Komende drie maanden natter dan normaal

15
Wateroverlast in Suriname

Volgens de recente metingen van de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) zal het in de komende drie maanden meer regenen in Suriname. “Het zal natter zijn dan normaal”, liet het hoofd van de Meteorologische Dienst, Sukarni Sallons-Mitro, op vrijdag 4 juni optekenen tijdens een gezamenlijke live persconferentie van de ministeries Openbare Werken, Landbouw, Veeteelt en Visserij en Regionale Ontwikkeling en Sport. De persconferentie ging over de status van wateroverlast in Suriname. 

Voorafgaand aan de uiteenzetting van de drie ministers van de bovengenoemde ministeries hield Salons haar presentatie over de weergave van het weer en klimaat in Suriname. Aangegeven is dat er metingen van de gemiddelde neerslag is gedaan bij de meetpunten in de kustvlakte en in het binnenland. “Als er gekeken wordt naar de cijfers van de afgelopen drie maanden maart, april en mei zien wij dat het in de kustvlakte relatief natter is geweest dan het vierjaren gemiddelde. In het binnenland heeft het juist minder geregend”, zegt Salons. 

Toch lijkt het volgens de hoofdverantwoordelijke van de Meteorologische Dienst alsof er meer neerslag is geweest vanwege de overstroomde gebieden in het binnenland. De gebieden die te kampen hadden met wateroverlast of nog steeds in deze situatie zitten, zijn gebieden waar geen meteo-meetpunten zijn geplaatst. In die gebieden zou er mogelijk meer neerslag zijn gevallen met het gevolg wateroverlast.

Op het station Leliëndaal is een maximaal maandtotaal aan neerslag van 567.6 millimeters (mm) genoteerd voor de kustvlakte, terwijl er op het station Amatopo in het zuiden van Suriname een maximaal van 746.8 mm neerslag is gemeten.  “Wanneer er plaatsen zijn waar de Meteorologische Dienst geen meetpunten heeft en deze hoeveelheid neerslag valt, dan kunnen sommige gebieden wel wateroverlast ondervinden”, geeft Salons aan. 

In ieder geval geven de cijfers aan dat het voor de komende drie maanden juni tot augustus natter zal zijn dan normaal. Voor de dagelijkse weersverwachting verwijst het hoofd van de Meteorologische Dienst naar de website www.meteosur.sr.

15 REACTIES

 1. QQQ…

  Komende 3 Maanden Natter Dan Normaal

  Dit Is Mening.. We Zullen Zien
  De Meeste Mensen Kunnen Geen Onderscheit Maken Tussen Een Mening En Een Feit


  Maak melding

 2. Dat belooft wat!! Het land loopt nu al bij elke scheet van de natuur onder water. De mensen zijn nog bezig met de schade van de afgelopen regens en dan komt er nog meer? Sari tori!! Het lijkt mij nu hoogtijd dat de vergunning tot houtkap van o.a.de schoonvader van de president wordt ingetrokken, want de ravage die zij aanrichten heeft o.a. wateroverlast tot gevolg. Hoeveel bomen zijn er al gekapt weet niemand. Wat we wel weten is dat een volwassen woudreus per dag minimaal 1500 liter water gebruikt. Als ik uit ga van circa 1000 boomstammen in 100 containers van deze zelfde schoon(stief)vader, dan gaat het al om 1.500.000 liter water dat een ander heenkomen zoekt, naar beken, rivieren, dorpen, steden en dat van slechts 1 zending van 1000 boomstammen. Ga maar rekenen wat de houtkap door erosie aan wateroverlast oplevert.


  Maak melding

 3. IVANOFF LIMBURG: “De meeste mensen kunnen geen onderscheid maken tussen een mening en een feit”.
  IVANOFF, jijzelf kan, dat is een feit, geen onderscheid maken tussen een mening, een verwachting/voorspelling en een feit. Mevr. Sallons spreekt niet haar mening uit, ze doet een voorspelling op basis van onderzoek, we moeten echter nog afwachten of haar voorspelling/verwachting werkelijkheid (een feit) zal worden.


  Maak melding

 4. QQQ. Henkes

  Dat Heb Je Heel Goed Geformuleerd
  Ik Ben Vooral Benieuwd Naar De Maande Augustis September.
  Deze Maanden Zijn Over Het Algemeen Kurk Droog

  Wordt Vervolg


  Maak melding

 5. IVANOFF, gelijk heb je. Het enige wat wij, als niet deskundigen, kunnen doen, is afwachten om te zien of mevr. Sallons in Augustus September gelijk heeft gehad of niet.


  Maak melding

 6. IVANOFF, het is overigens geen schande als een weersvoorspeller het niet bij het rechte eind heeft. Het weer voorspellen is mensenwerk en daardoor niet foutloos. Met al hun geld en technologie, hebben de weersvoorspellers in Europa en Amerika het toch vaak helemaal mis.


  Maak melding

 7. QQQ. HENKES

  Natuur Heeft Zijn Eigen Biologische Tijd Klok
  Dat Probeerden Ik Zins In Het Begin Uit Teleggen
  Maar Goed….. We Zullen Het Zien Hoe Dichtbij De Wetenschap In De Buurt Van De Werkelijkheid Komt

  Wordt Zeker Vervolg


  Maak melding

 8. Ik heb van deze discussie genoten omdat men niet is overgegaan naar domme politieke opmerkingen en beledigingen ,was het maar altydt zo,
  Heren bedankt ,zo kan het ook


  Maak melding

 9. Bij ontbossing gaat het juist minder regenen. Het water dat door bomen worden opgenomen gaat verdampen. Door verdamping ontstaat regen. Dus hoe meer bomen gekapt worden, hoe minder het gaat regenen.
  Daarom is het in woestijnen kurkdroog, omdat in woestijnen haast geen bomen staan.

  Het verhaal van Lucien klopt dus niet.
  In Suriname vindt op grote schaal houtkap plaats, zonder dat voor iedere gekapte boom een nieuwe wordt geplant. Dat gaat ertoe leiden dat het juist minder gaat regenen. De kleine rivieren en kreken kunnen droog komen te staan.
  De mensen die in het oerwoud leven gaan het dus moeilijk krijgen, immers minder regen betekent ook voor hen minder water om te overleven.
  Zover is het nog niet in Suriname, maar als de ontbossing zo doorgaat, dan kan tot over enkele jaren al tot zeer grote schade van het natuur leiden.
  Is reeds in Indonesië het geval.

  Een ander nadeel van de ontbossing van het oerwoud is dat dieren gaan uitsterven omdat hun leefgebied onbewoonbaar wordt of dat hun leefgebied door mensen wordt
  bebouwd of voor palmolie- en sojavelden worden gebruikt.

  In het kustgebied van Suriname zal het blijven regenen omdat zeewater ook verdampt.

  Mensen hebben over heel de wereld het ecologisch systeem in de war geschopt en om dat te herstellen gaat veel geld en tijd kosten.


  Maak melding

 10. Viyayarni, het is niet goed om te denken dat je overal een mening over moet uiten, vooral als je er niets van snapt, want dan gaan mensen je uitlachen. De natuur = de natuur en is veel ingewikkelder dan jij zo eenvoudig probeert neer te zetten. Ik bedoel, jou verhaal raakt kant nog wat. Ga je eerst goed inlezen voordat je iets roept of stelt. Zie je het al voor je, een woestijntje in Suriname…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.