Einde WK kwalificatie voor Suriname na 4-0 verlies tegen Canada

25
Natio wacht zware wedstrijd tegen Canada op 8 juni

Het is het Surinaamse nationale voetbalelftal dinsdagavond 8 juni (lokale tijd) niet gelukt om te winnen van Canada. Hoewel Natio goed tegen Canada startte, verloor het team de belangrijke kwalificatie uitwedstrijd met 4-0. Canada is hierdoor winnaar in groep B en gaat door.

Ondanks dat Natio sterk spel in het begin van de eerste helft liet zien, lukte het Alphonso Davies in de 37ste minuut als eerste te scoren voor Canada. De ploegen gingen rusten met een tussenstand van 1-0.

Na de rust probeerde Natio terug te komen en heeft de ploeg flink geknokt in het begin van de tweede helft. Dit mocht echter niet baten; in de 59ste minuut bracht Jonathan David de stand naar 2-0 voor de Canadezen. Dezelfde David scoorde niet lang daarna de 3-0.

Suriname kreeg ook nog een penalty tegen, na een overtreding van doelman Hahn. Jonathan David nam die voor zijn rekening en bracht de score naar 4-0.

Het verlies van Natio betekent het einde van de kwalificatie van Suriname voor deelname aan het FIFA WK van 2022 in Qatar.

25 REACTIES

 1. Ik heb via een illegaal livestream (‘One Live Soccer’) voor het eerst, met spanning, Suriname zien voetballen vanaf het begin en moet zeggen dat ik enigzins teleurgesteld was.

  Vanaf het begin had Canada veel balbezit en speelde Suriname vooral in het begin voorzichtig. Zelfs de Canadese commentatoren spraken verbaasd over de speelwijze van Suriname. Terwijl het voor Suriname alles op alles was.

  Op gegeven moment speelde Suriname vanaf de 10e tot 20e minuut zeer sterk en snel aanvallend op de counter, wat resulteerde dat de lat zelfs werd geraakt van de tegenpartij. Het scheelde slechts enkele centimeters en dan was Su al direct op voorsprong.

  Suriname speelde de bal snel naar voren met soms de middenveld helemaal overgeslagen, maar raakte dan ook de bal snel kwijt. Een goed balbezit duurde slechts 10 minuten en na de 20e minuut leek het wel alsof er paniek uitbraak.

  Ik wil niet pessimistisch of denigrerend overkomen, maar Suriname speelde uiteindelijk zonder wilskracht. Het was beschamend zelfs hoe de commentatoren overkwamen over het Surinaams speelwijze.
  Ondanks de versterking uit Europa speelde het eerder paniekerig, dan met beleid en structuur.

  De 1e helft werd niet beter en stonden toen met een 1-0 achterstand. De 2e helft moest meer beloven, maar het spel werd slordiger waardoor Canada flink kon toeslaan. Het spel leek alsof ‘Suriname’ en ‘communicatie’ niet samen gaan. Het was niet om aan te zien en ze raakten zelfs geïrriteerd van elkaar.

  Ik kan me dan wel goed voostellen waarom Suriname wel weet te winnen van een aantal eilanden door de versterking uit Europa, maar van grote landen als Canada, Panama etcetera heeft het nog een lange weg te gaan.

  Wat ik van Canada zag;
  Een goed samenspel, goede communicatie, de één wist wat de ander verwachtte, 1 Canadees dribbelde zelfs 3 Surinamers weg en Canada was vooral lang in balbezit om zo een goed aanval op te zetten.

  Wat ik van Suriname zag;
  Speelde in het begin te coulant alsof zij al op voorsprong stonden, communiceerde slecht en irriteerde snel aan elkaar, keken niet altijd goed waar de man vrij stond, speelde wild en teveel op de man dan op de bal, verdediging slaapte behoorlijk en verloren de bal veelste snel aan de Canadezen die dan op hun gemak konden spelen.

  Het had makkelijk 7-0 kunnen staan in de laatste kwartier, maar Canada verzuimde het af te maken.

  Kortom: Canada ging alleen maar spelen, terwijl Suriname paniekvoetbal speelde met zichzelf.


