OW, LVV en ROS werken gezamenlijk aan oplossing wateroverlast

19

De ministeries van Openbare Werken (OW), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Regionale Ontwikkeling en Sport (ROS) gaan gezamenlijk met het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) werken aan structurele oplossingen voor het probleem rond wateroverlast in de verschillende gebieden in Paramaribo en de districten. De regering wil met een goed uitgezet beleid komen tot een integrale aanpak van dit vraagstuk. Dit kwam onder andere naar voren tijdens de persconferentie van de drie ministeries op vrijdag 4 juni. De persconferentie ging over de status van wateroverlast in Suriname.

ROS-minister Gracia Emanuel zei dat er aan de hand van de rapportages een integraal plan van aanpak ontwikkeld moet worden voor dit vraagstuk. Op dit moment ontbreekt er een structureel plan om te komen tot een goed waterbeheersingssysteem. Daarmee zijn verschillende actoren binnen de overheid nu bezig, om samen met deskundigen alle deelgebieden in kaart te brengen. “Wat we constateren is dat ondanks we bezig zijn met het opschonen in bepaalde gebieden, bijvoorbeeld Wageningen en Winti Wai, zie je dat het water gewoon blijft staan. Het stroomt gewoon niet weg. Wij hebben mogen constateren dat het probleem rond wateroverlast zich landelijke heeft gemanifesteerd”, aldus minister Emanuel.

De bewindsvrouw geeft aan dat na een evaluatie is gebleken dat de oorzaken van wateroverlast niet alleen gezocht moet worden in het probleem van verstopping in rioleringen en gebrek aan onderhoud van zowel de rioleringen als de watergangen, maar er moet ook gekeken worden naar de geringe hoeveel aan opvang van het overtollig water en de gebrekkige capaciteit van zowel de open als gesloten rioleringen. Collega-minister Parmanand Sewdien van LVV, die het probleem vanuit een agrarisch oogpunt bekijkt, zegt dat er qua beleid uiteindelijk besloten is om te gaan richting het structureel waterbeheer. Een dusdanig waterbeheer dat er ook in de droge tijd water moet zijn om de voedselvoorziening binnen de agrarische sector te garanderen.

De schade aan landbouwarealen is volgens Sewdien enorm. Er wordt nu gekeken om boeren die schade hebben ondervonden te compenseren. “De boeren zijn geregistreerd en maandag willen we de eerste tranche indienen bij de minister van Financiën en Planning om een uitkering te geven aan de boeren”, zegt Sewdien. Minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) stelt dat op dit moment in veel districten de zaak onder controle is. “In Paramaribo is het waterpeil in kanalen gedaald. Ook in Commewijne en andere districten is een daling te merken, maar alleen Nickerie en Saramacca zijn nog een zorgpunt. Het waterniveau in de twee districten is nog hoog”.

De bewindsman zei dat de oorzaken van het probleem bekend zijn: achterstallig onderhoud, verstoppingen bij pompen, sluizen en gemalen en waartegenover er geen vervanging staat. Als voorlopige oplossing zijn kanalen opgeschoond en kolkenzuigers ingezet om het overtollige water weg te krijgen. Maar dit zijn allemaal tijdelijke oplossingen. De regering staat op het punt duurzaam te gaan investeren in een goed waterbeheersingssysteem.


19 REACTIES

 1. Goedzo niet persconferentie en alleen praten praten,
  Praten vullen geen gaten?
  Infrastructuur is niet al te best, haal grote water pompen voor het overheleveling, naar zee, om zo de overtollige water weg te pompen,mensen gooi geen pet fles in de goot en op straat er moet een streng beleid komen?


  Maak melding

 2. OW, LVV en ROS werken gezamenlijk aan oplossing wateroverlast

  Het gaat ze niet lukken, omdat het kapitaal er niet is. Enige kennis en inzicht (inpolderen, pompen, kanalen, bekken, enz) zien ze nu in, maar de vakmensen met kennis, equipment zijn er niet.

  Nederland is het land dat als het om watermanagement, inpolderen, dijken, dammen, pompgemalen, land onder de zeespiegel, land uit waterhalen de beste grootmeester in de wereld is.

