verse groenten in Suriname te kopen. Er wordt veel teveel met gif gespoten. Ook het in de EU verboden paraquat wordt nog gebruikt. Het is deels onkunde maar ook gemakzucht. Wij planten zoveel mogelijk zelf en heb ik geen oogst dan koop ik wel wat diepvriesgroenten.
  Ik weet dat er in Surinamers heus veel planters wel serieus bezig zijn maar het is niet te controleren.


  Maak melding

 11. Bitterblad? Het heeft een seconde geduurd voordat ik doorhad dat het ging om de oude, vertrouwde Bita Wiri. Gaan we voortaan Dagu Blad hondeblad en Kras Taya geile tajer noemen? Zie je het al voor je dat bakras op de Albert Cuyp vol.verwachting, met kloppend hart op zoek gaan naar geile tajer?


  Maak melding

 12. @Henkes 9 juni 2021 At 15:12
  Gaan we voortaan Dagu Blad hondeblad en Kras Taya geile tajer noemen?
  ===========================

  Nee, waterspinazie en olifantsoor 😉


  Maak melding

 13. Het probleem ligt helaas ook aan de gebrekkige kennis hier in Suriname. Ik ben ooit zelf het Lvv binnengelopen om meer informatie te krijgen omtrent het gebruik van chemicalien. Tot mijn grote verbazing, was er niemand op dat moment aanwezig, die me wat kon vertellen of desnoods aan voorlichtings materiaal kon helpen. Het was er gewoon niet.

  Er zijn in Suriname geen alternatieven, voor de middelen die hier worden geimporteerd en gebruikt. Ook is de kennis over het gebruik van die middelen, onder de maat. Elke boer op saramacca heeft weer een eigen mening over welke bestrijdings middel te gebruiken. De een zweert bij grammaxoon de ander weer bij glyfocaat. Er is geen beleid hierin en men moddert maar wat aan.

  Het initiatief hoort bij Lvv te liggen om kennis te verwerven en de lijnen uit te zetten, over hoe en wat te gebruiken in de landbouw. Suriname heeft een enorme potentie aan landbouwgrond. En met een beetje inzet van dit ministerie, moet het nu tijd worden om dit tot een succes te gaan maken.


  Maak melding

 14. @Konsensi 9 juni 2021 At 15:47
  Suriname heeft een enorme potentie aan landbouwgrond.
  =====================================

  Ik vraag me daarom al langer af waarom het niet aantrekkelijk gemaakt wordt om buitenlandse boeren aan te trekken.


  Maak melding

 15. Robles, waarom buitenlandse boeren aantrekken? Wat is er fout aan Surinaamse boeren? Uit well buitenland denk je de boeren aan te trekken? Als in de randvoorwaarden niet voorzien wordt door de Surinaamse overheid, mag je de boeren importeren uit Israel, Japan of Nederland (om maar een paar succesvolle landbouwlanden te noemen), ze zullen in Suriname net zo veel presteren als onze eigen Surinaamse boeren. Maak het in Suriname aantrekkelijk voor Surinamers om in de landbouw te werken en ze presteren net zo veel of meer als die buitenlandse profiteurs die je in Suriname wil faciliteren.


  Maak melding

 16. @Henkes 9 juni 2021 At 19:02
  Robles, waarom buitenlandse boeren aantrekken? Wat is er fout aan Surinaamse boeren?
  ==========================

  Er is niets verkeerd aan Surinaamse boeren. Kan toch allebei? Er is ruimte genoeg. Het 1 sluit het andere niet uit. Je haalt wel extra kapitaal binnen. Er emigreren jaarlijks enorm veel boeren de EU uit ivm regelgeving. Waarom zijn dat profiteurs? Ze worden wereldwijd enthousiast ontvangen omdat ze kapitaal en werkgelegenheid brengen. U doet nu net alsof ze de plek van een ander innemen. Het tegendeel is waar. U denkt echt te bekrompen. Of moet Boskalis ook maar opdonderen en gaat heel Latour morgen met de hand de rivier uitbaggeren. Ik dacht dat deze huidige regering juist internationaal kapitaal en investeerders wilde aantrekken. Maar dat mogen van meneer Henkes dan geen boeren zijn opeens. Rare gedachtengang. Beetje een NDP manier van denken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.