  Maak melding

 2. Ter aanvulling:
  Ik gunde het Suriname van harte en hoopte op een mooie zege van Natio, maar zag van een rommelig speelwijze, weinig balbezit, geen wilskracht en de bal snel in de voeten van de tegenstander schuiven.


  Maak melding

 3. Na 1 – 0 achter stand ( ruststand) wist ik dat het was over en viel weer in slaap.

  Ik kreeg urls om het via ATV en via ren Canadatevee te volgen.

  Ik had verwacht dat Natio het eerst zou scoren en de toon zou zetten in de wedstrijd.

  Nu voor de Concacaf- wedstrijden gaan.


  Maak melding

 4. QQQ..

  IK Zag Totaal Geen Aanval Kracht Bij Het Surinaams Elftal.. Op Alle Fronten Zijn We Afgetroefd. Ik Heb De Indruk Dat De Canadezen Suriname Heel Goed Hebben Bestudeerd , Ze Wisten Percies Hoe Wat En Waar Ze Suriname Pijn Konden Doen.

  De Hele Organisatie Van Het Surinaams Elftal Was Ingestort.. Maar Goed Ander Keer Beter.


  Maak melding

 5. Jammer ,de wedstrijd niet gezien. Maar ,ik liet me graag verrassen. Was er weliswaar niet gerust op. Landen als Canada, Mexico, de VS en nog een paar Latijns-Amerikaanse landen en ook eilanden als Jamaica en Trinidad, zijn de graadmeters voor Natio. Ondanks de ondersteuning van de diaspora is het niet gelukt. Hoe nu verder? Denk toch wel dat men in Suriname de professionalisering van het voetbal op gang moet zetten. Het is een geweldige werkverschaffing die doorloopt naar alle sectoren en zich zal terugbetalen.

  De Verenigde Staten hebben over de decennia heen honderden miljoenen ingepompt in het voetbal. Met behulp van sponsors is voetbal ook in de VS een bekende sport geworden. Een jaar of veertig geleden, stelden de Amerikanen niet zoveel voor op voetbalgebied. Ze zijn er nog lang niet ,maar het is wel een enthousiast team. Hetzelfde geldt voor de Canadezen. Ook die hebben het nodige geïnvesteerd. Diezelfde weg zal Suriname ook moeten bewandelen om het niveau en andere faciliteiten op te krikken. Een eilandje als Bermuda stelt niet zoveel voor. We moeten ons opkrikken aan Mexico, De VS ,Canada enz.


  Maak melding

 6. En nu Suriname is uitkeschakeld door Canada, zijn alle spelers van Natio weer “kewoon” Surinamers en keen Nederlanders….tok?


  Maak melding

 7. Ik had vanaf begin een slecht voorgevoel over deze wedstrijd. Canada stond in de poule duidelijk op koppositie met klinkende cijfers en een hoger doelsaldo dan Suriname. Daarnaast is de Canadese ploeg goed op elkaar ingespeeld en speelde het elke wedstrijd in hoog tempo.

  Suriname is pas begonnen met het formeren van een nieuw team en je zag heel duidelijk bij elke wedstrijd dat het team niet goed op elkaar ingespeeld is, balcirculatie en tempo veel te laag is en er veel onnodige fouten worden gemaakt zoals snel balverlies, foute balpasen.

  Bermuda speelde bij de laatste wedstrijd aardig mee, bleef aanvallen en speelde technisch bij vlagen zelf op het middenveld beter dan Suriname. Dat was al een signaal.

  Toch hoopte ik stiekem dat Suriname tegen Canada zou stunten maar 4-0 verlies zegt heel duidelijk waar Suriname momenteel staat. We zullen een keer het WK halen maar het komt kennelijk nu te vroeg voor ons.

  Ik mis in de ontwikkeling vd nationale ploeg een doorgroei van het lokale voetbal in Suriname. Geen enkele tussentijdse initiatieven bespeurd om het lokale voetbal te proffesionaliseren door een duidelijk nationaal voetbal plan te creëren waardoor betaald voetbal in kan worden gevoerd. Dit om het lokale sportniveau te verhogen. Surinamers kansen geven om zich sportief een betere toekomst te creëren maar vooral om de concurrentie strijd in de nationale ploeg te verbeteren, meer opties voor de bondscoach te creëren. Ik zie alleen maar stilstand en hoor alleen klaagzang over het selectiebeleid.