  Z.E. president Chandrikaperkash praat over Fresh Kapitaal. Ik vraag me af waarom Chan niet met de Nederlandse regering praat over Fresh Kapitaal ( enkele miljarden en tegen een kleine renten) Met de opbrengsten van de grote aardolie en gasvoorraden in de Atlantische Oceaan zou dit gemakkelijk terug te betalen zijn.

  Ook voor oa productie- en exportondernemingen zouden deel van deze fresh kapitaal deel moeten uitmaken. Nederland zou er ook voordelen mee hebben, met hun kennis oa in de landbouw, veeteelt, scheepvaart, transport en logistiek, bosbouwkennis, enz.

  Het gaat er om dat Suriname een totaal plan moet maken en de boer opgaat bij Nederland.

  Als de aardolie -en gasvoorraden miljoenen/miljarden US $ over 5 tot 6 jaar voor Suriname gaan opbrengen of waard zijn, dan moeten er toch afspraken met Nederland gemaakt kunnen worden tegen een lage rente dat Nederland nu al miljarden in Suriname te investeren. Hun miljarden krijgen ze terug, Dus Nederland heeft niets te verliezen. Het is een win-win voor beide partijen.

  Ook de Nederlandse ondernemingen zouden er veel beter van worden.

  Het plan ontbreekt en daar moet aan gewerkt worden.


  Maak melding

 3. Na de Tweede wereldoorlog heeft de USA ook Marshallhulp aan oa Nederland gegeven voor de opbouw.

  Als Nederland niet wil, dan maar bij China, India, enz gaan voor Fresh Money


  Maak melding

 4. Dit valt onder de “verborgen schulden”. Jarenlang geen onderhoud of opschalen van de waterwerken. We weten allemaal dat het natter gaat worden. Met springvloed loopt nu de stad al jaren onder water. Ook een behoorlijke regenbui heeft dit tot gevolg.


  Maak melding

 5. maar alleen Nickerie en Saramacca zijn nog een zorgpunt.

  je en coronie heeft geen last hoor… nee hoor niets aan de hand
  het ondergeschoven dode kindje van suriname wordt zoals gewoonlijk weer eens vergeten

  terwijl je daar juist de grootste landbouw sector kan maken
  maar coronie is nooit interessant geweest, tenzij ze uit de stad handel kwamen halen en het altijd gratis wilde hebben.

  er is een dijk gebouwd in coronie met waterpompen erop.
  en het is allemaal nutteloos
  pompen staan niet aan of kunnen niet aan omdat ebs de stroom niet kan leveren of er is geen geld voor diesel.
  of ze zijn dichtgeslibt omdat ze niet regelmatig aangezet zijn.
  het is altijd wat, en leidinggevende doen er niets aan.
  enige wat dc zegt? ik heb het toch niet veroorzaakt? en laat zich weer lekker omkopen aan de andere kant
  same shit different flies
  veel woorden weinig daden
  richt nog maar een commissie op om het probleem te bekijken vetnek


  Maak melding

 6. tevens maakt ow geen enkele berm of goot op tijd schoon
  en lvv heeft nooit plantjes voor de landbouwers om te kopen, want alles wordt doorverkocht aan saramacca door de leiding.
  leidinggevende krijgt salaris en het gewone personeel niet
  die tevens met z’n allen hele dagen onder een afdakje met hun klote telefoon zit te spelen.

  mentaliteit van personeel en leidinggevende is gewoon zeer slecht


  Maak melding

 7. Tijd dat elke boer zijn aanplanten zelf leert te ontwateren. Ik herinner mij dat de cul zelf ontwaterde met dat pompgemaal tegenover PCS. Als dat niet voldoende was haalden ze archimedean schroef pomp (het is eigenlijk egypties) die door een tractor werd aangedreven. Van Dijk maakt ze zelf in Suriname.


  Maak melding

 8. Allemaal mooie priet-praat voor de bühne. Deze politici nemen de mensen gewoon in de maling met hun gewichtige plannen. Het wordt een grote tekie njang. Read my words. Read this.Twee a drie weken terug stelde de regering 100 miljoen SRD ter beschikking voor de ontwatering. Nu na drie weken zijn maar een paar kanalen opgeschoond door bevriende VHP aannemers en zijn in Paramaribo straatputten leeggezogen. De 100 miljoen SRD is nu al op en nog steeds zijn veel plekken onder water. De aannemers willen meer geld van de overheid om het werk voort te zetten.


  Maak melding

 9. @Robg,

  Ezel, Vraag aan je godfather waar die $35 miljoen is die ze geleend hadden voor de ontwatering project???
  Welke familie’s en vrienden van de NDP hebben daarvan geprofiteerd???


  Maak melding

 10. Een enkele kanttekening:

  Passant 5 juni 2021
  ‘Nederland is het land dat als het om watermanagement, inpolderen, dijken, dammen, pompgemalen, land onder de zeespiegel, land uit waterhalen de beste grootmeester in de wereld is’.

  De “beste” grootmeester, waaruit blijkt dat, kun je het een keertje onderbouwen, want je brengt het elke keer, men gaat het nog geloven ook.
  Er zijn zat landen die beter of even beter zijn onderlegt in deze materie, je hemelt NL op, maar dat is volgens mij deels mythisch.
  Nederland is een klein land, dus deze is makkelijker aan te harken als een tuintje. Dat Nederlandse bedrijven met veel buitenlandse werknemers een “slechte”naam heeft komt omdat ze financieel gedekt zijn door de Nederlandse Overheid (oneigenlijke concurrentie), hun mismanagement valt niet op, het wordt financieel opgevangen door de Nederlandse Overheid. Je weet zelf dat Nederland een heel rijk land is, zij kunnen zich veel meer permitteren dan ons land. Het valt niet op als Nederlandse bedrijven blunderen in het buitenland, het buitenland ziet alleen wat wordt opgeleverd, de kostenoverschrijding zien zij niet want de extra kosten kunnen de bedrijven belastingtechnisch in NL aftrekken.
  Waar Nederland grif geld uit geeft om haar economie te beschermen, zie de steun door Corona, moet Suriname het bij wijze van spreken met een dubbeltje doen die ze dan ook nog duizend keer moeten omdraaien alvorens het uit te geven. Wij kunnen ons geen mislukkingen permitteren, zijn de kosten overschreden dan is het voor ons meestal einde oefening, extra geld voor de kostenoverschrijding hebben wij niet. Oplevering vindt dan niet plaats.
  Dus Passant, niet zo overdrijven, maar ze zijn uiteraard welkom om te helpen.

  ‘Z.E. president Chandrikaperkash praat over Fresh Kapitaal. Ik vraag me af waarom Chan niet met de Nederlandse regering praat over Fresh Kapitaal ( enkele miljarden en tegen een kleine renten) Met de opbrengsten van de grote aardolie en gasvoorraden in de Atlantische Oceaan zou dit gemakkelijk terug te betalen zijn’.

  Ja, dat zou logisch zijn, zie onze relatie, maar waarom gebeurt het niet.
  Zijn het ‘oude’ wonden die nog zeer doen. Of zijn ze bang door hun overheersing (omdat NL veel meer geld heeft, veel meer kennis/expertise in huis heeft) dat zij dan voor nieuwe kolonialen zullen worden uitgemaakt. Je zou denken; het moet toch heel simpel zijn dat NL kapitaal leent aan Suriname, in plaats van dat Suriname de hort op moet om kapitaal te bedelen. Het zou toch een ééntweetje moeten zijn.
  Kijk naar het Britse Koninkrijk, met de vroegere koloniën vormen zij een gemenebest om elkaar te steunen en te helpen. Zeer aantrekkelijk voor de vroegere koloniën maar ook het Britse bedrijfsleven, daarom durfden zij de “Brexit” aan.
  Is het misschien ook omdat Suriname niks voorstelt in de wereld. Kleine omzetmarkt voor Nederlandse bedrijven, ze kunnen er niks mee, dus niet interessant om aan te denken.