  Men was heel even bezig met mogelijke invoering van betaald voetbal in Suriname, had zelf Nederlandse hulp hierbij gevraagd maar de eeuwige dwarsliggers in Suriname hebben dat initiatief weer op de lange baan geschoven en hierdoor staat men weer eens in de eeuwige Surinaamse stilstand. Dit zijn zaken waar wij Surinamers telkens in falen, we kapitaliseren niet direct, nemen geen initiatieven om onze positie internationaal te verbeteren en het meest belangrijk, we leren niet van onze successen maar praten liever erover en daar blijft meestal bij.


  Maak melding

 8. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Einde WK kwalificatie voor Suriname na 4-0 verlies tegen Canada.
  Dus vandaag is het een HUILDAG voor onze mensen in Suriname.

  Suriname heeft zich niet verder kunnen kwalificeren voor de volgende ronde.
  Jammer. Maar niet verder (treuren) zou ik zeggen.

  @Een Nederlander, @pakiratigri en @PATRIOT, zijn heel duidelijk geweest met hun reactie.
  Ik heb zelf niet naar deze wedstrijd zitten kijken.
  Maar ik wist dat het Surinaams elftal niet van Canada zou winnen.

  Ik had jullie nog verwezen naar een site, waar de Canadese coach h.e.a. had verteld over NATIO.
  mlssoccer.com/news/don-t-sleep-on-canada-s-massive-world-cup-qualifier-against-suriname

  En luister vervolgens nog even wat de coach van het Canadese elftal ook te zeggen heeft over onze NATIO in een video gesprek.

  Laten wij het voorlopig nog even houden met de landen dichtbij Suriname.

  Haïti was wel aanwezig op een WK in 1974 in (W-Duitsland).
  Raadpleeg zelf Lijst van voetbal interlands Haïti – Italië – Wikipedia

  Trinidad en Tobago op het wereldkampioenschap voetbal 2006
  Trinidad en Tobago was een van de deelnemende landen van het wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland met als Bondscoach Leo Beenhakker.
  Het was de eerste deelname van het land aan het wereldkampioenschap, nadat de intercontinentale play-off tegen Bahrein werd gewonnen.

  Costa Rica op het wereldkampioenschap voetbal 2014
  Costa Rica was een van de deelnemende landen aan het wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië.

  Hoe komt het dat Suriname zich niet heeft kunnen plaatsen voor het voetballen tijdens de Olympische Spelen 2021 in Japan?

  Het was de vierde deelname voor het land. Costa Rica werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Nederland.


  Maak melding

 9. Forumleden/Reageerders, Odi Odi.

  Einde WK kwalificatie voor Suriname na 4-0 verlies tegen Canada.
  Dus vandaag is het een HUILDAG voor onze mensen in Suriname.

  Suriname heeft zich niet verder kunnen kwalificeren voor de volgende ronde.
  Jammer. Maar niet verder (treuren) zou ik zeggen.
  Maar ik wist dat het Surinaams elftal niet van Canada zou winnen.

  Ik had nog verwezen naar een site, waar de Canadese coach h.e.a. had verteld over NATIO.
  mlssoccer.com/news/don-t-sleep-on-canada-s-massive-world-cup-qualifier-against-suriname

  En luister vervolgens nog even wat de coach van het Canadese elftal ook te zeggen heeft over onze NATIO in een video gesprek.

  Laten wij het voorlopig nog even houden met de landen dichtbij Suriname.

  Haïti was wel aanwezig op een WK in 1974 in (W-Duitsland).
  Raadpleeg zelf Lijst van voetbal interlands Haïti – Italië – Wikipedia

  Trinidad en Tobago op het wereldkampioenschap voetbal 2006
  Trinidad en Tobago was een van de deelnemende landen van het wereldkampioenschap voetbal 2006 in Duitsland met als Bondscoach Leo Beenhakker.
  Het was de eerste deelname van het land aan het wereldkampioenschap, nadat de intercontinentale play-off tegen Bahrein werd gewonnen.