  Nog even dit: passant een tijd terug heb ik in een posting gememoreerd, dat je in toen in een posting had laten weten dat je geen vertrouwen meer hebt in de Santokhi. Je reageerde toen als een gebeten hond, het klopt helemaal niet enz. ik voelde mij een leugenaar alsof ik betrapt was.
  Zie hier onder de bewuste posting waarin jij dit bekend maakte:
  Citaat,
  ‘Passant 15 februari 2021 At 11:48
  ‘Ik heb het vertrouwen in de VHP verloren. Het ( benoemingen)beleid, binnenlandse en buitenlandse politiek’. Aldus passant’.
  Lees VHP is Santokhi.

  Pony doet niet aan fake nieuws.


  Maak melding

 11. Er zijn zaken fout in deze regeringscoalitie, die iedereen ziet en merkt, ze zijn bezig zaken te evalueren en we zullen zien wat het resultaat ervan zal zijn.

  Als jij al mijn postings volgt dan zal je gezien of gemerkt hebben dat ik de VHP/NPS-combinatie als het belangrijkste alternatief hebt aangegeven voor Suriname sinds 25 februari 1980. Dit op grond van hun kennis, ervaring, etniciteit, enz van de Surinaamse politiek, uitdagingen, de hun geschiedenis, enz. Ook hun relatie met het moederland, Nederland en de uitdagingen die er waren hebben aangepakt en opgelost. Er is geen betere op dit moment. ( omstandigheden, tijd en het moment, plaats/land)

  Er is geen betere alternatief en als de Chan, het bestuur van de VHP zaken goed bekijken en vd VHP, Orange movement een bromptie jari willen maken, zoals hij dat had aangegeven tijdens de verkiezingscampagne dan zou hij met alle etniciteiten in de partij rekening moeten houden en niet alleen met die etniciteit die op hem lijkt of Captains of Industries die van de ndp nu in het kamp vd VHP zitten.

  Verder is een goede samenwerking in de regeringscoalitie met als de NPS is heel zo als ik aangeef, maar ook deze partij moet intern orde op zaken stellen.

  Deze twee oude politieke partijen zijn het alternatief/de alternatieven van Suriname op dit moment, ook bij volgende verkiezing van 25 mei 2025. Alleen moeten ze wel interne zaken oplossen en doen wat ze beloofd hebben. Ze kunnen het en hebben dit in het verleden al bewezen dat ze de puinhopen van paars kunnen oplossen. De VHP/Chan kan de huidige uitdagingen oplossen, de NPS is een zeer goede partner (kennis en ervaring). Als er ministers ea van deze huidige coalitie die moeten vertrekken dan moet het in het algemeen belang van het land en volk gebeuren. Suriname heeft op dit moment technocraten nodig die moeten worden ingezet (uit al de 4 politieke partijen), die dan de uitdagingen van gaan van het land en het volk gaan op lossen, er is geen tijd voor poppenkast. Het volk zal het vertrouwen die ze deze partijen gegeven hebben niet verliezen bij de volgende verkiezingen van 25 mei 2025 en als die het goed doen, ook niet de volgende. Daar moet goed naar gekeken worden.

  Als (het VHP-bestuur), Chan doet/doen wat hij/zij beloofd had/den is de kans groot dat de VHP nog in enkele regeringscoalitie de leiding van Suriname kan hebben. Dit op grond dat zij de grootste politieke partij zijn in het aantal zetels en deze kunnen vast houden en nog groter kunnen worden. Het buitenland heeft vertrouwen in Chan en de democratische rechtsstaat. Ook van de NPS en de huidige politieke partijen in de coalitie van Suriname (Let op ik zeg niet leiders van al deze partijen in de coalitie).

  Maar als er binnen de VHP andere krachten zijn, die met enige/enge eigen belangen bezig zijn, dan zal de bromptie djarie van de VHP/Orange Movement niets over blijven omdat het vertrouwen van andere etniciteiten verloren gaat. Daar moet het bestuur, Chan goed op letten.

  VHP, NPS, PL, ABOP zijn de politieke partijen die als ze gaan voor algemene doelen en belangen nog vele jaren in de regeringscoalitie van Suriname kunnen zitten. Alleen zullen ze het vertrouwen vd kiezers die hun het vertrouwen gegeven heeft niet moeten beschamen.

  Ook het huidige kiesstelsel moet op de schop, te veel marrons in de DNA en dat is oneerlijk ten opzichte van andere etniciteiten. Bovendien weten ze ook niet om te gaan met het werk wat van ze verwacht en verlangt wordt.

  Alle macht berust bij het volk en dat moeten de dienaren van het volk weten.


  Maak melding

 12. Goed ik ben er klaar mee. Ik weet niet wat je bedoelt met, kijk naar Britse voormalige kolonies Gemenebest. De Britse kolonies zijn op Hong Kong na gewoon straatarm. Zie Guyana. of die in Afrika.

  Wat voor voordelen levert de Gemenebest de voormalige kolonies op?

  Als Suriname goede bestuurders had kon het leven in Suriname op welvaart en welzijn niveau veel verder zijn op talrijke vakken en het leven van de Surinamers veel beter of welzijn en welvaart niveau.

  Surinamers krijgen genoeg kansen om dat te doen, maar maken vaak verkeerde keuzes, ook de leiders. Zie hoe het komt dat ddb na de verkiezingen van 25 mei 2010 aan de regering kwam. Zie PL en Somo, grondzaken en Venitiaan het zat was. Als Somo en Brunswijk niet naar de PL waren overgestapt, had ndp, ddb geen enkele kans om Suriname zo te vernietigen, zoals hij dat vanaf 25 februari 1980 heeft gedaan.

  Tijdens de regeringscoalitie Venitiaan – Sardjoe 25 mei 2000 – 25 mei 2010 hebben ze Suriname weer financieel economisch goed neer gezet. Zie wat ddb, ndp ervan af 25 mei 2010 – 25 mei 2020 van heeft gemaakt. Zie ook regering wijdenbosch, zie staatsgreep en zie wie bepaalde. Dus sodemieter op met je paarse muil en of dat zij het zijn. Ze kunnen het niet en zullen het ook nooit kunnen. Wat ze kunnen is zelfverrijking en eigen belang en armoede, dood, verderf, moord, het volk monddood maken, dictatuur, drugshandel, wapenhandel, mensenhandel, verval in alles, neks no fout, etc net n de koloniale tijd waar de meester, de koning. koning het goed hadden en slaven en contracten geen rechten hadden, alleen maar plichten, nl werken tot dat je er dood bij neer viel.


  Maak melding

 13. Nou bij ons was het nog veel erger
  ad.nl/binnenland/straten-ondergelopen-na-stortregen-in-zuiden-van-nederland-noorden-staat-hetzelfde-lot-te-wachten~ae3b1a0b/?utm_source=dailynewsletter&utm_medium=email&utm_campaign=20210605&ctm_ctid=1e2df6ecf281541851c4dfe0231364aa&utm_term=1e2df6ecf281541851c4dfe0231364aa

  Zo geweldig zijn ze hier in hol land


  Maak melding

 14. OOK in de assemble stygt de polieke druk de huidige coaltie naar de lippen, teveel problemen om optelossen en niet alle neusen wyzen de zelfde richting op


  Maak melding

 15. Wat Nederland, een westerse land, rijke land of een land de kolonies had,heeft doet, doen alle (westerse) landen. Denk jij dat UK het niet met haar kolonies doet?
  De Gemenebest is gewoon poppenkast om de wereld te laten zien hoe groot UK eens was en derde wereldlanden kolonies van waren. Al deze derde wereldlanden die eens kolonies waren van UK zijn arme landen, op Hong Kong na.

  Suriname kan met een goed plan met wat ondersteuning internationaal met hssr natuurlijke hulpbronnen en zeer kleine bevolking een hoge welvaart en welzijn hebben. Alleen zullen de leiders vd politieke partijen in een coalitie in een democratische rechtsstaat wel met de alfemene doelen van land en volk bezig moeten zijn.