  Costa Rica op het wereldkampioenschap voetbal 2014
  Costa Rica was een van de deelnemende landen aan het wereldkampioenschap voetbal 2014 in Brazilië.
  Het was de vierde deelname voor het land. Costa Rica werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Nederland.

  Hoe komt het dat Suriname zich niet heeft kunnen plaatsen voor het voetballen tijdens de Olympische Spelen 2021 in Japan?


  Maak melding

 10. Jammer Canada, was veel sterker.
  Oké, geen Katar. Ook na deze nederlaag, positief blijven, er is nog meer te winnen.
  Let niet op Medelander/Nederlander.
  Het is gewoon een team, die haar best heeft gedaan.
  Trekt u niks van de de inhoudloze commentaar van velen, een ander moed inspeken, hebben ze niets geleerd.
  Deze mensen geven de moed heeeeeelll snel op.
  Zij bereiken, niet veel in hun leven, of wel?????. Ik heb geen favoriete club.
  Ik gun ieder z’n plezier.
  Hup Suriname, blijven proberen, wat vandaag niet lukt, lukt morgen wel.


  Maak melding

 11. De ploeg is nog niet goed op elkaar ingespeeld. Deze kwalificatie voor WK-2021 kwam voor Suriname te vroeg.

  Ik had gedacht en zag dat Canada strategisch en dan tactisch zou spelen toeslaan in de Tweede helft. Ze stonden er in vergelijking met Suriname beter voor om zich te plaatsen. Aan een gelijkspel hadden ze voldoende. Suriname moest winnen en bepalen en loeren op hun kansen en toeslaan.

  De spelers zijn bij elkaar gekomen in Natio en moesten voorbereid worden om een team te worden. Goede jongen, oud, jong, ervaring, snelheid, kunnen scoren ( iedereen vd voorhoede, middenveld en achterhoede.

  Waar aan het schoorste is de nauwkeurige passen aan elkaar geven. De ontvanger vd bal wist wat balbezitter zou doen en op kon inspelen. Dit komt omdat het team nog niet goed op elkaar is ingespeeld. Verder ook het afmaken. De reboutballen werden vaak hoog over geschoten of kopballen die 100 % kans waren voor een goal gingen er naast.

  Van de drie elftallen ( Caaymaneilanden, Aruba, Canada) waartegen Natio gespeeld heeft waren twee zwakke teams, nl Caaymaneilanden en Aruba). De jongens van Suriname hadden ook van deze voetbaldwergen gewonnen.

  Wat mooi is dat er nu SuriNeds profvoetballers in Natio onder een zeer goede coach Dean Gorré voor Suriname mogen uitkomen. De regio en de wereld zal hier rekening mee moeten houden, dat Suriname nu met een sterkere eltal bij webstrijden gaat verschijnen. Er zullen ook meer SuriNeds prof spelers zich aansluiten bij Natio.

  Als het beleid vd SVB goed is, dan kan Suriname een goede toekomst tegemoet zien. Er is hoop.


  Maak melding

 12. Natuurlijk, geen schande en we hebben flinke stappen gemaakt! Canada speelt veel langer samen op een hoger niveau. Wij beginnen net.
  Verder snap ik echt niet waarom Boëtius, Kerk, Denswil en Riedewald (nog) niet voor Natio willen spelen..
  Hebben jullie het te druk??? Vorken jullie niets voor Su??? Wachten jullie op Oranje??? Wacht maar totdat jullie zelf oranje zien, gaat echt niet gebeuren.
  Dus doe mee en til Natio nog een level higher!!!


  Maak melding

 13. Den bigi boy fu Canada mek un diaspora boy ontspoor. Er is niets anders te doen dan weer op te staan, de wonden te likken en net als Bigi Boy keihard te gaan trainen, dan.komt het de volgende keer wel goed.