  De Surinaamse bevolking bestaat uit een groot gedeelten ongeletterden, ongeschoolden, mensen die op los leven. Zie de marrons, ea die op hoeken van straten hangen.

  De oorzaken ervan liggen oa door de koloniale overheersing, de mentaliteit, wachten dat anderen het voor ons gaan doen, velen in overheidsdienst willen, dictatuur vanaf 25 februari 1980, neks no fout van ddb., ndp kliek, zelfverrijking, dood en verderf, dictatuur, onderdrukking, armoede. Dit sunds 25 februari 1980. Zie wat er van Suriname/ers terecht is gekomen. Zie de schulden (inter) nationaal, waar is boegdraad, waarom
  loopt ddb een moordenaar, drugscrimineel en vele ndp-ers nog vrij rond?

  Het volk heeft bij de verkiezingen gekozen op 25 mei 2020, Suriname worstelt om een democrstische rechtsstaat onder leiding van Chan. Bravo, Rusland en Somo te worden. Het buitenland, oa Nederland speelt hierin ook een rol. Zie dat ze op dipomatieke kant weer ambassades in hun landen hebben, militaire samenwerking ( zie valk had ddb het draaiboek gegeven voor de stastsgreep), Shell voor de kust van Suriname ook naar aardolie en gas op zoek is.
  Op humanitaire valk ondersteuning geeft door het Covid-19 virus, pandemie.

  In Suriname valt voor Nederland veel te halen op grond van hun kapitaal en kennis, dat tot wederzijds voordeel kan leiden. (zie mijn bovenstaande posting ) Nederland is de koopman en de dominee. Zie onze geschiedenis.Zij gaan een rol spelen, alleen zal Suriname haar beste technocraten hiervoor moeten inzetten.

  De democrstische rechttstaat is er, en deze regeringscoalitie is de beste optie/ alternatief. Alleen moeten ze hun eigen glazen niet stuk gooien met poppenkast en daar zijn ze mee bezig, het volk dat hen gekozen heeft ziet het ook. Het is een fase in het proces van machtsstaat naar democratische rechtsstaat, waarin ddb, ndp-krachten nog een rol spelen en chaos willen scheppen. Binnen de VHP men nog wil blijvdn hangen naar 1 etniciteit, terwijl een Orange movement was beloofd en nu zou moeten worden doorgepakt. Dat speelt en heeft tijd nodig. Daarom moey Chan opstaan als een Napolein, Winston Churchill, enz en laten zien dat hij de leider is en niet de minister van BIBUS en andere krachten.

  Als Als hij dat doet is er hoop voor een moeie Suriname, waar de huidige uitdagingen opgelost kunnen worden en Suriname een Sigapore of Klein Zwitserland aan de Wilde Kust kunnen worden.

  Waar anderen stoppen, kan Chan door gaan. Daarom moet hij niet vergeten wat hij beloofd heeft asn het volk en kan de VHP, een Orange Movement worden en kan hij nog ook na 25 mei 2025 nog de leiding als gekozen president zijn.

  Suriname heeft op dif moment technocraten nodig en dat moet Chan het VHP- bestuur duidelijk maken, ook aan de andere politieke partijen. Niet Albert Ramdien is de sterke man, maar Chan. Ook Brunswijk moet daarop gewezen worden als men het met het Surinaamse Volk en de uitdagingen meent. Het algemeen belang telt en er moet gecommuniceerd worden met het volk.

  De tijd van eigen belang is voorbij, Het Algemeen belang is het doel die gesteld moet worden en waar de dienaren van het volk voor moeten werken.

  Dan is er licht aan het eind van de tunnel.


  Maak melding

 16. Passant, hoe een enkele opmerking/ kanttekening kan leiden tot een uitbarsting.
  Je hebt drie lange postings geplaatst, ik hoop voor jou dat het geen uitbarsting uit frustratie is. Je voegt weinig toe aan je vorige postings, dezelfde retoriek, vaak onderbouwd met westerse historie, dwz, je maakt gebruik van hoe de westerlingen hun historie ten opzichte van anderen/ derden hebben “ingekleed”, je maakt gebruik van “producten” gezien door de westerse bril, om het populair te zeggen.

  Eerst over jouw algemene visie over hoe Suriname uit de misérie te halen.
  Wij willen allemaal dat het goed komt met Suriname, voor nu en in de toekomst.
  Je hebt het steeds over goede leiders die nodig zijn, dat is een vereiste voor goed bestuur enz. Ik wil dit met een belangrijke aanvulling staven: het gaat niet om goede bestuurders alleen, belangrijker zijn de Staatsinstituten. Dus, belangrijker dan “goede” bestuurders zijn de zelfstandig werkende Staatsinstituten, zijn ze zwak, dan zal het weinig uitmaken wat voor soort leiders er zijn, maar daar en tegen, zijn het “sterke” instituten dan zal “goed” bestuur duurzaam zijn, dan worden de instituten sterker en sterker. Zo alleen kan de Democratische Staat beschermd worden en tegelijkertijd ook haar burgers kan beschermen tegen elke dreiging met geweld.
  Instituten blijven bestaan, politieke leiders, goede of slechte zijn passanten, die verdwijnen te zijner tijd weer van het politieke toneel.

  Over de perikelen in de VHP en andere partijen wil ik geen oordeel geven, hoe Bouterse aan de macht is gekomen en met wiens hulp is geen publieksgeheim. Er is al zoveel over geschreven, de waarheid laat ik aan de toekomstige geschiedschrijvers over. Voor een juiste oordeel zitten wij te dicht op de hedendaagse gebeurtenissen, wij zijn zelf deel van.
  Hoe er nu wordt bestuurd geeft te denken. Het is jammer om te zien dat president Santokhi onder het niveau van competentie en integriteit is gebleven, die ons land verdient.

  De verhouding tussen de verschillende bevolkingsgroepen, hun onderlinge relatie, de omgang met elkaar kan veel beter. Geen enkele manier van leven is “superieur”, elkaar verwijten maken heeft geen enkele zin.

  Nog even over de Britse Gemenebest, een “losse”(vrijwillige) samenwerkingsverband van voormalige Britse koloniën, nu zelfstandige Staten.
  Uit jouw reactie schets je een negatieve beeld (ten onrechte als jij je huiswerk beter had gedaan) dat de meeste lidstaten tot de grote groep van onderontwikkelde naties behoord, met uitzondering van Hong Kong.
  Ben ik niet helemaal met je eens, wat te denken van landen als Canada, India, Australië, nieuw Zeeland, Singapore, Maleisië, Ghana, zuid-Afrika, Cyprus, Jamaica, Brunei, Nigeria,
  Kenia, Verenigd Koninkrijk en nog vele anderen. Natuurlijk zijn er ook arme landen. Aan het hoofd staat de Britse queen als ceremoniële Staatshoofd. Niet allemaal hebben in koningin Elizabeth hun ceremoniële Staatshoofd.
  Het Britse Gemenebest stelt niks voor zoals andere rijke westerse landen, schrijf je.
  De voordelen zijn er wel degelijk, denk maar aan de gemeenschappelijk “wereld taal” Engels, gemeenschappelijk Recht, samenwerking op vele gebieden, de vierjaarlijkse terugkerende gemenebest spelen, zo zijn er onderling nog verschillende samenwerkingsverbanden.
  Als EU lid was het rijke VK beperkt in haar handel met landen buiten Europa, zij waren gebonden aan EU regels, nu niet meer met hun Brexit. De samenwerking in het gemenebest krijgt nu een boost.
  Dat er landen zijn waar het niet goed gaat, heeft meet te maken met hun binnenlandse problemen. Natuurlijk zijn er lidstaten waar het met de mensenrechten niet is gesteld.

  De verhoudingen onderling zijn tot nu toe veel beter dan de verhouding Suriname- Nederland.

  Dit nog:
  ‘Daarom moey Chan opstaan als een Napolein, Winston Churchill, enz en laten zien dat hij de leider is en niet de minister van BIBUS en andere krachten’.