  Maak melding

 14. @ Leek

  Ik weet niet volgens welk kennis, inzicht en mentaliteit je mijn comment hebt gelezen, maar er is geen reden jezelf tot slachtoffer te maken.

  Ik heb slechts mijn analyse uitgevoerd over de wedstrijd wat ik zag van begin tot eind, maar zie al gauw dat je niet tegen het realisme kan.

  ‘Let niet op Medelander/Nederlander.
  Het is gewoon een team, die haar best heeft gedaan.
  Trekt u niks van de de inhoudloze commentaar van velen, een ander moed inspeken, hebben ze niets geleerd.
  Deze mensen geven de moed heeeeeelll snel op.
  Zij bereiken, niet veel in hun leven, of wel?????.’

  Ik vermoed dat je zelf niet hebt gekeken naar de wedstrijd, anders zag je zelf ook dat de spelers onderling geïrriteerd raakte van elkaar, er geen behoorlijk communicatie was en niet voldoende op elkaar waren ingespeeld.

  Een team word alleen maar beter als het ook sportief omgaat met kritiek en dat jij het persoonlijk maakt voor jezelf is jou zwakte. Elk team op de wereld krijgt complimenten en het nodige kritiek wanneer het niet presteert zoals het moet.

  Ik schrijf op Waterkant en kom niet op de TV in een praatprogramma of persconferentie, dus ‘een ander moed inspreken’ als commentaar op mij slaat bij deze nergens op. Want de Natio-spelers houden zich niet bezig met commentaar lezen op Waterkant.

  Ik ben niet pessimistisch en vaak toch wél optimistisch, maar als ik een keihard analyse uitvoer voor welk land/club dan ook ben ik realistisch.

  Ik denk dat een verlies (wat voor elk land/club geld) juist een goede les is om te leren hoe het in ieder geval NIET moet.

  Vanuit hier kan met kritiek op het eigen kunnen verder worden opgebouwd. Om dit snel tot het verleden tijd te laten behoren en wie weet komen zij nog veel verder, dan zij zich hadden kunnen voorstellen. Maar realistisch gezien is de weg ook lang.


  Maak melding

 15. Sorry hoor maar na het zien van de opstelling, kwam bij mij de vraag op van waarom geen verdediging met Abena/Donk. Niet dat Pinas slecht is….maar Abena is echt een killer. Ook de tegen Bermuda zeer sterk spelende Jozefzoon heb ik gemist. Gliofilo vlijter had ik ook een plek in de spits gegund. Onze man in de spits oogt wat traag. Comvalius had ook tenminste een inval beurt verdiend. Is snel en doelgericht. Goede invalbeurt tegen Bermuda. Van hem gaat altijd dreiging uit. Maar goed, mosterd na de maaltijd. Snel de wonden likken en doorgaan. Spelers/trainers/staf en iedereen die betrokken is geweest bij dit project en die betrokken zullen blijven. Many Many thanks voor de voorbije dagen waarbij er weer hoop aan de horizon gloorde in deze bizare tijden. Gado bless Sranang


  Maak melding

 16. Beste Nederlander, bedankt voor uw analyse, het leerrijk om wijsheid uit te halen.
  Ikzelf, heb geen analyse gedaan, want daar heb ik geen verstand van.
  Uit analyses van u en anderen, haal ik mijn voordeel.

  Sorry, dat u zich aangesproken voelt, het was niet mijn bedoeling.
  Ik kijk regelmatig naar wedstrijden en ik betrap mezelf, tijdens het kijken dat ik het beter kan, maar dat is gewoon onzin te noemen.

  Ik respecteer u als mens, misschien niet wat u analyseert, maar het betekent niet dat ik alles als een kunde opvat.
  Analisten, hebben we voor alles, en het vaak goed ook, zo zie dingen uit de visie van een ander.
  En ik wilde u zeker niet kwetsen.


  Maak melding

 17. @ Leek

  Ik voelde mij pas aangesproken toen je in jou comment verwees naar mij, waarna ik daarop ben gaan reageren.

  Ik kan mij voorstellen dat niet elk analyse begrepen kan worden.

  Met wederzijds respect neem ik bij deze een deel van mijn comment terug.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.