  Passant ben je wel goed wijs, Napoleon, de grote Dictator en Winston Churchill, de Racist. Kom, dit meen je toch niet!!!!!!! Je bent meer Europees dan je denkt.

  Iedereen nog een fijne zondag.


  Maak melding

 17. De “Antillen” zijn gemeenten van Nederland, Zie of dat zo geweldig is.
  De Arme Gemenestlanden hebben een band met UK. Wat doet UK beter dan Nederland met zijn/haar kolonies. Ik denk zelf dat de Antillen veel beter af zijn bij Nederland dan de Gemenebestkolonies van UK.

  Ik heb geen zin in deze onzin discussie. Het westen gaat voor haar enige eigen beland en de (voormalige) kolonies is er voor grondstoffen e/of de voordelen vh westen.

  Napoleon kon wel een dictator zijn, maar hij heeft veel betekent voor de wereld. Kijk maar naar je voornamen, familienaam, adres enz. Napoleon heeft veel goeds gedaan, dan kwaad in vergelijking met dicatotors, enz. idem Churchill.

  In Afrika, waar je waarschijnlijk een band mee hebt heb je ook dictaturen of koninkijkjes gehad die niet een haar beter waren en zijn.

  Overal in de wereld heb je tussen de twee uitersten goede en slechte leiders. Overal heb je racisme, discriminatie, enz.

  Als Chan zaken goed aanpakt is de kans heel groot dat hij wellicht een goede leider wordt en heel lang kan blijven zitten. Chan heeft goede en zwakke kanten, zoals ieder mens ( goede /sterke kanten heeft). Als hij zaken goed aanpakt, zoals velen hem op wijzen en met alle technocraten in Suriname/ SuriNeds gaat samen werken kan hij wellicht als leider vd grootste politieke partij nog enkele termijnen blijven zitten. Suriname heeft natuurlijke rijkdommen, oa, zie aardolie en gasvoorraden, een kleine bevolking, waarvan velen laaggeletterd/ongeschoold zijn, onderwijs/wetenschappen is hierop niet goed afgestemd of zeer beperkt.

  Suriname is een land met grondstoffen en vele grondstoflanden zijn gewoon arme landen. Ook omdat de kennis, macht, kapitaal, enz in het westen is.

  Ik ben Europees, dat komt door verschillende oorzaken, daar kan ik niets aan doen.

  Waar het bij mij om gaat dat Suriname en de Surinamers gelet op, grondstoffen, kleine bevolking, band met het moederland, waar Nederland vooral met hans valk/ddb een dubieuze rol in gespeeld heeft. Nederland wist vd staatsgreep, maar heeft Henk Aron niet van in kennis gesteld.

  Deze discussie heeft geen zin. ddb is bijna uitgeschakeld, de rechtbank/krijgsraad moet zo snel mogelijk een einde aan maken en die man laten oppakken en opsluiten.

  Een ding voor mij is belangrijk en dat is dat Suriname een klein Zwiterland of Singapore wordt. Daarom ben ik met Suriname zo bezig.

  De kiezers hebben ddb, ndp, afgewezen, ook door slim stemmen is de VHP nu een partij met 20 zetels, het is een democratische rechtsstaat, Nederland wil samen werken, Chan is bezig met IMF en die kans moet hij krijgen. Alleen moet er geen poppenkast of eigen belang plaats vinden. Er moeten spijkers met koppen worden geslagen en daarom vergelijk ik Chan ff met een Napoleon, hij de leider moet zijn en niet Brunswijk, Albert Ramdin of andere krachten binnen de VHP.

  Het totale plan moet zijn voor de opbouw om Suriname die plaats in de wereld te geven, die het verdient.

  Chan kan is onsterfelijk maken, maar dan moet hij werken met alle technocraten die er in Suriname en SuriNeds/in Nederland. Het algemeen belang/doel die ik aangeef moet hij voor ogen hebben.

  Is Chan nu een leider en kan hij een grote/sterke leider worden die Suriname op de wereldkaart kan zetten.

  Het zal van Chan af hangen of hij dat wil of poppenkast wil spelen. Volgt Chan een doel of laat hij zijn oren hangen naar derden?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.